Dodaj do ulubionych

Pierwszy raz do Grecji

23.11.14, 21:05
Podjęłam "męską" decyzję i po raz pierwszy lecimy do Grecji. Niestety nie wiem na co zwracać uwagę przed zakupem wycieczki i nie wiem który region wybrać na pierwszy raz. Wiemy że: lecimy ok. 15 czerwca z Krakowa bądź Katowic, na 7-8 dni, dwie osoby dorosłe, 1 dziecko 11 lat, wyżywienie all inclusive. Zależy nam na czystości w hotelu i ładnej plaży. Pomoże ktoś?
Obserwuj wątek
    • Gość: Lue Re: Pierwszy raz do Grecji IP: *.adsl.inetia.pl 23.11.14, 22:04
      Polecam Rodos .....i pobyt 14 dni /niewielka roznica w cenie/ Chociaz pierwszy raz w Grecji bylam na Zakyntos ...... tez piekne miejsce...hotel zalezy co dla was wazne ,nam wystarczy 3* LUB 4* i zawsze bylo super .....ALL jest bardzo dobry bo nic czlowieka nie obchodzi ......Warto podjac szybko decyzje bo teraz ceny sa dobre/my juz mamy zarezerwowany hotel tym razem Turcja Egejska z widokiem na grecka wyspe KOS ---tam tez sie zagladnie / Powodzenia !!!
    • deoand Re: Pierwszy raz do Grecji 23.11.14, 23:03
      Jesli Rodos to wschodnia część wyspy z piaszczystymi plażami a nie zachodnia z kamienistymi . Ale jest jeszcze Riwera Olimpijska w kontynentalnej Grecji i tam jest pieknie .
      • grekan Re: Pierwszy raz do Grecji 24.11.14, 00:55
        Na pewno na jedna z wysp, kazda piekna ale inna a ktora to wybor nalezy do ciebie.Ja od ponad 20 lat zaliczam kolene wyspy i zawsze jestem zadowolony; liczy sie to COS w Grecji, czego nie ma w zadnym innym panstwie.
    • Gość: Ada Re: Pierwszy raz do Grecji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.14, 07:22
      Autorkę wątku interesuje hotel z all, a ty wyskakujesz z apartamentem??
      Reklama?

• sheeri Re: Pierwszy raz do Grecji 24.11.14, 07:56
      Bardzo ładne piaszczyste plaże są na wyspie Kos, ja mogę polecić tam bardzo dobry hotel Caravia Beach w Marmari lub Blue Lagoon Resort w Lambi, oba hotele bezpośrednio przy piaszczystej plaży.
      Na Rodos ładna plaża jest w miejscowości Faliraki
      A na Krecie polecam kameralny hotel Meli Palce przy prywatnej piaszczystej plaży w miejscowości Sissi
      • kamykwskarpecie Re: Pierwszy raz do Grecji 24.11.14, 08:32
        Z dzieckiem w tym wieku wybierzcie hotel ze śniadaniami. Dużo stracicie decydując się na hotelowe AI, tym bardziej, że jedziecie pierwszy raz.

AI ma sens w hotelach położonych daleko od miejsc z restauracjami, albo w krajach gdzie bezpieczniej jest jeść w hotelu (np. Egipt). W Grecji z jej wspaniała kuchnią i we miarę przyzwoitymi cenami, AI to grzech ;)
        • Gość: Kasia Re: Pierwszy raz do Grecji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.14, 09:00
          Dlaczego nie all??? Ja w Grecji zawsze biorę all i uważam ,że to bardzo dobre rozwiązanie
          Hotel ze śniadaniem ?? I płacić w hotelu za napoje??? Albo codziennie latać z dzieckiem w upał na obiad??? I wcale nie ma pewności, że w okolicy będzie jakaś sensowna z dobrym jedzeniem, w Grecji też są bardzo różne, można trafić fatalnie.
          Poza tym w Grecji hotele z all też najczęściej na obrzeżach miejscowości lub w ogóle z dala od miejsc gdzie można coś zjeść, raczej nigdy są nie w centrum miejscowości, gdzie jest wybór knajpek czy tawern.
          A jak ktoś ma ochotę na spróbowanie regionalnych potraw to zawsze może to zrobić (my najczęściej żywimy się tawernach podczas zwiedzania okolic samochodem), hotel z all tego przecież nie wyklucza.
          • kamykwskarpecie Re: Pierwszy raz do Grecji 24.11.14, 09:39
            Dlatego napisałam, że jeśli hotel jest daleko od cywilizacji, to AI jest do przyjęcia.

Poza tym AI w kraju takim jak Grecja to wg mnie pomyłka. A w hotelu nie trzeba płacić za napoje, bo można sobie przecież kupić własne napoje, lepsze niż hotelowe dystrybutory z greckimi warsjami coli, czy sprite.
            • Gość: Lue Re: Pierwszy raz do Grecji IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.14, 14:33
              Z dzieckiem tylko ALL
              • Gość: gtw Re: Pierwszy raz do Grecji IP: *.static.sl-net.pl 24.11.14, 22:10
                z małymi owszem, ze starszymi już niekoniecznie...
        • aankaa Re: Pierwszy raz do Grecji 24.11.14, 19:52
          biorąc opcję all nikt ci nie każe siedzieć w hotelu 24/dobę. Zawsze można wyskoczyć na obiad czy kolację do lokalnej knajpki. No, chyba że obowiązuje wersja "zapłaciłem więc zeżrę choćbym padł"... Jakoś nie bolało mnie "tracenie" zapłaconych posiłków jak wybierałam się na pół/całodniowe wycieczki.
    • Gość: miko Re: Pierwszy raz do Grecji IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.14, 17:14
      Ale zależy Wam też żeby coś zobaczyć? czy tylko hotel, plaża i all?
    • magda19831 Re: Pierwszy raz do Grecji 24.11.14, 17:31
      dziekuję wszystkim za wskazówki. Obstawiałam Zakynthos i chyba od niego zaczniemy. Jesteśmy zdecydowani na all, także inne opcje nie wchodza w grę. Na zwiedzanie przeznaczymy max 3 dni - najprawdopodobniej wynajmiemy samochód i sami zrobi rekonesans po terenie. Możecie polecić jakieś hotele na Zakhyntosie?
      • Gość: Ania Re: Pierwszy raz do Grecji IP: *.dynamic.chello.pl 24.11.14, 19:42
        Uważam, że akurat na Zakhyntos są raczej słabe hotele z ofertą all, ja byłam w 5* Eleon Grand, uważanym za jeden z najlepszych na wyspie i ...porażka, ja go oceniam na słabe 4* lub nawet 3,5, część pokoi o niskim standardzie, wszechobecny zapach szamba, jedzenie bardzo przeciętne, na Krecie czy Rodos hotele 4* są dużo lepsze, no i wyspy ciekawsze, szczególnie Kreta, ja wybrałabym każdą inną wyspę na pierwszy raz w Grecji ;)
      • silvia0406 Re: Pierwszy raz do Grecji 24.11.14, 19:49
        Ahhh Zante,bardzo lubię tą wyspę.W czerwcu 2015 lecę po raz 3.
        Jesli chodzi o hotele to mogę polecić te w których już byłam tj:Louis Zante Beach w Laganas-hotel bardzo fajny,położony przy plaży,z atrakcjami dla dzieci i dorosłych,bardzo dobre all inclusive,bar z napojami i przekąskami na plaży.Laganas ma raczej złą sławę,ale hotel leży na obrzeżach miejscowości i jest bardzo spokojnie.Drugi hotel to Zante Maris w Tsilivi również przy plaży,ładne pokoje,dosyć dobre jedzenie,jest też bar przy plaży z napojami,blisko do centrum miasteczka,które jest bardzo przyjemne.
        Kolejne wakacje spędzę w hotelu Klelia w Kalamaki, przy wyborze sugerowałam się dobrymi opiniami i położeniem blisko fajnej plaży.
        Na Zante popularne i dobre hotele to:Caravel,Admiral Tsilivi,Aleksandra,Caretta Beach,Eleon Grand,Louis Plagos oraz kompleks Admiral,Commodore w Argassi ,ale tutaj plaża jest mało atrakcyjna.Wszystkie w opcji all.
        • Gość: Lue Re: Pierwszy raz do Grecji IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.14, 22:18
          Dwav razy bylismy na Zakyntos w kompleksie Capitans Comodorre Admiral /to 3 odrebne hotele lezace kolo siebie ,mozna korzystac z infrastruktury wszystkich 3 ,co jest bardzo wygodne/ Nam bardzo sie podobalo .....jedzenie pyszne ,baseny do wyboru,fajne imprezy w Admiralu. Fajna baza wypadowa na zwiedzanie wyspy .....plaza nie za ladna ale mozna znalezc fajne miejsce .....za darmo jezdza busy na najblizsza duza i ladna plaze...A Zakyntos jest piekne i warto tam byc !!!!!!
          • jagodasoft2 Re: Pierwszy raz do Grecji 02.02.15, 13:46
            Też wybieramy sie na Zante tylko w lipcu. Właśnie do Capitans Comodorre Admiral. Nam nie zależało na super hotelu bo i tak spędzimy w nim mało czasu. Z atrakcji polecam rejs dookoła wyspy z przystankami na pływanie i nurkowanie. Warto tez wynająć własny samochód i samemu pozwiedzać wyspę.
            • Gość: zibi Re: Pierwszy raz do Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.15, 20:36
              cześć my wylatujemy na zante do comodore 03.07 2015 rodzina 2+2
              może się spotkamy :)
              • jagodasoft2 Re: Pierwszy raz do Grecji 05.03.15, 08:04
                Zależy na ile jedziecie bo my dolatujemy 14 lipca, wiec raczej sie miniemy, a szkoda. Też jedziemy 2 + 2
      • Gość: gtw Re: Pierwszy raz do Grecji IP: *.static.sl-net.pl 24.11.14, 22:16
        jakoś nie mogę się przekonać do megatłumu rzucającego się do bufetu w porach rozpoczęcia posiłków, rozciapanego na podłodze jedzenia, rozlanych napojów, polowania na zwolniony stolik, walki o popołudniowe ciasta, których zawsze brakuje, podrabianej coli, kiepskiego wina i piwa....czyli kwintesencji AI

wiem, wiem piszący na forum jeżdżą do hoteli, których powyższe nie dotyczy :))))
        • garwena Re: Pierwszy raz do Grecji 25.11.14, 07:39
          Przykre, że miałeś nieszczęście bywać w hotelach jakie opisałeś, ja od lat jeżdżę do hoteli z all i nigdy nie musiałam się rzucać do bufetu, w restauracji obsługa sprzątała na bieżąco, a ludzie nie rozlewali masowo swoich napojów, nie walczyłam o popołudniowe ciasta i nie spotkałam się z brakiem napojów, a wino było nalewane z butelek, podobnie jak nie było problemu z wodą butelkowaną, w hotelach np. na Majorce czy w Portugalii w all dostępne są całe butelki naprawdę dobrego wina, a w hotelach de lux w Turcji także szampan.
          Może trudno Ci jest to sobie wyobrazić, bo wyraźnie jeździłeś do słabych hoteli (prawdopodobnie z przewagą Polaków), ale jest wiele hoteli z all o wysokim standardzie, gdzie opisane przez Ciebie zjawiska się nie zdarzają i można tam wypoczywać w komfortowych warunkach mając do dyspozycji doskonałą infrastrukturę i smaczne wyżywienie w oszałamiającym wyborze, a czystość jest codziennym standardem.
          • Gość: emil Re: Pierwszy raz do Grecji IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.14, 11:19
            Ja korzystałem z w tym roku z jednego z biur podróży gdzie opcja sniadanie i kolacja była w tej samej cenie a nawet wyższej od all.Hotele w podobnym standardzie.Sniadania i obiadokolacje bardzo urozmaicone.
      • krzyszb72 Re: Pierwszy raz do Grecji 07.03.15, 19:14
        Witaj,
        Byłem na Zante dwa lata temu. Polecam hotel Caravel Zante w Tsilivi/Planos. Jak na cenę to bardzo dobra lokalizacja i wyżywienie (AI). Plaża piaszczysta, niestety wąska, ale z dnem opadającym łagodnie - nie potrzebne obuwie do wody. I Co najważniejsze przy samym hotelu (dosłownie). Dokładny opis hotelu masz tutaj: www.moja-grecja.pl/wycieczki.php?rok=13&str=hotel
        • Gość: Gość Re: Pierwszy raz do Grecji IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.15, 19:36
          Fajnie, ale najpierw musisz niektorym idiotom na tym forum wytlumaczyc ze sezon 2015 w Grecji odbedzie sie bez problemow, bo jak poczytasz wpisy do sie dowiesz ze w tym sezonie do hotelowych pokoi maja przydzielac emigrantow czy "coś" tam. Wszystkie lotniska beda strajkowac a restauracje i bary maja byc dla turystow zamkniete. Kazdy lecacy ma zabrać zapas konserw i śpiwór bo hotelarze też mają strajkować.
          Zapraszam do lektury. Jakaś pinda napisala, ze jutro juz ma sie wszystko zaczac sypac. No czekamy.
          • krzyszb72 Re: Pierwszy raz do Grecji 08.03.15, 15:37
            Cóż z takimi panikarzami trudno dyskutować. Ja w ostatnich latach jeździłem na wyspy Greckie i tam w ogóle nie widać kryzysu. Pół roku temu byłem kilkadziesiąt km od Aten i tam też nie za bardzo ten kryzys odczuwalny dla turystów. Choć rzeczywiście widać, że jest gorzej niż kilka lat wcześnie, zamiast fabryczek i magazynów rudery, więcęj biedy itp. Wiem, też że wielu Grekom żyje się dużo trudniej, zwłaszcza w metropoliach. Ale to nie trzeci świat. I jedynym problemem jaki widzę, to może być strajk kontrolerów/lotnisk. Ale takie strajki zdarzają się też w środku "cywilizowanej" Europy np. we Frankfurcie nM. Ja w każdym razie jadę...
            • Gość: Gość Re: Pierwszy raz do Grecji IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.15, 16:44
              Podczas kryzysu w 2010 było zamieszanie ale w Grecji kontynentalnej co najbardziej odczuli Ci jadacy na dziko wlasnym autem i z tego co słyszałem głównie do Aten .
              Po cichu licze na Wladimira Wladimirowicza Putina ktory chce sie Grecja "zaopiekowac" i puszczanie takich sygnalow moze paradoksalnie wyjsc nam na dobre.
              Juz puscil oko do Wegrow, teraz puszcza do Grekow. Zachod bojac sie demontażu spojnosci europy tak chetnie Grecji nie utopi. Wniosek ? Ano troche to jeszcze potrwa nim bankructwo stanie sie faktem.
              Na moje oko 1-2 lata stad lece do Grecji w tym roku bez obaw. Czas pokaże.
    • magda19831 Re: Pierwszy raz do Grecji 27.11.14, 21:07
      A co myślicie o wypadzie na Kos?
      • Gość: Aga Re: Pierwszy raz do Grecji IP: *.dynamic.chello.pl 27.11.14, 21:47
        Kos to piękne piaszczyste plaże, dobre hotele (ja byłam w Caravia Beach w Marmari - polecam), sama wyspa nieduża, ale polecam wycieczkę na Nissyros i do tureckiego Bodrum (jeżeli ktoś nie był w Turcji Egejskiej), można też zwiedzić miasto Kos.
        Kos to raczej miejsce na spokojny odpoczynek,no i plaże są tam najładniejsze w całej Grecji
      • Gość: FranekSztajn Re: Pierwszy raz do Grecji IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.15, 22:22
        Jeśli szukasz na Zakynthos hotelu z All gdzie lecicie z dzieckiem w którym masz aquapark to po baaaardzo długim śledzeniu znalazłem 2 godne uwagi. Caretta Beach Resort oraz Aqua Bay. Nie są tanie ale ludzie wracają mega zadowoleni. Dodatkową zaletą Caretta Beach Resort jest FUN PARK ( płatny) ale dziecko ma wtedy wszystko. Wrzuć hasło na YouTube to zobaczysz fajne filmy o tych miejscach. Radzę się pośpieszyć z kupne bo w lutym już ceny będą zaporowe.
      • Gość: Ivanka Re: Pierwszy raz do Grecji IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.16, 23:01
        Kos jest przerewelacyjnym miejscem, polecam zwłaszcza wioskę Therma Loutra z gorącymi źródłami i muzeum Hipokratesa, ale nie tylko, jak już leci isę w te strony, to warto zobaczyć więcej topowych atrakcji. O najwspanialszych rzeczach to obejrzenia w Grecji artykuł tu: naszglospoznanski.pl/marza-ci-sie-idealne-wakacje-wybierz-grecje/
        • Gość: Czyszczka Re: Pierwszy raz do Grecji IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.16, 23:50
          Tylko jak się ma mało czasu, to jednak trzeba się trochę ograniczyć terytorialnie niestety :( Ale spokojnie można wszystko stopniowo w każde wakacje odwiedzać. Kos to jedno z moich ukochanych miejsc zdecydowanie.
        • Gość: Pajka Re: Pierwszy raz do Grecji IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.16, 15:01
          Byliśmy w Grecji kilkakrotnie, na Kos jeszcze nie. Ceny nieco wyższe niż na przykład na Krecie, ale ponoć woda, widoki nie do porównania z niczym innym! Planujemy jak co roku kupić wypoczynek 2-tygodniowy, wypożyczyć samochód i trochę pojeździć. Kos jest na tyle małe, że bez problemu można rano wyruszyć, a wieczorem wrócić, bez spiny, że pół dnia spędza się w samochodzie. Z resztą z tego co patrzyłam po drodze jest tyle niesamowitych rzeczy do zobaczenia!
    • jurekjad Re: Pierwszy raz do Grecji 10.03.15, 13:14
      Jeżeli lecicie po raz pierwszy to najlepiej zdać się na jakieś biuro podróży, aby mieć wszystko na miejscu zorganizowane. Włącznie z przelotem, pobytem w hotelu, wyżywieniem i organizacją wycieczek. Ja bym tu poleciła biuro traveliada.pl. Mają w swojej ofercie naprawdę sporo różnych propozycji dla całych rodzin, różne miejsca i terminy. A co najważniejsze ceny są naprawdę rozsądne. Wystarczy poszukać i popytać. No i zawsze można odwiedzić ich biuro stacjonarne we Wrocławiu.
      • Gość: Marek Re: Pierwszy raz do Grecji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.15, 13:29
        Forum to nie jest baner reklamowy, ogłoszenia firmowe to nie tutaj
      • Gość: Gość Re: Pierwszy raz do Grecji IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.15, 13:49
        jurekjad napisał(a):

> Jeżeli lecicie po raz pierwszy to najlepiej zdać się na jakieś biuro podróży, a
        > by mieć wszystko na miejscu zorganizowane. Włącznie z przelotem, pobytem w hote
        > lu, wyżywieniem i organizacją wycieczek. Ja bym tu poleciła biuro traveliada.pl
        > . Mają w swojej ofercie naprawdę sporo różnych propozycji dla całych rodzin, ró
        > żne miejsca i terminy. A co najważniejsze ceny są naprawdę rozsądne. Wystarczy
        > poszukać i popytać. No i zawsze można odwiedzić ich biuro stacjonarne we Wrocła
        > wiu.

Jurek. Oglądałem RATING biur podróży za 2014 i traveliady nie widzę w pierwszej 30-tce firm.
        Możesz mi to potwierdzić ? Wy-googluj to zobaczysz.
        Ja wybieram biuro z pierwszych 5-ciu miejsc choć pozostała piątka jeszcze by był a do przyjęcia.
        • jurekjad Re: Pierwszy raz do Grecji 31.07.15, 09:01
          Ja wybieram takie biuro podróży, z którym było wszystko ok. Nie sprawdzam ratingów, a raczej pytam znajomych i czytam opinię na temat. Tak padł wybór na traveliada.pl i nie żałuję tej decyzji. Póki co tylko Turcja i Grecja, ale może w przyszłości gdzieś jeszcze polecę. W każdym razie, tak czy siak, polecam wakacje w Grecji. Idealny odpoczynek.
          • Gość: precz ze spamem do jurekjad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.15, 11:40
            jurekjad przestań już spamować!!!!! to jest nudne!
    • Gość: Liryk_erotyk Re: Pierwszy raz do Grecji IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.16, 22:09
      Polecam Kos. Wyspie Kos mówię zdecydowanie tak, chociaż do najtańszych nie należy, ale warto wydać odrobinę więcej, bo tam jest autentycznie jak w raju.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka