Dodaj do ulubionych

Ktorą z Cyklad wybrać?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.05, 15:01
Planuję najblizsze wakacje i jednym z kierunków są Cyklady. W ogolnych
informacjach na temat archipelagu, doczytalłam że jest ich aż 211. NO i mam
zagwozdkę? 2 tygodnie i które wyspy wybrać? Zamierzam zwiedzić 3 góra 4
wysepki. Poszukuję niezapomnianych widoków, dzikich plaż, urokliwych
kolorowych miasteczek, surowych skał, pieszych wycieczek. Tyle tu stałych
forumowiczow, bede wdzieczna za rekomendacje.:)
Obserwuj wątek
    • greeks Re: Ktorą z Cyklad wybrać? 23.02.05, 15:09
      To ja tak na szybko zaproponuje Paros i Naksos plus może "dziksza" Andros:)
      Jesli cos mniejszego to Sifnos i Siros na przykład..Niezapomniane widoki to
      takze Santorini oczywiscie:)
      • Gość: Basta Re: Ktorą z Cyklad wybrać? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.05, 15:14
        Hm...w Twojej rekomendacji nie ma MIlos, nad ktora rowniez sie zastanawiam?
        Czyzby nie warto bylo? Orientujesz sie jak wyglada sprawa apartamentow? urlop
        planuje we wrzesniu i nie wiem czy robic jakies rezerwacje stad czy jechac w
        ciemno?
        • greeks Re: Ktorą z Cyklad wybrać? 25.02.05, 07:52
          Jesli chodzi o Milos,to niestety nie byłem,więc nie moge sie wypowiedzieć. Na
          kazdej z wysp pewnie znalazłabys cos interesujacego dla siebie cos "w Twoim
          klimacie":) Jednak trzeba poszukać na początek tych,na których jest
          najciekawiej.Stad mój wybór wysp na których miom skromnym zdaniem może byc
          miło:)Jeśli chodzi o apartamenty...Uważam,że we wrześniu nie powinno byc
          kłopotu tego rodzaju,ze nie bedzie gdzie mieszkac.Ja jednak wole zawczasu sobie
          cos zarezerwować.A to z dwóch wzgledów.Bo po pierwsze nie trace czasu na
          miejscu na poszukiwania,a co wazniejsze po drugie-mieszkam w miejscach w
          których chce, nie majac ryzyka,ze tam akurat wszystko bedzie pozajmowane:) W
          necie jest spora podaż kwater,pensjonatów,czy hotelików co pozwala po
          zaplanowaniu podrózy na dobry wybór lokum. Co prawda zmniejsza to troche pole
          manewru i improwizacji juz na miejscu,ale chyba warto.Pozdrawiam
          • greeks Re: Ktorą z Cyklad wybrać? 25.02.05, 08:31
            Cos na zachetę dla Ciebie:)
            1-Paros:

www.best-paros-hotels.com/
            www.cyclades-accommodation.com/paros/
            www.greekislands.com/paros/
            www.paros-greece.biz/
            www.greekisland.co.uk/paros/paros.htm
            I ZNAKOMITA STRONKA:

www.aegeanstyle.com/paros/index.html
            2-Naksos

www.greecebyclick.com/regions/cyclades/naxos/index.cfm
            www.greekislands.com/naxos/
            students.ceid.upatras.gr/~lazaris/naxos/html/naxosgb.html
            www.naxos-island.com/
            www.greeka.com/cyclades/naxos/index.htm
            www.travel-to-naxos.com/
            www.greektravel.com/greekislands/naxos/
            www.naxos-info.de/e_index.htm
            www.naxos.be/
            www.greecetravel.com/aegean/naxos.htm
            3-Andros

www.greekislands.com/andros/
            www.kalokairi.gr/places.php?place=13
            www.greeka.com/cyclades/andros/index.htm
            www.cyclades-accommodation.com/andros/
            4-Sifnos

Znakomita strona o Sifnos:

www.greektravel.com/sifnos/index.html
            www.greekbackpack.com/sifnos/index.shtml
            Miłego ogladania
            • Gość: Basta Re: Ktorą z Cyklad wybrać? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.05, 18:53
              Dzieki za stronki, już siebie widzę na pewno na Sifnos...a co do reszty, to
              jeden wielki znak zapytania, wybór jest olbrzymi, czas ograniczony, no i
              budzet...ech taki life...buuu
      • Gość: acek Re: Ktorą z Cyklad wybrać? IP: 213.77.50.* 23.02.05, 15:49
        dorzuce Folegandros :) tak zeby bylo trudniej :)
        • Gość: Basta Re: Ktorą z Cyklad wybrać? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.05, 15:57
          rzeczywiscie na piesze wycieczki wyglada niezle...skad tam plynales?
          • bebiak Re: Ktorą z Cyklad wybrać? 23.02.05, 16:38
            Cześć,
            żeby było jeszcze ciekawiej ja dorzucę moją ukochaną Syros albo Tinos - albo
            obie, why not?

Na Syros płynęłam z Pireusu,
            na Tinos płynęłam z Rafiny,
            na Folegandros płynęłam z Pireusu.

I te inne tu wymienione dotąd:
            - na Andros płynęłam z Rafiny;
            - na Milos płynęłam z Krety (i Milos połączyłam sobie z Kimolos).

Często jeżdżę również we wrześniu (jakoś tak co roku) i nie rezerwuje wcześniej
            chatek.
            Problem z chatką miałam (lekki) na Tinos we wrześniu 2003 ale to specyficzna
            wyspa (nieustające pielgrzymki Greków do stolicy - cudowna ikona) a ja bardzo
            chciałam mieszkać w stolicy właśnie, bo promy i dworzec autobusowy (znalazłam w
            końcu chatkę ale trochę się nałazikowałam). Oczywiście kiedy wpłynął prom do
            portu to stali miejscowi ze swoimi propozycjami ale ja sobie lubię sama
            poszukać chatki takiej jak mi się podoba i skoro podziękowałam to sie trochę
            nałaziłam:-))
            Pozdrawiam. B.
            • Gość: Basta Re: Ktorą z Cyklad wybrać? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.05, 16:53
              Ja wybieram sie we wrzesniu. Jedyne czego sie obawiam to ograniczenia ilości
              połączeń promowych między wyspami. A wracac do Polski oczywiscie bede z Aten.
              Czy zdarzylo Ci sie zostac nieplanowo dluzej (albo przegapic samolot powrotny)
              na ktorejs z wysp wlasnie z takiego powodu?.
              • bebiak Re: Ktorą z Cyklad wybrać? 23.02.05, 17:47
                Witaj Basta,

Gość portalu: Basta napisał(a):

> Ja wybieram sie we wrzesniu. Jedyne czego sie obawiam to ograniczenia ilości
                > połączeń promowych między wyspami. A wracac do Polski oczywiscie bede z Aten.
                > Czy zdarzylo Ci sie zostac nieplanowo dluzej (albo przegapic samolot
                >powrotny) na ktorejs z wysp wlasnie z takiego powodu?.

Nie, mnie się to nie zdarzyło, ale ja jestem dość ostrożna (czytaj: bojąca
                się!!!) i wracam do Aten ZAWSZE co najmniej 24 godziny przed odlotem samolotu.
                Ma to dla mnie i ten plus, że mogę się po Atenach jeszcze poszwędać (a Ateny
                uwielbiam z sentymentu i już). Mam tę komfortową sytuację, ze w Atenach moi
                greccy przyjaciele mają duży dom, w którym zawsze mogę zamieszkać.

Odnośnie promów moje doświadczenia doprawdy nie są złe, ale:
                - zdarzyło mi się tak (na wyspie Samothrake kiedy chciałam wrócić na ląd), że
                nie było żadnego miejsca na promie (do tamtego czasu myślałam, że to się zdarza
                tylko w przypadku samochodów - nie, w przypadku ludzi też). Bilety na wodoloty
                również były wyprzedane i gdyby nie dodatkowy wodolot późnym wieczorem
                utknęłabym na tej Samothrake jak nic (nic by się nie stało - miałam zapas
                czasowy ofkors);
                - czasami promy są odwoływane z powodu zbyt silnych wiatrów, czego też się nie
                przewidzi - stąd ja osobiście ostatnim nigdy nie wracam.

Zatem moja zasada: po przylocie do Aten od razu na wyspę, a poszwędanie się po
                Atenach - po wyspie (przed odlotem).

Ja mam w pracy tak napięty zawsze czas, że gdyby mi samolot uciekł to już bym
                do Hellady nie pojechała (bo w biurze by mnie zarżnęli po prostu).

Pozdrowionka.
                B.
                • Gość: acek Re: Ktorą z Cyklad wybrać? IP: 213.77.50.* 24.02.05, 15:23

ja dokladnie jak bebiak plynalem na Folegandros z Pireusu :), ale mozena tez z
                  Santorini..

jesli chodzi o promy to we wrzesniu jest jeszcze z tego co pamietam OK..
                  najlepiej zajrzyj na strone chyba www.ferries.gr, tylko letni rozklad to dopiero
                  bedzie niestety. Ja mialem inna sytuacje a mianowicie na Satnorini miejscowi
                  naganiacze przkonywali mnie ze tego dnia nie ma juz zadnego promu na
                  Folegandros i dlatgeo powinieniem wykupic u nich nocelg hehe, okazalo sie ze
                  byl.. tak wiec trzeba uwazac..

pozdrawiam

acek
                • greeks Bebiaczku... 25.02.05, 09:00
                  ..a jak tam Amorgos?;)))
                  • bebiak Re: Greeks'ie.... 25.02.05, 16:00
                    greeks napisał:

> ..a jak tam Amorgos?;)))

Ech drogi Greeks'ie:-))
                    ofkors cały czas głęboko w moich marzeniach, myślach oraz duszy ale jakoś nadal
                    nie widzę specjalnego wzrostu środków na moim koncie i to jest problemem:(
                    W ramach mego wielkiego optymizmu wciąż wierzę, że jednak... jednak.. i to w
                    tym roku, ale co mi z tego pozytywnego nastawienia wyjdzie.... czas pokaże.

Do wszystkich mi bliskich: jeśli kiedykolwiek zacznę coś wspominać o jakimś
                    remoncie itp. inwestycjach to bez zaproszenia życzę sobie kubeł zimnej wody na
                    głowie!
                    K...ę, żebym ja przez durny zeszłoroczny remont nie mogła się wygrzebać z
                    zapaści finansowej to wielka niesprawiedliwość tego świata:-((
                    Uściski. B.
              • Gość: bah7 Re: Ktorą z Cyklad wybrać? IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 23.02.05, 20:49
                > Zamierzam zwiedzić 3 góra 4 wysepki. Poszukuję niezapomnianych widoków,
                > dzikich plaż, urokliwych kolorowych miasteczek, surowych skał, pieszych
                > wycieczek.

Witaj Basta !

Może Ci się przyda... ;-)

1. Trudno będzie Ci zapomnieć piękno Santorini:

# A szczególnie biało-niebieskiego Oia, o każdej porze:

tiny.pl/hqsf

tiny.pl/hqs5

# Oraz Red Beach:

community.webshots.com/photo/77487957/77487957bYsRmP

2. Jeśli skały, to może Milos?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2864491&a=18909115

3. Jeśli plaże, to może Mykonos?

# Jest ich mnóstwo:

www.mykonosaccommodation.gr/beaches.htm

# Dla młodych:

community.webshots.com/photo/94328115FTWyHV

# W topless:

community.webshots.com/photo/77491323GzcEGD

# Lub całkiem swobodnie:

community.webshots.com/photo/162750380doNQmX

4. Albo na Paros:

# Gdzie wśród plażowiczów możesz zagłębić się w ciekawą lekturę:

tiny.pl/hqsp

# Albo znaleźć pustą plażę:

tiny.pl/hqsl

5. No cóż, nocą to jednak chyba na Sifnos:

www.grecja.home.pl/cyklady/megagaleria/sifnos/sifnos_moon.htm

6. A jeśli Ci się nic nie podobało, to musisz wybrać sama... ;-)))

www.grecja.home.pl/cyklady/galerystart2.htm

Pozdrawiam

bah7

• Gość: Zbyszek Re: Ktorą z Cyklad wybrać? IP: 217.153.31.* 25.02.05, 20:31
      Między Naksos a Santorini jest jeszcze Ios uważam że warta zinteresowania, dużo
      młodzieży, wysoko położona Chora pełna tawern i dyskotek. Piękne ciche
      zatoczki, niezapomniane widoki. Pozdrawiam - Zbyszek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka