Dodaj do ulubionych

Samochodem - wczoraj wróciłem

17.09.05, 15:44
Tak jest. Wczoraj rano wróciliśmy z półwyspu Pilion. Chciałbym podziękować
Forumowiczom za ciekawe rady, dokładne opisy trasy i podpowiedzi.
Obawialismy sie kolejek na granicy macedońskiej, gdyż z Polski wyjeżdżaliśmy
w weekend. Kolejka była na 15-30 min. Trasa tam zajęła nam 26 godzin. Byłoby
krócej gdybym nie przegapł tabliczki "Sahy" na Słowacji, za którą od razu
jest zjazd (pisano o tym na forum ale zapomniałem :) ) Sama Grecja podobała
nam się, gdyby jeszcze tylko bardziej dbano o czystość. Ale ogólnie bardzo
mili ludzie, nasz camping "Sikia" doskonale wyposażony, autostrady dobre. A
jak juz przyzwyczaisz się do sposobu jeżdżenia Greków to i Ateny nie beda
straszne.
Nasz powrót to 15.09 czyli ostatni dzień przejazdu przez Macedonię bez wiz. I
mimo naszych obaw znów nie było żadnych kolejek. (powrót to 24 godz - do
Chorzowa)
Jeszcze raz dziękuje za informacje na forum.
Gdyby ktoś chciał jakieś informacje a bedę umiał odpowiedzieć to prosze o
pytania. Mimo iz już po sezonie.

Aha - Dlaczego tu tak zimno ??? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: izak Re: Samochodem - wczoraj wróciłem IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.05, 18:48
      cześć a możesz napisać jaką drogą jechaliście i jak na granicach pozdrawiam
      • mooniek Re: Samochodem - wczoraj wróciłem 17.09.05, 20:13
        Jechaliśmy (Polska): Chorzów - Bielsko Biała - Korbielów; (Słowacja):Zilina -
        Martin - Zvolen - Sahy; (Węgry) Parassapuszta - Budapeszt (kierować się na M5) -
        autostrada do Szegedu; (Serbia i Czarnogóra): E-75 na Novi Sad - Beograd - Nis -
        Presevo; (Macedonia): E-75 przez Veles do granicy Gevgelija;
        (Grecja):autostradą na Thessaloniki dalej na - Larissa - Volos.

Granica Polsko-Słowacka uprzejmie, szybko i bez problemu, Słowacko-Węgierska to
        samo Węgiersko-Serbska (zakręcona)naburmuszeni pogranicznicy i celnicy ale bez
        problemów, mała kolejka 3-5 samochodów Serbsko-Macedońska W miarę sprawna
        obsługa - kilka samochodów, Macedońsko - Grecka, też kilka samochodów
        sympatyczniejsi pogranicznicy.

Dobrze trasę oblicza się na "www.viamichelin.com" dobrze szacuje czas przejazdu
        i wybiera sensowna trasę.
    • Gość: izak Re: Samochodem - wczoraj wróciłem IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.05, 20:08
      Dzięki bardzo
    • ranczo05 Re: Samochodem - wczoraj wróciłem 19.09.05, 13:37
      witaj.mógłbys mi powiedziec czy można wybrać się do Grecji w ciemno?pytałam już
      o to na forum ,ale bez odpowiedzi.chcemy jechac w przyszłym roku i nie wiem czy
      szukac przez biuro,czy samemu cos znajdziemy>dzięki Kasia
      • mooniek Re: Samochodem - wczoraj wróciłem 20.09.05, 20:05
        My jechaliśmy na camping i było dużo wolnych miejsc, ale to wrzesień. Nie wiem
        jak jest w sezonie. Z tego co wiem to zawsze można jechac w ciemno. Tym bardziej
        jesli nie wiesz dokad dojedziesz. My mielismy zamiar dojechac na Peloponez ale
        wyszlo inaczej i wyladowalismy na Pilionie.
        Campingow jest duzo i jesli nie jedziecie duzym wozem campingowym to zawsze
        znajdzie sie miejsce na namiot. A jesli myslicie o apartamentach czy hotelach to
        mysle, ze bedzie podobnie jak w Chorwacji - Zawsze uda sie cos znalezc
        spokojna głowa.
        • Gość: ron5 Re: Samochodem - wczoraj wróciłem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.05, 20:39
          A jak wygląda sprawa z noclegiem po drodze w Serbii lub Macedonii?Czy są jakieś
          motele czy coś podobnego?Pozdrawiam.
          • k147 A jaki miałeś koszt w jedną stronę ? 21.09.05, 12:19
            Ja też jestem z Chorzowa i w przyszłym roku też wybieram się autem. Wiem że
            ceny na pewno się zmienią ale jak możesz to napisz ile w złotówkach zapłaciłeś
            ogólnie za trase w 1 stronę ? (paliwo, winiteki itp)
            Pozdrawiam
            • Gość: jerro Re: A jaki miałeś koszt w jedną stronę ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.09.05, 15:17
              trasa do podliczenia z tego roku:

paliwo w dwie strony: 1350 zł - przejechanych 5200 km samochodem VW Bora
              autostardy: na Slowacji i na Węgrzech nie kupowałem winet bo drogi boczne są
              tak samo dobre - ale jak ktoś chce to na stronie PZM są aktualne ceny.
              Serbia - tutaj koniecznie autostrady: w jedna strone ok 25 Euro,
              Macedonia - autostrady - w jedna strone ok 5 Euro
              Grecja - do Koryntu ok 12 Euro, potem autostrady bezpłatne bo jeszcze w budowie.
              pozdro

• Gość: jerro Re: Samochodem - wczoraj wróciłem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.09.05, 15:12
            czesc - nie radze nocowac ani w Serbii (państwo policyjne i duzo oszolomow)
            ni w Macedonii (bieda - i na trasie do Grecji nie ma specjalnie gdzie, poza tym
            to jest tylko ok 180 km więc 2 godziny i po Macedonni).
      • Gość: jerro Re: Samochodem - wczoraj wróciłem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.09.05, 15:09
        Spokojnie mozna wybrac sie do Grecji w ciemno! Nawet w sezonie tylko wiadomo ze
        wtedy ceny inne ale zawsze coś sie znajdzie - ja w tym roku szukałem 15 minut i
        z wyjsciowej ceny 25 euro za studio utargowałem na 15 Euro pod koniec sierpnia.
        Ale dla asekuracji zabralem ze soba namiot (tak na wszelki wypadek) - a miejsca
        na campingach pod koniec sierpnia i we wrzesniu w brud :)))
        pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka