Dodaj do ulubionych

Co zobaczyć na Rodos?

IP: *.unused.zigzag.pl 30.08.04, 14:48
Mam pytanie do tych co już tam byli (ja jade w drugiej połowie wrzesnia) co
koniecznie trzeba zobaczyć na tej wyspie?
Obserwuj wątek
    • mika_forum Re: Co zobaczyć na Rodos? 31.08.04, 12:44
      Stolice, Lindos i Prasonissi na poludniu !Gdzie bedziesz mieszkal?
      • Gość: Asd Re: Co zobaczyć na Rodos? IP: *.unused.zigzag.pl 31.08.04, 13:43
        W Kolimbi
    • Gość: joanna.ka Re: Co zobaczyć na Rodos? IP: *.chello.pl 01.09.04, 12:00
      Byłam, zobaczyłam, wróciłam i .... polecam:
      Przed wyjazdem kupienie małego przewodnika firmy MARCO POLO "Rodos" za całe
      18zł (zawiera świetne informacje i mapy), dokładne przestudiowanie i
      zaplanowanie własnych wycieczek - najlepiej jednak samochodem. Wynajmij
      najmniejszy, najtańszy - chociaż na 3 dni a Rodos poznasz jak własną kieszeń.
      W drogim HERTZu Hundai ATOS kosztuje 145euro - ale to jest koszt 3 wycieczek z
      biurem podróży, masą osób i utartymi szlakami. Mozna znależć tańsze
      wypożyczalnie.
      Samochodem dotrzesz do Monolithos, Siany i Filerimos i w wiele,wiele innych
      ekstra miejsc.
      W mieście Rodos wjedź na Akropol (zwany też Monte Smith - ale Grecy nie lubią
      tej nazwy), w ramach starego miasta wejdź na Wieżę Zegarową - płatne 3euro ale
      częstują napojami :)). Nie piszę o wszystkich pięknych miejscach i powszechnie
      polecanych jak Pałac Wielkich Mistrzów.
      Wykopaliska w Kamiros też obowiązkowe! I Archipolis. I Tsambika!!
      Zastanawiam się czy polecać Dolinę Motyli - droga impreza i rozczarowująca,
      chyba przereklamowana.
      Byłam w ostatnim tygodniu sierpnia - nie było tłumów turystów, wszędzie dało
      się spokojnie chodzić i oglądać(nawet w Lindos - bo po południu, gdy nie było
      autokarów).
      Pozdrawiam serdecznie!
      • Gość: mario29 Re: Co zobaczyć na Rodos? IP: *.bphpbk.pl 01.09.04, 15:25
        Popieram pomysl o przewodniku. Bardzo mi pomogl.

Oprocz Lindos i Rodos polecam kosciolek w Asklipio (jest w przewodniku - warto
        zboczyc z drogi).

Nie polecam ruin Ancient Kamiros - kupa kamieni znacznie mniej ciekawa niz
        zwykle ;)) A wstep 4 euro...

Popieram przedmowczynie co do Doliny Motyli - motyli nie ma prawie bo te tlumy
        turystow je wystraszyly. Zamiast tego polecam Epta Piges - Siedem Żródeł.

Polecam Monolithos (zamek) oraz Sianę. I oczywiscie Monio Tsambika !!! Tylko
        tam trzeba rano bo potem w siarczystym sloncu te 300 schodow (dokladnie 297)
        bedzie sie niemilosiernie dluzyc.

Jak bedziesz jechal samochodem z Lindos w strone Monolithos to po skrecie w
        Gennadi w kierunku do Apolakkii wypatruj po lewej stronie. Zaraz za miastem
        znajdziesz blisko drogi trzy porzucone lekkie czolgi. Fajny widok :)) Mozna
        wejsc na nie, a anawet do (zdewastowanego) srodka. Amatorom mocnych wrazen
        powiem ze lufy zabetonowane ;))
        • Gość: Asd Re: Co zobaczyć na Rodos? IP: *.unused.zigzag.pl 02.09.04, 12:26
          Polecony przewodnik wlasnie zakupilem i zabieram sie do czytania
        • Gość: control Re: Co zobaczyć na Rodos? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 17:50
          Gość portalu: mario29 napisał(a): >
          > Popieram przedmowczynie co do Doliny Motyli - motyli nie ma prawie bo te
          tlumy turystow je wystraszyly. Zamiast tego polecam Epta Piges - Siedem Żródeł.

No nie, te 7 źródeł to jeszcze wieksza ściema niż dolina motyli. I w jednym, i
          w drugim miejscu jest sztuczne zasilanie wodą z rury. Owszem - jak na warunki
          greckie - taki lasek ze źródełkami (sztucznie wspomaganymi) jest może
          sympatyczny, ale kogos, kto był kiedys np. w polskich Tatrach lub na Warmii, to
          takie coś nie ma czym zachwycić. Szkoda na to czasu. Lepiej pojechać na
          prassonisi oraz pozwiedzać dzikie południowo-zachodnie wybrzeżem - tam zjechać
          autem na dziką plażę, pokąpać się w dzikim morzu. Fantastyczne miejsca,
          fantastyczne widoki, niuezapomnaine wrażenia

• Gość: krzysiek Re: Co zobaczyć na Rodos? IP: 80.51.247.* 03.09.04, 10:31
            Popieram control. Epta piges i dolina motyli to kicha. Pld zach wybrzeze,
            dzikie i puste plaze super. Poszukaj plazy Fournia trzeba jechac w dół od
            monolithos. Na skale wychodzącej w morze Sa groty w ktorych chowali sie
            pierwsi chrzescijanie. Rzadko ktory przewodnik o tym pisze
      • Gość: control Re: Co zobaczyć na Rodos? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 18:14
        Gość portalu: joanna.ka napisał(a):

> W drogim HERTZu Hundai ATOS kosztuje 145euro

Na ile dni? Mam nadzieję, że na tydzień. W wysokim sezonie (sierpień) koszt
        Atosa z klimatyzacją na 2-3 dni to 25-35 euro dziennie. Myslę, że we wrześniu
        spokojnie można wypozyczyć auto klasy atosa za 20-25 euro dziennie. Oczywiście
        należy się targować, dobrze jest umówić się z kilkoma osobami i przyjść po np.
        2 samochody. Albo "złożyć" swoje dni i w ten sposób wypozyczyć na dłuższy
        okres
    • czarodziejka1 Re: Co zobaczyć na Rodos? 02.09.04, 18:31
      ASD, koniecznie kilka razy wybierz się do samego Rodos. Tego miasta nie da się
      zaliczyć, to miasto trzeba dokładnie zwiedzić i poznać. Przede wszystkim
      polecam Ci przecudną Starówkę, na którą dociera się przez trzy mury obronne i
      dwie fosy. Musisz ją zobaczyć i w dzień i w nocy. Za każdym razem wygląda
      inaczej :) Inny klimat, inny nastój, inny zapach :) Postaraj się wchodzić na
      Starówkę raz głównym wejściem, drugi raz bocznym wejściem, takim "dzikim". A
      także bramą od portu. Tych wejść i wyjść na Starym Miaście jest conajmniej
      kilka. Niesamowite wrażenie zwłaszcza o 21-22:00 w nocy. Idziesz ciemną,
      wybrukowaną kamieniami ulicą, wśród starych kamienic. Nad Tobą czyste niebo
      pokryte gwiazdami. Temperatura ok. 25 C. Ale się rozmarzyłam.... :) Za tydzień
      lecę na Rodos po raz czwarty i prawie każdego wieczoru jestem na Starówce.
      Serdecznie pozdrawiam :)
      • Gość: ASD Re: Co zobaczyć na Rodos? IP: *.unused.zigzag.pl 03.09.04, 08:24
        A czy ktos z was byl w Parku Wodnym Faliraki warto tam pojechac??
        • Gość: control Re: Co zobaczyć na Rodos? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.04, 09:48
          Gość portalu: ASD napisał(a):

> A czy ktos z was byl w Parku Wodnym Faliraki warto tam pojechac??

To zależy, co lubisz. Jeżeli lubisz robić sobie lewatywę na pionowej zjeżdżalni
          lub baraszkować z dziemi w sztucznych falach, to warto.
    • Gość: Basia Re: Co zobaczyć na Rodos? IP: 83.136.224.* 10.09.04, 10:41
      Hej!

Właśnie wróciłam z Kolimbii. Bardzo mała wioska ale ładne plaże. Troche knajpek
      w centrum, pare marketow i mnostwo wypozyczalni skuterow i samochodow.

Na zwiedzanie polecam wypozyczyc samochod (33E za klimatyzowana Pande) i samemu
      zwiedzic wyspe. Atrakcja Rodos jest samo miasto (przecudowne centrum) oraz
      wiska Lindos wraz z ruinami zamku Zakonu Joannitów i akropolem (niestety
      wejscie 6E - to standardowa cena)

Najpiekniejsze miejsca widokowe to:
      - Tsambika (tuz przy Kolimbii) - wjazd samochodem, a pozniej 300 schodow (za
      darmo)
      - Lindos (6E)
      - Monolithos z ruinami zamku (za darmo)

Odradzam zwiedzanie ruin zamku w Archangelos bo to sa ruiny ruin z pastwiskiem
      dla koz i ogromnym magazynem kozich bobkow ;-( W Dolinie Motyli Petaludes o tej
      porze nie ma matyli, bo wlasnie jest dla niech okres rozrodczy.

Warto odwiedzic Polwysep Prasonissis bo zjawisko cudowne wraz z darmowym
      pillingiem ciala bo tak wieje

A w miescie Rodos warto wybrac sie do miejskiego ogrody, obejrzec mury, zamek i
      meczety (te tylko z zewnatrz, bo sa w remoncie) oraz port. Do Rodos z Kolimbii
      najlepiej wybrac sie autobusem (2,5E), ktory kursuje mniej wiecej co 1-1,5
      godziny. Wzgorze Monte Smith jest przereklamowane, Akropol w gruzach (3
      kolumny) a i widok na miasto bez lornetki jest marny.

Pozdrawiam i zycze udanego wypoczynku!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka