Dodaj do ulubionych

Ekaterini Rodos - pokoje

IP: 94.42.140.* 19.06.12, 11:05
Dzień dobry. Za trzy tygodnie lecę do tego hotelu z niespełna 20 miesięcznym dzieckiem. Słyszałam, że w tym hotelu zdarzają się pokoje lepsze i gorsze - czy ktoś mógłby mi z doświadczenia podpowiedzieć jaka lokalizacja jest tam najlepsza?jest tam kilka budynków i gdzieś wyczytałam, że mają też pokoje w suterenie(!). Jeśli macie też takie doświadczenia, porównanie, napiszcie proszę czy lepsze są pokoje na parterze czy na piętrze. Będę wdzięczna za każą podpowiedź.
jest tam tez na końcu taki nowy budynek, który ma w środku jakiś taki korytarz i pokoje na dwie strony - czy przez to w tych pokojach nie jest ciemno?
Poza tym byłabym wdzięczna za informację o wyposażeniu aneksu kuchennego, przede wszytskim jaka jest lodówka - czy tylko taka mała turystyczna czy taka klasyczna, i czy jest czajnik elektryczny. Mała jest na mleku, więc czajnik by się przydał. Ewentaulnie czy z domu zabrać sztućce?czy będzie gdzie postawić wózek poza pokojem?
Będę wdzieczna za każdą informację - jadę z Małą pierwszy raz i nie ukrywam że bardzo się stresuję
Obserwuj wątek
    • Gość: elena1_1 Re: Ekaterini Rodos - pokoje IP: *.sta.asta-net.com.pl 19.06.12, 17:26
      Byliśmy w tym hotelu dwa lata temu,do pokoju nie mieliśmy żadnych zastrzeżeń.nasz pokój był na piętrze,w drugim budynku od ulicy,żadnych hałasów,cisza spokój.Aneks dobrze wyposażony,jest mała lodówka i maszynka elektryczna dwugrzałkowa,w zupełności sobie dasz radę.Pokoje w suterenach nie są złe,nie wiem jak jest w nich z robactwem,ale mrówki zdarzają sie i na piętrze.Zaletą suteren napewno jest to ,ze jest tam chłodniej i nie trzeba ciągle włączac klimy,dobre pokoje jak zauwazyłam to z nr204, 205,206,są na piętrze z których widać morze.Równiez zaletą jest to,że są one dwupokojowe ,w jednym pomieszczeniu jest sypialnia a w drugim można poogladać tv,czy sobie coś popichcić.większość pokoi jest dwupomieszczeniowych.pokoj z aneksem jest bardzo duzy,swobodnie wstawisz wozek,tylko będzie cięzko targać go po wąskich schodach
      • Gość: Nina1 Re: Ekaterini Rodos - pokoje IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.06.12, 18:54
        czyli pokojów w suterenach jest więcej niż jeden?
        • Gość: karx Re: Ekaterini Rodos - pokoje IP: *.1000lecie.pl 01.07.12, 20:42
          Pokoje w suterenie są trzy, byłem w czerwcu i żaden z nich nie był wynajmowany. Prawie wszystkie pokoje mają balkony od strony basenu, wśród nich nawet te na parterze są ok, bo nachylenie stoku powoduje, że są dość wysoko. poproś o pokoj z widokiem na basen i będzie ok, te w suterenie są w druga stronę.
          • Gość: Nina1 Re: Ekaterini Rodos - pokoje IP: 94.42.140.* 05.07.12, 11:06
            A masz moze jakieś zdjecia hotelu albo pokoju?
    • ale-x21 Re: Ekaterini Rodos - pokoje 20.06.12, 14:43
      Cześć byłem w tym hotelu z żoną i córką, oraz kuzynka z 2 dzieci. Właściciel Janis jest w porządku (pomocny), serwuje dobre jedzenie, pokoje to z przodu pokój z aneksem, wyposażenie dobre lodówka większa, po środku łazienka, i przechodzimy do następnego pokoju. Polecam smaczną cukiernie z lodami, przy plaży fajna tawerna.
      Zobacz moja galerie zdjęć mixtravel.pl/index.php/wyspy-greckie/rodos/Hotel/Hotel-ekaterini,h,93
    • tgwiazda Ekaterini - Kiotari - Rodos 06.09.13, 17:49
      Hotel Ekaterini położony jest na wschodnim wybrzeżu wyspy Rodos, około 15 km na
      południe od Lindos w bardzo spokojnej osadzie rybackiej Kiotari. Godzina jazdy
      z lotniska Paradissi i miasta Rodos (60 km). Hotel znajduje się przy głównej
      drodze przelotowej wyspy (natężenie ruchu jak i hałas są pomijalne) przy
      skrzyżowaniu z drogą do Asklipio. W odległości 50 metrów znajduje się dobrze
      zaopatrzony market i dwie kawiarnie. Przy plaży znajdziecie kilka tawern.
      Wewnętrzny ogród daje wystarczająco dużo cienia aby dać wytchnienie od słońca.
      Basen może nie jest największy ale znakomicie spełnia swoje zadanie – dla
      dzieci jest osobny brodzik. Ilość leżaków przewyższa ilość osób opalających
      się, mniej jest materacy (ale ja nigdy nie miałem problemu ze znalezieniem
      wolnego). Urlopowicze to w przeważającej części Polacy, potem Niemcy i Słowacy.
      Jeżeli lubicie intensywne życie imprezowo-nocne to zapomnijcie o tym hotelu i
      wybierzcie coś bardziej na północy wyspy. Zdjęcia i opis z katalogu Itaki
      wiernie obrazują charakter obiektu (w lipcu zdeinstalowano jedynie linię
      energetyczną przebiegającą nad basenem). Wielkoekranowy telewizor znajduje się
      w hotelowym barze (TV POLONIA, VIVA POLSKA). Do obsługi gości podczas posiłków
      zatrudniona jest pani Wanda, Polka która chętnie wam pomoże, pogada i udzieli
      cennych wskazówek.

PLAŻA
      Odległa od hotelu o 300 metrów. Dojście asfaltową drogą. Woda krystalicznie
      czysta oznaczona Błękitną Flagą. Dno lekko skaliste, a dalej piaszczyste, mało
      atrakcyjne do nurkowania. Plaża kamienisto-żwirkowa (kamyczki wielkości od
      kurzego jajka do kaszy gryczanej), więc dzieci zamków nie będą mogły budować.
      Miejsca do plażowania dużo, tłumów nie widać. Możliwość wypożyczenia kilkunastu
      leżaków, nie ma problemów z opalaniem się na ręczniku rozłożonym bezpośrednio
      na kamyczkach. Przy plaży trzy tawerny, kościółek i mały sklep. W pobliżu mała
      przystań rybacka. Klapki lub sandałki na plaży zdecydowanie wskazane. Wietrznie.

POKOJE
      Hotel posiada 49 apartamentów składających się z sypialni, łazienki z
      prysznicem lub wanną, przedpokoju z szafą (bez półek) i pokoju z kuchnią. W
      drugim pokoju znajdują się dwa łóżka, dwupalnikowa kuchenka elektryczna, zlew,
      kilka szafek, talerze, garnki, patelnia, sztućce, filiżanki, szklanki i
      lodówka. Jak macie zabierzcie ze sobą małe radyjko, bo hotelowe jest "głuche".
      Bardziej gruntowne, aczkolwiek powierzchowne sprzątanie pokoi odbywa się chyba
      raz w tygodniu, ręczniki zamieniane są co 3 dni. Panie sprzątające specjalnie
      się nie przemęczają – na pierwszy rzut oka może jest i czysto, ale po bliższym
      przyjrzeniu się każdy dojrzy mankamenty (np. duże ilości pajęczyn). Łazienka
      (może tylko moja w apartamencie 112) jest kiepsko pomyślana: kurtyna
      prysznicowa wystaje poza obręb prysznica i woda zalewa podłogę. W podłodze jest
      co prawda kratka ściekowa ale ze względu na złe wyprofilowanie woda do niej
      samoczynnie nie ścieka. Potrzebny jest więc mop albo duża szmata do zgarniania
      wody.
      Na moim turnusie jednej nocy okradziono conajmniej trzy apartamenty na
      parterze. Złodziej wszedł przez otwarte drzwi balkonowe i ukradł jedynie
      telefony komórkowe.

KOMARY
      ZABIERZCIE ZE SOBĄ ŚRODKI DO ODSTRASZANIA KOMARÓW. Moja pierwsza noc w
      Ekaterini upłynęła na walce z tymi owadami. Następnego dnia w pobliskim
      markecie kupiłem elektryczny odstraszacz ze zbiorniczkiem firmy Pyrox i komarów
      przez następne dwa tygodnie już nie widziałem. Widziałem za to przy basenie
      maluchy strasznie pogryzione przez komary (cała twarz w bąblach).

POSIŁKI
      Śniadanie podawane jest w godzinach 7-10. Zestaw poranny jest identyczny
      każdego dnia: jajka na twardo, szynko-mielonka, żółty ser, feta, ogórek, płatki
      kukurydziane, napoje owocowe, kawa, herbata, zimne mleko, dżemy, doskonały
      miód. Jeśli zabraknie talerzy, szklanek, kubków lub jedzenia wystarczy podejść
      do pani Wandy i poprosić.
      Kolacja podawana jest w godzinach 19-21. Najciekawsze jedzenie jest w piątki
      czyli podczas wieczoru greckiego. W hotelu nie ma kuchni więc cateringowe
      posiłki dowożone są samochodem i wystawiane w bufecie. Codziennie jest ryba
      oraz danie mięsne, gotowane warzywa, zapiekanki makaronowe albo ziemniaczane,
      surówka ze świeżej kapusty, coś na wzór sałatki greckiej. Na deser arbuz
      (rzadko melon). Jedzenia jest wystarczająco dużo i jest ono na bieżąco
      donoszone z samochodu (jeśli czegoś zabraknie należy uśmiechnąć się do pani
      Wandy albo Janissa). Napoje do kolacji płatne – napoje z lodówki, wino i piwo
      (softdrink 1.5, piwo 2-3, retsina 3, wino 7.5). Można też korzystać
      ze "śniadaniowych" dystrybutorów z napojami, kawa i herbatą ale wieczorem są
      one już płatne 1 euro (niestety większość urlopowiczów udaje że nie widzi
      tabliczki informującej o opłacie i korzysta z dystrybutorów jak z wodopoju i
      nie reguluje należności). Nie ma problemów z przynoszeniem na kolację własnych
      napojów (najlepiej jednak jeśli będą się one różniły od oferty z hotelowej
      lodówki)

ROZRYWKI
      Dla dzieci i młodzieży prowadzony jest podstawowy program animacyjny: aerobik w
      basenie, rysowanie i malowanie, nauka angielskiego, gra w bule, siatkówkę i
      wieczorne gry planszowe. Zajęcia Słonecznego Klubu organizuje animator Itaki
      Witek – jego zaangażowanie jest wprost proporcjonalne do zaangażowania
      urlopowiczów (nikogo na siłę nie będzie przecież zmuszał do zabawy). Witek jest
      bardzo miłym młodym człowiekiem, dobrze mówiącym po angielsku i niemiecku i
      otwartym na propozycje urlopowiczów. Raz w tygodniu dla dzieci organizowane
      jest wieczorne spotkanie z klaunem Kiko. Dzieci korzystają dodatkowo z
      brodzika, małej przenośnej zjeżdżalni, huśtawki i plastikowego domku. Mimo to
      osoby które były z dziećmi żaliły się trochę na skromne przygotowanie hotelu na
      przyjęcie maluchów (np. brak piaskownicy). Proszę zbytnio nie ufać zapewnieniom
      Itakowego katalogu że ktoś będzie się codziennie opiekować waszymi dziećmi. Dla
      dorosłych rozrywki hotelowe ograniczają się do hotelowego baru, bilarda, tenisa
      stołowego, piątkowych potańcówek w rytmie greckich standardów i środowego
      karaoke. Wieczorem można się przejść nadmorską drogą jeden kilometr na północ
      do włoskiego luksusowego hotelu "Rodos Princess" gdzie praktycznie codziennie
      organizowany jest program estradowy, dyskoteki i inne atrakcje, poza tym jest
      tam dobrze zaopatrzony bar. Romantyczne są też wieczorne spacery plażą w stronę
      Gennadi.

TRANSPORT
      Przystanek rodyjskiego PKS-u oddalony jest 100 metrów na południe od hotelu.
      Autobusy kursują na północ i południe wyspy (rozkład i cennik wywieszone są na
      przystanku i w recepcji). Zdecydowanie sugeruję wypożyczenia auta na kilka dni
      (będzie to najbardziej ekonomiczny środek zwiedzania wyspy). Samochód można
      wypożyczyć bezpośrednio poprzez recepcję (MARSTER – Seicento na 3 dni 55 euro)
      lub internet (za Pandę na 6 dni w wypożyczalni J&D zapłaciłem 150 euro).
      Samochód podstawiany jest do hotelu, spisywana jest szybko umowa (trzeba okazać
      polskie prawo jazdy) i przekazanie kluczyków oraz mapy drogowej. Samochody są
      nowe i mają pełne ubezpieczenie więc zdanie pojazdu polega na zatankowaniu do
      pełna i zostawieniu kluczyków w recepcji. W recepcji lub pobliskim
      hotelu 'Rodos Princess' można wypożyczyć skutery (cena za 1 dzień 15 euro, ale
      wraz ze wydłużeniem okresu wynajmu cena maleje zdecydowanie). Ceny paliwa
      niższe niż w Polsce.
    • clean1 Pytanie o możliwość wypożyczenia samochodu... 17.01.14, 20:12
      Witam. Wybieramy się do Ekaterini w lecie (2014). Czyałem wiele opinii, jednak brakuje mi informacji o mozliwości wypozyczenia samochodu.

Jeżeli ktoś z Państwa ma na ten temat jakieś informacja i może się nimi podzielić, będę bardzo wdzięczny.

1. Gdzie wypożyczyć samochód (w hotelu czy firmie zewnętrznej (jakiej?))?
      2. Jakie są koszty?
      3. Czy są problemy z parkowaniem samochodu np. w Rodos? W Polsce nad morzem, w lecie to istna masakra.. ;-(

Pozdrawiam, z nadzieją na informacje zwrotną... :-)
      • Gość: Nina1 Re: Pytanie o możliwość wypożyczenia samochodu... IP: 89.174.56.* 21.01.14, 10:22
        są wypożyczalnie lokalne, ja jednak zawsze biorę z autowaya, pełne ubezpieczenie, to mnie przekonuje, bo miałam kiedys stłuckę na Krecie i auto wynajmowane od lokalesa... musiałam sporo dołożyć, o możliwosci porozumienia nie wspomnę...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka