Gość: ms IP: 217.153.90.* 22.08.05, 19:41 Czy ktos z Was byl w miejscowosci Moraitika na Korfu? Mozecie sie podzielic wrazeniami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: Był ktos w Moraitice na Korfu 22.08.05, 19:59 Gość portalu: ms napisał(a): > Czy ktos z Was byl w miejscowosci Moraitika na Korfu? Mozecie sie podzielic > wrazeniami? Byłam z Nec. przez tydzień we wrześniu 2001 roku. Mieszkałam w hotelu Paradise Garden - i tu było dla mnie wszystko w porządku (hotel nieco na uboczu, szalenie mili właściciele, z Polski byłam tam sama, reszta ludzie w starszym wieku stąd spokój). Niestety, nie umiem powiedzieć jak daleko do plaży bo hmmm, nie plażuje raczej w Helladzie (ciągły brak czasu). Wybrałam Moraitikę tylko dlatego, że z oferowanych wówczas miejsc na tej wyspie ona wydawała mi się najbardziej grecka. Nie było mi tam tragicznie źle, aczkolwiek kiedy chciałam w jakiejś klimatycznej kafeterii wypić wieczorem kawę to jeździłam do miasta Korfu - do mojej ulubionej kafeterii tuż nad morzem, "En Plo". W Moraitice sporo było ofkors kafejek, ale większość okupowana przez młodych ludzi (bodajże Anglicy przeważali) i z telewizorem na tarasie - to u mnie wyklucza w ogóle wejście, ale nie każdy musi szukać tego czego w Helladzie szukam ja. W tym czasie młodzi hałaśliwi ludzie szukający rozrywek już zaczynali się przenosić do Cavos z miejsc takich jak Benitses (chyba taka nazwa) czy właśnie Moraitika, ale i tak jeszcze sporo ich się szwędało tutaj. Cavos- dla mnie miejsce w ogóle nie do przyjęcia, trochę chyba sztucznie (i celowo!) stworzone z myślą o młodych ludziach i wyłącznie dla rozrywki (wybrałam się na "oględziny" - dla mnie najbardziej tragiczne pod tym względem miejsce w Helladzie, przebijające nawet Chersonissos na Krecie). Strasznie rozczarowało mnie Sidari pod względem greckich klimatów - nie miałam gdzie tam wypić kawy, natomiast sympatycznym miejscem, mimo, że sporo ludzi, jest Paleokastritsa. Kawa (+ lody) z uwagi na atmosferę miejsca najbardziej smakowała mi we wspomnianym En Plo w mieście Korfu, a nadto w Pelekas we wnętrzu nieco wyspy, przy Tronie Kaisera (śliczne widoki z kafejki hotelowej!). Fajną atmosferę i w ogóle taki grecki klimat zaobserwowałam bardziej na zachodnim wybrzeżu - pod tym względem ono mi się znacznie bardziej podobało niż wschodnie (a na wschodnim jest właśnie Moraitika). Na zachodnim nawet wlazłam do wody - ale dla mnie w połowie września była zimna, niemniej kilka osób pływało. Jak temperatura wody na wschodnim - tego nie wiem (nie doświadczyłam). Swoją drogą ciekawe, jak teraz z atmosferą w Moraitice:-) Pozdrowienia. B. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Był ktos w Moraitice na Korfu 22.08.05, 20:03 Zapomniałam - w Moraitice są plaże oczywiście: sama wędrowałam plażą w poszukiwaniu tawerny nad morzem (są tam takie), ale czy te plaże kamieniste czy piaszczyste nie mam pojęcia. Co do zasady to takie turystyczne miasteczko z wieloma hotelami, ciągiem sklepów, kafejek, barów. Raczej czynnie spędzam czas na wakacjach stąd mnie akurat takie miasteczko niespecjalnie przeszkadzało, bo i tak rzadko w nim bywałam. Raz jeszcze pozdrowienia. B Odpowiedz Link Zgłoś