Dodaj do ulubionych

Laguna Balos - dojazd autem

IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.13, 14:33
Z Chanii zaplanowaliśmy wycieczkę autem na słynną plażę Balos. Mam pytanie o drogę, czy można tam bez problemu dojechać wypożyczonym autkiem klasy A? Podobno jest bardzo kiepska droga szutrowa, niektórzy twierdzą, że dla terenówek :/
I druga kwestia, jaka jest odległość od parkingu (na którym zostawia się samochody) do samej plaży? Czy 4,5 letnie dziecko jest w stanie tę drogę pokonać?
Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: miki Re: Laguna Balos - dojazd autem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.13, 15:22
      Wystarczy poszukać (wyszukiwarka działa) i na ten temat było już bardzo dużo napisane.

forum.gazeta.pl/forum/w,203,109595973,130907528,Re_Droga_na_Balos.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,203,66203781,,Strome_zejscie_na_Balos.html?v=2

• Gość: Adi Re: Laguna Balos - dojazd autem IP: *.dynamic.chello.pl 19.06.13, 10:54
        Archiwum przejrzałam, lecz interesują mnie najświeższe informacje z ub. roku lub może nawet z tego. Podobno ostatnimi czasy droga została poprawiona...
    • Gość: haneczka Re: Laguna Balos - dojazd autem IP: *.74.246.100.dsl.dyn.forthnet.gr 18.06.13, 16:10
      Dojazd jest słaby, rzeczywiście lepiej ternówką, z parkingu trzeba dojść jeszcze 1,8km w dół (a co gorsze potem po plażowaniu do góry). Mogę podać szczegóły na priv hanka50@interia.pl - prosze napisać maila zwrotnego to podam kilka ciekawostek odnoście przedostania sie na Balos. Pozdr
      • Gość: adi. Re: Laguna Balos - dojazd autem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.13, 16:54

a dlaczego nie na forum ?
        • Gość: haneczka Re: Laguna Balos - dojazd autem IP: *.74.246.100.dsl.dyn.forthnet.gr 18.06.13, 22:00
          mogę i na forum. Autem klasy A to męczarnia, ktoś kto pisze, że można przejechać ma racje. Można, tylko pytanie, czy warto sie tak męczyć. Moi znajomi, byli w 2010 roku i najeżdżając na jeden z ostrych kamieni auto sie obsunęło i urwali przedni zderzak. Z racji tego, że wypożyczalnia samochodów (auto z pełnym ubezpieczeniem) powiedziała, że jak będzie sie działo coś niedobrego to mają dzwonic, tak tez zrobili. Nabawili się kłopotów, bo autem nie można jeździć poza trasy asfaltowe (to warunek ubezpieczenia). Więc albo terenówka do tego przystosowana, albo statek. Indywidualnie w tym roku statek kosztuje 25€ od osoby, trochę drogo biorąc pod uwagę, że na mieście można z polskim przewodnikiem kupić całą wycieczkę za ok 35. Nie chciałam na forum, żeby nie posądzono mnie że sieje bujdy i chcę przepchnąc wycieczki zamiast udzielić rzetelnych informacji. Decyzja pozostaje w Waszych rękach. Pozdrawiam i mam nadzieje, że choć trochę pomogłam.
      • kandyzowana_pomarancza Re: Laguna Balos - dojazd autem 18.06.13, 19:23
        My bylismy tam 4 lata temu, pojechalismy terenowym suzuki jimny i uwazam, ze nie ma co sie meczyc osobowką. W dodatku gdyby coś sie stalo po drodze, zadna ubezpieczalnia nie zwróci Wam kosztów ze wzgledu na jazdę niewlasciwa drogą.
        • simon_r Re: Laguna Balos - dojazd autem 18.06.13, 20:39
          Ja tam wjechałem Toyotą Corollą Combi, którą pojechałem na Kretę z Polski.. teraz podobno droga jest poprawiona.. Do poczytania o jeżdżeniu po Krecie samochodem - kliknij TU
        • wojtek33 Re: Laguna Balos - dojazd autem 18.06.13, 21:31
          kandyzowana_pomarancza napisał(a):

> My bylismy tam 4 lata temu, pojechalismy terenowym suzuki jimny i uwazam, ze ni
          > e ma co sie meczyc osobowką. W dodatku gdyby coś sie stalo po drodze, zadna ube
          > zpieczalnia nie zwróci Wam kosztów ze wzgledu na jazdę niewlasciwa drogą.

Za Jimnego też większość nie zwróci
          • kandyzowana_pomarancza Re: Laguna Balos - dojazd autem 18.06.13, 22:05
            Jimny jest samochodem terenowym, niektore wypozyczalnie maja ubezpieczenie dla samochodow terenowych na drogach nieasfaltowych
            • Gość: Maciek Re: Laguna Balos - dojazd autem IP: *.net.stream.pl 18.06.13, 22:38
              Spokojnie wjedziecie osobówką. Troszkę więcej czasu to zajmie.
              Męczarnia to by była na piechotę. A tak z klimą spokojny wjazd.
              Nie dajcie się wystraszyć. 3 razy tam byłem i zawsze na końcowym parkingu stoi dużo osobówek.
              Więc spoko.
              • Gość: bo76 Re: Laguna Balos - dojazd autem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.13, 22:49
                Byliśmy niedawno pandą, na parkingu większość właśnie małych autek z wypożyczalni. Wjedziesz, trzeba tylko zachować zdrowy rozsądek i przystosować szybkość do warunków. Ja jechałam naprawdę ostrożnie, ale widziałam takich, co wjeżdżali na full, wzniecając tumany kurzu i kamieni - jak kto lubi.
                Polecam jazdę autem wcześnie rano. My byliśmy na miejscu ok 9.30 - o 10 byliśmy na dole z dwójką dzieci (drobniutki 5 latek dał spokojnie radę). Plusem poranka jest całkowicie pusta plaża -parę osób było, aut na parkingu 5-6. Tak w okolicy południa już więcej ludzi, wracaliśmy wczesnym popołudniem to już parking pełny i statki przypływają.
                • Gość: barka Re: Laguna Balos - dojazd autem IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.13, 23:07
                  My dla odmiany w maju byliśmy popołudniu:) i wracaliśmy wieczorem, oczywiście jak jeszcze było jasno. Ok 18-19 było już pusto. Jechaliśmy 2 hyundaiami atosami i toyotą auris. Droga mocno kamienista ale szeroka i nie było problemu z mijaniem się. Na parkingu faktycznie większość zwykłych osobówek. Ta droga szutrowa ma ok 8 km i jest bardzo malownicza. Zejście w dół ok 2km, w większości po kamiennych schodkach. Nasze 4 latki szły same, 3 letnia dziewczynka trochę sama, trochę na barana, 11miesięczna była niesiona na rękach, a najmłodszy 6 miesięczny był niesiony w foteliku samochodowym. Obyło się bez przykrych niespodzianek, było pięknie, polecam. Trzeba pamiętać, że przez całą drogę z parkingu nie ma absolutnie żadnego cienia! Dzieci muszą być dobrze zabezpieczone przed słońcem. Na dole można pożyczyć leżaki z parasolem.
    • Gość: taba Re: Laguna Balos - dojazd autem IP: *.ip.media3.com.pl 19.06.13, 14:12
      Byłąm Getzem dwa razy. Bez problemu. Byłam z 3-latką, w dół szła sama, w górę sama+w nosidle. 4,5 latek nie powinien mieć problemu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka