agnieszka77_11 17.09.14, 23:19 Która z tych wysp jest według Was ładniejsza, ciekawsza? Która Was bardziej urzekła? Pytanie do tych, którzy widzieli obie i nie tylko 1 dzień podczas wycieczki fakultatywnej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: musaa Re: Zakynthos vs Kefalonia IP: *.protonet.pl 18.09.14, 11:23 Na Zakyntos byłam tydzień ,na Kefalonii 2x po tygodniu. Uważam,że Kefalonia jest ciekawsza i piękniejsza,ale to może subiektywna ocena. Zakyntos też jest piękna,ale brakło mi tam ślicznych i nastrojowych miasteczek do powłóczenia się. Na Kefalonii jest ich parę-Fiskardo,Assos, Argostoli,Poros. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Czy ktoś jeszcze ma jakieś doświadzcenia? ;) 26.09.14, 10:24 Bardzo zależy mi na opinii. Z góry wielkie dzięki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszczoleczka16 Re: Czy ktoś jeszcze ma jakieś doświadzcenia? ;) IP: *.dynamic.chello.pl 26.09.14, 16:25 Witaj Agnieszko! Na wstępie zaznaczam od razu:nie czuję się ekspertem od Wysp Jońskich,bo uważam,że aby nim być,trzeba być po parę razy na każdej z wysp.Tylko wtedy mamy szansę doswiadczyć wszystkimi zmysłami jej wielowarstwowosci i różnorodnosci.A najlepszym źródłem takich informacji są osoby,które na danej wyspie mieszkają,pracują...Na Zakynthos taką osobą jest-tak sądzę-forumowa Ada oraz Joasia i Maciek z Zante Magic Tours(od kilku lat mieszkają na wyspie,organizują tam wycieczki fakultatywne po Zakynthos-mam nadzieję,że odpiszą Ci rzetelnie na Twoje pytania dotyczące tej wyspy).Gdzie jeszcze możesz znaleźć-może posrednio- odpowiedź?Oto moje propozycje: *relacja Ewy pt.,,Po powrocie z Zakynthos,,,uzupełniona Jej pięknymi zdjęciami:-).Ciekawe zdjęcia dołączyła do tego wątku także Dominika:-) *relacja Piterka i Jego zdjęcia pt.,,Mini tour de Wyspy Jońskie,, *relacja Barbelka z Jego jońskiej eskapady *przepiękne zdjęcia Baha na Fotoforum:-) *porady Wisienki w licznych wątkach poswięconych Zakynthos *relacja +zdjęcia Bebiaczka z Jej pobytu na Kefalonii,zamieszczone na Jej blogu Uff,chyba nikogo nie pominęłam:-) Na koniec cos ode mnie:Jestem ,,na swieżo,, po intensywnym zwiedzaniu Zakynthos.Mnie ta wyspa zachwyciła ciszą,swiętym spokojem i zapachem kwiatów i cytrusów. Bardzo zdziwiła mnie więc opinia Mussy,że nie ma tam klimatycznych miasteczek do powłóczenia się,bo...znalazłam ich mnóstwo.Powiem więcej:w poznawaniu wyspy koncentrowałam się głównie na dotarciu do takich miasteczek.Nie są one duże(chyba są to raczej wsie lub osady),więc powłóczenie się po nich trwa dosć krótko,ale jest jak najbardziej możliwe,a nawet zalecane:-).Oto kilka z nich:Volimes,Gerakari,Agios Leon,Kiliomenos,Katastari...Może i Tobie się spodobają. Pozdrawiam,Maja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Czy ktoś jeszcze ma jakieś doświadzcenia? ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.14, 22:19 Jedynym miastem na Zakynthos jest stolica wyspy, reszta to wioski :-) Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek Re: Zakynthos vs Kefalonia 01.10.14, 21:15 Jak dla mnie Kefalonia,ciekawsza, bardziej różnorodna niż Zante. Zante to jak dla mnie wyspa z Zatoką Wraku i Błękitnymi Grotami, reszta atrakcji jest daleko, daleko za nimi, nie mówię że nieciekawych. Kefalonia ma i piękne plaże, miasteczka, twierdze i inne atrakcje typu jaskinie Melissani czy Drogorati. Jak bym miał podzielić tydzień na obie wyspy to wyglądało by to tak, Zante 2 dni, Kefalonia 4... i Itaka 1. Ps. wysłałem Ci coś na maila gazetowego Odpowiedz Link Zgłoś