michal19751 13.05.04, 20:00 słyszałe że w Grecji standardem w kawiarni jest zostawienie 20% napiwku co do rachunku? bo inaczej patrzą na ciebie troche krzywo. Czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neronka Re: napiwki w Grecji 13.05.04, 20:53 Nieprawda. Z reguły napiwek wliczony jest już w cenę potrawy. Piszą o tym w menu. Ale można coś zaokrąglić. Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka1 Re: napiwki w Grecji 14.05.04, 09:23 Jest to nieprawda. Dobrze widziany napiwek to 10% od wartości zamówienia. Zawsze tak dawałam i kelnerzy byli b. zadowoleni, a na wyspy greckie jeżdżę co roku od 1999. Serdecznie pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs Re: napiwki w Grecji IP: 195.215.5.* 14.05.04, 10:06 nic o tym nie slyszalem. Ale dawalem z reguly napiwek 1-2€ w knajpach, w barach z reguly czestowali kieliszkiem raki "na koszt firmy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: napiwki w Grecji IP: *.pleszew.sdi.tpnet.pl 17.05.04, 10:20 Nie słyszałam o tyn zgadzam sie z tym ze po skonsumowaniu to Grecy dawaja cos gratis np.owoce w miodzie, kieliszek winka lub brendy sa bardzo goscinni Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: napiwki w Grecji 18.05.04, 12:39 Oj, cos mi sie zdaje, ze informacja ta jest nieco nieprecyzyjna. Generalnie zasada jest taka (i chyba obowiazuje na calym swiecie): jesli na rachunku jest "couver", zwykle EUR 0.50 od osoby, to napiwku nie daje sie, a jesli juz, to jest to wyraz duzego zadowolenia z obslugi i kuchni. Jako Polak przyzwyczajony jestem do "napiwkowania", daje w restauracjach circa 10-15%, wyjatek stanowia obiadki u Yoannisa Papadakisa w Kastelli, gdzie moje napiwki osiagaja 20% :))))) Zasluzone 20! W kawiarniach raczej nie daje, za male rachunki, przeciez nie dam tipa EUR 0.40 bo to bylyby jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
szimiou Re: napiwki w Grecji 23.05.04, 11:53 napiwki są wliczone w cenę, polega to na tym że rachunek jest ździebko zawyżony :-) jak tam byłem to mnie to troche oburzało ale z drugiej strony co kraj to obyczaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Birbant Re: napiwki w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.04, 19:23 To prawda. Bylem w Grecji 2 lata temu i muszę powiedzieć, że tak nastawionego na kasę narodu to jeszcze nie spotkałem (byłem w Czechach, Niemczech, Meksyku i Egipcie). Trzeba nieźle manewrować portfelem żeby nie dać się "wydmuchać" z kasy... Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: napiwki w Grecji 24.05.04, 21:46 Dobry Panie, gdzies Ty byl? W Paralii? Na Riwierze Olimpijskiej? Toc to nie Grecja, Panie. Oczywiscie, ze Grecy - podobnie jak ludzie wszystkich narodowosci - musza z czegos zyc. Nie moge natomiast zgodzic sie z tak krzywdzaca generalizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Birbant Re: napiwki w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 22:08 prosze bardzo: w Grecji byłem na Korfu oraz na wycieczkach: w Patras oraz w Atenach. Poza tym jeszcze w tych krajach, o których wspomniałem. I opisuje tu swoje doświadczenia (w porównaniu z wcześniejszymi pobytami w innych krajach). To jasne, że każdy musi zarobić żeby zyć ale nie każdy musi ździerać skórę z bliźniego - chyba, że dla Ciebie to standard i sciągasz kasę nawet z najbliższych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agi Re: napiwki w Grecji IP: *.lubin.sdi.tpnet.pl 23.05.04, 19:53 jeżli jestem zadowolona daje napiwek do 15%, jeżli nie, to nie ma mowy. I trudno, mogą patrzeć krzywo. Jeżli gdzieś było niefajnie to i tak tam nie wracam. Odpowiedz Link Zgłoś