Dodaj do ulubionych

Moje wrażenia z urlopu na Korfu.

01.08.15, 15:19
W tym roku, z racji, że jeden tydzień spędziliśmy na objazdówce po Albanii, wybór urlopowego wypoczynku padł na wyspę Korfu, zwaną przez Greków Kerkyrą, która jest najdalej wysuniętą na północ wyspą należącą do Wysp Jońskich. Mimo, iż wcześniejszy tydzień upłynął na dość intensywnym zwiedzaniu Albanii oraz kawałeczka Macedonii nie zamierzaliśmy przeznaczać kolejnego tygodnia na błogie leniuchowanie, ale również poznać ciekawe zakątki Kerkyry. Ta niewielka wyspa ma powierzchnię zaledwie 592 km2, jej długość liczy 64 km, a największa szerokość wynosi 32 km, więc wydawałoby się, że można ją poznać w ciągu jednego dnia, tym bardziej, że wszystkie ciekawe miejsca położone są w jej północnej części. Prawda jest jednak taka, że nawet wypożyczając samochód na trzy dni zobaczyliśmy nie wszystkie miejsca, które warte są na Korfu uwagi.
Chociaż wyspa jest ładna to szczerze powiedziawszy ja czułam się troszkę rozczarowana, bo mało na niej prawdziwie greckich klimatów. Przez wieki bowiem Korfu było pod rządami Rzymu, Bizancjum, Wenecji i Turcji Osmańskiej, a następnie przechodziła w ręce Włochów, Austriaków, Anglików i Francuzów, co odbiło się na architekturze i sztuce. Nie mniej jednak można tu znaleźć samotne wioski zatopione pomiędzy górami, bezludne plaże i bajecznie piękne zatoki.
Na Korfu, podobnie jak na innych greckich wyspach, panuje klimat śródziemnomorski, ale notuje się tu dużo wyższe średnie roczne opady, w związku z czym wyspa wprost tonie w zieleni, a wszędzie kwitną kwiaty. Z tego właśnie względu uchodzi ona za najbardziej zieloną z greckich wysp, zachwycając przy tym bogactwem krajobrazów. Są tu piaszczyste i kamieniste plaże, wysokie urwiska z zapierającymi dech w piersiach widokami, zielone gaje oliwne, wysokie góry i serpentyny. Mnogość kolorów, przepiękne plaże, urwiste klify oraz cudowna Starówka w stolicy wyspy sprawiają, że wyspą można jednak się zachwycić.
c.d.n. a chętnych zapraszam do obejrzenia foto-relacji na:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,158336251,158336251,0,2.html?v=2
Obserwuj wątek
    • joankawm Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. 01.08.15, 22:57
      Piękne zdjęcia i ciekawa relacja! My też w tym roku byliśmy na Korfu! Byliśmy zachwyceni wyspą. Do Albanii tez pojechaliśmy, ale tylko na jednodniową wycieczkę...Ciekawa jestem, czy masz jakieś greckie plany na następny urlop?
      • aseretka Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. 02.08.15, 08:02
        > Ciekawa jestem, czy masz jakieś greckie plany na następny urlop?
        Bardzo lubię Grecję, ale na następny rok mam w planach Francję (rejony: Orwenia i Langwedocja).
        PS. Cieszę się, że podobają Ci się moje zdjęcia oraz relacja. :)
    • aseretka Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. 02.08.15, 08:03
      Co mnie najbardziej zachwyciło na Korfu? Przede wszystkim położona na północno-zachodnim wybrzeżu Paleokastritsa, która uważana jest za jedną z najpiękniej położonych miejsc na wyspie. Usytuowana jest ona pomiędzy stromymi zboczami wzgórz porośniętych zielonymi gajami oliwnymi i sadami cytrusowymi oraz wspaniałymi plażami leżącymi w sześciu pobliskich zatokach. Zaraz przy wjeździe do miejscowości zachwyt budzi położona w otoczonej skałami zatoczce, przepiękna plaża La Grotta, której widok dosłownie zapiera dech w piersiach. Woda przybiera tu cała paletę odcieni zieleni i błękitów, a dodatkowego uroku dodają wystające ponad jej powierzchnię głazy. Przy położonej dalej plaży Alipa znajduje się mały port, prezentujący się niezwykle dekoracyjnie na tle stromych skał, złocistego piasku z kolorowymi kamykami oraz turkusowej barwy morza. Można stąd popłynąć łodzią ze szklanym dnem, która głęboko zanurzona w wodzie pozwala na oglądanie podwodnego życia albo udać się na wycieczkę łodzią do Błękitnych Grot i płynąc wzdłuż wybrzeża podziwiać piękne widoki.
      • aseretka Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. 02.08.15, 19:33
        W skalistym wybrzeżu Paleokastritsy znajduje się wiele grot. Trzy najsłynniejsze to: Nausika Cave, Agios Nikolaos Cave i Blue Eye Cave. Nazwa Błękitne Groty wzięła się od podświetlającego wodę w grotach słońca, które sprawia, że przybiera ona niesamowity odcień błękitu. Przeźroczystość krystalicznie czystej wody sprawia, że można obserwować ławice ryb oraz znajdujące się na dnie wielkie głazy. Równie pięknie od strony morza prezentuje się klifowe wybrzeże oraz plaże Paleokastritsy. Podziwiać można różnorodność form skalnych i przybierane przez nie przedziwne kształty. Jedna ze skał przypomina na przykład głowę małpy, inna zaś niezdobytą twierdzę. Za godzinny rejs wzdłuż wybrzeża Paleokastritsy zapłaciliśmy po 12 euro od osoby, ale według mnie wart jest on i wyższej ceny.
        • Gość: Lenzi Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.15, 21:23
          Bardzo dziekuje ASERETCE .....rok temu pomoglas mi w decyzji i w zwiedzeniu Rodos ...bardzo przydaly mi sie Twoje porady ,wskazowki i zobaczylam wiele pieknych miejsc dzieki ....Na rok 2016 planuje Korfu /2015 juz za nami- tzn.wczasy -padlo na Turcje Egejska ,ktora sie zachwycilismy/ i bardzo chetnie poczytam i poogladam Twoje spostrzezenia z podrozy... W jakim hotelu bylas /jesli to nie tajemnica/i czy polozenie i ogolnie bylo DOBRZE ...Pozdrawiam !!!!
          • aseretka Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. 02.08.15, 21:35
            Wykupiony miałam hotel Lido Corfu Sun w Benitses- Tsaki, ale otrzymaliśmy hotel Magna Graecia.w miejscowości Dassia. Mnie to tam rybka, bo w ciśgu tygodniowego pobytu 4 dni spędziliśmy na wyjazdach. Moją opinię na temat hotelu możesz przeczyać tu:
            forum.gazeta.pl/forum/w,203,157844575,157847838,Re_Kto_wrocil_wlasnie_z_Korfu_.html
          • joankawm Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. 03.08.15, 21:23
            Przyłączam się do podziękowań, bo w zeszłym roku rozbudowany wątek Aseretki o Rodos pomógł nam w zaplanowaniu tam wakacji, a w tym roku pomocne były wrażenia z Korfu! Francja niestety pozostaje poza naszym finansowym zasięgiem...
        • aseretka Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. 03.08.15, 17:18
          Ponad Paleokastritsą, na północnym cyplu zwanym Agios Spyridion, w otoczeniu gajów oliwnych i dzikich sadów cytrusowych położony jest klasztor Panagia Theotoku. Założony został on w XII wieku, ale jego obecny kształt jest wynikiem XVIII-wiecznej przebudowy. Wnętrze świątyni jest jednak doskonałym przykładem greckiej architektury monastycznej. Świątynia posiada wiele imponujących ikon takich jak: Walka św Jerzego ze smokiem czy Ostatnia Wieczerza. Sufit świątyni ozdabia drewniana rzeźba Drzewa Życia, a w centralne miejsce zajmuje malowidło Świętej Trójcy. Główne panele ikonostasu ukazują postać Chrystusa, św. Chryzostoma i św. Spyridona. Największą atrakcją klasztoru są jednak piękne ogrody, pełne bugenwilli, pelargonii, nagietków i winorośli. Spacerując po nich można nie tylko nacieszyć oczy widokiem bujnej roślinności, ale także podziwiać prześliczne widoki na Paleokastritsę, wybrzeże i okoliczne zatoki.
    • aseretka Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. 04.08.15, 14:37
      Kolejnym miejscem, które mnie zachwyciło była położona na szczycie klifu prześliczna grecka wieś Afionas. Tu poczułam prawdziwie grecki klimat. Wąskie uliczki wioski otoczone bielonymi domkami prowadzą do centrum, gdzie znajduje się tradycyjny kwadratowy plac oraz stary kościół. Wszystko to ozdobione jest kwitami i bogatą śródziemnomorską roślinnością. Oprócz uroków greckiej wsi Afionas oferuje wspaniały widok na zatokę, północną i południową część wybrzeża, okoliczne wzgórza oraz leżące na Morzu Jońskim wyspy. Warto jest więc zatrzymać się chociażby na kilka minut lub na trochę dłużej, aby spożyć posiłek w malowniczo położonej tawernie z widokiem na Porto Timoni.
      Trzecim uroczym miejscem było Peroulades, a właściwie to znajdujące się tu przepiękne, strome klify oraz położonej u ich podnóża plaża Logas Beach. Do plaży prowadzi początkowo wybetonowana ścieżka, a potem schody. Na szczycie klifu znajduje się bar z niewielkim tarasem widokowym. Plaża, choć piaszczysta jest dość wąska i podczas przypływu zalewana przez morze. Sam widok klifów jest jednak oszałamiający. Nieopodal Peroulades położony jest też przylądek Cape Drastis będący najdalej na północny-zachód wysuniętym przylądkiem Korfu. Niestety prowadzi do niego piaszczysta droga, która biegnie serpentynami stromo w dół i choć niewątpliwie jest to jeden z najpiękniejszych punktów widokowych na wyspie, nie zdecydowaliśmy się na jego odwiedzenie wypożyczonym fiatem punto.
      • Gość: Lenzi Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.15, 18:12
        No i apetyt na Korfu sie zaostrza TWOJE opisy sa mistrzowskie !!!!! Polowanie na dobra oferte na Korfu juz niedlugo !!!! A Francja to chyba DROGI wypad ?????
        • aseretka Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. 04.08.15, 19:53
          > A Francja to chyba DROGI wypad ?????
          To zależy... Ja preferuję wyjazdy i objazdy samodzielne. Gdybym kupowała wycieczkę z biura podróży, to pewnie nie byłaby ona tania. :) Ale trzytygodniowy wyjazd własnym środkiem lokomocji dla dwóch osób kosztuje mnie niewiele więcej niż np. pobyt na Rodos czy Korfu w opcji all + wypożyczenie samochodu+ wstępy, jakiś rejs itp. . Oczywiście wyjazdy nie są w wysokim sezonie turystycznym, ale w okresie maj czerwiec lub koniec sierpnia - początek września. Nocujemy zwykle w wynajętych z Eurocampu namiotach lub mobilehoumach. A koszt np. 21 noclegów (obojętnie, czy będzie to jedna, dwie, czy sześć osób) waha się w granicach 900 -1200 zł. Paliwo + autostrady oraz parkingi to wydatek 2 -3 tys. zł. Bilety wstępu do wybranych obiektów to kolejne 1000 -1200 zł. Wyżywienie we własnym zakresie - w większości przygotowywane samodzielnie, czasem obiad lub obiado-kolacja w restauracji. I zwykle moje wydatki zamykają się w ok. 6 - 7 tysiącach. :) A tego, co zwiedzę po drodze oraz w okolicach miejsca pobytu nie zobaczę jadąc ze zorganizowaną wycieczką. I tak sobie podróżuję od ponad 20 lat po różnych zakątkach Europy :)
          Moje wspomnienia np. z trzytygodniowego wyjazdu na zachód Francji, który miał miejsce dwa lata temu można przeczytać tu:
          forum.gazeta.pl/forum/w,20573,147411048,,Kierunek_zachod_Francji_relacja_z_podrozy.html?v=2
    • aseretka Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. 05.08.15, 17:04
      Niezapomnianym przeżyciem jest wjazd oraz zjazd z Pantokratora, najwyższego szczytu na Korfu. Wznosi się na wysokość ponad 906 metrów nad poziom morza, a ponieważ jest on oddalony od wybrzeża jedynie o 3,5 km, to roztacza się z niego niesamowity widok na wybrzeże oraz na wnętrze wyspy. Można też stąd zobaczyć wybrzeża Albanii, a przy dobrej pogodzie możliwe jest nawet zobaczenie nawet oddalonych o 130 km Włoch. Na szczycie Pantokratora znajduje się niewielki monastyr Chrystusa Pantokratora, czyli Wszechwładcy, Pana wszystkiego. Pierwszy klasztor powstał tu w 1347 r. za panowania Andegawenów, ale został on zniszczony około 1537 r. Obecna budowla pochodzi z 1689 r. choć jej fasada została zbudowana dopiero w XIX wieku. Dziś w klasztorze na stałe zamieszkuje zaledwie jeden mnich. Sama świątynia, choć z zewnątrz niepozorna kryje w sobie prawdziwe skarby: przepiękny ikonostas, bogate malowidła ścienne oraz mozaiki.
      • Gość: Lenzi Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.15, 17:12
        Podziwiam ....to drazenie historii ....Czym mozna tam wyjechac i zjechac ???
      • aseretka Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. 06.08.15, 21:10
        Oczywiście, że można wjechać i zjechać. A droga wcale nie taka straszna, jak ją niektórzy przedstawiają. My wjechaliśmy na Pantokratora od strony Acharawi i jechaliśmy przez Lafki, Erivę, Strinilas. Zjeżdzaliśmy natomiast drogą na Pirgi przez Spartilas.
        Zdjęcia z Pantokratora są już na foto-forum:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,158336251,158361850.html
    • aseretka Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. 06.08.15, 21:10
      Oczywiście warto odwiedzić stolicę wyspy Kerkyrę, która położona jest pomiędzy dwoma twierdzami, chroniącymi niegdyś wyspę przed tureckimi najazdami. Charakter architektoniczny Starego Miasta jest silnie uzależnione od stylu weneckiego, chociaż widoczne tu są również wpływy architektury brytyjskiej i francuskiej. Kręte, wyłożone brukiem i okolone ciasno zabudowanymi kamienicami uliczki są tak wąskie, że wiele z nich nie jest dopuszczonych do ruchu kołowego. Większość domów pochodzi z czasów weneckich, tj. z XVII w. Są one z reguły pomalowane na różne odcienie żółci oraz różu, a zdobią je mosiężne kute balkony oraz zielone okiennice. W obrębie Starówki znajduje się też wiele pomników oraz zabytkowych kościołów. Spośród trzydziestu siedmiu znajdujących się w mieście kościołów do najważniejszych należą: położony tuż obok ratusza katolicki kościół św. Jakuba, charakterystyczny dla Wysp Jońskich kościół św. Jana, stojący naprzecie niego skromny kościół Matki Bożej, zdobiony posągiem anioła kościół Pantokratoras oraz stojący naprzeciw portu kościół św. Spiliotissa, który uważany jest za katedrę miasta Korfu. Najwięcej turystów odwiedza jednak XVI-wieczną świątynię św. Spirydiona, w której znajduje się dobrze zachowane ciało patrona wyspy. Kościół charakteryzuje się najwyższą, nakrytą czerwonym chełmem, dzwonnicą na Korfu. Choć na zewnątrz jest skromny, wewnątrz podziwiać można wspaniałe malowidła, bogaty ikonostas oraz prześliczny kasetonowy strop z obrazami przedstawiającymi życie świętego. Zmumifikowane ciało św. Spirydiona spoczywa w srebrnym sarkofagu, do którego co chwilę podchodzą pogrążeni w modlitwie Grecy, aby ucałować masywne wieko.
      • aseretka Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. 07.08.15, 18:18
        Odwiedzając stolice Korfu warto podjechać na wzgórze Kanonii skąd roztacza się wspaniały widok na zatokę, pośrodku której widać dwie małe wysepki. Na pierwszej z nich, połączonej groblą z lądem znajduje się pochodzący z XVII wieku monastyr Panagia Vlacherna. Budowla jest mała i składa się z zaledwie kilku dostawionych do siebie brył i wysokiej dzwonnicy. Śnieżnobiałe ściany stają się jeszcze bielsze, kiedy odbija się od nich dzienne światło, a wypłowiałe na słońcu dachówki oraz zielone akcenty barwne dodają kolorystyki całemu widokowi. Położona nieco dalej, większa z wysepek, to Pontikonisi (Mysia Wyspa). Jej nazwa pochodzi stąd, że swym kształtem przypominała niegdyś mysz. Teraz niestety na skutek erozji straciła ona swój ogon i aktualnie z daleka wydaje się niewielką, zieloną kulą, z której środka wystaje kopuła wybudowanego na przełomie XI i XII wieku bizantyjskiego kościółka Chrystusa Pantokratora. Jedna z interpretacji mitologii mówi, ze Mysia Wyspa była niegdyś statkiem Feaków, który został zamieniony w kamień przez Posejdona w zemście za oślepienie jego syna cyklopa Polifema przez Odyseusza. Za sprawą obu wysepek Półwysep Kanonii uchodzi za jedno z bardziej "fotogenicznych" miejsc na Korfu, a dodatkowego uroku dodaje temu miejscu widok pasa startowego lotniska.
        • Gość: Lenzi Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.15, 19:36
          Milo poczytac i .....planowac ,,,,, a tu jeszcze tak wiele czasu ...
        • aseretka Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. 09.08.15, 18:55
          Nieopodal stolicy położony jest pałac Achllion, będący jedną z większych atrakcji turystycznych Korfu. Zbudowany został on w latach 1890-91 przez włoskiego architekta Rafaela Caritto, jako letnia rezydencja dla żony cesarza Franciszka Józefa - Elżbiety zwanej Sisi. Zgodnie z nazwą pałacu, zarówno figury zdobiące płaskorzeźby, jak i liczne znajdujące się wewnątrz obrazy nawiązują do scen z życia Achillesa, bohatera spod Troi. Rzeźbą niejako wieńczącą całość założenia parkowego jest ponoć ulubiona przez cesarzową postać Umierającego Achillesa dłuta Ernsta Herstera. U drzwi pałacu umieszczono naturalnej wielkości, skromny posąg gospodyni domu, uroczej Sisi, witającej nowo przybyłych gości. Pałac urządzono z ogromnym przepychem, jednak to, co aktualnie można zobaczyć jest zaledwie wspomnieniem jego dawnej świetności. Bardziej efektownie w mojej ocenie prezentują się dziś wnętrza położonego na przedmieściach Triestu pałacu Miramare zbudowanego w połowie XIX w. dla arcyksięcia Maksymiliana. Nie mniej jednak w Achillionie zachwyt wzbudza położony na najwyższym piętrze pałacu dziedziniec, znany jako Perystyl z Muzami, który swoją nazwę wziął od posągu dziewięciu muz stojących przy kolumnach w stylu joński. Rzeźbom Muz towarzyszą posągi Apolla oraz Hermesa.
          • aseretka Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. 10.08.15, 20:01
            Co mnie rozczarowało na Korfu? Chyba najbardziej słynny Canal d`Amour w Sidari, który uważany jest za jedno z najbardziej atrakcyjnych miejsc na wyspie. Woda miała tu mieć podobno niesamowity turkusowy kolor, a tak naprawdę była mętna, a wokół rozchodził się smród rozkładających się wodorostów. Sama wybrzeże oraz plaża w Sidari też mało ciekawa, chociaż dość rozległa i piaszczysta. Mieliśmy możliwość spędzenia tu dłużej czasu, ale po ok. 30 minutach nastąpiła szybka ewakuacja. :)
            Niezbyt zachwyciła mnie też wioska Kouloura, położona ponoć nad najładniejszą zatoka na Korfu Sama zatoka może nie brzydka, ale widziałam już ładniejsze i bardziej malownicze.
            Suma sumarum zadowolona jednak jestem z pobytu na Korfu, mimo że mało tu prawdziwej Grecji. Cieszę się też, że udało mi się poznać kolejny zakątek Hellady i podziwiać wspaniałe widoki.
            Jeżeli ktoś miałby jakieś pytania dotyczące szczegółów zwiedzania Korfu, to w miarę możliwości służę informacjami.
            • ron5 Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. 11.08.15, 05:05
              A ja chciałbym zadać pytanie o Albanię,konkretnie o noclegi w okolicy Butryntu,czy wiesz coś na ten temat?Chcę pjechać do Grecji "korytarzem jońskim HR-MNE-AL-GR" zwiedzając po drodze Butrynt i tam +/- wypadł by mi nocleg.Z góry dziękuję
              • aseretka Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. 11.08.15, 08:49
                Niestety w tej materii niewiele mogę pomóc, ponieważ w Albanii byłam na wycieczce zorganizowanej przez biuro podróży. Myślę jednak, że najszybciej nocleg znajdziesz w Ksamilu lub Sarandzie, chociaż w Butrincie (w poblliżu Parku Narodowego) też widziałam kilka hoteli-pensjonatów, jak np. ten:
                www.albania-hotel.com/albania/saranda/hotels/livia-hotel
                • Gość: natalia Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. IP: *.internetia.net.pl 11.08.15, 20:56
                  witam. bardzo ciekawie czytało i oglądało się relację z waszych podrózy na te wsypę :) wybieram się na wyspę za parę dni i mam kilka pytań: 1) ile kosztuje wycieczka jednodniowa do Albanii? 2) ile kosztuje wypozyczenie skuterku ewentualnie samochodu? prawdopodobnie bedziemy miec nocleg w Benitses - jest tam jakieś życie? 4? słyszałam, że kavos jest mekką ochlaptusów i kurestwa ;) - to prawda? 5) cena piwa na 08.2015 r ? ;) dzięki za odpowiedzi pozdrawiam
                  • aseretka Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. 11.08.15, 21:48
                    1. Z BP Rainbow kosztowała ok. 50 euro i obejmowała zwiedzane Butrintu. Butrint warto zobaczyć:
                    fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,157870331,157870513.html
                    ale jechać do Albanii tylko po to, aby powłóczyć się po Sarandzie, to moim zdaniem szkoda i czasu i kasy.
                    2. Jaka jest cena wypożyczenia skuteru nie wiem. Wypożyczenie auta to koszt ok. 25-35 euro za dzień. Zależy od wypożyczalni i od opcji ubezpieczenia.
                    3. W Benitses nie byłam, ale ponieważ według pierwotnej wersji miałam mieć hotel w Benitses-Tsaki ( podobno zarezerwowany hotel Lido Corfu był jeszcze w maju nieczynny otrzymaliśmy lepszy w Dassii) , to zrobiłam wcześniej małe rozeznanie. Centrum Benitses pełne jest tawern, barów, restauracji, kawiarń, sklepików i kramów z lokalnymi pamiątkami, a jednocześnie mimo swojego kosmopolitycznego charakteru wioska nie utraciła swojej greckiej malowniczości oraz tradycyjnego charakteru. Ale potwierdzić tego nie mogę.
                    4. Nie byłam w Kavos, ale mam pełne zaufanie do opinii Bebiaka:
                    forum.gazeta.pl/forum/w,203,158277674,158278154,Re_Grecja_Korfu_Kavos_UWAGA_.html
                    5. Piwa niestety nie kupowałam.Nażłopałam się go dość w opcji all inclusive :) Ale z tego co pamiętam to cena w sklepach oscylowała ok. 0,75 -1,50 euro, w zależności od gatunku.
          • Gość: Absurd Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.15, 23:32
            Sissi została zamordowana w 1898 roku
            Cesarz zbudował zamek dla nieżyjącej od 3 lat małżonki ?
            • aga72 Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. 12.08.15, 03:39
              aseretka napisala
              > Zbudowany został on w latach 1890-91 przez włoskiego architekta Rafaela Caritto, jako letnia
              > rezydencja dla żony cesarza Franciszka Józefa - Elżbiety zwanej Sisi
              absurd napisal
              > Sissi została zamordowana w 1898 roku
              > Cesarz zbudował zamek dla nieżyjącej od 3 lat małżonki ?
              absurd. zanim cos sie napisze trzeba dobrze przeczytac. najlatwiej krytykowac gdy samemu ma sie niewiele do powiedzenia
              • Gość: Absurd Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.15, 22:41
                Ago, czyli aseretko,

wytłumacz mi logicznie jak zbudowano pałac dla nieżyjącej od kilku lat cesarzowej !
                • aseretka Re: Moje wrażenia z urlopu na Korfu. 13.08.15, 16:48
                  Zasadniczo ne lubię dokarmiać troli. Jedyne, co, ci mogę poradzić, to powrót do szkół podstawowych, bo jak widać bezskutecznie do nich uczęszczałeś skoro rok 1891 jest dla ciebie o trzy lata późniejszy niż rok 1898.. :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka