ambuk 18.05.13, 14:29 Pierwszy raz lecimy na 2tyg (w czerwcu). 2 doroslych+5latka+8miesieczne dziecie moje pytanie: do ilu walizek sie spakowaliscie? czy dam rade w 2? i osobno wozek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
afork Re: KOS-2tyg 18.05.13, 20:26 jeśli nie zabierasz zapasu pampersów na dwa tygodnie, i zamierzasz też przepierać na bieżąco ubrania,to spokojnie się spakujecie. Zawsze można jeszcze jakiś plecak dorzucić - ręce nadal wolne, a kilka rzeczy można ekstra spakować. My mniej więcej w podobnej konfiguracji latamy, od kilku lat wózek zawsze z nami i dwie walizki plus plecak spokojnie wystarczają. Przede wszystkim letnie, lekkie ubrania, a to na szczęście niewiele miejsca zajmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ambuk Re: KOS-2tyg 18.05.13, 20:37 Dzięki za odpowiedz.a pampersy do basenu kupujecie na miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
szelkami Re: KOS-2tyg 18.05.13, 22:16 jakie pieluchy jednorazowe są na miejscu? orientujesz się jak cenowo to wychodzi? będę wdzięczna za odpowiedź. my też lecimy w czerwcu z roczniakiem i planujemy się spakować w dwie walizki (małemu nie przysługuje bagaż). Odpowiedz Link Zgłoś
afork Re: KOS-2tyg 18.05.13, 22:31 cen nie pamiętam, pieluchy kupowaliśmy w lidlu Odpowiedz Link Zgłoś
ambuk Re: KOS-2tyg 18.05.13, 22:48 gdy lecielismy z jednym dzieckiem-3latka to spokojnie spakowalismy sie w jedna walizke,chociaz fakt- juz nie uzywala pieluch... Odpowiedz Link Zgłoś
afork Re: KOS-2tyg 18.05.13, 21:10 te akurat zabierałam ze sobą. Nam chyba najwięcej miejsca zabierały ręczniki plażowe, w tamtym roku część z nich (tych dużych-grubych i ciężkich), zastąpiliśmy takimi z mikrofibry (z decathlonu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nana Re: KOS-2tyg IP: *.net155.okay.pl 27.05.13, 08:37 W każdym hotelu można ręczniki plażowe wziąść "za kaucją" - no ale to opcja dla tych mniej "sknerowatych" - jednak przekonuję do takiej alternatywy - w sumie nic się nie traci bo kasę ci i tak oddadzą przy zwrocie pobranych ręczników a zyskujesz parę kg. w walizce. Ja na początku moich doświadczeń też tachałam grube ręczniki z których każdy ważył 1 kg.Potem przekonałam się że to bezsensu - kaucję którą mi zwracano w recepcji za wypożyczenie ręczników zawsze wydaję i tak w ostatnim dniu na "pierdoły"... Na Kos pogoda cudowna - byłam od 5 maja z Itaki , ciuszki można przeprać - ogranicz do minimum "grubsze" rzeczy :) Kosmetyki zawsze biorę nie w orginalnych opakowaniach tylko "wydzielone" do malutkich buteleczek, opakowań. słoiczków / szampon, odżywki, balsamy / tak że potem resztki wyrzucam bez żalu. Jak wracaliśmy to bagaż ręczny nie był ważony - było to dla mnie bardzo istotne bo trochę "dupereli" kupiliśmy i był strach czy nie będziemy dopłacać za nadbagaż. Każda walizka była na full - 20 kg - lecieliśmy liniami czarterowymi Travel - wczasy wykupione w Itace. Niestety w hotelu nie było wagi więc pakowaliśmy "na oko" i okazało się że jedna z walizek zaważyła 21.20 kg . Rezydentka z Itaki stojąca obok celników greckich robiących nam odprawę "załatwiła" że nie musieliśmy przepakowywać bagażu.:) Jadąc na lotnisko również rezydentka poinformowała nas że bagaż podręczny nie jest ważony co wszyscy uczestnicy przyjęli z wielką ulgą bo każdy coś tam sobie kupił "ciężkiego" - Metaxa, miody, oliwę.....Oczywiście gabaryty bagażu podręcznego muszą spełniać normy wielkości:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ambuk Re: KOS-2tyg 27.05.13, 13:35 Dziękuję za przydatne info, dotychczas lataliśmy na 1tydz i również reczniki braliśmy z hotelu, ale gdy pomysle o pampersach,sloiczkach, pampersach do basenu to jednak skłaniam się ku opcji wzięcia 3 walizek.(przy wyjeździe 2 tygodniowym). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: KOS-2tyg IP: *.chelmnet.pl 27.05.13, 13:55 My też lecimy w czerwcu na 2 tygodnie z 4 latką i 9 cio meisięcznym maluchem i też się zastanawiam jak to wszystko spakować ;-) bo wzięcie 3 walizek nie wchodzi w grę, bo jeszcze jest wózek, 2 bagaże podręczne i dwójka dzieci ;-) wagowo nie ma problemu, bo przecież na 1 dziecko też już masz 20 kg bagażu, więc możesz zabrać 60 kg, na kupno tam słoiczków to raczej nie licz, bo wybór jest strasznie mały (w zeszłym roku byliśmy już na Kos). Odpowiedz Link Zgłoś
grazia035 Re: KOS-2tyg 24.08.14, 23:18 wybieram sie na kos za kilka dni z rocznym dzieckiem ia cały czaz zastanawianm sie nad zaopatrzeneim sie w Polsce w pampersy +pamopersy do basenu i słoiczki z zupami oraz danonki czy jest sens to wszystko pakowac czy lepiej kupic na miejscu??? moze ktoś juz to praktykował i może udzielic rady. aaa lecimy do TIGAKI Odpowiedz Link Zgłoś
marweg25 Re: KOS-2tyg 25.08.14, 07:58 Bylismy w Tigaki 2 lata temu. Pampersy zwykle i chusteczki do pupy da się kupić. Dużo gorzej z resztą. Nie było pieluch do pływania. Jest tez bardzo mały wybór słoiczków dla dzieci. Dużo lepiej wygląda za to sprawa kaszek dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
grazia035 Re: KOS-2tyg 25.08.14, 21:55 bardzo dziekuje za informację to juz mi dużo wyjaśnia:) ps. pasztet podlaski już spakowałam jako alternatywe:) Odpowiedz Link Zgłoś
afork Re: KOS-2tyg 27.05.13, 13:58 dlatego polecam do tych walizek zabranie dużego plecaka (jako bagaż nr. 3) - ręce nadal pozostają wolne, a można sporo rzeczy spakować Odpowiedz Link Zgłoś
ambuk Re: KOS-2tyg 27.05.13, 14:03 no ale bagaże chyba można zaladowac na taki wozek prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
afork Re: KOS-2tyg 27.05.13, 14:16 ale do autokaru, z autokaru, do pokoju hotelowego etc. już raczej wózkiem nie podwieziesz, a jak jest małe dziecko, dwie walizki i drugie dziecko w wózku to plecak naprawdę najwygodniejszy Odpowiedz Link Zgłoś