Dodaj do ulubionych

Chalkidiki, Afitos

IP: *.am.osi.pl 27.08.05, 23:31
Wybieram się we wrześniu do miejscowości Afitos na Kasandrze do pensjonatu
Posejdon. Czy może ktoś tam był?
Bo oprócz tego że tam podobno jest pięknie, jestem zainteresowana
informacjami praktycznymi, typu fajne tawerny (wyjazd bez wyżywienia),
sklepy, komunikacja autobusowa na Kasandrze i.t.d

dziękuję za informacje
Obserwuj wątek
    • kocio22 Re: Chalkidiki, Afitos 31.08.05, 12:39
      Strasznie Ci zazdroszczę!!! Ja tam byłam 6 lat temu, a do tej pory mi się śni.
      I to nie tylko dlatego, że Grecja. Od tej pory przewędrowałam już znaczny jej
      kawałek a i tak uważam, że Afitos jest najpiękniejsze. To miejscowość naprawdę
      żyjąca, a nie tylko wioska turystyczna. Jest urocza! Tawern mnóstwo. Sklepów
      też i to takich dla ludzi, a nie tylko marketów z badziewiem turystycznym .
      Możesz nawet znależć sklep ze świeżymi rybami. W innych miejscach, gdzie byłam,
      to niemożliwe - widocznie dbają, aby goscie łazili do tawern, a nie pichcili
      obiadki sami. Od tej pory na pewno wiele się zmieniło, a może nie? Rzadko kiedy
      Afitos pojawia się w biurach podróży. Dużo jeździ tam samych Greków, co dobrze
      świadczy. Sam Posejdon (też w nim mieszkałam)leży trochę na uboczu, ale nie
      przejmuj się. To zaledwie mały spacerek. może zresztą coś się zmieniło i teraz
      już tam wokół tętni życie. Apartamenciki bardzo przyjazne, z wybiegiem na
      zewnątrz. Najlepiej jest mieć pokój na parterze, bo wtedy mozna sobie poranne
      śniadanie jeść wręcz na trawniku przed domem. Widok wspaniały - to nad samym
      morzem, jednak - uwaga! Na skarpie! Do morza więc trzeba zejść. Z tym łatwiej,
      gorzej z wchodzeniem z powrotem. Ale za to spalisz to, co zjadłeś poprzedniego
      dnia w tawernie. Z jakim biurem jedziesz? Autobusem czy samolotem? Ja chcę tam
      wrócić, może w przyszłym roku samochodem. Chętnie wymienię sie adresami
      mailowymi, żeby jeszcze cos poopowiadać. Pozdrawiam!
      • Gość: simbel Re: Chalkidiki, Afitos IP: 212.106.189.* 01.09.05, 10:45
        Jedziemy z
        www.zawadzkie.com.pl/
        autobusem, ceny w last na wrzesień b. niskie
        Jesteśmy w wieku srednim i ponad dyskoteki przedkładamy raczej miejscowe
        klimaty stąd wybór padł na małą miejscowość.
        Wysoka skarpa nam nie straszna bo zmusi nas do ruchu, z czym w ciągu roku
        kiepsko a i czasu będzie dość na mozolną wspinaczkę.
        Troche poczytałam w przewodniku "Półwysep Chalcydycki", wygląda ze jest to o co
        nam chodziło. Ciekawe jakie ceny w tawernie Sousourada, bo pan Nikos profesor
        kucharz występujący w telewizji nas zaciekawił.
        Mój adres:
        simbel@op.pl
        chetnie po powrocie przyślę bieżące informacje o Afitos

pozdrowienia
        mm
    • yokko Re: Chalkidiki, Afitos 01.09.05, 12:31
      Cześć, wróciłam z Afitos w niedzielę. Naprawdę, to jest prześliczna
      miejscowość, w porównaniu z resztą kurortów na Kassandrze (a objechaliśmy ich
      kilka) jest się czym zachwycać. Zejście na plażę rzeczywiście strome, ale
      przyznaję my (leniuchy) zjeżdżaliśmy samochodem (mieszkaliśmy w hotelu eden - z
      dojazdem własnym). Plaża bardzo przyjemna (ta główna), są fragmenty z leżakami,
      są też miejsca niezagospodarowane. Wejście do wody- troche kamieni i piasek,
      ale można znależć miejsca, gdzie sam piasek, mała zatoczka i niewiele ludzi.
      Zdarzają się jeżowce. Tawern w miasteczku mnóstwo, ceny maja zblizone (może
      tylko trochę droższe są te, które znajduja się na promaenadzie z widokiem na
      morze). Ceny: gyros -2e, sałatka grecka: 3.5-4e, piwo 2-3e, frappe 2-2.5e,
      mięsko w knapie 6-12e, grilowane osmiornice 6-7e. Warto robić większe zakupy w
      lidlu (przy drodze głównej) - woda min. od 1.5e za zgrzewkę, brzoskwinie 1e/kg.
      Życzę dużo słońca (nas nie zawiodło ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka