24.04.05, 10:26
Witam Wszystkich!
Poszukuje taniego noclegu w Atenach,byłbym wdzięczny za podzielenie się
informacjami na ten temat. Planuje wyjazd sentymentalny /14 lat temu
byłem /we wrześniu wraz z żoną. Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Pozdrawiam Janusz

Obserwuj wątek
    • martapodlesna Re: Ateny 24.04.05, 13:22
      uspcomp napisał:

> Witam Wszystkich!
      > Poszukuje taniego noclegu w Atenach

Witaj Januszu :)

Nie określiłeś ceny za jaką widziałbyś ten nocleg - podam Ci cene hotelu, w
      którym ja wraz z koleżanką byłyśmy w kwietniu (5-9)- mieści się on na Place,
      bardzo fajne miejsce bliziutko na Akropol - poza tym sam wiesz :-)) że stamtąd
      jest wszędzie blisko...
      Miałyśmy pokój 2 osobowy z łazienką i balkonem na Plakę - koszt od osoby: 27.5
      euro.

Może pomyślisz, że to drogo, bo w zaułkach Omonii są pokoje 1 lub 2 osobowe za
      10 euro od osoby, owszem zgodze się z tym ale podkreślam dla Nas najważniejsze
      było bezpieczeństwo - sam wiesz, e w Helladzie życie toczy się też nocą i
      fajnie jest wrócić szczęśliwie nocą do swojego pokoju :)
      www.studenttravellersinn.com/index.html to jest adres www tego hotelu
      Gdybyś miał pytania - chętnie odpowiem.

Pozdrawiam Cię serdecznie
      Marta
      www.hellada.sns.pl
      • Gość: peter Re: Ateny IP: *.pronet.lublin.pl 24.04.05, 18:21
        W jaki sposób rezerwowałaś nocleg? Czy wymagana była legitymacja IYHF?
        pozdrawiam Piotrek
        • bebiak Re: Ateny 24.04.05, 19:58
          Cześć, Marcie rezerwował ten hotel Grek z Aten.
          Legitymacja nie jest wymagana ale przy rezerwacji mailem konieczna jest karta
          kredytowa i podanie jej numeru.
          Pozdrowienia. B.
          • martapodlesna Re: Ateny 25.04.05, 12:29
            bebiak napisała:

> Cześć, Marcie rezerwował ten hotel Grek z Aten.
            > Legitymacja nie jest wymagana ale przy rezerwacji mailem konieczna jest karta
            > kredytowa i podanie jej numeru.
            > Pozdrowienia. B.

Witajcie :)
            Bebiaczek ma w zupłności rację.
            Od siebie mogę jeszcze dodać, że z tego co widziałam na miejscu teraz poza
            szczytem sezonu rezerwacji nie trzeba dokonywać, bo były wolne pokoje. Zupełnie
            nie wiem, jak wygląda sprawa w wakacje.
            Doam jeszcze, że cena pokoi kształtowała się od tych 27.5 euro w pokoju 2
            osobowy z łazienką, jednopokojowy pokój kosztował 47 euro bez łazienki, a 49 z
            łazienką, a i jeszcze były pokoje kilku osobowe - 5 łóżek piętrowych bez
            łazienki, cena w tym pokoju od osoby - 10 euro.
            Pracuje też Polak - Jarek w recepcji, więc i po polsku można porozmawiać :)

Pozdrawiam
            Marta
            • Gość: peter Re: Ateny IP: *.pronet.lublin.pl 25.04.05, 16:56
              Dzięki za informacje, poszperałem w internecie i znalazłem skrajne opinie o tym
              miejscu- możesz się do nich odnieść?
              www.bugeurope.com/reviews/Greece/Athens/gr011/index.htm
              pozdrawiam Piotrek
              • martapodlesna Re: Ateny 25.04.05, 17:33
                Witaj Piotrek :)

Ja mogę Ci powiedzieć jak wyglądał nasz dwuosobowy pokój:
                były 2 odzielne łóżka, koc i prześcieradło do przykrycia się - czyli tradycyjny
                grecki sposób spania, poduszka i biały ręcznik i szafa na ubrania, ale bez
                wieszaków. W łazience był papier toaletowy, szafka na kosmetyki i brodzik z
                prysznicem.

Przeczytałam to co pisali ludzie w tym linku i już odpowiadam jak ja to
                widziałam, napewno nie jest moim celem bronić hotelu, mówię tu jako turystka :)
                Czy było czysto w pokoju? Wydaje mi się, że tak - może nie myto podłóg tak mi
                się wydawało ale zamiatano codziennie, my mieszkałyśmy na II piętrze.
                Co do tych pokoi wieloosobowych widziałam tylko jeden z nich, w dniu gdy juz
                się odmeldowałyśmy ale miałyśmy kilka godzin jeszcze i niedaleko niego
                zostawiałyśmy naszebagaże.
                Tego dnia Ci ludzie też opuszczali swój pokój, stąd stał otwarty - był
                naprzeciwko toalety, schodząc dwa schodki z patio, gdzie był prysznic tego nie
                wiem, może na pierwszym piętrze - tego nie wiem.
                Nie wszystko rozumiem w tym, co czytałam dlatego proszę zadaj pytania po
                polsku :))
                My miałyśmy bardzo dobre warunki w pokoju i hotel też oceniam jako dobry+, a w
                naszym pokoju była woda ciepła non stop. Może we wspólnych łazienkach nie było
                jej przez cały czas.

Pozdrawiam serdecznie
                Marta
                www.hellada.sns.pl
                • Gość: peter Re: Ateny IP: *.pronet.lublin.pl 25.04.05, 17:42
                  Dzięki za konkretne informacje, ja też myślę o dwójce z łazienką (będę w
                  Atenach we wrześniu). Z tych wypowiedzi najbardziej przeraziła mnie ta z
                  ogromnymi karaluchami( też nie wszystko zrozumiałem, ale karaluchy zwróciły
                  moją uwagę- nie lubię tego paskudztwa)
                  pozdrawiam
                  Piotrek
                  P.S. Jak rozumiem nie ma problemów z przechowaniem bagaży do wieczora? Czy jest
                  to odpłatne?
                  • martapodlesna Re: Ateny 25.04.05, 18:10
                    Gość portalu: peter napisał(a):

> Dzięki za konkretne informacje, ja też myślę o dwójce z łazienką (będę w
                    > Atenach we wrześniu). Z tych wypowiedzi najbardziej przeraziła mnie ta z
                    > ogromnymi karaluchami( też nie wszystko zrozumiałem, ale karaluchy zwróciły
                    > moją uwagę- nie lubię tego paskudztwa)
                    > pozdrawiam
                    > Piotrek
                    > P.S. Jak rozumiem nie ma problemów z przechowaniem bagaży do wieczora? Czy
                    jest
                    >
                    > to odpłatne?

Nie ma żadnego problemu, sami proponują jak trzeba opuścić pokój do 11ej rano,
                    że bagaże można zostawić w sali koło kawiarenki internetowej, a za nia jest
                    bufet, ten ze zdjęcia. Nie pobbierają żadnej opłaty za zostawienie bagażu.

Co do karaluchów, ja żadnego nie widziałam, a wydaje mi się też że pokoje te
                    droższe bo za takie można uznać, te po 27 euro są lepiej sprzątane niz te
                    tanie, wieloosobowe. Przyjedziecie do Aten rano czy wieczorem ?
                    Pytam dlatego, że moja pierwsza reakcja po wejściu do pokoju i po odstawieniu
                    walizki było pójscie na balkon i ten zapach rybek dobiegajacy z knajpek Plaki
                    (było to koło 21ej) po prostu cudo - zapewniam Cię, że będziesz zadowolony żona
                    również :)
                    Hotel może nie jest najtańszy, ale to w końcu starówka Aten i miło się tam
                    wraca, szkoda tylko że na balkonie nie było krzesła, zostawał więc spacer :-))
                    Pójdżcie koniecznie wychodząc z hotelu w prawą stronę, czyli kierując się na
                    Akropol ul. Stratonos, dojdziecie do schodków, nimi wejdzcie i znajdziecie się
                    w miejscu, które ja nazywałam górną Plaka, są tam domki całe białe, z
                    niebieskimi okiennicami - widok jak z cyklad :-))

Pozdrawiam Cię serdecznie
                    Marta
                    www.hellada.sns.pl
                    • Gość: peter Re: Ateny IP: *.pronet.lublin.pl 25.04.05, 21:06
                      Cześć Marta!
                      Dzięki za wyczerpujące informacje. Coraz bardziej jestem przekonany do tego
                      hostelu, a że w Atenach spędzimy tylko jedną noc chciałbym żeby było to fajne
                      miejsce. Lecę do Grecji na 2 tygodnie (Cyklady) i Ateny zostawiam na koniec.
                      Chciałbym tam dotrzeć po południu (jeszcze nie wiem z jakiej wyspy) i na
                      zwiedzanie mam wieczór i cały następny dzień (samolot do Polski wieczorem).
                      Trochę krótko, ale naszym głównym celem są wyspy.
                      Pozdrowienia :-)
                      • martapodlesna Re: Ateny 25.04.05, 21:34
                        Gość portalu: peter napisał(a):

> Cześć Marta!
                        > Dzięki za wyczerpujące informacje. Coraz bardziej jestem przekonany do tego
                        > hostelu, a że w Atenach spędzimy tylko jedną noc chciałbym żeby było to fajne
                        > miejsce. Lecę do Grecji na 2 tygodnie (Cyklady) i Ateny zostawiam na koniec.
                        > Chciałbym tam dotrzeć po południu (jeszcze nie wiem z jakiej wyspy) i na
                        > zwiedzanie mam wieczór i cały następny dzień (samolot do Polski wieczorem).
                        > Trochę krótko, ale naszym głównym celem są wyspy.
                        > Pozdrowienia :-)

Peter masz piękne plany urlopowe :-))
                        Wyspa i to jeszcze cykladka - super sprawa, każda niezależnie, którą
                        wybierzecie będzie cudownie.
                        Ja mam nadzieję, że jeszcze na jesieni wybiorę się z jakimś biurem na Kretę i
                        też chce odwiedzić taką jedną cykladkę - Santorini :-)
                        A w przyszłym roku jak już mam nadzieję fundusze bedą większe już samodzielnie,
                        czyli bez biura też lotem do Aten i później na prom i na cykladkę :-))

Tak miło czytać o takich wspaniałych planach na urlop :-))
                        Bo taki przecież on będzie.

Pozdrawiam serdecznie
                        Marta
                        • Gość: uspcomp Re: Ateny IP: 212.244.85.* 26.04.05, 08:06
                          Dziękuje Wam za wypowiedzi! Nie podałem kwoty, ponieważ w zależności od ceny,
                          mój pobyt będzie dłuższy lub krótszy. Także mam zamiar, popłynąc na
                          wyspę /Seryfos/.Więc aby cieszyć się jak najdłuższym pobytem szukam czegoś
                          taniego,choć mimo tego z pewnymi wygodami. Ja brutal mogę spać na akropolu, ale
                          moja ukochana raczej nie;-).Więc nadal czekam na propozycje,może będę miał
                          okazje poprzebierać, więc bardzo Was proszę o informacje.
                          Pozdrawiam
                          Janusz
                          P.S. Planuje wyjazd we wrześniu

• Gość: Ania:) Re: Ateny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 15:11
        Hej,
        nie wiecie moze jak wyglada sytuacja z noclegami w Atenach w sezonie? Czy sa
        jakies problemy ze znalezieniem ich na miejscu po przyjezdzie? Czy koniecznie
        musze sobie zarezerwowac lozko wczesniej? Potrzebuje nocleg na jedna noc w
        drugiej polowie lipca (22lipca)? Ilosc hosteli w Atenach jest duza ale nie wiem
        czy ryzykowac?
        Pozdrawiam
        Ania
        • arwena Re: Ateny 04.07.05, 15:36
          ryzykowac:) no risk no fun
          ja po przyjezdzie zaczelam z budki dzwonic po hotelach, bylo miejsce w drugim
          czy trzecim z kolei (wrzesien, igrzyska paraolimpijskie w trakcie)

dobrze wczesniej miec te telefony namierzone, na pewno cos znajdziesz, moze
          tylko cena cie zaskoczy:))
          poza tym mozesz przekimac na lotnisku (jesli bedzie ci 'po drodze' bo poza
          miastem jest) - widzialam jak koles o 9.00 rano zwijal spiwor z kata obok
          schodow ruchomych, wygladalo na to ze cala noc tam spal

pozdr!
        • kaniini Re: Ateny 05.07.05, 15:59
          Ja mam wspomnienia sprzed 3 lat - może się tak wiele nie zmieniło. Przyjechałam
          do Aten (jak i do całej Grecji wtedy) w ciemno - i po Atenach pochodziłam sobie
          trochę - być może sensowniej jest dzwonić. Byłam w paru miejscach z Pascala i
          paru, które wpadły mi w oko z marszu i było za drogo albo (częściej) nie było
          miejsc. W końcu próbując rozszyfrować plan Aten - to wcale nie jst takie
          proste! dotarłam na Ougko, czyli do schroniska - co może było głupie, ale szłam
          tam, jak do Mekki i oczywiście nic nie było. Trochę się podłamałam, ale jak łyz
          obeschły ;-))))))na przeciwko zobaczyłam hostel Argo, gdzie miejsc nie
          brakowało i tam zostałam na 3 noce. W sumie zajęlo mi to bładzenie ponad 2
          godziny, ale nie żałuję, bo zawsze to jakieś doświadczenie, a jak ktoś napisał
          no risk - no fun.
          Zależy co Ty lubisz
          Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka