18.01.15, 13:08
Proszę o informacje dotyczące Kefalonii. Gdzie warto pojechać? jaka miejscowość? co zwiedzić? zobaczyć? Jakie tam są plaże? Z jakim BP? Proszę o każde info
Obserwuj wątek
    • bah77 Re: Kefalonia 18.01.15, 14:02
      Oprócz BP, odpowiedzi na wszystkie inne pytania możesz zobaczyć tu:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,147063464,147063464,0,2.html?v=2
      • bebiak Re: Kefalonia 18.01.15, 14:29
        Ja byłam na Kefalonii 10 lat temu i co do biura podróży się nie wypowiem, bo była sama, ze znajomymi Grekami z Aten. Spędziliśmy tam, mając auto, 8 dni, trzykrotnie zmieniając miejsce noclegowe (Fiskardo, Agia Efimia i coś jeszcze, chyba Poros) albowiem wyspa malutka nie jest a my chcieliśmy ją co zwiedzić ale nie tracąc niepotrzebnie czasu w aucie na wyjazdy i powroty w to samo miejsce.
        Bylam jeszcze oczywiście przed niedawnymn silnym trzęsieniem ziemi i nie umiem powiedzieć czy dziś, gdybyś chciał, wszędzie moimi drogami dojedziesz (po prostu nie wiem na ile Grecy dźwignęli się spod zniszczeń).
        Kefalonia, przyznam uczciwie, nie rzuciła mnie na kolana ale, uprzedzam, nie jestem wielbicielką Wysp Jońskich. Chcialam ją zwiedzić - zwiedziłam, spędziłam tam pięknych osiem dni ale wracać tam nie chcę: jestem niepoprawną wielbicielką niewielkich Cyklad stąd trudno mnie zadowolić czymś innym :) ale znam takich, którym Kefalonia bardzo sie podobała przede wszystkim z uwagi na niesamowitą ilość zieleni (typowe dla Wysp Jonskich).
        Każdy swój dzień na Kefalonii opisałam na swojej (amatorskiej) stronie o wędrówkach po Grecji:
        www.betaki.freehost.pl/
        Jeśli będziesz miał chęć i czas - poczytaj: może coś Cię zainteresuje, zainspiruje :)
        Serdeczności. B.
    • czere-pach Re: Kefalonia 18.01.15, 15:55
      Byliśmy rok temu w Utopii Resort and Spa. Miasteczko małe, ale można zwiedzić wyspę autem lub z biurem. Warto zobaczyćm. in. Argostoli, Jaskinię Melissani i Drogarati, plażę Myrtos. Byliśmy też na Itace, piękna wyspa.
      • Gość: annamaria Re: Kefalonia IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.15, 18:59
        Byłam we wrześniu 2014r. z BP Itaka. Do biura nie mam żadnych zastrzeżeń, wszystko o.k.
        Z wycieczek fakultatywnych nie korzystaliśmy, gdyż mieliśmy już wcześniej zamówiony samochód na 3 dni. Sporo zwiedziliśmy, wyspa piękna. Polecam.
        • Gość: ja Re: Kefalonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.15, 20:16
          Która część Kefalonii ma najlepsze plaże? wsch, zach, pn, pd?
          • bah77 Re: Kefalonia... 18.01.15, 22:07
            Nie określiłaś swojej definicji "najlepsza" plaża (pokazałem prawie wszystkie)...

bah77
            • Gość: ja Re: Kefalonia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.15, 07:42
              Dzięki bah77, ale faktycznie "pokazałeś". Zdjęcia są piękne, naprawdę wspaniałe ujęcia. Ale napisz trochę więcej o wybrzeżu: czy jest łagodne, czy skaliste? Najlepsza (dla mnie) plaża, to plaża bez skał, z łagodnym zejściem do morza (tak jest na Zakynthos - ale od strony wschodniej, bo od zach są klify). A jak jest na Kefalonii?
              • bah77 Re: Kefalonia... 19.01.15, 08:45
                Czyli pytasz o to, co w wodzie (czego może nie widać na fotkach)?

Łagodne, piaszczyste plaże (z tysiącami parasoli) są przede wszystkim w Lassi.

bah77
        • anucha80 Re: Kefalonia 07.07.15, 09:27
          Kalispera. Bardzo proszę o podanie namiarów gdzie zamawialiście samochód. Wybieram się na Kefalonię i chciałabym wcześniej zarezerwować samochód. Z góry dziękuję :)
    • Gość: gosc Re: Kefalonia IP: *.jjs.pl 20.01.15, 08:05
      Warto odwiedzić plaże Pessada i Agios Thomsa, Avithos Beach, Kalamia Bay, Dafnoudi Beach, Foki Beach, Petani Bay, Vatsa Bay, Platia Ammos Beach, Xi Beach, Kako Lagadi i oczywiście
      Myrtos. Oprócz plaży warto odwiedzić Argostoli i Katavothres,Sami a po drodze z Agostoli winiarnię Robola, wieś Dilinata (Agios Lamia), Aghia Efimia i oczywiście Melisani Cave. Piękne Assos oddalone od plaży Myrtos zaledwie 3km i Fiskardo odwalone od Assos zaledwie 10 km w pobliżu którego ścieżką można dojść do weneckiej latarni morskiej. Można odwiedzić miasto Louxori i jaskinie Drogarati ale ja akurat nie polecam tych miejscy, tak jak i nie polecam klasztorów świętego Andreasa i świętego Gerasimosa, ale co kto lubi. Za to polecam ruiny akropolu w Kyatis wraz z klasztorem św. Fanentona.
      Tylko dwa polskie biura podróży organizują wyjazdy na Kefalonię to Grecos i Itaka czyli do wyboru jest raptem 14 hoteli i 8 miejscowości:) Nie znam Grecosa więc nie pomogę, za to Itaka ma najatrakcyjniejsze lasty w maju i czerwcu na pobyty 8 dniowe i jest największym polskim touroperatorem, liderem rankingów popularności od wielu lat .:)
      Największe atrakcje wyspy są na północy wyspy, podczas gdy polskie BP oferują hotele w miejscowościach położonych na południu w tej sytuacji nie doradzę ci nic innego jak pobyt w Lixouri najdalej oddalonym na północ z proponowanych miejscowości w ofercie Grecos (tylko jeden hotel), albo w Lassi z oferty Itaki (jedne hotel) z którego do Agrostoli 2km, do groty Melisani 27km, do Assos jest 35 km do Myrtos, 42 km, Friskardo jest 55 km. (dla porównania ze Skali gdzie jest najwięcej ofert BP do Friskardo jest 72 km, a z Lixouri do Foskardo jest 50km). Na wakcje.pl znajdziesz wszystkie oferty hoteli wraz z opiniami i ocenami klientów.
      www.wakacje.pl/wczasy/kefalonia/?do-2015-09-30,ocena-malejaco
      • Gość: sisi Re: Kefalonia IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.01.15, 08:40
        Byłam z Grecosem 2 lata temu. Hotel Ionian Sea et Aquapark. Super hotel , na odludziu. Wyspa nie zatłoczona. Zwiedziłam autem prawie wszystko co sie dalo przez tydzien. Powyzej już inni opisali atrakcje. Ja chcialam dodac piekna plażę Antisamos-kamienista w zatoce. I jeszcze Park Narodowy Aivos gdzie mozna ogladac piekne piekne jodly kefalońskie. Bylam poczatkiem czerwca.
        • Gość: annamaria Re: Kefalonia IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.15, 12:53
          Do atrakcji wyspy niewątpliwie należą także żółwie caretta. Najczęściej pojawiają się w porcie w Argostoli, a swoje miejsca lęgowe mają na południu wyspy. Podczas snurkowania w okolicy plaży Spartia spotkanie z żółwiem zaliczył mój mąż, przyznając później, że to niesamowite wrażenie:).
          • Gość: tom Re: Kefalonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.15, 00:11
            Żółwie pojawiają się w porcie w godzinach porannych.
            My widzieliśmy je ok. godz. 9-10.
            Łodzie wracają z połowów i one liczą na coś dobrego...

• 2kmar Re: Kefalonia 08.02.15, 17:53
        Witam!Jedziemy do Porto Skala w czerwcu.Czy można dostać się komunikacją publiczną z
        Skali do Assos? W moim przypadku niestety nie wchodzi w rachubę wynajem samochodu.Pozdrawiam
        • Gość: gosc Re: Kefalonia IP: *.jjs.pl 08.02.15, 19:50
          Do Assos nie dojedziesz autobusem, bo takich połączeń nie ma. Niektóre lokalne biura w ramach "wycieczki wokół wyspy" mają przystanek w Assos.
          • 2kmar Re: Kefalonia 08.02.15, 23:10
            Przepraszam ,że troszkę przynudzam ,ale czy w okolicach Skali funkcjonuje komunikacja publiczna?
            • ewce1 Re: Kefalonia 08.02.15, 23:19
              Z tego co pamiętam ze Skali jest autobus do stolicy Argostoli, chyba ok. 9:00, a powrotny ok. 14:00. Trzeba jednak sprawdzić w aktualnym rozkładzie jazdy.
            • Gość: gosc Re: Kefalonia IP: *.jjs.pl 09.02.15, 05:34
              Ze skali są połączenia autobusowe z Poros i Argostoli. Trzeba jednak brać pod uwagę, że autobusy kursują w godzinach dojazdu i powrotu Greków z pracy.
              Ze Skali do Agrostoli jest więc autobus o 6:00, 09:00 i potem już tylko o 17:00 (bilet w jedną stronę 3.50 Euro). Z Agrostoli do Skali są tylko dwa o 10:00 i o 14:00.
              Do Poros są autobusy o 8:15, 11:30, 16:00, a z Poros do Skala 08:30, 12:00, 16:00 (bilet w jedną stronę 2 Euro). Jest też taki autobus co jedzie z Ketelios przez Skale do Poros.
              Z Agrostoli o 10:00 i 14:00 odchodzą autobusy do Friscardo (4 Euro) jeśli więc wyjedziesz ze Skala o 9:00 to może zdążysz (40km) na ten z Agrostoli do Friscardo. Z Friscardo do Agrostoli są tylko dwa o 06:30 i 16:30. Byłabyś na miejscu o 11 z minutami (50 km) i do 16:30 miałabyś czas na zwiedzanie. Ostatni autobus z Agrostoli do Skala odchodzi o 17:00 więc nie niego nie zdążysz. Tak więc podróżowanie autobusami po Kefalonii to nie najlepszy pomysł. Może rozwiązaniem w Twoim przypadku jest poznanie jakiś ludzi w hotelu, którzy mają w planach wynajęcie samochodu i wybranie się z nimi ?
    • 2kmar Re: Kefalonia 26.02.15, 18:36
      Właśnie Itaka odwołała Kefalonie na cały sezon.A miało być tak pięknie i wyszło jak zwykle.
      • Gość: gosc Re: Kefalonia IP: *.jjs.pl 26.02.15, 18:55
        Nie sprzedali fesrtów więc wycofali. Można zawsze wybadać się na Kalofonię promem z Zakyntos, na miejscu wynająć samochód i ją objechać. Lub pojechać na nią na własną rękę:)
        • Gość: Kasia Re: Kefalonia IP: 77.252.180.* 26.02.15, 19:47
          No i Grecos ma w ofercie Kefalonię.
          • Gość: gosc Re: Kefalonia IP: *.jjs.pl 27.02.15, 06:57
            Kalofonię mają też niemieckie bura TUI i Neckermann.
            Jeśli jednak ktoś wykupił (wpłaciła zaliczkę) wczasy w ferstach w Itace, a ta wycofała się z danego kierunku to w ramach zadośćuczynienia proponują inny kierunek ze swojej oferty z jakimś bonusem typu dodatkowa wycieczka za free czy hotel o wyższym standardzie szczególnie jak to jest przed szczytem sezonu czyli w pierwszej połowie czerwca lub maju.
          • Gość: Sid1 Re: Kefalonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.15, 08:12
            Raczej miał na dziś wszystkie hotele na telefon...
    • Gość: blue_monday Kefalonia - transport autobusowy IP: *.centertel.pl 04.07.15, 14:48
      Witam, właśnie wróciłem z Kefalonii i dementuję pogłoski (rozpowszechniane na forach i przez rezydentów) jakoby komunikacja na wyspie nie istniała lub była w szczątkowej formie. Przetestowałem i jest prawie dokładnie odwrotnie (przynajmniej w okresie wakacyjnym). Autobusy całkiem wygodne i klimatyzowane dojeżdżają do większości co bardziej znaczących miejscowości i atrakcji turystycznych (Drogaratii, Melissani, Myrtos, Fiskardo, itp.). Wyjazd jest ze stolicy Argostoli z reguły w godzinach porannych, powrót popołudniu. Z okolic Skali (przynajmniej dla części kursów) jest dogodna przesiadka w Sami.
      Jeżeli ktoś potrzebuje więcej szczegółów dot. komunikacji lub samej wysypy, proszę o info - chętnie odpowiem;-).
      • Gość: Ania Re: Kefalonia - transport autobusowy IP: *.biology.upatras.gr 07.07.15, 09:14
        Kalispera :) Potrzebuję jakichkolwiek informacji na temat Kefalonii. Chcę się tam wybrać ze znajomymi na jeden tydzień - sami organizujemy. I tu pierwsza prośba - proszę o wskazówkę gdzie najlepiej szukać noclegów - tzn w jakiej miejscowości? Lubimy troszkę poleniuchować na plaży ale też zawsze zwiedzamy nowe miejsca ;) I tutaj drugie pytanie - jak jest z wynajmowaniem samochodu? My przypłyniemy na wyspę z Kilini i nie wiem dokąd płynąć aby łatwo było od razu wynająć auto. Z góry dziękuję za wszelkie informacje - każda informacja na wagę złota :)
        • Gość: Blue_monday Re: Kefalonia - transport autobusowy IP: 212.160.172.* 07.07.15, 10:56
          Hej, jeżeli prom z Killini to pewnie wylądujesz w Poros. Akurat tej części wyspy nie wyeksplorowałem, ale to większa miejscowość więc na pewno będą wypożyczalnie i lokalne hoteliki. Z Poros masz niedaleko do Skala i Sami i do parku narodowego na Ainos (polecam). Do jaskiń Drogarati i Melissani i plaży Antisamos też. Do Myrtos, Assos i Fiskardo to już ładny kawałek. Nie wiem co chcecie jeszcze zwiedzać i jak lubicie wypoczywać więc trudno coś więcej zaproponować, powyższe to tzw. 'must'y;-).

Co do wynajmu samochodu to chyba standardowo jak na pozostałych wyspach greckich. Z tego co pamiętam wynajem Matiza kosztował ok. 120Euro (3 dni). Lepsze auta drożej. Skuterki w zależności od pojemności i ubezpieczenia 15-25Euro. I tu uwaga - trzeba posiadać prawo jazdy kat. A.
      • Gość: Renata Re: Kefalonia - transport autobusowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.15, 10:57
        Witam
        Jutro ruszamy na Kefalonie i kazda informacja nam się przyda, mieszkac bedziemy w hotelu w Skali.Chcielibysmy wypozyczyc samochod i zwiedzic wyspe, ale nie watpliwie z komunikacji przyjdzie nam korzystac.
        Pozdrawiam, bede wdzieczna za wszelkie info
        • Gość: Blue_monday Re: Kefalonia - transport autobusowy IP: 212.160.172.* 08.07.15, 12:43
          Hej, tak jak pisałem wcześniej autobusy odjeżdżają w różnych kierunkach z Argostoli. Odjazdy 1-3 razy dziennie, przyjazdy podobnie. Często kursy są rożnie rozłożone w zależności od dnia tygodnia. Mam gdzieś rozkład jazdy, ale najbardziej aktualny dostaniecie na Dworcu w Argostoli.

Dojazd ze Skali do Argostoli może być trudny bo to kawałek drogi, ale wiem że jest też jakaś komunikacja Skali z Sami. A stamtąd możecie się już przesiąść na autobus do Fiskardo, Myrtos, Melissani i Drogarati. Może gdzieś jeszcze. Szczegółów jednak nie znam bo przebywałem w Lixouri. Pamiętam tylko że w trakcie kursu do Fiskardo, wsiadały w Sami osoby ze Sakli, wysiadały przy Myrtos i później przy kursie powrotnym też w Sami już czekał na nich autobus do Skali. Wszystko (przesiadka) poszło bardzo sprawnie i szybko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka