anamaria74 14.07.15, 14:34 Czy jest jakieś miejscowe biuro na KOS (miejscowość Tigakiki) które organizuje wycieczki z polskojęzycznym pilotem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
biomj Re: Wycieszki fakultatywne - KOS 14.07.15, 18:01 Jest. Tigaki Express. Na pewno mają swoje biuro w Marmari (bo tam kupowałam wycieczkę na Nissiros, ale inne też są w ofercie) i na 99% w Tigaki - również. Pracują w nim co najmniej 2 Polki (choć nie wiem czy ktoraś z nich "urzęduje" w Tigaki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Re: Wycieszki fakultatywne - KOS IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.15, 18:24 dokładnie jest Tigaki Express. Fragment z ich ulotki: "Do Państwa dyspozycji jest Kasia pod nr....Znaleść mnie można w biurze w Tigaki codziennie po 20:00 oraz w każda środę i niedziele po 16:00" Nissyros - piatek w j.polskim 3 wyspy (Kalimnos-Pserimos-Plati) - poniedziałek, sroda, czwartek i sobota j.pol Bodrum - wttorek i piątek j.pol Odpowiedz Link Zgłoś
biomj Re: Wycieszki fakultatywne - KOS 14.07.15, 18:43 Znalazłam właśnie ulotkę, zatem dodam ceny (z połowy czerwca): Nissiros-30 euro, 3 wyspy- 35 euro, Bodrum-30 euro. Dzieci do lat 14 połowa ceny, dzieci do 4 lat bezpłatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
anamaria74 Re: Wycieszki fakultatywne - KOS 14.07.15, 19:45 Dziękuję bardzo za info. Gdzieś w starych wątkach znalazłam informację o Tigaki Expres, nawet jedna z pań, pracownic podawała tam maila do siebie , pisałam ale nie odpowiedziała. Czyli te 3 wycieczki byłoby z polskim przewodnikiem? Bodrum odpada bo mąż i córka są bez paszportu. Myślałam o takiej " Kos w pigułce" ale skoro nie ma po polsku to skuszę się na którąś z tych dwóch (jedziemy na tydzień więc na dwie za mało czasu, a szkoda) Napiszcie mi proszę, która ciekawsza z tych wycieczek byłaby dla siedmiolatki? Kusi mnie ten wulkan....podejrzewam, że też byłaby zachwycona. I mam jeszcze jedną prośbę - jakbyście miały możliwość zeskanowania tych ulotek bardzo proszę o maila alackowska@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Re: Wycieszki fakultatywne - KOS IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.15, 21:20 Ja byłam z w czerwcu z 8 latką. Nissiros warto odwiedzić, piękna wysepka, a wulkan robi niesamowite wrażenie. Jednak w czerwcu było już zdecydowanie za gorąco jak dla mojego dziecka. Ja korzystałam od nich tylko z tej wycieczki, reszta na własną rękę. Jeśli nie macie choroby morskiej to w porcie możecie kupić rejsy na 3 wyspy, były po 20E, dziecko free, jak i resztę rejsów które oni oferują, ale taniej. Wyspę najlepiej zwiedzić wypożyczając samochód (mały na 1 dzień 35e, można i taniej). Jutro prześlę ci ulotkę. Odpowiedz Link Zgłoś
biomj Re: Wycieszki fakultatywne - KOS 14.07.15, 22:31 Tak, te 3 wymienionewcześniej wycieczki sa na pewno w języku polskim. Ale na mojej ulotce znalazłam jeszcze informacje-reczny dopisek p. Mai z biura w Marmari, ktory chyba oznacza, że jest również (w środy) "polska" objazdówka po wyspie. (Asklepion, Zia, Pyli, Kefalos, Antimachia).Cena 25 euro. Myślę, ze 7-latka byłaby bardziej zachwycona rejsem po 3 wyspach. Bo płynie się z przerwami, są co najmniej 2 możliwości kąpieli w morzu, w trakcie pływania zawsze chłodek od wiatru. A Nissiros: W kraterze wulkanu gorąco (osłoniety od wiatru ze wszystkich stron), śmierdzi siarkowodorem. Póżniej wioska na wzgórzu otaczającym krater (klasztor i wąskie uliczki). W "stolicy" zwiedza się klasztor, poza tym czas wolny na szwendanie się po okolicach portu. W poblizu portu nie ma żadnej piaszczystej , ładnej plaży, żeby się wykąpać. Płynie się ok. godz. w jedną stronę. Mnie osobiście wycieczka na Nissiros bardzo się podobała. Ale 7-latki to chyba nią nie zachwycisz. Zwłaszcza przy 30 stopniowym upale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszczoleczka16 Re: Wycieszki fakultatywne - KOS IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.15, 10:00 Witaj Aniu! Pozwolę sobie nie zgodzić się z Bjom,że trudno będzie zachwycić 7-latkę wycieczką na Nissiros.Nie wiem,jaka jest Twoja Córeczka,ale na podstawie lat pracy z dziećmi w Jej wieku mogę napisać,że większosć dzieciaczków lubi różnorodnosć i najbardziej męczy je nie tyle wysoka temperatura,co długotrwałosć jakiejs aktywnosci.Dlatego uważam,że wycieczka na Nissiros bardziej Jej się spodoba niż długi rejs(nawet z przystankami).Podobne dylematy miały rodziny z dziećmi,odpoczywające na Zakynthos.(jest taki wątek na forum,ale u mnie z linkowaniem kiepsko,mam nadzieję,że znajdziesz?).Częsć z nich wybrała się na rejs statkiem wokół wyspy.Wrażenia po powrocie były...hmm..srednie.Pomimo cudownych widoków i kilku przystanków na kąpiel,nawet dorosli byli zmęczeni jednostajnoscią,a co dopiero dzieci. Przemysl,poczytaj...życzę Ci dobrych wyborów:-) Pozdrawiam,Maja P.S.To prawda,że w kraterze wulkanu są ,,zgniłojajowe,,zapachy,dla większosci dorosłych co najmniej nieprzyjemne,jednak dla dzieci...no własnie.Często to,co dla nas obrzydliwe,dla dzieci jest zachwycające np.zabawy masą(żelem?)o konsystencji i kolorystyce...kataru(jako Mama 7-latki napewno wiesz,o co mi chodzi:-)).Dzieciaczki są o wiele bardziej nieprzewidywalne w swoich zachwytach niż dorosli. Odpowiedz Link Zgłoś
grekan Re: Wycieszki fakultatywne - KOS 15.07.15, 12:00 ..jesli lubisz grecka muzyke, tance, greckie jedzenie , jedz do wioski Zea na profesjonalny wieczor grecki...wino w beczkach bez limitu, taverna na swiezym powietrzu wsrod palm a w dole morze. Niezapomniana impreza, najlepsza z tych w jakich uczestniczylem na wielu wyspach.Bylem z biura greckiego, tez z Tighaki, blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
anamaria74 Re: Wycieszki fakultatywne - KOS 15.07.15, 15:13 Pszczółeczko zgodzę się z Tobą. Na tę chwilę (rozmowy tylko czysto teoretyczne w domu) córka chce tylko i wyłącznie wulkan. O żadnej innej wycieczce nie chce słyszeć. Poczekam jak Oli prześle mi ulotkę, może tam są opisane dokładnie te wycieczki i wtedy podejmiemy decyzję. Szkoda, że to tylko tygodniowe wczasy - chciałoby się i poplażować i pozwiedzać. Odpowiedz Link Zgłoś
biomj Re: Wycieszki fakultatywne - KOS 15.07.15, 17:46 Jak wygląda wycieczka na Nissiros to Ci opisałam. Nic więcej w ulotce nie znajdziesz. Jeśli Oli Ci nie przyśle, to mogę Ci jutro wysłać moją ulotkę (nie mam w domu skanera). Tam trochę więcej o rejsie i objazdówce przeczytasz (ale niewiele więcej). Natomiast moje zdanie o tym co może zadowolic 7-latka pisałam z własnego doświadczenia. Jeżdżę z synem od czasu jak skończył 6 lat. I zawsze tak komponowaliśmy wyjazdy, żeby w przerwach między zabytkami itp. był postój na jakiejś ładnej płaży i kąpiel. Z tym, że my z reguły jeździmy sami po wyspach. Co najwyżej własnie dokupujemy sobie na miejscu jakiś rejs, wtedy gdy juz nie mamy wypozyczonego samochodu. Ale oczywiście dzieci są różne. Ty sama wiesz najlepiej co sie spodoba Twojej córce. Odpowiedz Link Zgłoś
anamaria74 Re: Wycieszki fakultatywne - KOS 16.07.15, 22:45 Bjomj serdecznie dziękuję ale Oli już mi dosłała. Na miejscu w biurze chyba dopiero zdecydujemy co wybieramy:) Dziękuję wszystkim za pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: Wycieszki fakultatywne - KOS IP: *.home.otenet.gr 08.08.17, 11:57 Zapraszamy do biura Theokritos Travel. Na wiadomosci odpowiadamy po polsku! www.facebook.com/theokritostravel/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spam nachalny Test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.17, 18:56 Która godzina? Odpowiedz Link Zgłoś
intopassion.com Re: Wycieszki fakultatywne - KOS 22.08.17, 21:46 jest Tigaki Express, natomiast bardzo polecam wypożyczenie samochodu samemu - wyspa jest malutka, można ją obejrzeć w jeden dzień, my z 10 miesięcznym dzieckiem oglądaliśmy kilka tylko miejsc ale było naprawdę super - gdybyście mieli ochotę zobaczyć polecam nasz filmik www.youtube.com/watch?v=hP9gpzx7ayc Odpowiedz Link Zgłoś