Dodaj do ulubionych

Kreta apartamenty

IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.12, 14:55
Witam,
Pod koniec września na tydzień wyjeżdżam na Kretę w okolice Chanii. Szukam tam jakiejś miejscowości spokojniejszej z fajną plażą piaszczystą ze względu na dziecko i apartamentu. Będzie to mój pierwszy pobyt w tamtych rejonach (oprócz Cypru) więc wszelkie wskazówki co i jak mile widziane. Może ktoś ma namiary na jakieś fajne noclegi. Dzięki forum gazety udało mi się w tym roku znaleźć fajne mieszkanie na Majorce może i na Krecie się uda. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • grekan Re: Kreta apartamenty 23.08.12, 00:00
      14 km od Chani- Kato Gerani/ k.Platanias/ Baladinos Beach Apartmans przy piaszczystej plazy Studio dla 2-3 osob 615zl./tydzien np. od 21.09.12/ data pobytu dowolna/. Sprawdz i ew. wykup na stronie intern: Quickrooms.com
      • neronka Re: Kreta apartamenty 23.08.12, 13:27
        kreta
      • Gość: jabi Re: Kreta apartamenty IP: *.109.242.124.tellas.gr 25.08.12, 21:26
        Hej, Właśnie pisze z tego hotelu w Gerani. :-) Nie sądziłem, że ktoś ma na to miejsce namiary. Nasi rodacy ponoć bywają tu bardzo rzadko. Jutro ostatni dzień, więc mamy dużo doświadczeń za nami i możemy się podzielić. Jeżeli chodzi o miejsce to polecam że względu na właścicieli. To biznes rodzinny i ludzie na prawdę bardzo się starają. Plaża jakieś 20 kroków od apartamentów. W pokojach aneksy kuchenne a przed hotelem bar, w którym właściciele cały dzień podają własnej produkcji posiłki. Udanego pobytu na Krecie.
        • Gość: chico Re: Kreta apartamenty IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.12, 20:02
          Jabi, zainteresowałem się tym hotelem. Napisz proszę jak wrażenia. Czy plaża jest tam fajna, czy są jakieś atrakcje dla małych dzieci i jakie ceny są w tej "hotelowej" restauracji, jak wyglądają te apartamenty-pokoje?Dzięki i pozdrawiam
          • Gość: chico baladinos apartments IP: *.sileman.net.pl 31.08.12, 10:50
            Ponawiam temat dotyczący baladinos apartments na Krecie w Kato Gerani. Ktoś był?Ktoś może się podzielić wrażeniami?Pozdrawiam
          • Gość: Jabi Re: Kreta apartamenty IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.12, 19:32
            Cześć,

Od razu zastrzegam, że nie jest to hotel 5* tylko apartamenty przy plaży ze wszystkimi tego dobrymi i złymi konsekwencjami. Największą zaletą jest bliskość morza, do którego masz dosłownie kilka kroków. Cenne jest też oddalenie od głównej drogi i cisza spokój (kameralne miejsce)

- Czy plaża jest tam fajna, - plaża jest piaszczysto kamienista - do wody raczej w butach (ze względu na kamienie) wejście względnie typowe-to znaczy konkretnie , po przejściu na oko 5-7 m przykrywa juz dorosłego człowieka

- czy są jakieś atrakcje dla małych dzieci - jest możliwość korzystania z basenu w hotelu obok podczas wietrznej pogody, w barze na plaży jest cały arsenał gier i zabaw dla małych i dużych, niedaleko jest ogromny plac zabaw przy dużym hotelu ale można korzystać pod warunkiem korzystania z tamtejszej restauracji hotelowej. Czyli można by rzec atrakcji specjalnych nie ma - ale z drugiej strony moje dzieci przez ponad 2 tygodnie wybawiły się setnie (to pewnie bardziej zależy od dzieci niż od atrakcji :-). Acha - i są jeszcze koty.

- i jakie ceny są w tej "hotelowej" restauracji, - zwracam jeszcze raz uwagę na określenie "hotelowa" - to jest raczej bar na plaży ale z tradycyjnymi posiłkami kuchni greckiej. Musaka, Boureki, Pastitsio 5-6 EUR, są też śniadania, itp

- jak wyglądają te apartamenty-pokoje? - apartamenty 2-3 osobowe w dwupiętrowym budynku na plaży sa naprawdę ok, po remoncie 3 lata temu, my mieszkaliśmy w 4-os pokoju w starym budynku - i tam był raczej standard "turystyczny"

Acha, gdyby doszło do negocjacji cenowych doradzam wynegocjować darmowy lub tańszy dostęp do leżaków i stolika na plaży, bo normalnie kosztuje 5 EUR / dobę- ale z drugiej strony parasol plażowy w pierwszym lepszym markecie kosztuje ok.6 EUR - więc można być samowystarczalnym (szczególnie gdy tak jak my planujecie tournee po wszystkich najsłynniejszych plażach zachodniej Krety).

Do najbliższego marketu 3 minuty, do LIDL'a 10 minut, do przystanku KTEL 4 minuty, bilet autobusowy do Chanii 2 EUR/ osoba. Najblizsza wypozyczalnia samochodow - 250 m.

Pozdrawiam

Będzie git :-)
    • Gość: Magda Re: Kreta apartamenty IP: *.147.53.47.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.09.12, 21:49
      A my byliśmy w maju w Sea Side Apartments w Kato Stalos (to jest ok. 7 km od Chani), zamawialiśmy poprze booking.com:
      www.booking.com/hotel/gr/sea-side.pl.html?sid=8026c90cfa05bd8a4cc6c1fa6fb8ba8c;dcid=1;srfid=8a6b042f0217e9429594044446736431X21
      Apartamenty przy plaży z basenem, bardzo czyste, super właściciele. I niedrogo. Za tydzień pod koniec maja br. płaciliśmy 203 EUR (za 4 osoby). Na koniec września powinno być podobnie. Leżaki i parasole przy basienie i na plaży bezplatne. Co prawda apartamenty znajdują się przy drodze Chania-Platanias, ale jest o.k. My akurat mieliśmy (z dwójką małych dzieci) apartament od strony drogi i nie jest źle. Są jeszcze apartamenty z widokiem na ogród/basen/morze. Za to dookoła sklepy, restauracje etc.

Polecam:) Jedziemy znów tam za rok:)
      Pozdrawiam i zazdroszczę, Kreta jest cudna:)

• Gość: chico Re: Kreta apartamenty IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.12, 11:50
        Dzięki serdeczne za informacje. Luksusów nie szukamy więc te apartamenty nam odpowiadają natomiast martwi mnie trochę to zejście do morza ze względu na dziecko. Jabi skoro zwiedziłeś wszystkie fajniejsze plaże zachodu jakie mógłbyś polecić - co prawda przewodnik już przeczytany - ale relacja świadka naocznego zawsze w cenie. Magdo twoje apartamenty na wrzesień już wyprzedane:)chyba coś jeszcze poszperam.
        • Gość: bogula Re: Kreta apartamenty IP: *.plock.mm.pl 02.09.12, 14:03
          takie apartamenty jak Baladinos Apartments wydają się być dobrą alternatywą do wyjazdów z biurami podróży, zwłaszcza, że te ostatnie jakoś nie wydają się być zbyt pewne .
          Oświećcie mnie kochani forumowicze, jak jest z biletami na Kretę? Jak wcześnie trzeba rezerwować bilet lotniczy aby koszt podroży był jak najmniejszy. Jeśli to nie tajemnica za ile Wy kupowaliście bilety. Chciałabym móc wyrobić sobie jakąś orientację w tych sprawach.
          • Gość: chico Re: Kreta apartamenty IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.12, 14:42
            Ja lecę Ryanarem - wszystko zależy d tego kiedy kupujesz. Ja rezerwowałem na miesiąc przed (troszku się zagapiłem) i były za około 600 złotych. Do tego doliczyć trzeba bagaż i inne opłaty. Od kilku lat sam sobie organizuje wakacje i zawsze jest taniej i jak dla mnie wygodniej. Samo organizowanie takich wczasów to przecież przyjemność.
            • Gość: bogula Re: Kreta apartamenty IP: *.plock.mm.pl 02.09.12, 16:32
              rozumiem, że te 600 zł to w obie strony? Jeśli tak, to koszty biletów nawet z dodatkowymi opłatami i apartamentu przy trzech osobach byłyby tańsze niż wycieczka z biura podroży dla takiej samej liczby osób, tak myślę. Tyle, że więcej trzeba przy tym pochodzić.
        • Gość: Jabi Re: Kreta apartamenty IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.12, 23:15
          Hej,
          Plaża przy Baladinos Apt - Co do zejscia do wody: chciałem po prostu powiedzieć, że w tym miejscu nie jest to żaden "brodzik" jak w Phalasarna, Elafonisi czy Balos/Gramvousa. Ale na prawdę dużo dzieciaków się kąpało - nie wiem w jakim wieku są Twoje maluchy.
          Jeżeli chodzi o okolicę to badaliśmy polecaną plażę w Agii Apostoli - to jest kilkanaście kilometrow od Geranii w strone Chani: rzeczywiście ładne zatoczki, morze raczej spokojne i płyciutkie zejście do wody, ale ludzi juz dużo więcej - wyglądało też na taką trochę podmiejską plaże dla miejscowych amatorów kąpieli.
          We wrześniu raczej zwróciłbym uwagę na wiatry i fale, które mogą sprawić, że idealnie płaska tafla przejrzystej morskiej wody zamieni się nagle w spienionego i ryczącego potwora :-) a wtedy to na kąpiel nie ma szans. Z tego co słyszałem to plaże w Stavros są pod tym względem idealne - chronione przez cyple, i podobno z łagodnym zejściem do wody (niestety na wycieczkę tam nie starczyło już czasu).
          Życzę podjęcia właściwej decyzji!
          I też zazdroszczę....
          • jakanu Re: Kreta apartamenty 03.09.12, 09:30
            Ryanair ma na październik z Wrocławia na Kretę loty już od 350 zł w dwie strony...
            • Gość: bogula Re: Kreta apartamenty IP: *.plock.mm.pl 03.09.12, 16:50
              dzięki z odpowiedzi
    • 1to-me-k Re: Kreta apartamenty 17.09.12, 15:26
      Kreta to wspaniała wyspa. Ostatnio bylem w miejscowości Platanias położonej blisko Chanii. Polecam hotel Geraniotis. Super miejsce, smaczne jedzenie i super obsługa. Polecam
    • anika2023 Re: Kreta apartamenty 02.06.24, 12:33
      Witam , apartamenty trzeba dokładnie sprawdzać .My się zabraliśmy na ładne fotki , a na miejscu okazało się że łazienka to katastrofa-bateria prysznicowa przy kibelku ok 30 cm , papier toaletowy trzeba wrzucać do kosza ktory sprzątają raz na 3-4 dni , jak się wszyscy kąpią po plaży nie da się umyć bo woda leci małym strumieniem , łóżko dostawka - nie da się spać, śniadanie europejskie z sokiem wyciskanym w proporcji 1/2 wody dolewanej itp .Apartamenty sprzedaje firma Grekomania -uważajcie bo właścicielki kłamią i manipulują.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka