Dodaj do ulubionych

co polecicie w Grecji , jaką wyspę ???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 20:39
lecę 1-szy raz , mam 3 dzieci (3, 11, 15) co polecicie , latam tylko z
neckermanem ale nie wiem gdzie tym razem , zawsze marzyłam o Grecji , może
ktoś mi coś poleci ,
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: amigo50 Re: co polecicie w Grecji , jaką wyspę ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 03:07
      > lecę 1-szy raz ...latam tylko z
      > neckermanem ale nie wiem gdzie tym razem
      Hmmmm, co o tym sądzić? Trzy sprzeczności w jednym zdaniu?
      Dora! Znajdziesz na tym forum bardzo dużo informacji, które już zostały
      napisane razy kilka i warto byłoby je raczej odszukać niż ponownie
      przekalkowywać. Nie potraktuj tego jako "zbycie Cię"! Jestem fanem wysp
      greckich i chętnie je polecam. Jest to zupełnie inna Grecja. Teraz napiszę to
      co pisałem już razy kilka: a Cyklady są szczególne!
      Podpowiem Ci jeszcze: zaglądnij na stronę Bebiaczka - kopalnia wiedzy o wyspach!
      ...a o resztę dopytuj. Pewnie coś poradzimy!
      • amigo50 Re: co polecicie w Grecji , jaką wyspę ??? 13.01.06, 03:09
        Niechcący wyszedłem na "Gościa"...a czułem się tutaj już trochę jak u
        siebie...hmmm.
        • molo000 Re: co polecicie w Grecji , jaką wyspę ??? 13.01.06, 09:23
          Dora,
          ja dotychczas byłam tylko na Krecie - dwa razy z NEc, dopiero w tym roku
          wybieram się na Rodos, więc serdecznie Ci własnie Kretę polecam - ale
          niewiątliwie nie jestem znawvą wysp:)). W ubiegłym roku bylam w 5* hotelu
          Iberostar Creta Marine, ktory wcześniej polecała tez czarodziejka.
          pozdrawiam,
          molo
          • Gość: Cygan moim skromnym zdaniem-RODOSS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 18:15
            Nie mam oczywiście porównania do innych greckich wysp-ale byłem na
            Rodoss,polecanej tez przez innych-zaryzykowałem i powiem tylko tyle,bajecznie
            piekna wyspa,miasto Rodos-przepiekne widoki,turkusowe morze no i.....nie jest aż
            tak drogo jak niektórzy podają-więc w swoich planach weź tę wyspe też pod
            uwage-podróż bezproblemowa.Pozdrawiam
    • czarodziejka1 Re: co polecicie w Grecji , jaką wyspę ??? 13.01.06, 10:44
      Dora, myślę,że z trójką dzieci będzie Ci fajnie na Rodos :) Ja na Rodos jeżdżę
      zawsze ze Scan Holiday (w tym roku będę po raz szósty) do hotelu Kresten Palace
      w Kalithea (6 km od Rodos). Ale mam też na oku bardzo fajny hotel z Neckermann
      koło Faliraki. Jest to Louis Hotel Colossos Beach - bezpośrednio przy plaży,
      niedaleko do samego centrum Faliraki (4 km), blisko do Rodos (10 km).
      Serdecznie pozdrawiam :)
      • molo000 do czarodziejki:) 13.01.06, 11:56
        Czarodziejko,
        wybrałam w tym roku Rodos, mam na oku hotele w Kolymbii, ale jak tak czytam
        Twoje zachety dotyczące Kalithei to zaczynam sie zastanawiać- a wycieczka
        jeszcze nie zarezerwowana osostecznie więc mam czas. Napisz proszę parę słów
        jak ta miejscowość wygląda, czy jest taka jak Falikarii czy spokojniejsza -
        zdjecia hotelu widziałm na stronie scan, ale może napiszesz cos więcej - własne
        wspomnienia - w ubiegłym roku sptrawdziło sie wszystko co pisałaś o Krecie i
        Panormo:))
        dzieki
        molo
        • czarodziejka1 Re: do Molo i:) 13.01.06, 13:10
          Molo, Kalithea jest spokojną mieściną i nie ma co jej porównywać do Faliraki.
          Raczej to taki kurort składający się z kilkudzięciu hoteli, tawer, sklepów,
          wypożyczalni samochodów, bankomatów itd. Ciągnie się jakieś 3 km wzdłuż drogi
          prowadzącej do Rodos. Nazwę swą wzięło od słynnych Kalithea Terms (źródła
          lecznicze), ale w ich pobliżu nie ma żadnych hoteli. Hotele są położone w
          kierunku Rodos. Hotele leżą nad samym morzem i przepięknymi zatokami Kalithea.
          Właśnie nad taką jedną zatoką, na łagodnie opadającym, zielonym wzórzu położony
          jest hotel Kresten Palace. Oprócz ogromnego kompleksu basenowego, ma on własną
          maleńką plażę i zatokę kąpielową z pomostem prowadzącym prosto do morza. W
          pobliżu hotelu jest też mała plaża publiczna i dwie rybne tawerny. Atutem
          właśnie Kalithea jest położenie hoteli :) Przed Kresten Palace jest przystanek
          autobusowy, z którego co 30 minut kursuje autobus do Rodos (1,80 Euro). W ciągu
          15-20 minut znajdujesz się w najcudowniejszym mieście na świecie RODOS! W ciągu
          dnia wypoczywasz nad morzem lub zwiedzasz wyspę, a wieczorem buszujesz po
          Rodos. Co do Kolimbii to jak zdążyłaś się pewnie zorientować leży pomiędzy
          Rodos a Lindos. Jeśli tam zamieszkasz, to na pewno nie będziesz codziennie
          jeździła do Rodos. Dla mnie właśnie położenie Kalithea 6 km od Rodos ma
          szczególne znaczenie. Każdego wieczoru jestem na Starym Mieście Rodos lub w
          porcie Mendraki lub na Bulwarze nadmorskim Nowego Miasta. To link do hotelu:
          www.krestenpalace.gr/home.html
          Znając swoje potrzeby, jestem pewna, że byłabyś bardzo zadowolona :)
          Serdecznie pozdrawiam :)
          • molo000 Re: do Molo i:) 13.01.06, 13:16
            Czarodziejko bardzo dziekuję za odpowiedź - mam teraz cały weekend na
            myslenie:) Ponieważ po ubiegłorocznej wizycie w polecanym przez Ciebie hotelu
            mam pewność, że lubimy podobny komfort spędzania wakacji, jest duże
            prawdopodobieństwo, żeu dam się do hotelu, który tak lubisz.
            Rozumiem też, że ze scanem nie miałaś nigdy problemów - ja z ich usług jeszcze
            nie korzystalam, dlatego pytam. A jak jedzenie w tym hotelu?.
            bardzo dziekuję i pozdrawiam cieplutko:))
            • czarodziejka1 Re: do Molo i:) 13.01.06, 13:21
              Ze Scan Holiday jeżdżę zawsze na Rodos i nigdy nie miałam z tym biurem żadnego
              problemu. Byłam też z nimi na Kos i w Tunezji.

Jedzenie w hotelu bardzo dobre :) Jeśli chcesz szczegóły, to napiszę na
              private :)
          • czarodziejka1 Re: do Molo i:) 13.01.06, 13:16
            Jak wejdziesz na stronę hotelu to oglądając zdjęcia, znajdziesz takie zdjęcie
            robione z góry właśnie na cały teren hotelu, kompleks basenowy, wzgórze, zatokę
            i morze. Tak tam jest w rzeczywistości :) Bajka!
    • Gość: Moly Re: co polecicie w Grecji , jaką wyspę ??? IP: *.crowley.pl 13.01.06, 13:19
      Hello :) Ja osobiście polecama Kretę i hotel Creta Star.. Byłam i spędziłam
      cudowny urlop.. Leciałam ze Scanem
      Pozdrawiam
      • rysiek-38 do: czarodziejki1 13.01.06, 22:11
        mam pytanie odnośnie Kresten Palace: czy jest tam plac zabaw dla dzieci (w
        katalogu ScanHoliday nie jest wymieniony), jaka jest rzeczywista odległość do
        plaży i jakie jest wejście do morza (czy kamieniste) i jaka jest głębokość przy
        brzegu - interesuje mnie to ze względu na dzieci. I czy ogólnie polecasz ten
        hotel dla rodziny z dziećmi ? Dziękuję za odpowiedź.
        • Gość: lamia68 Re: do: czarodziejki1 IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 14.01.06, 10:06
          Gorąco polecam z Neckermann-em Kos, hotel Achilleas Beach (Mastichari). Nie
          wiem czy w tym roku jest w katalogu, jeszcze nie przeglądałam. Duzy basan (
          wymiary olimpijskie, do plaży 2 min - ale wejście do wody dla dzieci gorsze -
          no i najważniejsze dobre proste greckie jedzenie.
          Byliśmy w roku 2005.
          • Gość: Michal Re: do: czarodziejki1 IP: *.aster.pl 14.01.06, 10:16
            Rowniez zastanawiam sie nad Kersten Palace ale w niektorych postach
            czytalem,ze "wszystko jest fajnie tyle ze hotelowi przydalby sie remont itp".

Czarodziejko,czy Twoim zdaniem hotel jest komfortowy jesli chodzi o pokje etc?
            Tzn pachnie nowoscia czy miniona epoka?

dziekuje
            Michal
            • czarodziejka1 Re: Do Michala 16.01.06, 11:17
              Tak jak już napisałam do Ryśka, pokoje są co roku odnawiane. W ubiegłym roku
              wymienili wykładzinę. Jest czysto i nie pachnie minioną epoką jeśli o to
              pytasz :) My zawsze rezerwujemu sobie pokój na 3-piętrze (ostatnim) w głównym
              budynku z widokiem na morze, basen i ogród. Uważam, że to najlepsza
              lokalizacja. Serdecznie pozdorawiam :)
              • Gość: Michal Re: Do Czarodziejki IP: *.aster.pl 16.01.06, 20:38
                Pytalem bo ktos kiedys napisal w jakims watku ze pokoje jak u starej ciotki a
                ja mam wtedy przed oczami kwatery nad naszym baltykiem(przynajmniej niektore)
                gdzie w kazym rogu jest kredens lub tapczan.

Czyli mowisz ze odnowili i 4* sa zachowane w standardzie pokojowym?
                • czarodziejka1 Re: Do Machała 17.01.06, 09:41
                  Michał jeśli spodziewasz się Almi Decor to raczej nie wybieraj tego hotelu.
                  Jeżdżę tam od 2002 roku i widzę co ludzie potrafią robić z meblami. Hotel dwoi
                  się i troi aby to wszystko wyglądało jak należy. Wymienia wykładziny, wymienia
                  lodówki w pokojach, wymienia meble na balkonach. Ale ludzie i tak to niszczą,
                  no bo to przecież tylko hotel a nie ich mieszkanie. Hotel ma raczej umeblowanie
                  w sytlu kolonialnym. Jeśli chcesz jakieś zdjęcia, to podaj swój adres mailowy.
                  Pozdrawiam :)

Gość portalu: Michal napisał(a):

> Pytalem bo ktos kiedys napisal w jakims watku ze pokoje jak u starej ciotki a
                  > ja mam wtedy przed oczami kwatery nad naszym baltykiem(przynajmniej niektore)
                  > gdzie w kazym rogu jest kredens lub tapczan.
                  >
                  > Czyli mowisz ze odnowili i 4* sa zachowane w standardzie pokojowym?
                • maly316 Re: Do Czarodziejki 22.01.06, 15:42
                  Cze. Umisz czarować???? jak tak to mam dla ciebe małe zadanko.lCze.
                • maly316 Re: Do Czarodziejki 22.01.06, 17:09
                  wyczarujesz mi coś??
        • czarodziejka1 Re: Do ryska-38 16.01.06, 11:05
          Rysiu, do Kresten Palace jeżdżę od lat :) W tym roku będę tam we wrześniu po
          raz szósty. To jest na prawdę b. dobry hotel. Hotel może nie jest pierwszej
          nowości, ale pokoje są co roku odnawiane. W ubiegłym roku były wymieniane
          wykładziny. Hotel jest pięknie położony: na wzgórzu nad morzem z przepiękny
          widokiem na morze i miasto Rodos. W ciągu tych ostanich lat zmienili się też
          jego klienci. Kiedy byliśmy tam pierwszy raz, większość stnowili Niemcy,
          Austriacy, Frnacusi i Włosi. Obecnie przyjeżdża więcej Włochów, Węgrów, no i
          Polaków. Oczywiście, że jest tam plac zabaw dla dzieci. Wystarczy, że wejdziesz
          na ich stronę www i wszystko można sobie dokładnie obejrzeć :) Plaża jest
          blisko. Hotel ma ogromny kompleks besenowy coś w rodzaju laguny z wyspą i
          palmami kokosowymi. Można siedzieć przy basenie i chodzić do morza się kąpać.
          Właśnie my tak robimy :) Oczywiście wszystko zostawiamy na basenie. Idzie się
          przez ogród przy basenie asfaltową alejką jakieś 2 minuty. Dochodzi do końca
          wzgórza, gdzie zaczynają się schody, którymi schodzi się w dół na małą plażę.
          Na plaży też są łóżka i parasole (odpłatne). Wejście do morza jest z mostku
          (dla dobrze pływających) lub bezpośrednio z plaży. Tam gdzie wejście z mostku
          to jest ok. 1 m głęboko, a z plaży płytko po kostki. Dno raczej piaszczysto-
          kamieniste. Z tego co widziałam, to rodziny z dzieci siedzą raczej przy basenie
          a nie na plaży. Basen jest bardzo zróżnicowany i ma różne głębokości. Jest
          część dla małych dzieci takich do 1 roku, starszych dzieci i dla dorosłych.
          Jeśli liczycie raczej na bezpośredni kontakt z morzem i plażą, a nie basen, to
          raczej nie jest hotel dla Was. Serdecznie pozdrawiam :)
          • rysiek-38 Re: Do ryska-38 16.01.06, 12:02
            bardzo dziękuje czarodziejko za wyczerpującą odpowiedź; pozdrawiam
            • rysiek-38 do czarodziejki 16.01.06, 12:11
              czy w najbliższej okolicy (hotelu Kresten Palace), powiedzmy do 1 km są jakieś
              bardziej przyjazne dla dzieci plaże ?
              • czarodziejka1 Re: Do Rysia 16.01.06, 14:08
                Tak, jest zaraz niedaleko mała publiczna plaża. Należy iść w lewo górą i zejść
                łagodnie w dół lub dołem przez plażę należącą do Kresten Palace. Jest to jakieś
                300 metrów. Plaża jest piaszczysto-żwirowa. Wejście do wody bezpośrednie po
                piasku. Na plaży są prysznice i kabina do przebierania. Na brzegu płytko, dalej
                woda do pasa. Obok są dwie rybne tawerny. Mieszkańcy z okolicznych hoteli
                przychodzą tu na świeżutkie kalmary prosto z patelni z białym, wytrawnym,
                chłodnym winem :) Już nie mogę się doczekać!
              • czarodziejka1 Re: do czarodziejki 16.01.06, 14:14
                Rysiu, wejdź na stronę Kresten Palace:
                www.krestenpalace.gr/facilities.html
                W "Facilities" zobaczysz tę plażę należącą do Kresten i plac zabaw dla dzieci.
                • paaala Re: do czarodziejki Kresten Palace 16.01.06, 15:06
                  czarodziejko, wybieram się do Grecji maj/czerwiec z dziećmi (myśłałam właśnie o
                  KP). Widzę, że dobrze się orientujesz a temacie :-), więc jeśli pozwolisz mam
                  kilka pytań:
                  Czy ten termin to dobry wybór? Czy w pobliżu KP znajdę w razie czego aptekę,
                  lekarza (puk, puk)? Jaki pokój rezerwowwać? I czy zrobić to bezpośrednio przez
                  hotel, czy jednak le[iej z Biurem podrózy?
                  Słyszałam też, ze KP leży w pobliżu oczyszczalni ścieków??? Czy to prawda?
                  • czarodziejka1 Re: Do Paaala 16.01.06, 15:52
                    Paaala, nie to nie prawda, że Kresten Palace leży w pobliżu oczyszczalni
                    ścieków :) W pobliżu oczyszczalni znajduje się Kalitea Mare Palace (to ten
                    drugi hotel w Kalithea ze Scan Holiday). Jest to prawie kilometr dalej w stronę
                    Faliraki. Kresten położony jest samodzielnie na wspaniałym wzgórzu. W pobliżu
                    nie ma żadnego hotelu, są tylko malutkie wille wybudowane 2 lata temu, ale one
                    giną w otoczeniu Kresten i jego ogrodu. Co do apteki, to niestety, ale
                    najbliższa apteka jest chyba w Rodos. Ja zabieram zawsze ze sobą
                    najpotrzebniejsze leki z Polski. Lekarz w razie czego wzywany jest natychmiast
                    przez recepcję, ale nie wierzę aby był Ci potrzebny na wakacjach w takim
                    miejscu jak Rodos :) Hotel najlepiej rezerwować przez biuro Scan Holiday. Jest
                    najtaniej. Jeśli sprawdzisz ceny na stronie internetowej hotelu, to sama się
                    przekonasz, że opłaci się wyjazd tylko z biurem. I to Scan Holiday :) Ten sam
                    hotel ma też biuro Fisher. Ale cena od dwóch osób za 2-tygodniowy pobytu na
                    początku września wyższa jest o... 1500 PLN! Tak, tak.. Sama nie mogłam w to
                    uwierzyć. Prawda jest taka, że dobre, znane i duże biuro podróży ma zawsze
                    lepsze (niższe) ceny niż biuro małe i nieznane, ponieważ ma te ceny
                    wynegocjowane z hotelem od lat.
                    Co do pokoju, to w główym budynku są raczej pokoje 1-2 osobowe z przystawką.
                    Nie ma w nim pokoi rodzinnych. Takie rodzinne są w budynkach bocznych.
                    Najlepszy boczny to ten przy samym basenie :) Pięknie położony... Najlepiej
                    miesiąc przed wylotem napisać mail do hotelu z prośbą o ładny pokój i okrślenie
                    gdzie chce się go mieć. Oczywiście pisząć z jakim biurem się przyjeżdża i
                    kiedy. Serdecznie pozdrawiam :)
                    Co do terminu wylotu maj/czerwiec to b. dobry termin. Mój pierwszy raz na Rodos
                    w 2002 roku właśnie był w tym terminie. Jest już ciepło, a nawet czasami gorąco
                    (25-30C). Woda w morzu ok. 21 C. Noce ok. 18-20 C
                    • paaala Re: Do Czarodziejki 16.01.06, 16:08
                      Dziękuję bardzo z odpowiedź.
                      Napisałam na priva.
                      • Gość: Michal Re: Do Czarodziejki IP: *.aster.pl 16.01.06, 20:39
                        Pytalem bo ktos kiedys napisal w jakims watku ze pokoje jak u starej ciotki a
                        ja mam wtedy przed oczami kwatery nad naszym baltykiem(przynajmniej niektore)
                        gdzie w kazym rogu jest kredens lub tapczan.

Czyli mowisz ze odnowili i 4* sa zachowane w standardzie pokojowym??
                        • Gość: Marian Re: Do Czarodziejki IP: *.transports / 195.154.167.* 17.01.06, 09:09
                          Jesli mozna to ja tez pytanie o koszt posilkow w Rodos czy Kalitea.Za ile mozna
                          zjesc jakis posilek w tawernie aby dociagnac do obiadokolacji?

pozdrawiam
                          Marian
                          • czarodziejka1 Re: Do Mariana 17.01.06, 09:49
                            Ceny są różne :) Zależy co chcesz zjeść. Coś małego to nawet za 2-3 Euro (chleb
                            pita z gyros). Ale jeśli coś większego to jest to wydatek rzędu 7-10 Euro. A
                            jeśli coś wyszukanego typu kalmary z butelką białego wina dla dwóch osób w
                            tawernie: 30 Euro, królewskie krewetki lub langusty z karafką białego wina dla
                            dwóch osób na Starym Mieście: 50 Euro. Serdecznie pozdrawiam :)
                        • czarodziejka1 Re: Do Czarodziejki 17.01.06, 09:51
                          Michał jeśli spodziewasz się Almi Decor to raczej nie wybieraj tego hotelu.
                          Jeżdżę tam od 2002 roku i widzę co ludzie potrafią robić z meblami. Hotel dwoi
                          się i troi aby to wszystko wyglądało jak należy. Wymienia wykładziny, wymienia
                          lodówki w pokojach, wymienia meble na balkonach. Ale ludzie i tak to niszczą,
                          no bo to przecież tylko hotel a nie ich mieszkanie. Hotel ma raczej umeblowanie
                          w sytlu kolonialnym. Jeśli chcesz jakieś zdjęcia, to podaj swój adres mailowy.
                          Pozdrawiam :)
                    • dorek3 Re: Do czarodziejki 17.01.06, 09:49
                      czytajac to co piszesz coraz bardziej sie zastanawiam, bo byłam raczej
                      zdecydowana na Kalithea Mare Palace. Co wg Ciebie przemawia za Kersten Palace?
                      Czy posiłki nadaja się wg Ciebie dla małych (3 lata) dzieci?
                      W zeszlym roku bylismy na Krecie i choc generalnie nie mieliśmy zastrzeżeń to
                      jedzenia i my mielismy dosyc dość szybko, o dzieciach nie wspominając.
                      Czy miałaś doświadczenia z przedłużeniem pobytu tak aby niezostać bez pokoju
                      tuz przed wylotem?
                      • czarodziejka1 Re: Do Dorek 17.01.06, 10:04
                        Dorek nie wiem jakie jest wyżywienie w Kalithea Mare Palace. Mogę napisać jakie
                        jest w Kresten Palace.
                        Śniadania bardzo obfite i urozmaicone. Jajka na miękko i twardo, jajecznica,
                        jajka sadzone, boczek smażony, parówki, różne wędliny, sery żółte i białe,
                        kącik BIO, jogurt, kilka rodzaj dżemów, miód, orzechy, płatki, świeże warzywa i
                        owoce. Do picia kawa, herbata i soki. Oczywiście kilka rodzaj świeżego
                        pieczywa i rogaliki francuskie.

Obiadokolacje są również pyszne i urozmaicone. Zawsze ryba, kilka mięs na
                        gorąco, gotowane warzywa, frytki, ryż, ziemniaczki zapiekane lub gotowane,
                        pizza, pasta, dania greckie, bufet z przystawkami na zimno, bufet sałatkowy,
                        bufet deserowy (kilka rodzaj ciast, różne owoce i lody).

Chyba dziecie miałyby co tu jeść :) Nigdy nie miałam problemu z zatrzymaniem
                        pokoju do czasu wyjazdu z hotelu. Dzień wcześniej szłam na recepcję i prosiłam
                        o przedłużenie. Za pierwszym razem musiałam zapłacić (jakieś nieduże pieniądze)
                        za te kilka godzin, ale w trakcie następnych pobytów już nic nie płaciłam. W
                        najgorszym razie, hotel udostępnia bezpłatnie pokój zastępczy, gdzie można się
                        wykąpać i przebrać, a bagaże skadowane są w pokoju bagażowym.
                        • Gość: Marian Czarodziejka IP: *.transports / 195.154.167.* 17.01.06, 11:15
                          Czy moglbym prosic kila fotek pokoju (wraz z jego oznaczeniem bo wiem ze bylas
                          tez ze Scana)? adres :

tw36@wp.pl

dziekuje
                          Marian

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka