Gość: Asd IP: *.unused.zigzag.pl 30.08.04, 14:48 Mam pytanie do tych co już tam byli (ja jade w drugiej połowie wrzesnia) co koniecznie trzeba zobaczyć na tej wyspie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_forum Re: Co zobaczyć na Rodos? 31.08.04, 12:44 Stolice, Lindos i Prasonissi na poludniu !Gdzie bedziesz mieszkal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asd Re: Co zobaczyć na Rodos? IP: *.unused.zigzag.pl 31.08.04, 13:43 W Kolimbi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna.ka Re: Co zobaczyć na Rodos? IP: *.chello.pl 01.09.04, 12:00 Byłam, zobaczyłam, wróciłam i .... polecam: Przed wyjazdem kupienie małego przewodnika firmy MARCO POLO "Rodos" za całe 18zł (zawiera świetne informacje i mapy), dokładne przestudiowanie i zaplanowanie własnych wycieczek - najlepiej jednak samochodem. Wynajmij najmniejszy, najtańszy - chociaż na 3 dni a Rodos poznasz jak własną kieszeń. W drogim HERTZu Hundai ATOS kosztuje 145euro - ale to jest koszt 3 wycieczek z biurem podróży, masą osób i utartymi szlakami. Mozna znależć tańsze wypożyczalnie. Samochodem dotrzesz do Monolithos, Siany i Filerimos i w wiele,wiele innych ekstra miejsc. W mieście Rodos wjedź na Akropol (zwany też Monte Smith - ale Grecy nie lubią tej nazwy), w ramach starego miasta wejdź na Wieżę Zegarową - płatne 3euro ale częstują napojami :)). Nie piszę o wszystkich pięknych miejscach i powszechnie polecanych jak Pałac Wielkich Mistrzów. Wykopaliska w Kamiros też obowiązkowe! I Archipolis. I Tsambika!! Zastanawiam się czy polecać Dolinę Motyli - droga impreza i rozczarowująca, chyba przereklamowana. Byłam w ostatnim tygodniu sierpnia - nie było tłumów turystów, wszędzie dało się spokojnie chodzić i oglądać(nawet w Lindos - bo po południu, gdy nie było autokarów). Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario29 Re: Co zobaczyć na Rodos? IP: *.bphpbk.pl 01.09.04, 15:25 Popieram pomysl o przewodniku. Bardzo mi pomogl. Oprocz Lindos i Rodos polecam kosciolek w Asklipio (jest w przewodniku - warto zboczyc z drogi). Nie polecam ruin Ancient Kamiros - kupa kamieni znacznie mniej ciekawa niz zwykle ;)) A wstep 4 euro... Popieram przedmowczynie co do Doliny Motyli - motyli nie ma prawie bo te tlumy turystow je wystraszyly. Zamiast tego polecam Epta Piges - Siedem Żródeł. Polecam Monolithos (zamek) oraz Sianę. I oczywiscie Monio Tsambika !!! Tylko tam trzeba rano bo potem w siarczystym sloncu te 300 schodow (dokladnie 297) bedzie sie niemilosiernie dluzyc. Jak bedziesz jechal samochodem z Lindos w strone Monolithos to po skrecie w Gennadi w kierunku do Apolakkii wypatruj po lewej stronie. Zaraz za miastem znajdziesz blisko drogi trzy porzucone lekkie czolgi. Fajny widok :)) Mozna wejsc na nie, a anawet do (zdewastowanego) srodka. Amatorom mocnych wrazen powiem ze lufy zabetonowane ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asd Re: Co zobaczyć na Rodos? IP: *.unused.zigzag.pl 02.09.04, 12:26 Polecony przewodnik wlasnie zakupilem i zabieram sie do czytania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: control Re: Co zobaczyć na Rodos? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 17:50 Gość portalu: mario29 napisał(a): > > Popieram przedmowczynie co do Doliny Motyli - motyli nie ma prawie bo te tlumy turystow je wystraszyly. Zamiast tego polecam Epta Piges - Siedem Żródeł. No nie, te 7 źródeł to jeszcze wieksza ściema niż dolina motyli. I w jednym, i w drugim miejscu jest sztuczne zasilanie wodą z rury. Owszem - jak na warunki greckie - taki lasek ze źródełkami (sztucznie wspomaganymi) jest może sympatyczny, ale kogos, kto był kiedys np. w polskich Tatrach lub na Warmii, to takie coś nie ma czym zachwycić. Szkoda na to czasu. Lepiej pojechać na prassonisi oraz pozwiedzać dzikie południowo-zachodnie wybrzeżem - tam zjechać autem na dziką plażę, pokąpać się w dzikim morzu. Fantastyczne miejsca, fantastyczne widoki, niuezapomnaine wrażenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Co zobaczyć na Rodos? IP: 80.51.247.* 03.09.04, 10:31 Popieram control. Epta piges i dolina motyli to kicha. Pld zach wybrzeze, dzikie i puste plaze super. Poszukaj plazy Fournia trzeba jechac w dół od monolithos. Na skale wychodzącej w morze Sa groty w ktorych chowali sie pierwsi chrzescijanie. Rzadko ktory przewodnik o tym pisze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: control Re: Co zobaczyć na Rodos? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 18:14 Gość portalu: joanna.ka napisał(a): > W drogim HERTZu Hundai ATOS kosztuje 145euro Na ile dni? Mam nadzieję, że na tydzień. W wysokim sezonie (sierpień) koszt Atosa z klimatyzacją na 2-3 dni to 25-35 euro dziennie. Myslę, że we wrześniu spokojnie można wypozyczyć auto klasy atosa za 20-25 euro dziennie. Oczywiście należy się targować, dobrze jest umówić się z kilkoma osobami i przyjść po np. 2 samochody. Albo "złożyć" swoje dni i w ten sposób wypozyczyć na dłuższy okres Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka1 Re: Co zobaczyć na Rodos? 02.09.04, 18:31 ASD, koniecznie kilka razy wybierz się do samego Rodos. Tego miasta nie da się zaliczyć, to miasto trzeba dokładnie zwiedzić i poznać. Przede wszystkim polecam Ci przecudną Starówkę, na którą dociera się przez trzy mury obronne i dwie fosy. Musisz ją zobaczyć i w dzień i w nocy. Za każdym razem wygląda inaczej :) Inny klimat, inny nastój, inny zapach :) Postaraj się wchodzić na Starówkę raz głównym wejściem, drugi raz bocznym wejściem, takim "dzikim". A także bramą od portu. Tych wejść i wyjść na Starym Miaście jest conajmniej kilka. Niesamowite wrażenie zwłaszcza o 21-22:00 w nocy. Idziesz ciemną, wybrukowaną kamieniami ulicą, wśród starych kamienic. Nad Tobą czyste niebo pokryte gwiazdami. Temperatura ok. 25 C. Ale się rozmarzyłam.... :) Za tydzień lecę na Rodos po raz czwarty i prawie każdego wieczoru jestem na Starówce. Serdecznie pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASD Re: Co zobaczyć na Rodos? IP: *.unused.zigzag.pl 03.09.04, 08:24 A czy ktos z was byl w Parku Wodnym Faliraki warto tam pojechac?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: control Re: Co zobaczyć na Rodos? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.04, 09:48 Gość portalu: ASD napisał(a): > A czy ktos z was byl w Parku Wodnym Faliraki warto tam pojechac?? To zależy, co lubisz. Jeżeli lubisz robić sobie lewatywę na pionowej zjeżdżalni lub baraszkować z dziemi w sztucznych falach, to warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Co zobaczyć na Rodos? IP: 83.136.224.* 10.09.04, 10:41 Hej! Właśnie wróciłam z Kolimbii. Bardzo mała wioska ale ładne plaże. Troche knajpek w centrum, pare marketow i mnostwo wypozyczalni skuterow i samochodow. Na zwiedzanie polecam wypozyczyc samochod (33E za klimatyzowana Pande) i samemu zwiedzic wyspe. Atrakcja Rodos jest samo miasto (przecudowne centrum) oraz wiska Lindos wraz z ruinami zamku Zakonu Joannitów i akropolem (niestety wejscie 6E - to standardowa cena) Najpiekniejsze miejsca widokowe to: - Tsambika (tuz przy Kolimbii) - wjazd samochodem, a pozniej 300 schodow (za darmo) - Lindos (6E) - Monolithos z ruinami zamku (za darmo) Odradzam zwiedzanie ruin zamku w Archangelos bo to sa ruiny ruin z pastwiskiem dla koz i ogromnym magazynem kozich bobkow ;-( W Dolinie Motyli Petaludes o tej porze nie ma matyli, bo wlasnie jest dla niech okres rozrodczy. Warto odwiedzic Polwysep Prasonissis bo zjawisko cudowne wraz z darmowym pillingiem ciala bo tak wieje A w miescie Rodos warto wybrac sie do miejskiego ogrody, obejrzec mury, zamek i meczety (te tylko z zewnatrz, bo sa w remoncie) oraz port. Do Rodos z Kolimbii najlepiej wybrac sie autobusem (2,5E), ktory kursuje mniej wiecej co 1-1,5 godziny. Wzgorze Monte Smith jest przereklamowane, Akropol w gruzach (3 kolumny) a i widok na miasto bez lornetki jest marny. Pozdrawiam i zycze udanego wypoczynku! Odpowiedz Link Zgłoś