Dodaj do ulubionych

RODOS- plan zwiedzania :)

05.03.13, 11:12
Jeszcze 90 dni do wylotu, ale po mału zaczynam planowac, co bedziemy robic na miejscu :) Czy moge liczyc na wasze podpowiedzi? Chcemy wynająć auto na 3 dni, jak to dobrze rozplanowac? Bedziemy mieli hotel przy samej stolicy, wiec zwiedzanie stolicy zrobimy sobie oddzielnie, na nogach :) Gdzie warto pojechac?
-symi?
- marmaris?
- jakie inne wycieczki warto?
- a gdzie warto dojechac autem? Myslalam zeby podzielic to w ten sposob, zeby Lindos, i wschodnie wybrzeze do Faliraki zrobic w jeden dzien, zachodnie od Lalysos do Monolithos w drugi i trzeci dzien cale poludnie (ponizej LINDOS I MONOLITHOS). To tak ogolnie, ale podpowiedzcie co warto na tych trasach zobaczyc, a co na pewno pominąc.

Moze jakies atrakcyjne miejsca dla dzieci, bo jedzemy z 4 latkiem :)

Mam pytanie jeszcze o Lindos, chcielibysmy to miasto dobrze, ale samodzielnie zwiedzic, jak sie do tego zabrac, poruszac sie autem, czy lepiej zostawic gdzies na obrzezach i dalej pieszo? Jak dojsc do miejsca gdzie wchodza osiolki na akropol?

Obserwuj wątek
    • wiem_gdzie_jade Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 11:45
      Witam,

Rodos na pewno się spodoba, jest śliczną i zieloną wyspą ( w końcu to wyspa Heliosa ;) )
      Na Symi na pewno warto się wybrać, jeżeli zdecydujecie się na wycieczkę fakultatywną z biurem, czeka na Was mniej więcej 1,5 godzinny rejs do zatoki Panormitis - tam znajduje się klasztor, jeden z piękniejszych w Grecji, a ikona, która znajduje się w środku kaplicy, uważana jest za cudowną. W Panormitis pobyt trwa mniej więcej godzinkę. Później płynie się około 30minut do portu Gialos, a tam czekają śliczne domki, "poustawiane" jeden na drugim o bardzo charakterystycznej zabudowie. Może się zdarzyć, że w programie wycieczki najpierw płynie się do portu Gialos, a dopiero później do Panormitis.
      Generalnie Simi jest malutkie, ale urocze.
      Wycieczka z pilotem ma ten plus, że w trakcie niej powinien przekazać wiele ciekawostek, które niekoniecznie znajdzie się w przewodnikach książkowych.

Marmaris zdecydowanie odradzam, jest to miasto typowo "shoppingowe". Wycieczki do Marmaris często nie bez powodu nazywają się zresztą "shopping tour". Jeśli już chcecie Państwo udać się do Turcji, to godne uwagi może być Fethiye.

Jeśli chodzi o podróż/zwiedzanie samochodem, poniżej wypisałam punkty wycieczki tzw.
      island tour, czyli objazdówki po Rodos:
      1. Lindos
      2. Appolakia
      3. Monolithos
      4. Siana
      5. Emponas
      6. Petaloudes - dolina motyli

Na Lindos należy przeznaczyć zdecydowanie więcej czasu, jest bardzo klimatyczne, wąskie uliczki itp itd, taka typowa "Grecja z obrazka". Koniecznie trzeba wejść na Akropol - pomijając jego historię itp, to widok z góry za Zatokę Św. Pawła jest oszałamiający :)
      Samochód zostawicie na "górze" Lindos, znajduje się tam wielki parking, samo miasteczko jest położone w dole, można do niego zejść na nogach ( ok 5-10 minut drogi ) albo przejechać się bezpłatnym busem ( jeździ co jakieś 10minut, 2 lata temu do godziny mniej więcej 16:00 ). Samochodem absolutnie nie należy zjeżdżać "w dół".
      Osiołki zobaczycie jak tylko będziecie już " u wejścia" Lindos, jest tam "przystanek osiołkowy". Generalnie miejcie też na uwadze, że Lindos jest malutkie i zwiedzenie go bardzo czasu nie zajmuje. Chodzenie po nim ,rozkoszowanie się nim to już co innego ;-)

Appolakia to taka mała tradycyjna wioska na Rodos, ale ją bym sobie odpuściła. Monolithos to cudny, wręcz zapierający dech w piesiach widok, warto też się udać do zamku Joannitów, który stamtąd zobaczycie.
      Sianna, fajne miasteczko, gdzie można zakupić soumę - rodyjski bimber, odpowiednik raki, rakiji itp.
      Embonas - miasteczko,w którym znajduje się parę winiarni, które można zwiedzić i skosztować miejscowych win.

Petaloudes - odnośnie Doliny Motyli są przeróżne opinie, jedni są nią zachwyceni, inni przeciwnie. Mnie osobiście się bardzo podoba, jednak motyle są w niej w lipcu i sierpniu, im pójdzie się bardziej w głąb doliny, tym będzie ich więcej.
      Mogę ich parę zdjęć podesłać na maila, mam ich sporo ( a warto wiedzieć jak wyglądają, bo generalnie siedzą na drzewach, skałach itp. i trzeba je wypatrzyć ).

Polecam zobaczyć termy w Kalithea, wzgórze Filerimos przy Ialyssos, klasztor Tsambika - plaża Tsambika też jest bardzo fajna, Prasonissi na samym południu wyspy, no i oczywiście Stare Miasto Rodos, po którym można chodzić bez końca.

Jeżeli chcecie zobaczyć typową wioskę, to polecam miejscowość Kalithies, mieszkałam w niej parę miesięcy i klimat w niej panujący jest typowo rodyjski :)

W razie innych pytań służę radą,
      Pozdrawiam ciepło,
      Iwona
      • Gość: do P. Iwony Re: RODOS- plan zwiedzania :) IP: 193.164.157.* 05.03.13, 12:08
        Mam prośbę o informacje dotyczące wyprawy do Fethiye. Jak wygląda taka wycieczka i jaki jest przybliżony koszt?
        • wiem_gdzie_jade Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 12:26
          Wykupując ją w biurze lokalnym albo od rezydenta, zapłaci się koło 50euro. W ramach takiej wycieczki zazwyczaj zwiedza się starożytne grobowce skalne, amfiteatr oraz wieś Kayaköy, która nazywana jest 'miastem duchów', ze względu na opuszczenie jej znacznej ilości mieszkańców po wojnie między Grecją a Turcją.
          O czym trzeba koniecznie pamiętać, to paszport :)

pozdrawiam,
          Iwona
        • edyt_a75 Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 13:04
          do P. Iwony :

> Pani Iwona mam kilka pytań do Pani. Wyjeżdżam z rodziną 29.04.201 roku na Rodos miejscowość Kiotarii. hotel mitsis rodos vilage jaka pogoda jest w tym okresie? czy warto wypożyczyć rower i choć częściowo wyspę zwiedzić w ten sposób( dzieci w wieku 10,12 lat)? czy można już kąpać w morzu?
          pozdrawiam
          Edyta
          • tamerza Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 13:12
            tez podlaczam sie pod pytanie szczegolnie o wypozyczenie rowerow. Znalazlam w neci eduzo wypozyczlni, jednak wiele osob pisze ze Rodos nie jest tak przyjazne rowerzystom jak np. KOS i nie warto wyzpozyczac
            • wiem_gdzie_jade Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 13:49
              powiem tak - ja na Rodos nie jeździłabym rowerem, ale pewnie zdarzą się osoby, które będą uważały, że to dobry pomysł ;)
              • tamerza Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 14:47
                No dobra poki co mam plan taki, pytanie czy te trasy da sie w dwa dni zrobic, czy lepiej podzielic na trzy dni.

Zwiedzanie od 10 do 18
                Wyjazd z Lalysos

1 dzien:
                Farma strusi Petaloudes
                Kamiros
                Monolithos
                Sianna
                Embona
                Dolina Motyli

2 dzien
                Lindos
                siedem zrodel
                Plaza Agathi
                Tsambika
                Faliraki
                Termy

Jezeli uwazacie ze to za duzo na dwa dni, please dajcie propozycje jak to sensownie podzielic. A moze cos dołożyć po drodze/

Czy na zachodnim wybrzezu jest jakas ladna plaza, zeby sie zatrzymac, wykąpać podczas podroży?
                • wiem_gdzie_jade Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 16:34
                  hm teoretycznie jest to do zrobienia w dwa dni, ale trochę na wzór koreańskiej wycieczki ;-) Lepiej rozłożyć na 3 dni, a nawet 4 przy czym Kamiros włożyłabym przed farmę strusi, bo jest bliżej Ialyssos. Pomyślicie też, czy nie warto planu tej pierwszej wycieczki obrócić, bo pod koniec dnia w Dolinie Motyli jest masa osób ze względu na wycieczki, które przeważnie docierają tam koło 16:00 a są mniej więcej do 18:00.
                  Najwięcej czasu radziłabym przeznaczyć na Lindos i siedem źródeł.
                  Ja bym może podzieliła to tak:
                  1 dzień:
                  -Termy w Kalithea-> Faliraki -> Tsambika ( kosciołek i widoczek a potem plaża ) -> 7 źródeł
                  2 dzień:
                  Jechać od strony Ialyssos ( za lotnisko )
                  - Kamiros -> Emponas -> Siana -> Monolithos -> Wzgórze Filerimos w drodze powrotnej
                  3 dzień:
                  - Agathi -> Lindos -> Petaloudes -> Strusie

Ładna plaża jest przy Monolithos ALE trzeba uważać w wodzie na dosyć mocne wiry.

pozdrawiam,
                  Iwona
                  --.
                  wiemgdziejade.pl
                  • wiem_gdzie_jade Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 16:35
                    natomiast w Faliraki za bardzo co zwiedzać nie ma, jak już to poleciłabym Wam wioskę Kalithies - typowa, grecka miejscowość, a jest tuż przy Faliraki, 5 minut drugi - odbija w głąb wyspy.

Iwona
                    • tamerza Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 20:57
                      zmodyfikowałam ten moj rozklad jazdy troche :) wg waszych porad. Bierzemy 3 dni... a co tam ::) Czy teraz jest sensowniej?

1 dzien:
                      Farma strusi Petaloudes
                      Dolina Motyli
                      Plaza Agathi
                      Tsambika
                      Faliraki
                      Termy

dzien 2
                      Kamiros
                      Kastelos
                      Monolithos
                      tama Apolakkia
                      Sianna
                      Embona

dzien 3
                      Lindos
                      siedem zrodel
                      + jakas plaza (jaka???)

+ stolica i Simi ale to juz w kolejne dni :)
                      No i jak? :)
                      • Gość: gość Re: RODOS- plan zwiedzania :) IP: *.ibd.gtsenergis.pl 05.03.13, 21:01
                        Do pierwszego dnia dodałabym jeszcze Filaremos, a do trzeciego dnia prassonissi i zatokę A.Quinna:)
                        • tamerza Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 22:13
                          dzieki, a powiedz mi czy jezeli mamy hotel w Lalysos, to czy do Filaremos da sie dojsc pieszo, albo jest jakis lokalne polaczenie z tym miejscem, czy tylko samochod?>
                      • wiem_gdzie_jade Re: RODOS- plan zwiedzania :) 06.03.13, 08:45
                        Plan jak najbardziej sensowny :)
                        Na ten drugi dzień dorzuciłabym, tak jak pisze potwor_z_piccadilly, zatokę Antonego Quinna, tym bardziej, że jest w Faliraki - przed centrum w przypadku kiedy jedziecie od strony Lindos, więc świetnie się Wam wpasuje w plan.
                        > czy da się dostać na wzgórze Filerimos na nogach

Teoretycznie tak, ale prowadzi do niego pod górę sporo serpentyn, podejrzewam, że szłoby się bardzo długo. O ile mi wiadomo, KTEL tam nie jedzie, ale ręki uciąć sobie nie dam.
                        Zapomniałam dodać, że poza widokiem, Filerimos to też ciekawy, bizantyjski monastyr.

pozdrawiam,
                        Iwona
                        • tamerza Re: RODOS- plan zwiedzania :) 06.03.13, 09:15
                          ok dzieki wielkie, dodajemy obie pozycje do naszego planu :)
                        • zo_h Re: RODOS- plan zwiedzania :) 06.03.13, 11:47
                          Tak jak piszesz, na Filerimos nie ma najmniejszego sensu iść na piechotę. Na górę prowadzi wygodna asfaltowa droga, trochę kręta z kilkoma serpentynami.

Monastyr faktycznie wart zwiedzenia. Warto zwrócić uwagę na fakt, że został on zbudowany na fundamentach starożytnej świątyni. W samym monastyrze polecam kupno sławetnej zielonej nalewki z siedmiu ziół. Organoleptycznie sprawdziłem, że ustrojstwo to działa skutecznie na różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe.

Pozdrawiam
                      • izka7790 Re: RODOS- plan zwiedzania :) 27.03.13, 14:06
                        sory, że się wtracę ale dla mnie ten plan jest trochę pozbawiony logiki.
                        Chodzi o dzień pierwszy Farma strusi miesci się w Pastida, to jest kilka kilometrów od Doliny Motyli i ten plan jest w porządku. Faliraki i Termy na wschodnim wybrzeżu może byc ale co tam robi plaża Agathi? Chyba, że chcecie ją tylko zobaczyć i Tsampika (chodzi o plażę czy o monastyr?)
                        Licząc od Term to będzie 40 min do godziny jazdy. Jeżeli chodzi o wspinanie się do monastyru, to też trochę czasu zajmuje i jest męczące... ja osobiście te dwa punkty wrzuciłabym do innego dnia, ale to jest tylko moja osobista uwaga.
                        Pozdrawiam :)
          • wiem_gdzie_jade Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 13:47
            Witam!
            Bardzo fajny hotel, polecam ich pizzę :)
            Jeżeli Państwo by chcieli wypożyczyć rower, to hotel też nimi dysponuje.
            Czy warto go natomiast wypożyczyć, moim zdaniem może być to niewygodne. Jeżeli go Państwo wypożyczycie, to nie wybierałabym się takim środkiem transportu na północ ze względu na bezpieczeństwo na drodze.
            Generalnie jeżdżenie rowerem po greckich wyspach najlepszym rozwiązaniem nie jest, drogi główne co prawda mają pobocza, ale te traktowane są przez kierowców jak normalne pasy ruchu.

Odnośnie pogody, to ta pod koniec kwietnia może być różna. W morzu spokojnie można się już kąpać, jednak mogą się też zdarzyć przelotne deszcze i zachmurzenia.

W Kiatori jest parę naprawdę ładnych plaż, także powinniście być Państwo zadowoleni :)

pozdrawiam,
            Iwona
            • edyt_a75 Re: RODOS- plan zwiedzania :)do P.Iwony 05.03.13, 15:01
              Dziękuje za odpowiedź trochę co prawda mnie zmartwiła, gdyż byliśmy nastawienie na wycieczki rowerowe ale trudno. Trzeba będzie się przesiąść do samochodu. Mam jeszcze pytanie a jak jest z komunikacją miejska na wyspie ? czy jest możliwość dojazdu do jakiś miejscowości autobusem i o jakich mówimy mniej więcej cenach?
              Wrócę jeszcze do pogody. Co to znaczy, że jest różna to znaczy jest chłodno? Pani w biurze twierdziła, że temperatury będą w granicach 22-28 stopni to prawda? A jak wieczory? Lecę na 2 tygodnie. Czy jeżeli ja jadę w tym terminie to poleca Pani obejrzeć te doline motyli czy nie? Piszą że najlepszy termin do tego to lipiec sierpień?
              Edyta
              • wiem_gdzie_jade Re: RODOS- plan zwiedzania :)do P.Iwony 05.03.13, 16:15
                Samochodem zdecydowanie będzie wygodniej, a przede wszystkim bezpieczniej moim zdaniem.
                Komunikacja miejska na Rodos jest dobrze rozwinięta, ale przede wszystkim na północy wyspy. Tutaj macie Państwo linka do strony KTEL'a www.ktelrodou.gr/index.php?mylang=english , można na nim sprawdzić rozkłady i dokładne ceny biletów.
                Ta temperatura jak najbardziej może się zgadzać, wieczorem po prostu może będzie trzeba założyć jakiś sweterek. Generalnie pod koniec kwietnia będzie już na pewno ciepło, mogą się zdarzyć jakieś przelotne opady, więc warto zabrać coś z długim rękawem.
                Moim zdaniem Dolinę Motyli warto zobaczyć i tak, nawet jeśli ilość motyli będzie znikoma. Dolina jest niezwykle zielona, przechodzi przez nią ładny potok, drepcze się po drewnianych mostkach. W razie czego mogę parę prywatnych zdjęć z doliny przesłać, to sami Państwo zobaczycie, czy to Wasze klimaty, czy nie :)

pozdrawiam
                Iwona
                • edyt_a75 Re: RODOS- plan zwiedzania :)do P.Iwony 05.03.13, 17:02
                  Dziękuje za rady udzielone mi, również rady udzielane przez Panią innym ludziom równiez mi sie przydadzą.
                  mój e-mail
                  zbylutek@poczta.onet.pl
                  • wiem_gdzie_jade Re: RODOS- plan zwiedzania :)do P.Iwony 05.03.13, 17:16
                    Proszę bardzo, mam nadzieję, że się przydadzą.

pozdrawiam,
                    Iwona
      • tamerza Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 12:24
        Dzieki wielkie za opis, juz sobie przekopiowala i wydrukuje przed wylotem :) No to kilka dodatkowych pytan:

Wyspa Halki - warto? czy szkoda dnia?
        Siedem źrodeł?
        Kastro Kritinias ?

OK, Maramris odpuszczamy, bo jak bylismy na KOS zwiedzalismy w ten sposob Bodrum i wiem jak to wyglada.... shopping tour i nic wiecej :)

A byles moze w Aquarium w Rodos, gdzies w porcie podobno jest? Warto wejsc?
        A lunapark w Faliraki? Warto z dzieckiem?
        • wiem_gdzie_jade Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 12:34
          Halki moim zdaniem można sobie odpuścić.
          Efta Piges, czyli 7 źródeł zdecydowanie warto - zapomniałam o nich wspomnieć. Koniecznie trzeba przejść tunel, w którym brodzi się w wodzie po kostki ( chyba, że ma się klaustrofobie ), świetne wrażenie, a po jego przejściu przechodzi się do bardzo fajnej okolicy, z niedużym, ale bardzo ładnym wodospadem.
          Kastro Kritiias to właśnie wspomniany przeze mnie zamek Joanitów :) Warto :)
          W aquarium byłam, zdecydowanie nie polecam. Odnosi się wrażenie, że tak jak je wybudowali Wenecjanie, tak ono zostało. Jeśli byliście w tym na Krecie, to tamto jest zdecydowanie lepsze.
          Lunapark w Faliraki też odradzam. Sprzęty bardzo leciwe, jednak jeśli będziecie przejeżdżali obok, to najlepiej sami zerknijcie, bo powiem szczerze, że czy spodoba się małemu dziecko, to nie wiem, więc nie chcę w ciemno strzelać.

pozdrawiam,
          Iwona
          • zo_h Re: RODOS- plan zwiedzania :) 06.03.13, 12:02
            Aquarium na Rodos to jakaś pomyłka. Po odwiedzinach w tym dziwnym czymś miałem wrażenie bardzo źle wydanych pieniędzy ... zdecydowanie lepiej bym zrobił wydając tą kwotę na kilka świeżo wyciskanych soków pomarańczowych.

Mega przygnębiające miejsce, które zwiedza się brnąc przez zatęchły ciemny korytarz w których ścianach umieszczono brudne przeciekające akwaria. W kilu niewielkich salach umieszczone są pozostałe eksponaty ... w stylu spreparowanego rekina, wyglądający jak wielki pomarszczony bakłażan (zgodny z tym warzywem nawet co do koloru) . Przy odpowiednim oświetleniu miejsce to mogłoby się sprzedać jako ... dom strachu ... jako Aquarium zawodzi całkowicie. Szczególnie jeśli tak jak piszesz ktoś widział już wcześniej Cretaquarium. Tych miejsc nie można porównać ... szkoda czasu ... szkoda pieniędzy.

Pozdrawiam
            • tamerza Re: RODOS- plan zwiedzania :) 06.03.13, 13:20
              dzieki, bylismy creatquarium, wiec odpuszczamy :)
      • wojtek33 Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 15:23
        wiem_gdzie_jade napisała:

> Samochodem absolutnie nie należy zjeżdżać
        > "w dół".

A to z powodu? Ja tam "zwoziłem" żonę i dzieci i wracałem sam na parking, takoż w drodze powrotnej, poza tym to dojazd do niedużej alej przyjemnej plaży z widokiem
        • wiem_gdzie_jade Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 16:37
          Mam na myśli zjechanie do "centrum" Lindos, nie na plażę. A dlatego, że po pierwsze nie można tam zostawić samochodu, a po drugie kiedy jest duży ruch, policja sama wygania kierowców.
          • wojtek33 Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 18:29
            Żeby zjechać na plażę trzeba zjechać do miejsca, które nazywasz centrum, objechać platan na placu (tam wysadzałem żonę i dzieci) i potem albo na plażę, albo na górę. Wyjeżdżając z plaży też trzeba objechać ten placyk. Ale rozumiem, że z perspektywy autokaru wygląda to inaczej, ja tak nigdy nie podróżowałem.
            • wiem_gdzie_jade Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 18:31
              Tak, ale tam przy rondzie samochodu się nie zostawi, to mam na myśli.
              • zo_h Re: RODOS- plan zwiedzania :) 06.03.13, 11:38
                Jest dokładnie tak jak piszesz. Ja o tym nie wiedziałem i zjechałem na dół. Wkopałem się w sam szczyt turystycznego ruchu "baranów" takich jak ja uzupełnionych o kilka autobusów. Generalnie ciasno, nie da się zaparkować a Polica i służby porządkowe przeganiają wszystkich z tego rondka.

Przy pokonywaniu drogi już na piechotę ... po powrocie na górę i zostawieniu samochodu na jednym z parkingów ... zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Podjazd jest dosyć stromy a jako że w niektórych miejscach jest wąski to czasami trzeba zatrzymać się aby przepuścić autobusy jadące na dół. W takich momentach czuć unoszący się w powietrzu zapach palonego sprzęgła. Widać niektórym ruszanie na takich stromiznach sprawia wiele problemów.

Przy drodze prowadzącej na dół znajduje się trochę miejsc parkingowych. Desperaci mogą ewentualnie poświęcić czas na upolowanie takiego postoju ... tyle że jest on płatny, więc chyba lepiej zostawić samochód na samej górze i ewentualnie zjechać autobusem na dół.
                • bah77 Re: RODOS- plan zwiedzania :) 06.03.13, 12:20
                  Polecam zaparkowanie w Lindos na parkingu przy północnej plaży Zatoki św. Pawła:
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,140524071,140889277.html

bah77
                  • zo_h Re: RODOS- plan zwiedzania :) 06.03.13, 12:34
                    Chodzi Ci o ten parking pod "wiszącą skałą"?

Jeśli tak ... to faktycznie niezłe miejsce. Nie ma tam problemu z zostawieniem samochodu, dosyć duża pusta przestrzeń. Nie ma również tak niesamowitych tłumów jak przy głównej drodze. Obok znajdują się ruiny starożytnego amfiteatru.

Pozdrawiam
                    • bah77 Re: RODOS- plan zwiedzania :) 06.03.13, 12:42
                      Tak, widać go na załączonych fotkach (amfiteatr zresztą też).

bah77
                  • w_isienka Re: RODOS- plan zwiedzania :) 27.03.13, 18:30
                    bah77 napisał:

> Polecam zaparkowanie w Lindos na parkingu przy północnej plaży Zatoki św. Pawła
                    > :
                    > rel="nofollow">fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,140524071,140889277.html

Myśmy też tam parkowali i mogę z czystym sercem polecić
                • wojtek33 Re: RODOS- plan zwiedzania :) 06.03.13, 12:59
                  To ja jestem baran szczęściarz, w ostatnim tygodniu września, przed zachodem słońca było tam bardzo spokojnie, nikt mnie nie przeganiał a zaoszczędziło mi to targania na plecach "minogów" (od bolą mi nogi).
                • tamerza Re: RODOS- plan zwiedzania :) 06.03.13, 13:25
                  przeraza mnie kwestia tego parkingu.... :( a co myslicie aby Lindos odpuscic sobie samochodem i wziac poprostu fakulteta z miejscowego biura? Ja musze zawsze patrzec na to ze jade z 4 latkiem i wolalabym nie chodzic niewiadomo jakich odelglosci i szukac parkingu :(

Czy ktos korzystal z takiej wycieczki LINDOS 1/2 dnia? Jak to w praktyce wyglada?
                  • wiem_gdzie_jade Re: RODOS- plan zwiedzania :) 06.03.13, 13:48
                    Ale spokojnie gdzieś na górze samochód możecie zostawić na górze a w dół zjechać busem :). Jakby akurat się np zepsuł, czy coś, to też nie jest jakaś masakrycznie daleka droga. W dół się schodzi jakieś 10minut bardzo wolnym tempem, zaś w górę ciut więcej, bo to w górę;-) Można też - tak, jak już było to wspomniane, zostawić samochód na parkingu przy zatoce Św. Pawła.
                    Ja osobiście kojarzę wycieczkę, ale taką, gdzie Lindos jest jednym z punktów wycieczki, jak to dokładnie wygląda w przypadku jednego punktu w postaci samego Lindos, nie wiem mówiąc szczerze. Jak macie samochód, to jechałabym nim do Lindos i na miejscu zobaczyła, gdzie zostawić samochód. Jakieś miejsce - moim zdaniem - powinno znaleźć się bez problemu.
    • warmiak2 Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 11:58
      Ja niestety nie z pomocą ale z pytaniem. Jaki hotel wybraliście i z jakiej firmy ? Planuję w przyszłym roku Rodos i bardzo bym chciał znaleźć coś w zasięgu pieszym do starówki Rodos i tak jak Wy ewentualnie wypużyczyć samochód na 2-3 dni na wycieczkę po wyspie. Na razie to co oglądałem to bez rewelacji. Jak wrócicie to liczę jeszcze na "konsultacje" już doświadczonych. Przepraszam za "wcięcie' się do Waszego wątku ale z zainteresowaniem będę obserwował jego rozwój.
      • tamerza Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 12:18
        No nasz hotel nie jest az tak blisko starowki, ale ma dobre polozenie SUNSHINE RODOS w Lalysos. Oczywiscie opowiem po przylocie :)
    • tamerza Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 12:25
      juz mi kiedys pomagałas w organizacji KRETY :) Wiec teraz tez poprosze tamerza@wp.pl
    • Gość: brait123 Re: RODOS- plan zwiedzania :) do: neronka IP: 193.164.157.* 05.03.13, 12:34
      Poprosze również o pomoc w przygotowaniu zwiedzania : brait123@gazeta.pl
      z góry dziękuję:)
    • wojtek33 Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 15:17
      tamerza napisała:

> Jeszcze 90 dni do wylotu, ale po mału zaczynam planowac, co bedziemy robic na m
      > iejscu :) Czy moge liczyc na wasze podpowiedzi?

Tu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,203,135107050,135201277,Moje_Rodos.html
      masz krótki opis mojego pobytu we wrześniu 2011. A tu:
      goo.gl/maps/HlTJR
      mapkę z miejscami, które wydawały się interesujące lub użyteczne.
      • tamerza Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 15:38
        Mapka jest rewelacyjna! wielkie dzieki, bardzo mi sie przydała, powiedz mi taką rzecz, bo zaciekawil mnie wpis; 'wraki czolgow' mozesz cos wiecej w tym temacie? Jka tam trafić, czy warto i z czym sie je to miejsce, bo w necie nic nie znalazłam :) A watke zaraz poczytam i na pewno bede miala pytania :)
        • wojtek33 Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 16:02
          A to akurat nieaktualne, były jeszcze na starych zdjęciach w google maps i widzieli je znajomi, którzy byli 4 lata temu, 2 lata temu już ich nie znalazłem.
          • tamerza Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 16:03
            :((((

A tama w okolicach Apolakia?? w ktorym to miejscu? warto, masz jakies zdjecia, bo tez nie moge znalezc :(
            • wojtek33 Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 18:13
              tamerza napisała:

> A tama w okolicach Apolakia?? w ktorym to miejscu?

goo.gl/maps/tHCTf
              Żeby nie jechać po raz kolejny wzdłuż zachodniego wybrzeża, jadąc od Genadi, przed Apolakią skręciłęm wg. drogowskazów na Dam. Tama jak tama, moim chłopakom (wtedy 3 i 5 lat) podobała się, w pobliżu jest kościółek St. George Vardas z freskami (takie kościółki to IMO jedna z większych atrakcji w wielu regionach Grecji, zbaczaliśmy wielokrotnie z drogi by do nich zajrzeć). Dalej ta droga jest bardzo malownicza i kończy się w Sianie, gdzie zakupiłem wspominany już tu wcześniej bimber;)
              Zwróć tylko uwagę, że ja miałem samochód przez 10 dni, mając przez 3 pewnie bym tam nie zajrzał. Moje must see to:
              stare miasto i Pałac Wielkich Mistrzów w Rodos, Lindos, Kamiros, Prassonissi, Tsambika, Monolithos Castle, plaża św. Jerzego, reszta z mapy fakultatywnie ;)
    • Gość: wiki RODOS- Dolina motyli IP: *.rtr.core.icm.edu.pl 05.03.13, 15:59
      Napiszę krótko o dolinie motyli, gdyby ktoś był zainteresowany wycieczką w to miejsce. Byłam w połowie czerwca na Rodos i w Dolinie i motyle fruwały, widoki wspaniałe, idzie się pod górę a wokół zieleń, woda spływa po skałach, tworzy mini wodospadziki, w dole strumyk szumi. Na szczycie klasztor pośród kwiatów. Polecam z całego serca. W połowie czerwca był upał, 30 stopni i więcej i słoneczko codziennie. Pozdrawiam :)
      • tamerza Re: RODOS- Dolina motyli 05.03.13, 16:22
        ile czasu trzeba zarezerwowac na Doline Motyli i ile na 7 zrodel, nie chodzi mi o minuty, ale oto czy godzina, dwie czy cztery :)
        • wiem_gdzie_jade Re: RODOS- Dolina motyli 05.03.13, 16:41
          Zależy na co się nastawia, czy na 'zobaczenie' danego miejsca, czy je 'głębsze poznanie
          ' ( z postojami, robieniem masy zdjęć etc. ). W tym i w tym przypadku nie mniej niż godzina. Na 'górze' Doliny Motyli jest sympatyczna knajpka, w której można się zatrzymać na chwilę, jeśli więc chcemy gdzieś na chwilę usiąść, to ten czas już się nam wydłuży.

Iwona
    • laostic Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 20:07
      Też poproszę laostic2@gmail.com.
    • potwor_z_piccadilly Re: RODOS- plan zwiedzania :) 05.03.13, 22:44
      Tylko dadam.
      Nie zapomnijcie o zatoce Anthony Quinn-a.
      Tam kręcono zdjęcia do filmu Działa Navarony i to ta zatoka przez panującą w Grecji juntę wojskową została podarowana temu aktorowi. Na szczęście z nastaniem demokracji, grzecznie artystę przeproszono i odebrano perłę wyspy zostawiając mu na otarcie łez pochodzącą od jego imienia i nazwiska nazwę. Do dziś pozostały ślady tamtych decyzji. Przy wjeździe do zatoki można zobaczyć betonowe słupy na których kiedyś zamocowana była brama.
      Tak ode mnie.
      Objazd wyspy Rodos z pominięciem tego miejsca to zgroza.
      Pozdrawiam i życzę miłych wakacji.

• bah77 Re: RODOS- plan zwiedzania :) 06.03.13, 10:44
      Witaj Tamerza!

Mam nadzieję, że mój szczegółowy fotoprzewodnik po Rodos Ci się przyda:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,140524071,140524071,0,2.html?v=2

Zwiedzanie samochodowe zajęło mi 2 tygodnie z kąpielami (na różnych plażach).
      W przewodniku są prawie wszystkie plaże, zamki, zapory itp., itd.

Najbardziej tam mi brakuje natomiast Parku Rodini, bardzo proszę o uzupełnienie, jeśli ktoś ma trochę fotek. :)

Pozdrawiam

bah77
      • tamerza Re: RODOS- plan zwiedzania :) 06.03.13, 11:10
        dzieki wielkie, musze poddac te zdjecia, glebokiej analizie :))

Mam takie przy okazji pytanie, bo na twoim zdjeciu pojawia się taki miejski "train" nie wiem jak to dokładnie nazwac :) Chodzi o pociag ktory robi takie wycieczki po mieści, czy wiecie na jakich trasach one jezdza? Wiem ze jeden jest w Lalysos, czy ktos wie gdzie jeszcze one sa i jakie maja trasy?
        • bah77 Re: RODOS- plan zwiedzania :) 06.03.13, 11:41
          Miłego analizowania. :D

Mini kolejki z mojej fotki kursują pomiędzy Kalithea a Faliraki.

bah77
        • wojtek33 Re: RODOS- plan zwiedzania :) 06.03.13, 13:08
          tamerza napisała:

> dzieki wielkie, musze poddac te zdjecia, glebokiej analizie :))

Ta piękna i pusta plaża na zdjęciach bah'a z południowego wschodu wyspy, u mnie nazywa się św. Jerzy (miałem problem ze znalezieniem prawidłowej), warta jest zainteresowania, szczególnie jak na Prasonisi nie będzie zbyt plażowo.
          • bah77 Re: RODOS- plan zwiedzania :) 18.03.13, 08:19
            Masz rację.
            Są tam 3 kolejne plaże (św. Jerzego, Korakas, Mavros Kavos), ale największą z nich jest rzeczywiście Plaża św. Jerzego. :)
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,140524071,142156553.html

bah77
    • rationally Re: RODOS- plan zwiedzania :) 25.03.13, 12:43
      Nie wiem czy się już gdzieś wcześniej nie przewinęło:
      www.rodos.net16.net/plan_zwiedzania.php
    • w_isienka Re: RODOS- plan zwiedzania :) 27.03.13, 18:23
      był już kiedyś podobny wątek
      :)
      moje MUST SEE jest tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/w,203,135107050,135276752,Re_Moje_Rodos.html
      a cały podobny wątek o RODOS:
      forum.gazeta.pl/forum/w,203,135107050,135107050,1_raz_Rodos_co_zwiedzic_jakie_wycieczki_.html
      • w_isienka Re: RODOS- plan zwiedzania :) 27.03.13, 18:36
        A dla tych co jadą do Prasonissi - niech zarezerwują tam więcej czasu :)
        no chyba, że ktoś lubi zwiedzanie bez poplażowania w tak urokliwym miejscu
        • Gość: gosia Re: RODOS- plan zwiedzania :) IP: *.wroclaw.vectranet.pl 30.05.13, 15:26
          tamarza kiedy jedziesz do sunshine , my 17.06 nq dwa tygodnie, pozdrawiam gosia
          • tamerza Re: RODOS- plan zwiedzania :) 30.05.13, 19:41
            no to tydzien bedziemy razem :))) ja lece 10.06, jedziecie z dziecmi??? jakby co odezwij sie na priv tamerza@wp.pl Nareszcie ktos leci z nami :)
        • rationally Re: RODOS- plan zwiedzania :) 12.06.13, 15:21
          w_isienka napisała:
          > A dla tych co jadą do Prasonissi - niech zarezerwują tam więcej czasu :)
          > no chyba, że ktoś lubi zwiedzanie bez poplażowania w tak urokliwym miejscu

Jak widać - ile ludzi tyle opinii. Dla mnie Prasonissi było wielkim rozczarowaniem, ogólnie ładne miejsce ale plaża tak brudna, że szkoda gadać. Mnóstwo syfu wyrzuconego przez morze i pozostawionego przez morze. Zdecydowanie nie polecam do plażowania.
          • w_isienka Re: RODOS- plan zwiedzania :) 12.06.13, 16:52
            rationally napisała:
            > Jak widać - ile ludzi tyle opinii. Dla mnie Prasonissi było wielkim rozczarowaniem, ogólnie ładne miejsce ale plaża tak brudna, że szkoda gadać. Mnóstwo syfu
            > wyrzuconego przez morze i pozostawionego przez morze. Zdecydowanie nie polecam
            > do plażowania.

Serio?
            To chyba w szczycie sezonu było?
            Albo jakiś odpływ???
    • rationally Re: RODOS- plan zwiedzania :) 12.06.13, 09:59
      tamerza napisała:
      > Bedziemy mieli hotel przy samej stolicy, wiec zwiedza
      > nie stolicy zrobimy sobie oddzielnie, na nogach :)

To ja już po powrocie zaproponuję trasę właśnie dla osób, które zatrzymują się w samym mieście Rodos :) Bazuję na tych trasach, łącząc je:
      www.rodos.net16.net/plan_zwiedzania.php
      Dzień 1: Zachodnie wyrzeże
      Wyjazd z Rodos dość wcześnie (wiem - w wakacje ciężko rano wstać ale naprawdę warto, bo unika się tłumów). Zwiedzanie kolejno:
      Filerimos
      Dolina Motyli (przed lipcem motyli nie będzie więc można pominąć)
      Kameiros
      Zamek Kritinia
      Attaviros - początek drogi jest asfaltowy i warto pojechać do góry, żeby podziwiać przepiękny widok. W zasadzie wjechać można na sam szczyt ale uwaga, droga jest szutrowa w zasadzie tylko dla terenówek. W teorii da się wjechać osobówką ale zdecydowanie nie malutkim autkiem jakie oferuje większość wypożyczalni. Należy też pamiętać, że ubezpieczenie nie obejmuje uszkodzeń opon i podwozia na drogach nieutwardzonych. Tak więc - podjechać kawałek osobówką a dalej tylko terenówką.
      Fani wina mogą zamiast na wjeżdżać na Attavirosa pojechać do leżącej u jego stóp wioski Embonas 'słynącej' z win ale moim zdaniem nie warto.
      Przejazd przez góry do Siany (konieczny przystanek na deser jogurt+miód), postoje na punktach widokowych
      Twierdza Monolitos
      Przejazd na południowy cypel, po drodze można odbić na klasztor Moni Skiadi
      Południowy cypel i plaża Prasonissi
      Na wieczór przejazd do Lindos.

I tutaj - polecam nocleg w Lindos, pokój dla dwóch osób w samym miasteczku można wynająć za ok. 50 euro. Warto zostać, zjeść kolację na dachu jednej z licznych restauracji (ceny wbrew pozorom nie są wyższe niż w Rodos) po czym powłóczyć się po miasteczku po zmroku.

Dzień 2: Lindos i wschodnie wybrzeże
      Akropol - najlepiej być tam o 8 rano, kiedy otwierają żeby uniknąć tłumów i efektu 'zwiedzania mrowiska'
      Po zejściu z Akropolu - zwiedzanie Lindos tym razem za dnia
      Około południa przejazd wchodnim wybrzeżem:
      Zamek Feraklos
      Monastyr Tsambika, Plaża Tsambika
      Ege Piges (7 źródeł)
      Kolimpia, Faliraki i inne nadbrzeżne miejscowości - można zatrzymać się na plażowanie
      Termy Kalithea (tu trzeba sprawdzić godziny otwarcia, w maju było niestety do 15)

Wbrew pozorom tempo zwiedzania takiej trasy nie jest duże. Po zminimalizowaniu czasu na przejazdy zostaje sporo czasu na delektowanie się klimatem :)
      • zo_h Re: RODOS- plan zwiedzania :) 12.06.13, 11:21
        Odnośnie Attaviros - generalnie jeśli droga jest w dobrym stanie to da się spokojnie podjechać samochodem osobowym. Wiele zależy od tego czy nie ma głębokich wyrw oraz czy nie leżą na drodze duże kamienie. W zeszłym roku wjechałem na sam szczyt oplem corsą. Jest jeden naprawdę trudny szutrowy odcinek (przynajmniej tak było w zeszłym roku). Poza tym większa część drogi w tym również ta przed samym szczytem to asfalt. Jest oczywiście wąsko, ale można bezpiecznie wjechać i zjechać ze szczytu. Wycieczki zdecydowanie nie polecam osobom które nie mają obycia z jazdą po stromych drogach, na pewno przyda się umiejętność hamowania silnikiem.

Widoki są naprawdę niesamowite i warte czasu poświęconego na wejście lub na wjechanie. Mi się bardzo podobało i na pewno powtórzyłbym taką wycieczkę. Zresztą wystarczy popatrzeć na poniższe zdjęcie:

www.facebook.com/photo.php?fbid=4172325702091&set=a.4162848185159.2179453.1102716237&type=3&theater
        Jeszcze mam mała uwagę odnośnie wejścia pieszego. Jeśli ktoś zamierza wejść to zdecydowanie powinien wybrać się na Attavirosa w godzinach porannych. Potem robi się tam strasznie gorąco. Tylko dolna część góry porośnięta jest lasem sosnowym, na reszcie próżno szukać cienia i wypoczynku od promieni słonecznych.
        • rationally Re: RODOS- plan zwiedzania :) 12.06.13, 11:57
          Jest dokładnie tak jak piszesz, na szutrowym odcinku bywa momentami bardzo niefajnie (jak wjeżdżaliśmy to momentami były takie wyrwy jak po górskim strumieniu - o takie:
          fotoforum.gazeta.pl/photo/3/de/cj/sweg/gU9Y1KIy3V5blKCinX.jpg
          Dysponowaliśmy Fiatem Pandą 1.0 i po 10 minutach męczenia silnika na jedynce zrezygnowaliśmy.

Co do warunków atmosferycznych to od siebie dodam, że trafiliśmy na mega wiatr, który nie jest rzadkością - działa tam przecież potężna elektrownia wiatrowa. Dęło tak, że ciężko było ustać :)

Teraz patrząc z perspektywy pewnie wzięlibyśmy terenówkę na 3 dni a nie mniejsze autko na 4, ale to wiadomo - wszystko wychodzi w praniu. W ogóle jak się ktoś zastanawia - wszędzie poza Attavirosem da się dojechać najmniejszym autem, więc moim zdaniem np. przy 2 osobach opłaca się brać najtańsze.

• zo_h Re: RODOS- plan zwiedzania :) 12.06.13, 12:20
            To w sumie niewiele Wam zabrakło do tego aby przejechać ten najgorszy odcinek. Ja nie rezygnowałem bo w oddali przede mną jechał "tubylec" w renault megane. Stwierdziłem że dokąd on dojedzie to ja też dam radę. I tym sposobem dojechałem do ostatniego odcinku drogi. Terenowym samochodem, albo przynajmniej z napędem na obie osie na pewno byłoby łatwiej. Wystarczyłaby nawet lekko podniesiona panda 4x4. Główny problem tego podjazdu to stromizny na których szutrowa nawierzchnia ucieka spod kół.

Był jeden moment kiedy chciałem zrezygnować ... ale nie było jak zawrócić ... zresztą przecież tubylec dał radę ... więc dlaczego miałbym rezygnować.

Pozdrawiam
    • Gość: henrietta Re: RODOS- plan zwiedzania :) IP: *.toya.net.pl 16.06.13, 13:12
      witam
      jeśli możesz podesłać jakieś ciekawe propozycje plażowania , interesują mnie raczej dzikie plaże z małą ilością ludzi
      henrietta@vp.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka