Gość: ft IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 14:35 Czy ktoś z forumowiczów wędrował po południowym Peloponezie Standartowo zalicza się Olimpię, Argolidę,Epidauros, Mykeny, lecz dalej na południe rzadko kto się zapuszcza. Czy warto? f Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: Peloponez 14.02.05, 15:02 Cześć, ja sobie wędrowałam (samochodem) we wrześniu 2002 roku:-)) Jedna z moich najpiękniejszych podróży do Hellady, choć wszystkie są takie piękne. Możesz sobie spojrzeć na trasę: www.betaki.friko.pl. Znajdź tam w "Moich następnych -naście podróży" krateczkę "Peloponez+Kithira". Stronka mocno amatorska ale może znajdziesz coś dla siebie. Pzodrawiam. B. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Peloponez 14.02.05, 15:38 Zapomniałam:-(( W razie potrzeby służę namiarami na chatki tamże (chyba znajdę) choć uczulam, że lekko wówczas zaszalałam, ale skoro miałam trochę więcej pieniędzy to dlaczego nie? A nocowałam sobie w doprawdy sympatycznych chatkach (duże hotele mnie w ogóle nie interesują): w: Marmari, Kokkali, 2 x Kithira, Monemvasii, w górach Taiget (to nawet nie miejscowość) i Pilos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ft Re: Peloponez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 09:27 Dzięki za info. Najpierw muszę się wytłumaczyć się z przejęzyczenia, bo wśród bywalców Hellady zadać pytanie "Czy warto?" to herezja. Miało być: Gdzie warto? dokładniej w pierwszej kolejności? Ja na Peloponezie byłem 6 lat temu, ale jak wspomniałem o tym standarcie, dwa dni spędziliśmy koło Nafplio kamping Assini Kastraki-śliczna zatoczka. Potem pojechaliśmy do Olimpii, ale nieopatrznie wybraliśmy się autokarem drogą przez Tripolis, Megalopuli i mieliśmy przygodę w małym miasteczku Andritsena. Na tej drodze powinien być zakaz wjazdu dla ciężarówek i autokarów. W tym miasteczku jest waskie gardło, autokar zmieścił się miedzy kamienicami po złożeniu lusterek. Samochodem osobowym droga warta jest grzechu, bo prowadzi pięknymi górskimi okolicami w pobliżu wejścia do wąwozu Lousios, kryjówki powstańców greckich z lat 1820-30. Chciałbym się tam jeszcze raz wybrać samemu, bo trochę czytałem o tym dzikim i rzadko odwiedzanym południu. Moja podróż samochodowa w 2003 też krystalizowała się blisko 2 lata, objechałem północną Grecję, teraz pora na południe, a gdzie jeszcze wyspy? Jest o czym myśleć. Pozdrawiam f Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Re: Peloponez... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 14.02.05, 19:53 Warto! Tak sobie dyskutujemy o Peloponezie i wniosek wyszedł nam jeden - właśnie na południu Peloponezu można ujrzeć jego największe atrakcje (subiektywnie)... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=20400567 bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
tanger_soto Re: Peloponez 16.02.05, 08:40 Gość portalu: ft napisał(a): > Czy ktoś z forumowiczów wędrował po południowym Peloponezie > Standartowo zalicza się Olimpię, Argolidę,Epidauros, Mykeny, lecz dalej na > południe rzadko kto się zapuszcza. Czy warto? > f Dodalabym: Mistre (naprawde warto!), plw Mani (da sie objechac w jeden dzien, mozna zrobic sobie baze wypadowa w Githio - bardzo mile rybackie miasteczko), Monemwazje. Odpowiedz Link Zgłoś