IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 14:35
Czy ktoś z forumowiczów wędrował po południowym Peloponezie
Standartowo zalicza się Olimpię, Argolidę,Epidauros, Mykeny, lecz dalej na
południe rzadko kto się zapuszcza. Czy warto?
f
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Peloponez 14.02.05, 15:02
      Cześć, ja sobie wędrowałam (samochodem) we wrześniu 2002 roku:-))
      Jedna z moich najpiękniejszych podróży do Hellady, choć wszystkie są takie
      piękne.
      Możesz sobie spojrzeć na trasę: www.betaki.friko.pl.
      Znajdź tam w "Moich następnych -naście podróży" krateczkę "Peloponez+Kithira".
      Stronka mocno amatorska ale może znajdziesz coś dla siebie.
      Pzodrawiam. B.

• bebiak Re: Peloponez 14.02.05, 15:38
        Zapomniałam:-((
        W razie potrzeby służę namiarami na chatki tamże (chyba znajdę) choć uczulam,
        że lekko wówczas zaszalałam, ale skoro miałam trochę więcej pieniędzy to
        dlaczego nie? A nocowałam sobie w doprawdy sympatycznych chatkach (duże hotele
        mnie w ogóle nie interesują): w: Marmari, Kokkali, 2 x Kithira, Monemvasii, w
        górach Taiget (to nawet nie miejscowość) i Pilos.
      • Gość: ft Re: Peloponez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 09:27
        Dzięki za info.
        Najpierw muszę się wytłumaczyć się z przejęzyczenia, bo wśród bywalców Hellady
        zadać pytanie "Czy warto?" to herezja. Miało być: Gdzie warto? dokładniej w
        pierwszej kolejności?
        Ja na Peloponezie byłem 6 lat temu, ale jak wspomniałem o tym standarcie, dwa
        dni spędziliśmy koło Nafplio kamping Assini Kastraki-śliczna zatoczka.
        Potem pojechaliśmy do Olimpii, ale nieopatrznie wybraliśmy się autokarem drogą
        przez Tripolis, Megalopuli i mieliśmy przygodę w małym miasteczku Andritsena.
        Na tej drodze powinien być zakaz wjazdu dla ciężarówek i autokarów.
        W tym miasteczku jest waskie gardło, autokar zmieścił się miedzy kamienicami po
        złożeniu lusterek. Samochodem osobowym droga warta jest grzechu, bo prowadzi
        pięknymi górskimi okolicami w pobliżu wejścia do wąwozu Lousios, kryjówki
        powstańców greckich z lat 1820-30. Chciałbym się tam jeszcze raz wybrać samemu,
        bo trochę czytałem o tym dzikim i rzadko odwiedzanym południu.
        Moja podróż samochodowa w 2003 też krystalizowała się blisko 2 lata, objechałem
        północną Grecję, teraz pora na południe, a gdzie jeszcze wyspy?
        Jest o czym myśleć.
        Pozdrawiam
        f
    • Gość: bah7 Re: Peloponez... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 14.02.05, 19:53
      Warto!

Tak sobie dyskutujemy o Peloponezie i wniosek wyszedł nam jeden - właśnie na
      południu Peloponezu można ujrzeć jego największe atrakcje (subiektywnie)...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=20400567

bah7
    • tanger_soto Re: Peloponez 16.02.05, 08:40
      Gość portalu: ft napisał(a):

> Czy ktoś z forumowiczów wędrował po południowym Peloponezie
      > Standartowo zalicza się Olimpię, Argolidę,Epidauros, Mykeny, lecz dalej na
      > południe rzadko kto się zapuszcza. Czy warto?
      > f

Dodalabym: Mistre (naprawde warto!), plw Mani (da sie objechac w jeden dzien,
      mozna zrobic sobie baze wypadowa w Githio - bardzo mile rybackie miasteczko),
      Monemwazje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka