IP: *.interpc.pl / 193.25.186.* 06.01.05, 17:57
Mamy ochotę wybrac się w tym roku na Thassos.Wpadły nam w oko apart.Green Bay
koło Limenarii /B.P.Itaka/o których już była mowa na tym forum parę wątków
wstecz.Interesuje mnie to,czy są na wyspie 2 miasta o nazwie Limenaria.Mam
przewodnik po wyspach greckich i tam stolica nazywa się Limenaria/dawne
Thassos-na północy/ a na mapie widac Limenarię na pd-zach wybrzeżu.W
kat.Itaki na malutkiej mapce widzę w miejscu stolicy/Thassos/nazwę Limenas a
Limenaria jest na pd-zach.W różnych relacjach na tym forum nazwy są używane
zamiennie i mam watpliwości co do tych miast,ich nazw i położenia.Jeśli ktoś
był i może mnie oświecić będę wdzięczna.I jeszcze jedno:czy ta Limenaria/pd-
zach wybrzeże/to duże miasto czy raczej wioska i czy są w pobliżu piaszczyste
plaże?Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Thassos 06.01.05, 18:18
      Hm, zadumałam się nad tymi zamiennie używanymi nazwami bo wg mnie nie mogą być
      tak używane.
      Limenaria to jedna miejscowość (na południu) a Limenas to druga - na północy
      (inna nazwa stolicy wyspy).
      Na temat Limenarii niewiele umiem Ci powiedzieć, bo mieszkałam sobie akurat w
      Limenas a do Limenarii zajrzałam wracając z gór w środku wyspy, tak na jakieś
      dwie godziny może.
      Na plaże nie spoglądałam tak dokładnie, a sama miejscowość sprawiła na mnie
      wrażenie dość mocno turystycznej (jak dla mnie), znacznie bardziej turystycznej
      niż Limenas. Ludzi tam mnóstwo (lipiec), sklepów, sklepików,
      najprzeróżniejszych knajpek, tawern itp., ale dla mnie było jakoś "małogrecko"
      i zbyt turystycznie.
      Co dziwne: nie odebrałam tak tego w Limenas (a przecież również sporo ludzi),
      ale może to zasługa tej starej części stolicy - Tazos i braku tak naprawdę
      ładnych plaż? Sama nie wiem, ale przyznam uczciwie: cieszyłam się, że nie
      musiałam mieszkać w Limenarii (nie bierz sobie tego specjalnie do serca - to
      moja prywatna opinia a ja jestem bardzo skrzywiona na punkcie pewnych doznań i
      atmosfery w Helladzie).
      Pozdrowionka. B.
      Lekko humorystycznie: najbardziej mnie rozbawił w Limenarii hotel "MENEL" -
      nazwa dokładnie tak pisana:-))
      A gdybyś chciała sobie coś pooglądać i ewentualnie poczytać o moich wakacjach
      na Thassos to zapraszam Cię na moją stronkę o podróżach do Hellady:
      www.betaki.friko.pl
      Tak jest taka podkratka w kratce "Moich następnych 16-ście podróży" i tam
      znajdziesz tamte moje wakacje (dwa tygodnie w lipcu). Acha,zdjęcia: moje i
      bardzo amatorskie [małpka] ale chyba coś widać. B.
      • Gość: Constantia Re: Thassos IP: *.interpc.pl / 193.25.186.* 06.01.05, 18:51
        Dziekuję za odp.Cieszę,że to własnie Ty mi odpisałaś,bo jesteś taką samą
        Hellenofilką jak ja:-)na Twojej stronie już byłam/ale zaraz znów zajrzę/ i
        odkryłam,że nasza pierwsza podróz odbyła sie w tym samym czasie co Twoja.Lata
        studenckie,praca na Peloponezie.A co do Limenarii to te nazwy własnie tak są
        używane-dlatego mam mętlik.Co relacja,co mapa to inaczej:-)))Ale przecież i w
        PL mamy podublowane nazwy miejsowości,więc może to nie jest taka
        rzadkośc.Pozdrawiam.
      • Gość: ala666 Re: do bebiak IP: *.aster.pl 06.01.05, 19:07
        Czy napewno podałaś dobry adres, nie mogę otworzyć Twojej strony.
        • mika_forum Re: do bebiak 06.01.05, 19:13
          Goraco polecam stolice wyspy- Limenas, greckie na wskros. Limenas, zwane tez Thassos lezy na polnocy, a Limenaria na poludniu. Wielkoscia sa podobne. Triada ma hotel w Limenas (!!!), naprawde hellenofil w Limenas bedzie naprawde usatysfakcjonowany; to istny raj na ziemi!!!
      • chiara76 do Bebiak 06.01.05, 19:43
        a propos śmiesznych nazw mam ci ja zdjęcie przy kafejce a raczej jej reklamie
        wdzięcznej nazwie "Melina":)
        • Gość: jacekzakrzewski Thassos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 20:54
          Zwiedziłem całą wyspę. Mieszkalismy w Alexandra Beach Resort - warto ! - na
          południu wyspy koło Potos. Jedliśmy codziennie w innej tawernie w małym
          Pefkari, 1 km od hotelu.
          Zdecydowanie najpięknięjsze jest południe i wschód wyspy. Północ oprócz stolicy
          jest nieciekawa.
          Baza turystyczna na Thassos nie jest jeszcze tak rozwinięta. Widoki zaczynają
          się za Potos. Co warto ? na pewno wynająć samochód. Klasztor Moni Archangelo,
          zatoka Aliki, starozytny kamieniołom marmuru, obecny kamieniołom można zobaczyc
          z drogi. Kawałki marmuru można zobaczyć na wschodnim wybrzezy nawet na ulicy.
          Można wspiąć sie na najwyższy szczyt wyspy - Upsarion , który jest w tle gdy
          leży się na jednej z najpiękniejszych plaż, jakie widzielismy w Grecjii -
          Golden Beach - taż na wschodzie wyspy. Cudna jest też Paradise Beach z małą
          niezamieszkałą ysepką Kinyra w tle. No i jeszcze wioska Panagia ( niedaleko
          Golden Beach), gdzie Ryszard Lwie Serce zostawił w podzięce za ocelenie swój
          sztandar. Wisi do dzisiaj kościele, podobno oryginał i niezabezpieczony.
          Życzę dobrych wrażeń.
          • ala666 Re: Thassos 06.01.05, 21:55
            Coraz bardziej jestem przekonana, że Thassos to był dobry wybór na tegoroczne
            wakacje.
            Pozdrawiam.
            • Gość: Constantia Re: Thassos IP: *.interpc.pl / 193.25.186.* 06.01.05, 22:03
              Dziękuję wszystkim za wyczerpujące odp.Teraz już wiem,gdzie Limenaria/i że
              tylko jedna/ a gdzie Limenas.I że to nie to samo,jak by wynikało z mojego
              przewodnika/Marco Polo"Wyspy Greckie" str.69/ i z róznych wypowiedzi/również na
              tym forum/Pozdrawiam wszystkich Hellenofilów i do zobaczenia pod greckim
              niebem:-)
          • Gość: m Re: Thassos IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.01.05, 12:29
            chodzi oczywiscie Ci o Ipsarion :)

pozdrawiam
    • Gość: ron5 Re: Thassos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 21:19
      Też mi wpadły w oko te apartamenty,dowiadywałem się o nie i
      zarezerwowałem.Ponoć sa b.spokojne i ładnie położone.Nie mają własnej strony-
      przynajmniej nie znalazłem.Pozdrawiam.
      • Gość: Constantia Re: Thassos IP: *.interpc.pl / 193.25.186.* 07.01.05, 21:27
        Cześć,ron5! czekałam,aż się odezwiesz:-)Ale nadal nie wiem,czy dzwoniłeś do
        tego hotelu /bo taki ,zdaje się,miałeś zamiar/ czy dowiadywałeś się w B.P.?
        I czy to prawda,że ta duża zniżka /1200 od pary do 23 stycznia/ to jest
        zniżka "ukryta"? Oznacza ni mniej ni więcej:darmową wycieczkę i 450 zł.tej
        prawdziwej zniżki?Skoro już zarezerwowałeś to chyba wiesz.Będę wdzięczna za
        odp.:-)
        • Gość: ala666 Re: Thassos IP: *.aster.pl 07.01.05, 21:54
          Właśnie tak jak piszesz wygląda zniżka z Itaki, 450 zł to gotówka a 150 zł
          koszt "jakiejś tam" wybranej wycieczki - jest to sprawdzona informacja.
          Ja pojadę na Tahassos z SINDBADEM, trochę przeraża mnie podróż autokarem ale
          cena jest naprawdę atrakcyjna.
          Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka