Gość: camyk IP: 5.2.* / *.chello.pl 12.06.04, 19:09 Jakim środkiem transportu najszybciej można pokonać drogę z lotniska do portu i ile czasu średnio to zajmuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: Pireus - Eleftherios Venezelos 12.06.04, 22:39 Cześć, ile czasu - tego nie wiem (bo nie jechałam tak), ale wiem, że z tego lotniska jeszcze we wrześniu 2003 (potem już nie byłam w Atenach) jeździł przez całą noc do Pireusu bus linii E 96. Dużo różnych busów tam tuż obok lotniska stoi (w tym ten E 96), a w ciągu nocy jeżdżą co pół godziny (tak wynika z rozkładu, który mam przed sobą). Im bliżej rana tym ich więcej (potem nawet trzy - cztery na godzinę). Ile czasu jedzie - powtarzam - nie wiem, ale wiem, że to dość daleko. Jeśli byłyby w Atenach dzikie korki (co często się zdarza) to można aby ich uniknąć takim busem z lotniska ale nr E 92 pojechać do końca czyli do miejsca, które nazywa się Kifisja - jest to pierwsza stacja metra (zielona linia), które jedzie prosto do Pireusu (a metro w Atenach to rzecz zbawienna - oczywiście z uwagi na ciagłe korki). Pamiętaj, że metro nie jeździ w nocy stąd ta wersja jest OK w dzień (a w nocy korków raczej nie ma stąd można tym E 96). Acha, na mojej mapce transportu po Atenach napisano (rok 2003), że linia autobusowa E 92 (ta z lotniska do Kifisji) jeździ tylko w lipcu i sierpniu). Pozdrowionka. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camyk Re: Pireus - Eleftherios Venezelos IP: 5.2.* / *.chello.pl 13.06.04, 12:50 Dzięki za info o E92 - to chyba jest najlepsze rozwiązanie;) Trochę mnie zmartwiłaś, że jest to linia sezonowa, bo wybieram się we wrześniu, ale na stronce: www.aia.gr/EN/passenger_information/transportation&parking/by_bus/E92A.pdf , nic nie piszą na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Pireus - Eleftherios Venezelos 13.06.04, 13:38 Cześć Camyku, zajrzyj sobie jeszcze tutaj: www.oasa.gr/ Może coś tam wynajdziesz? Widziałam, że podali tam czasy przejazdu tych autobusów tu i tam (ale całej stronki nie przeglądałam). Pozdrowionka. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Pireus - Eleftherios Venezelos IP: *.netday.pl / *.NETDAY.pl 13.06.04, 16:19 Ja mam taki sam problem. Mam 3 h czasu zeby dojechac do Pireusu, na 23.00. Dzwoniłam do informacji turystycznej i Pan powiedział że najlepiej wziąć taxi.Taksówka około (20 euro)jedzie 1 godzine.Noclegi w Atenach sa koszmarnie drogie.Nastepny prom mam o 7 rano.We wrześniu jest jeszcze sezon i słyszałam ze 96 kursuje.Ja jade za 2 tygodnie z dzieckim i czuje ze niezle sie nabiegam po tych Atenach.O ile ten prom w ogole bedzie.Pierwszy raz plyne na wyspy przez Ateny. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Pireus - Eleftherios Venezelos 13.06.04, 20:21 Elu, z tymi taksówkami z lotniska uważaj w sensie finansowym. Ja już w maju 2002 (zajrzałam do notatek) zapłaciłam z tego lotniska do ścisłego centrum 30 euro. Dodam dla jasności, że 10 dni później za drogę powrotną łapiąc taksówkę na ulicy zapłaciłam 13 euro. W ostatnim wrześniu z tego samego miejsca w centrum na to samo lotnisko zapłaciłam 21 euro. A gdzie centrum (Syntagma Sq.) a gdzie Pireus? Nie mam najlepszego zdania o taksówkarzach pod ateńskim lotniskiem i miej to na uwadze. Ten E96 we wrześniu 2003 jeździł całą dobę - widziałam bo czekałam tam 4 godziny na pierwszy poranny autobus do portu w Rafinie [tylko tego E92 zupełnie jakoś nie zarejestrowałam w pamięci niestety]. Pozdrowionka. B. Odpowiedz Link Zgłoś