hellusia 08.07.13, 20:11 Pytanie zasadnicze, czy plaże są piaszczyste?kamieniste? Rethimnon, Heraklion, Hersonisson, Chania, Bali, Vai? bo nie wiem czy zaopatrzyć się w buty do pływania, a na Santorini? Kamari? pzdr i dziekuje za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rekris Re: Plaże Kreta 08.07.13, 23:46 W okolicach Chanii (czyli na zachód od miasta Chania) są na ogół plaże piaszczyste - Kato Daratso, Kato Galatas, Agia Marina, Platanias itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Plaże Kreta IP: *.jjs.pl 09.07.13, 05:56 Helusia polecam co you tube i sam oceń czy plaże o które pytasz są wystarczająco piaszczyste czy raczej kamieniste. Filimik robione w systemie HD z pewnością gwarantują wysoka jakość obrazu. Plaża Rethymnon www.youtube.com/watch?v=a_X5SvN8Fms Plaża Heraklion www.youtube.com/watch?v=Qa9ou2KXYTg Plaża Hersonisson www.youtube.com/watch?v=QF49yAI83UY Plaża Vai www.youtube.com/watch?v=oZKcdTq3BhI Plaże w okolicy Chanii www.youtube.com/watch?v=DNDzp2Kb0f8 Zasadnicze pytanie jest, czemu nie przyszło ci to głowy? Odpowiedz Link Zgłoś
hellusia Re: Plaże Kreta 11.07.13, 19:00 Gość portalu: gość napisał(a): > Helusia polecam co you tube i sam oceń czy plaże o które pytasz są wystarczając > o piaszczyste czy raczej kamieniste. Filimik robione w systemie HD z pewnością > gwarantują wysoka jakość obrazu. > Plaża Rethymnon > www.youtube.com/watch?v=a_X5SvN8Fms > Plaża Heraklion > www.youtube.com/watch?v=Qa9ou2KXYTg > Plaża Hersonisson > www.youtube.com/watch?v=QF49yAI83UY > Plaża Vai > www.youtube.com/watch?v=oZKcdTq3BhI > Plaże w okolicy Chanii > www.youtube.com/watch?v=DNDzp2Kb0f8 > Zasadnicze pytanie jest, czemu nie przyszło ci to głowy? odpowiedz jest prosta bo często plaża jest piaszczysta a w wodzie można się pokaleczyć od wystających kamieni, tak bylo na Cyprze ale najlepiej syczeć na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Plaże Kreta IP: *.centertel.pl 24.07.13, 17:37 Na Krecie nie jest jak na Cyprze w Aya Napa gdzie na skaliste wybrzeże nawieziono piasek z Egiptu. Jeśli na filmikach widzisz piasek i kamyki przy brzegu to to samo jest wchodząc głębiej, jeśli zaś widzisz biały drobny piasek i płytkie wejście do morza w których chlupią się 2-3 latki jak na Balos czy w Falisarnie możesz być pewna, ze jest bezpiecznie i miło pod stopami. "zasadnicze pytanie" jest czemu użyłaś tego właśnie zwrotu na początku wpisu, skoro jest ono kompletnie nie zasadne:) > ale najlepiej syczeć na forum Na forum udzielam konkretnych odpowiedzi lub podpowiedzi na konkretnie i precyzyjnie sformułowanie pytania, gdy ktoś nie doprecyzowuje swoich pytań i jest ono cokolwiek nie zrozumiane, a nad to sformułowane jest bezzasadnie np. "zasadnicze pytanie jest" to sobie i zażartuję jednak z syczeniem to nie ma nic wspólnego.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Plaże Kreta IP: *.etlink.pl 11.07.13, 20:06 Plaże na Krecie są różne - czasami jest czysty piasek, a czasami w piasku jest domieszka drobnego żwiru, szczególnie przy samej wodzie. Często jest tak, że w wodzie są ostre kamienie i fragmenty rafy. Ja miałam ze sobą buty do pływania i korzystałam z nich. Jeśli na miejscu okaże się, że buty są potrzebne, a ich nie weźmiesz, można je kupić w sklepie, a ceny są tylko niewiele wyższe niż u nas. W samej Chanii w ogóle nie ma plaży. W Rethymnonie jest piaszczysta. Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Plaże Kreta 24.07.13, 14:28 w Heraklionie plaży nie ma. Plaża piaszczysta jest w Amoudarze na zachód od Heraklionu. Vai to drobniutki żwirek. Elafonissi to piękny drobniutki piasek... tak samo na Balos. Kamari na Santorini to czarny drobny żwirek... prawie piasek. Wszedzie w wymienionych buty niepotrzebne.... ale są fajne miejsca gdzie można powłazić do wody i posnurkować, zwłaszcza na południu gdzie przydadzą się płetwy. Odpowiedz Link Zgłoś
zo_h Re: Plaże Kreta 24.07.13, 18:58 Te plaże które wymieniłaś to jedyne jakie chcesz odwiedzić? Tak naprawdę to na Krecie jest wszelki przekrój plaż i samo pojęcie kamienista czy piaszczysta nie wyczerpuje tematu. Zdarzają się również plaże na których dno złożone jest z wielkich płyt kamiennych zupełnie pozbawionych piasku (na wschód od Ierapetry). Generalnie dosyć wygodne, jedyne co może przeszkadzać to momenty gdy noga ześliźnie się w szczelinę. Buty mogą przydać się na takiej plaży jedynie po to by pewniej stąpać po dnie. Kamieniste (żwirowe) o niewielkiej wielkości ziarna - te plaże są generalnie wygodne i moim zdaniem nie trzeba tam obuwia, bardzo lubię tego typu podłoże. Kamieniste o dużych kamieniach (np. Kolimbari). Na takiej plaży buty na pewno są pomocne (chociaż ja nie używam :D) ... chyba całkiem nieźle chronią palce przed kamieniami. Na niektórych plażach (bardzo rzadko) zdarza się że na dnie leżą wulkaniczne porowate kamienie, które mają dosyć ostre krawędzie. Miałem na Krecie jedno przypadkowe spotkanie z taką skałą ... bez obuwia nie polecam. Jak na razie mimo tego że widziałem naprawdę sporo plaż na Krecie, to tylko w niektórych miejscach odczuwałem potrzebę posiadania butów. Potrzeba ta była jednak na tyle mała, że do tej chwili nie kupiłem takiego wyposażenia. Dobra maska, rurka ... to tak, buty na razie traktuję jako zakup alternatywny. Aha i jeszcze lektura obowiązkowa dla Ciebie: www.cretanbeaches.com/ Na tej stronie znajdziesz opisy większości plaż (łącznie z opisem podłoża i temperatury wody). Odpowiedz Link Zgłoś