Dodaj do ulubionych

Kreta-Paleochora

24.06.04, 10:45
Czy ktoś z licznie odwiedzających Kretę forumowiczów spedzał wakacje w
Paleochorze,bądz pobliskim Plakias? Bedę wdzięczny za wrażenia
Pozdrowionka
Obserwuj wątek
    • Gość: Kretka Re: Kreta-Paleochora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 12:54
      Do Paleochory dotarliśmy na kilka godzin, wspaniała, cicha, piękna mieścina. B.
      mało turystów, dużo tubylców ;) I przepiękna droga z Chanii, polecam na
      wycieczkę goraco!

Jedziesz tam z jakimś biurem czy na wlasną rękę???
      • greeks Re: Kreta-Paleochora 24.06.04, 13:17
        Dzięki Kretko:-) Podoba mi się Twój krótki,ale treściwy opis;-)Tego się właśnie
        spodziewam i tego szukam... Wiele dobrego czytałem na temat tej okolicy i
        szukam potwierdzenia od "naocznych swiadków";-) Jest to jedno z miejsc które
        biorę pod uwagę na krótki wypad,jak Bozia da jeszcze w tym roku:-)
        Forma wyjazdu jeszcze otwarta. Mam na razie jedno biuro organizujące tam pobyty
        i nie ustaję w poszukiwaniach.A moze indywidualnie? W końcu charterów na Krete
        na szczęście jest "od groma". Gdyby ktoś jeszcze miał stamtąd relacje czy
        wspomnienia,bede wdzięczny:-)Pozdrowionka słoneczne
        • neronka Re: Kreta-Paleochora 24.06.04, 13:57
          Paleochora jest pieknym, małym portem, z którego warto popłynąc na Gavdos -
          najdalej wysunięta na południe wyspę Europy:
          www.gavdos-online.com/location_pl.htm
          Jak już będziesz w Paleochorze to warto wybrać się na Gavdos. Jest śliczna,
          nieduża, bez natłoku turystów......
    • Gość: maga Re: Kreta-Paleochora IP: 195.117.40.* 24.06.04, 13:57
      W tym roku, na początku czerwca spędziliśmy jeden dzień w Paleochorze - było
      uroczo, tylko - uwaga! - już się robiło dosyć tłoczno. Piękna miejscowość,
      ładne plaże, urokliwe zaułki, żadnych wielkich hoteli. Na wschodnim krańcu
      miejscowości, na uboczu, nad kamienistą plażą widzieliśmy bardzo zaciszny,
      skromny ośrodek bungolowów - białe, z niebieskimi oknami, w palmowym ogrodzie.
      Obiecaliśmy sobie, że kiedyś tam wrócimy na wakacje. Nie udało nam się niestety
      popłynąć stamtąd na pobliską wysepkę Gavdos, o czym marzę. Tam jest ponoć
      naprawdę zacisznie i z dala od tłumów, są piękna plaże, zaledwie
      kilkudziesięciu mieszkańców, żadnych hoteli i prawdziwa Grecja. Z Paleochory
      kursują tam kilka razy w tygodniu promy, a w jeden dzień (zdaje się czwartek)
      można popłynąć tam, spędzić na miejscu kilka godzin i wrócić. Są też rejsy na
      podglądanie delfinów i wielorybów (w razie gdyby żadne z tych stworzeń się nie
      pokazało, druga wycieczka jest gratis). Taki rejs kosztował ok. 16 euro.
      W ubiegłym roku natomiast, mimo że mieszkaliśmy pod Rethymnonem, kilka dni
      spędziliśmy w Plakias. To mniejsze miasteczko i w tym samym terminie było tam
      zdecydowanie spokojniej. Uciekaliśmy tam z hałaśliwego północnego wybrzeża,
      żeby odpocząć. Ceny w knajpkach też były zdecydowanie niższe. Też ładna plaża,
      a w pobliżu jedna z najpiękniejszych na Krecie laguna Preveli, z wpływającą do
      niej rzeką, wokół której rosną palmy. W rzece pływają żółwie (widziałam).
      Bardzo nam się tam podobało. Można tam dotrzeć autobusem i potem piechotą w dół
      albo stateczkiem z Plakias. Blisko Plakias jest zresztą masa zacisznych
      zatoczek z plażami, np. Damnoni.
      • neronka Re: Kreta-Paleochora 24.06.04, 13:59
        Zgrałysmy się co do sekundy z tą Gavdos........
      • greeks Re: Kreta-Paleochora 24.06.04, 14:27
        Te bungalowy na uboczu mi sie podobają:-)(Nie pamiętasz ich nazwy?)
        Dziękuje za te wrażenia.Zaczynam się utwierdzać,że to świetny wybór,więc jeśli
        znów na Kretę,to właśnie tam. Preveli mam już "na rozkładzie",ale Gavdos jest w
        planie obowiązkowo:-)Tobie oczywiscie życzę szybkiego tam powrotu
    • Gość: Mrówka P. Re: Kreta-Paleochora IP: 212.106.150.* 24.06.04, 17:40
      Szliśmy tej wiosny z Paleochory do Elafonisi. Piękny szlak biegnący odludnym
      wybrzeżem. Wspaniałe widoki a po drodze bezludne dzikie plaże ( czasami trzeba
      zejść ze szlaku ). Miód. W przyszłym roku jedziemy czarterem na Kretę na
      wędrówkę od Elafonisi poprzez Paleochorę, Sougie, Aghia Roumeli, Loutro do
      Chora Sfaki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka