Dodaj do ulubionych

Był ktos w Moraitice na Korfu

IP: 217.153.90.* 22.08.05, 19:41
Czy ktos z Was byl w miejscowosci Moraitika na Korfu? Mozecie sie podzielic
wrazeniami?
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Był ktos w Moraitice na Korfu 22.08.05, 19:59
      Gość portalu: ms napisał(a):

> Czy ktos z Was byl w miejscowosci Moraitika na Korfu? Mozecie sie podzielic
      > wrazeniami?

Byłam z Nec. przez tydzień we wrześniu 2001 roku.
      Mieszkałam w hotelu Paradise Garden - i tu było dla mnie wszystko w porządku
      (hotel nieco na uboczu, szalenie mili właściciele, z Polski byłam tam sama,
      reszta ludzie w starszym wieku stąd spokój). Niestety, nie umiem powiedzieć jak
      daleko do plaży bo hmmm, nie plażuje raczej w Helladzie (ciągły brak czasu).

Wybrałam Moraitikę tylko dlatego, że z oferowanych wówczas miejsc na tej wyspie
      ona wydawała mi się najbardziej grecka. Nie było mi tam tragicznie źle,
      aczkolwiek kiedy chciałam w jakiejś klimatycznej kafeterii wypić wieczorem kawę
      to jeździłam do miasta Korfu - do mojej ulubionej kafeterii tuż nad morzem, "En
      Plo". W Moraitice sporo było ofkors kafejek, ale większość okupowana przez
      młodych ludzi (bodajże Anglicy przeważali) i z telewizorem na tarasie - to u
      mnie wyklucza w ogóle wejście, ale nie każdy musi szukać tego czego w Helladzie
      szukam ja.
      W tym czasie młodzi hałaśliwi ludzie szukający rozrywek już zaczynali się
      przenosić do Cavos z miejsc takich jak Benitses (chyba taka nazwa) czy właśnie
      Moraitika, ale i tak jeszcze sporo ich się szwędało tutaj.
      Cavos- dla mnie miejsce w ogóle nie do przyjęcia, trochę chyba sztucznie (i
      celowo!) stworzone z myślą o młodych ludziach i wyłącznie dla rozrywki
      (wybrałam się na "oględziny" - dla mnie najbardziej tragiczne pod tym względem
      miejsce w Helladzie, przebijające nawet Chersonissos na Krecie).
      Strasznie rozczarowało mnie Sidari pod względem greckich klimatów - nie miałam
      gdzie tam wypić kawy, natomiast sympatycznym miejscem, mimo, że sporo ludzi,
      jest Paleokastritsa.
      Kawa (+ lody) z uwagi na atmosferę miejsca najbardziej smakowała mi we
      wspomnianym En Plo w mieście Korfu, a nadto w Pelekas we wnętrzu nieco wyspy,
      przy Tronie Kaisera (śliczne widoki z kafejki hotelowej!).
      Fajną atmosferę i w ogóle taki grecki klimat zaobserwowałam bardziej na
      zachodnim wybrzeżu - pod tym względem ono mi się znacznie bardziej podobało niż
      wschodnie (a na wschodnim jest właśnie Moraitika). Na zachodnim nawet wlazłam
      do wody - ale dla mnie w połowie września była zimna, niemniej kilka osób
      pływało. Jak temperatura wody na wschodnim - tego nie wiem (nie doświadczyłam).
      Swoją drogą ciekawe, jak teraz z atmosferą w Moraitice:-)
      Pozdrowienia. B.

• bebiak Re: Był ktos w Moraitice na Korfu 22.08.05, 20:03
      Zapomniałam - w Moraitice są plaże oczywiście: sama wędrowałam plażą w
      poszukiwaniu tawerny nad morzem (są tam takie), ale czy te plaże kamieniste czy
      piaszczyste nie mam pojęcia.
      Co do zasady to takie turystyczne miasteczko z wieloma hotelami, ciągiem
      sklepów, kafejek, barów. Raczej czynnie spędzam czas na wakacjach stąd mnie
      akurat takie miasteczko niespecjalnie przeszkadzało, bo i tak rzadko w nim
      bywałam.
      Raz jeszcze pozdrowienia. B

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka