Dodaj do ulubionych

Prom Wenecja-Corfu

IP: *.echostar.pl 19.05.04, 14:25
Witam serdecznie. W dniu 11 czerwiec zamierzam z kumplem poplynac promem
MINOAN LINES z Wencji na wyspe Corfu. Podroz trwa 23h. Z racji ze jestesmy
studentami i kazdy grosz liczymy wybralismy Deck-poklad. Teraz moje pytanko:
Czy na pokladzie jest jakas mozliwosc spania? Czy sa jakies lezanki ? Plynac
prawie dobe na pewno bedziemy bardzo zmeczeni. Czy moze ktos z was plynal?Czy
na promie mozna korzystac z basenu -bezplatnie czy za wszytsko trzeba $ ?:)
SLicznie dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam Michal
Obserwuj wątek
    • Gość: JOLA Re: Prom Wenecja-Corfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 17:30
      Witam Osobiście kilka razy miałam przyjemność podróżować liniami MINOAN LINES
      na trasie Wenecja-Corfu.Ja pływam w kajucie ,no ale w moim wieku i z dziećmi
      sam rozumiesz. Podzielę się z Tobą informacjami,które może Ci pomogą.Na
      pokładzie jest możliwość spania. Z tego co za każdym razem widziałam to młódzi
      ludzie tacy jak wy śpią na pokładach na zewnątrz. Jeśli chodzi łóżka to są to
      plastikowe leżki takie jak plażowe. Jednak ich ilość jest ograniczona i nia ma
      ich na wszystkich promach . Napewno są na ARETOUSIE.Niewiem jak z obłóżeniem
      promu w tym terminie .Ja tylko raz płynęłam po 20 czerwca i wtedy był luz.Tak
      czy inaczej trzeba się spieszyć by zająć dobre miejsce.Napewno konieczny BĘDZIE
      ŚPIWÓR I MATA.Na zewnątrz w nocy mimo ciepła dość wieje.Poza tym bezpłatnie
      korzystasz z basenu . Są też prysznice gdzie można się umyć oraz toalety. Na
      promie jest też małe kino gdzie podróżujący na decku czasem ucinają sobie
      spanko. Tak więc możliwości jest sporo.Ogólnie promy minoana są czadowe i
      napewno będziecie zadowoleni.Pozdrawiam
      • Gość: Michal Re: Prom Wenecja-Corfu IP: *.echostar.pl 21.05.04, 15:41
        Bardzo dziekuje za wyczerpujace informacje i mam nadzieje, ze bedzie
        czadowo :)))) Pozdrawiam!!
    • teoemdwae Re: Prom Wenecja-Corfu 23.05.04, 00:38
      spania na pokladzie nie polecam, zreszta zobaszysz sam.. jak pizgnie na pelnym morzu i do tego w nocy to cie zwieje stamtad
      polecam moja ulubiona miejscowke - polaz po promie, wszedzie sa miekkie wykladziny, znajdz szerszy korytarz i rozkladaj smialo spiwor. rewelacyjnie spi sie pod schodami (oczywiscie rowniez wewnatrz, nie na zewnatrz...) - jest miekko, cieplo i przytulnie:)
      powodzenia
      • Gość: jola Re: Prom Wenecja-Corfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.04, 10:44
        Nie wiem jakimi liniami płynąłeś ale na MINOANIE nie widziałam nigdy śpiących
        wewnątrz na wykładzinach.Widziałam to na ANEKU -VENIZELOS.MINOAN to jednak
        najwyższy poziom i być moze nie wolno spać byle gdzie ,a tylko na
        zewnątrz.Powodzenia
        • teoemdwae Re: Prom Wenecja-Corfu 24.05.04, 19:30
          hehe minoan to NAJWYZSZY POZIOM a anek juz nie i dlatego na minoanie nie wolno spac na korytarzach.. sorry ale smieszne to troche:P we wrzesniu ubieglego roku plynalem minoanem i spalem wlasnie na korytarzu, razem z reszta polakow, slowencow, szwedow, niemcow, wlochow i holendrow. a czy szanowna pani wyszla w nocy, na pelnym morzu na poklad? nie da sie nawet spacerowac, a co dopiero spac.. gdyby ktos wyrzucal ludzi na poklad, bylby niezlym sadysta..
    • Gość: Michal Re: Prom Wenecja-Corfu IP: *.echostar.pl 23.05.04, 19:22
      Juz za niecale 3 tygodnie sie przekonam gdzie mozna spac a gdzie nas wygonia:))
      Czy tak czy tak mysle, ze beda to niezapomniane przezycia:) jesli macie jeszcze
      jakies uwagi, wskazowki to smialo piszcie, Dzieki :-)
      • Gość: jola Re: Prom Wenecja-Corfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.04, 19:54
        Przezycia są naprawde niesamowite.Przygoda zaczyna się już w WENECJI skąd
        wypływa prom i gdzie możesz podziwiac z bliska cała panoramę WENECJI z placem
        sw.Marka ijej przepiękne zabytki.Widok jest naprawde niesamowity.Pięknie widac
        góry ALBANII, ale te będziecie podziwiali nastepnego dnia rano.Myśle że
        niedogodności zwiazane z noclegiem to nic w porónaniu z możliwościa zobaczenia
        tego wszystkiego.A wszystko trzeba sprawdzic na własnej skórze i dostosowac do
        swoich potrzeb.Napewno w drodze powrotnej bedziecie juz bogatsi w doświadczenia
        i swietnie sobie poradzicie.W końcu to tylko jedna noc.Powodzenia i naprawdę
        cudownych wrażeń. PRZECIERAJCIE SZLAKI. Ja płynę w lipcu. Pozdrowienia
        • Gość: ft Re: Prom Wenecja-Corfu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.04, 20:43
          Płynąłem w zeszłym roku ANEK-iem z Triestu, widoki też widoki choć to nie Wenecja. Zgadzam się z Jolą, że podróż morska dostarcz wielu emocji.
          Jak pisałem w innym wątku z rozpoczęciem rejsu zaczynają się wakacje, bo jest wielu z którymi się spierałem na temat podróży do Grecji, a którzy preferują jazdę lądem. Uważają prom za stratę czasu. Lądem można dojechać szybciej, jeśli jedzie się po 800km/dzień i taniej jeśli się nigdzie nie zatrzymuje na nocleg. Tylko w jakim stanie dociera się do Grecji? Wcale też nie uważam że wybrzeża
          Jońskiego za gorsze od Riviery Olimpijskiej. Wprost przeciwnie są miejsca bardziej atrakcyjne.
          A propos góry Albanii zobaczycie rano z lewej burty , a niedługo później po prawej Korfu. Promy przeważnie najpierw płyną do Igumenitsy, a potem do portu
          na Korfu. Mój prom nie był stary "Lefka Ori" Anek-a zbudowany był w 1992r.
          Dwa nowiutkie ANEK-a pływają z Ancony i to są najszybsze promy do Grecji,
          bo rozwijają szybkość aż 32 węzły, a te z Triestu i z Wenecji tylko 24 do 26.
          U nas też spało sporo turystów jak wy w śpiworach na korytarzach i nikt nikogo nie przegania.
          Życzę wielu wrażeń i pozdrawiam
          Opisz po powrocie jak wam poszło
          F
          • Gość: JANEK Re: Prom Wenecja-Corfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 00:06
            czy możesz napisac cos wiecej o tym promie .Ja w jedna strone plyne własnie
            LEFKA.Niestety VENIZELOS jest jeszcze w remoncie i nikt nie jest w stanie
            powiedziec kiedy w tym roku wyplynie i czy wogole a czas się kurczy dlatego
            wybralismy inny termin i prom.Proszę o info. Co do podróży promem masz
            calkowita racje wsiadajac juz masz urlop.Pozdrawiam
            • Gość: ft Re: Prom Wenecja-Corfu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 02:33
              Witaj Janek!
              Na stronie www.anek.gr jest zakładka die Flotte, gdzie są dane promu,
              a także virtuelle tour, gdzie możesz obejrzeć wnętrza promu.
              Ja płynąłem Lefka Ori z Triestu do Igumenitsy i z powrotem z Patras.
              Jeśli jeszcze nie masz biletów na prom to wybieraj dzień gdzie jest odjazd o 13.00, bo tym o 19.00 wylądujesz na Korfu w nocy. Rejs trwa 25godz. do Igumenitsy i potem jeszcze 1,5 godz na Korfu. Na promie jest restauracja(droga) i druga samoobsługowa, gdzie nie jest dużo drożej niż na lądzie.
              Jeśli masz jeszcze pytania to śmiało
              Również pozdrawiam
              F
              PS.Skąd jedziesz, bo ewentualnie mogę Ci dać namiar na nocleg przed Triestem przy granicy słoweńsko-włoskiej.
              Trzeba wkalkulować również to, że trzeba się zgłosić do odprawy w biurze portowym 3 godz przed odjazdem promu.
              • Gość: cantaur2 Re: Prom Wenecja-Corfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 14:25
                wybieram sie w ta sama trase za 3 dni. czy trzeba rezerwowac miejsce na promie
                (samochod) wczesniej, w polsce, w pzm, czy lepiej w triescie ? jak myslisz ?
                moga byc klopoty z miejscem teraz w maju ? czy da sie ewentualnie dokupic
                kabine juz na promie ? ja zamierzam plynac dalej az na krete i po obejrzeniu
                godzin przyjazdu wyszlo mi, ze nie powinienem doplywac promem do patrii, bo nie
                zdaze potem na nocny prom pireus-kreta. wymyslilem, ze zjade z promu okolo
                13.00 w Ign..., przejade 400km do pireus i w ten sposob zdaze na prom na krete
                o 20.00. czy dobrze kombinuje ? ,mozesz cos podpowiedziec ? masz
                doswiadczenie ...
                • Gość: JOLA Re: Prom Wenecja-Corfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 22:06
                  Jezeli wybierasz sie samochodem i chciałbys kabinę to zawsze lepiej
                  zarezerwować miejsce. My robimy to zawsze bo podróżujemy z dziecmi i nie możemy
                  pozwolic sobie na ryzyko spania na decku.Plywamy jednak w sezonie lipiec
                  sierpień więc jest to wskazane.Poniewaz płyniesz juz teraz to byc moze jest luz
                  i bez kłopotu załapiesz sie na wszystko.Zawsze jednak jest ryzyko ,że np. nie
                  wjedziesz autem bo promami pływaja nie tylko turyści ,ale także kierowcy w
                  ogromnych tirach.Dwa lata temu byłam swiadkiem jak facet z rodzina pocałował
                  przysłowiową klamkę bo jego van sie niestety nie zmiescił. Nie zazdroszczę im
                  ja k musieli sie czuć patrząc na odpływajacy z WENECJI prom.Moze jednak warto
                  zorientowac sie czesniej chociaz potwierdzenie rezerwacji to tez kilka
                  dni.Możesz zadzwonić bezpośrednio do przedstawiciela linii ANEK NA europę
                  wschodnia, która miesci się w Polsce. tel. 0338747720. Zobacz na stronę
                  internetowa PETPOLONIA PROMY.Myśle ,ze w biurze udziela Ci wystarczających
                  informacji. My tez w tym roku plyniemy za pośrednictwem tego biura ANEKIEM bo w
                  interesujacym nas terminie z kabiną nie bylo miejsc na MINOANIE, którym zawsze
                  plywamy.Ogólnie w tym roku biura podróż a załątwia to u nas ORBIS bardzo
                  póżńó dostały oferty ,skarzyli sie że ciężko sie z nimi dogadać chyba przezta
                  olimpiade wszystko postawione na głowie.Jeśli chodzi o nocny prom PIREUS -
                  KRETA to możesz wypłynac z TRIESTU o 19 , wtedy w PATRAS jestes rano i masz
                  czas do wieczora aby zdazyć do PIREUSU. POWODZENIA
                  • Gość: centaur2 Re: Prom Wenecja-Corfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 10:46
                    jolu, dziekuje ci za rady, szczegolnie ten telefon
                    • Gość: JOLA Re: Prom Wenecja-Corfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 13:09
                      Bardzo prosze oby się przydały. Pozdrawiam
                    • Gość: ft Re: Prom Wenecja-Corfu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.04, 23:01
                      Cześć Centaur. Jola dobrze Ci podpowiada, bo w Grecji kilometry to inne niż w
                      Polsce.Tak się składa, że znam dojazd i do Igumenitsy i do Patras.
                      wysiadając w Igum. nic nie zyskujesz może 2-3 godziny.Tyle jesteś w stanie
                      przegonić prom greckimi drogami. Z Igumenicy do centrum kraju prowadzą 2 drogi:
                      - jedna przez Ioanninę ,Kalambakę do riviery olimpijskiej
                      - druga wzdłuż wybrzeza jońskiego przez Artę do przeprawy w Andirio-Rio , a
                      potem autostradą peloponezką do Aten
                      Droga przez Ioaninę Metsovo do Kalambaki jest prześliczna widokowo, ale dla
                      pasażerów, bo dla kierowcy jest koszmarem. 220km jechałem 6 godz. Niezliczona
                      ilość agrafek i serpentyn ,tylko 2-gi i 3-ci bieg. Nadaje się dla polskich
                      kierowców, którym wydaje się, że umieją jeżdzic. Wiem co mówię, bo jeżdżę już
                      29-ty rok. Ta droga nadaje się na habilitację z prawa jazdy.
                      Dużo lepiej jechać wybrzeżem, ale do promu w Andirio jest prawie 270km (jedzie
                      sie około 4 godz.) , przeprawa i 220km do Aten.W Andirio budują most kiedy
                      będzie gotowy napewno będzie to dobry pomysł.
                      Póki co jedź do Patras jak pisze Jola.
                      Promy lubią się opóżniać, Ja zamiast o 13 wyjechałem o 14.30, a w Igumenicy
                      byłem o 15 tej. W ostatniej chwili dopychali TIR- do pełna. Zależy też od
                      szczęścia gdzie cię załadują , bo jest 2 pokłady samochodowe i kto wjedzie na
                      początku zjeżdża pod koniec, a to przy dużym ruchu lubi potrwać ja bym nie
                      ryzykował. Przy wariancie Joli polecam po drodze wstąpić do Sterego Koryntu,
                      lub do Myken
                      Szerokiej drogi
                      F
                      • Gość: centaur Re: Prom Wenecja-Corfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 17:43
                        ft, wlasnie wrocilem z tej podrozy, dzieki za twoje uwagi jazde z igoumenitsy
                        do pireus wyperswadowali mi grecy jeszcze przed zaokretowaniem w triescie. po
                        przejechaniu 200 km autostrada patras-igoumenitsa ciesze sie, ze to bylo TYLKO
                        tyle. ich styl jazdy samochodem jest orientalny. grecja jest rzeczywiscie tylko
                        dla bardzo dobrych i zdeterminowanych kierowcow. nastepnym razem do grecji
                        wybiore sie raczej na korfu. krotsza podroz i chyba ladniejsza krajobrazowo
                        czesc grecji. te promy sa dosc dobre, ale kosztuja -podobnie jak wszystko w
                        grecji- drogo !!
                      • m.c.r Re: Prom Wenecja-Corfu 18.05.14, 22:48
                        Gość portalu: ft napisał(a):

> Dużo lepiej jechać wybrzeżem, ale do promu w Andirio jest prawie 270km (jedzie
                        > sie około 4 godz.) , przeprawa i 220km do Aten.W Andirio budują most kiedy
                        > będzie gotowy napewno będzie to dobry pomysł.

Ten most istnieje od 10 lat :)
                        • Gość: A Re: Prom Wenecja-Corfu IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.05.14, 23:21
                          Ten most istnieje od 10 lat :)

Tak samo jak ten post m.c.r.
        • Gość: lublin Re: Prom Wenecja-Corfu IP: 31.135.25.* 18.05.14, 12:31
          w lipcu plyne z wenecji z kamperem i 5 osob napiscie ile kosztuje to
          • Gość: Andrzej Re: Prom Wenecja-Corfu IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.05.14, 21:19
            Skoro płyniesz ,to powinieneś wiedzieć ile kosztuje transport. Po pierwsze z Wenecji nie pływa prom na Korfu. Trasa z Włoch obsługiwana jest z Triestu do Igoumenitsy i Patry pomijając Korfu. Jedynie promy z Ancony zawijają na Korfu.Bilety z Triestu do Grecji są w tej samej cenie ,czy to Igoumenitsa czy Patra. Na trasie z Włoch kursuje jeszcze Anek Lines,on jest z Wenecji ,ale też od tamtego roku nie zawija na Korfu. Cena ,kupując razem bilet powrotny ,jest na niego 30% nizsza i razem RT wychodzi ok 140 e /os na decku . Za kabinę opłata exstra i to nie mała ,bo w cenie dobrego hotelu. Za kampera w zależności od wymiarów zapłacisz słono ,bardzo słono te najmniejsze ok 350 e RT a te pow 4,5 m i 2,5 wys to prawie 500 e
    • Gość: Michal Re: Prom Wenecja-Corfu IP: *.echostar.pl 06.06.04, 00:31
      Mam jeszcze jedno pytanko!!! Z racji ze bede na Decku-Pokladzie nie bede mogl
      schowac bagazy do kajuty:) czy na promie Minoan jest mozliwosc schowania bagazu
      na statku czy trzeba miec go caly czas przy sobie ? Mam nadzieje, ze istnieje
      jakas opcja gdyz z tymi bagazami przez 23 h byloby bardzo ciezko. Czekam na
      wiadomosc. Dzieki :) p.s. za tydzien wyjazd:)
      • Gość: JOLA Re: Prom Wenecja-Corfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 10:11
        Z tego co sie orientuję to takiego miejsca nie ma .Ale moze ktoś kto tak
        podróżował o czymś takim wie. Raz płynęłam na fotelach lotniczych i wtedy tez
        caly czas bagaż mielismy przy sobie, ale tylko podreczny bo byliśmy autem , tak
        więc niewiele Ci w tej kwestii pomogę.
    • Gość: Michal Re: Prom Wenecja-Corfu IP: *.echostar.pl 28.06.04, 18:18
      Witam serdecznie, Wrocilem z Corfu dzisiaj rano, i jestem pod wrazeniem, wyspa
      przepiekna pogoda rewelacja 35-40 C a Grecy przesympatyczni. Podroz promem
      minela szybko mimo ze plynelismy 23 h. Minoan Lines polecam kazdemy,pelen
      profesjonalizm. Spalismy z kumplem na Decku i duzo bardziej zadoowoleni niz
      osoby na fotelach lotniczych. Duza frajda :) Polecam kazdemu i jesli macie
      pytania to smialo. Sidari tam mieszkalem POLECAM:)
      • Gość: piotr Re: Prom Wenecja-Corfu IP: *.204.1.255.dsl.dynamic.t-mobile.pl 24.06.14, 09:36
        Witam!
        Za tydzień wyjazd samochodem do Igoumenitsy a stamtąd promem na Korfu. Szukam wszędzie informacji o rozkładzie rejsów na tej trasie tj. Igoumenitsa - Korfu. Przyjadę do portu ok. 3-4 w nocy. Czy wiecie o której wypływa pierwszy prom na Korfu ewentualnie o której ostatni?
        Z góry dziękuję za pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka