Dodaj do ulubionych

gdzie na Kretę?

23.03.06, 21:00
wybieram się w czerwcu na Kretę, ale wolalabym trafic w miejsce ciekawe, z
lokalnym kolorytem, a nie typowy kurort, pelen industrialnych zabudowań i
hoteli. slyszalam, ze taki wlasnie jest Rethymnon, czy tylko te miejscowosc
polecacie? a co sadzicie o heraklionie lub Hersonissoss? prosze
zorientowanych turystow o podpowiedzi.
z gory dziekujei pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jacek1f ułatwię Ci - poza Hersonissos... wszystko ok. n/t 23.03.06, 21:21
      • bah77 ułatwię Ci - i poza Heraklionem...wszystko ok. n/t 23.03.06, 21:40
      • mandaryna89 Re: ułatwię Ci - poza Hersonissos... wszystko ok. 02.08.06, 23:18
        Mnie tam sie Hersonissos podobalo... A szczegolnie hotelik - bungalows Angelos
        Village panowala tam bardzo rodzinna atmosfera sliczny widok na morze i cale
        Hersonisos wszystko utrzymane w greckim stylu i sliczny ogrod. To prawda
        ogolnie Hersonisos jest troszke zatloczone i glosne ale akurat Angelosik lezy
        na wzgorzu takze szum glosnego miasta nie dochodzi tam :):)Ja na poczatlu
        bardzo sceptycznie nastawiona milo sie rozczarowalam i za rok mam zamiar jechac
        tam znowu :)
    • Gość: ewamalgorzata Re: gdzie na Kretę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 23:03
      Ja myślę, że czym bardziej na południe lub (i) zachód tym ładniej, spokojniej,
      urokliwiej. Rethymon to jednak miasto, nie miasteczko.. ładna starówka, ale
      jako miejsce na wakacje.. czy ja wiem? Herakloin podobnie - w końcu to stolica
      wyspy:)
      • bebiak Re: gdzie na Kretę? 23.03.06, 23:41
        Limenas Chersonissos.. wow... jeśli chcesz spędzić wakacje w Grecji to z
        pewnością nie w tej miejscowości (dla mnie jakieś nieporozumienie).
        Heraklion dla mnie nie jest ładnym miastem, ale już Rethymnon czy Chania, mimo,
        że spore to miasta - są urocze i jak najbardziej na wakacje.
        W Rethymnonie spędziłam wakacje swego czasu i gdybym miała ponownie udawać się
        na Kretę to tam. Tam można znaleźć wszystko: i fajną rozrywkę i uroczą
        atmosferę (tak w dzień jak i w nocy) przepięknej Starówki, po której można się
        szwędać godzinami, długie plaże wzdłuż których można sobie wędrować. Poza tym
        dla mnie z uwagi na położenie to doskonały punkt do wypadku w zasadzie w każdą
        stronę wyspy.
        Pozdrowienia. B.
        • ewamalgorzata Re: gdzie na Kretę? 24.03.06, 17:02

> W Rethymnonie spędziłam wakacje swego czasu i gdybym miała ponownie udawać
          się
          > na Kretę to tam.

Kuuurczęęę.. a mnie jakoś nie zachwycił. Jedno z trzech największych miast
          Krety - więc: halas jak to w mieście, dzikie tłumy, samochody, korki. Ładna,
          bardzo ładna starówka - moim zdaniem ładniejsza nawet od tej w Chanii - ale z
          mojego punktu widzenia- kiepskie miejsce na spędzanie całego urlopu, fajne,
          żeby tam zajrzeć na trochę... Moim zdaniem na Krecie jest sporo innych,
          lepszych na spędzenie urlopu miejsc.
          No, ale ja mam zasadniczo alergię na miasta:)
    • Gość: arek Zdecydowanie Rethymno! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 13:34
      Poza faktem, że to piękne miasto z śliczną starówką i ogromnym fortem weneckim -
      to ma ładne plaże i stanowi doskonały punkt wypadowy do wszystkich atrakcji
      wyspy (całkiem blisko Arkadi, na zachód Chania i Samaria, na wschód Knossos i
      Spinalonga, na południe Gortyna, Fajstos i Matala).
      Broń się przed Heraklionem i Hersonissos!
    • Gość: me Re: gdzie na Kretę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 15:38
      hersonissos to nieporozumienie.nic tam krety nie zobaczysz.spotkasz na pewno
      pijanych angoli i skandynawow a w tle uslyszysz muzyke techno z licznych tam
      dyskotek i barow.Nie gratuluje wyboru;)
    • Gość: iwona Re: gdzie na Kretę? IP: 195.94.206.* 24.03.06, 16:18
      Daga, a jak oceniasz chanie i jej okolicę,
      czy to jest dobry wybór i jeśli mozesz poradz na ile dni wypożyczyć samochód,
      by zwiedzić wyspe, i jakie są miejsca godne uwagi i zwiedzenia,
      za pomoc dzięki,
      pozdrawiam
      • Gość: mimoza Re: gdzie na Kretę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 16:36
        zdecydowanie rejon Chanii nie jest zbytnio "kretenski" jesli chodzi o
        miejscowosci.Od Chanii ciagnie sie ulica kilometrami wdluz ktorej jest pelno
        hoteli, barow, restauracji, sklepikow z recznikami "cocacoli" lub "BMW". Do
        samej Chanii w sexonie dojechac trudno bo korki tworza sie juz przed Chania.A
        zatem te platamoniasy i inne Agie Mariny to cos w stylu kretenskiego
        Mielna;).Zero klimatu.Komercja i konsumpcja.
        • ewamalgorzata Re: gdzie na Kretę? 24.03.06, 17:08
          Masz rację - kilkanaście kilometrów wokół Chanii - w zasadzie głównie w
          kierunku zachodnim - to rzeczywiście nieszczególnie. Ale w okręgu Chania jest
          też bardzo przyjemne Kastelli, jest Kissamos, jest pólwysep Akri,...jak sie to
          pisze?;-) - no, ten ze Savros i ten, n którym jest jeden z moich ulubionych
          klasztorów na Krecie - Agia Triada. A za nim, w górach - drugi. No i okręg
          Chania to cała, przepiękna, zachodnia Kreta, Balos, Elafonissi...;-)
          • aka10 Re: gdzie na Kretę? 24.03.06, 19:53
            Z Agii Apostoli jest blisko do Chanii,a miejscowosc bardzo przyjemna.Przy morzu
            lasek piniowy,fajne rodzinne tawerny.
            Akrotiri wraz z klasztorem koniecznie trzeba odwiedzic.Pozdrawiam.
            • kluska39 Re: gdzie na Kretę? 24.03.06, 20:38
              bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi.juz wiem,ze Heraklion i Hersonissoss
              odpada. jesli juz to rethymnon, ale poza nim, co konkretnie byscie polecili
              jesli chcialabym uniknac tlumow a porozkoszowac sie urokiem kretenskich plaza
              jednoczesnie by bylo wygodnie na wypady w interesujace miejsca na Krecie? no i
              wlasnie, co oprocz Knossoss, Samarii,wypadu na Santorini mozecie polecic
              naprawde egzotycznego? jakies miejsca nie zawsze znane z przewodnikow, aktore
              odkryliscie?
              pozdrawiam serdecznie
              • bah77 Re: gdzie na Kretę? 24.03.06, 21:51
                > jesli chcialabym uniknac tlumow a porozkoszowac sie urokiem kretenskich plaza
                > jednoczesnie by bylo wygodnie na wypady w interesujace miejsca na Krecie?

Czyli Georgioupolis:

www.georgioupoli.net/af_indgb.htm

> jakies miejsca nie zawsze znane z przewodnikow, aktore odkryliscie?

Tu opisałem także trochę takich miejsc:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=31873127

Pzdr

bah77

• bob75rob1 Re: gdzie na Kretę? 27.03.06, 10:36
        Jeśli będziecie w Chani to od maja zapraszamy do nas do Cafe Vafe. Mamy pod
        reką sporo przewodników, map i naszych zdjęć.

www.deltanet.gr/chaniascape/vafe.htm
    • ewamalgorzata Re: gdzie na Kretę? 24.03.06, 17:04
      Acha, popieram w całej rozciągłości:)
      I jeszcze dorzucę ze wschodniej Krety - mnie się Agios Nikolaos podobało i jego
      bliskie okolice.
    • Gość: iwona Re: gdzie na Kretę? IP: 195.94.206.* 27.03.06, 08:38
      Witaj Neronko,
      podaję Ci maila do przesłania miejsc godnych zwiedzenia na Krecie,
      inkaro@o2.pl
    • Gość: yhn Re: gdzie na Kretę? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.06, 21:44
      Wschód wyspy , nie podlączony turystycznie , mieszkac mozna własciwie tylko
      w domach wakacyjnych . I to jest to, daleko od plataniasow , autostrad lotnisk
      coca coli.
      Bedziemy miec tą przyjemnosc w lipcu.
    • Gość: jeff Re: gdzie na Kretę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 01:23
      Jesli mozesz wykup tylko lot,na miejscu wynajmij samochod i wtedy szanse ze
      spezdisz wakacje tam gdzie naprawde Ci sie bedzie podobalo sa najwieksze.
      Generalnie glowne centra mcturyzmu to polnoc - rejony Chanii,Rethymonu,
      Hersonnisos aczkolwiek mozna i tam znalezc chwile ciszy i spokoju.
      Najpiekniejsze rejony to zachod - Balos,Elafonissi,Samaria,Chania,Fallasarna
      Poludnie choc nie posiada miejsc tak spektakularnych ma wiecej greckosci i
      miejsc gdzie naprawde trafiaja tylko nieliczni.
      mysle iz niezlym wyborem jest rejon Agios Nikolaos ,ladne miasto,niezle plaze,
      bajeczne kapieliska,blisko na wschod do Vai,Sitii,Xerokambos a i wysepka
      Chrissi warta wizyty.
    • Gość: Malga Re: gdzie na Kretę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 00:32
      Polecam spokjną miejscowość na południu Krety - MATALA.
    • Gość: Tallulah Re: gdzie na Kretę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 10:27
      zapraszam do obejrzenia moich fotek z Krety - www.klisza.net Jeśli będziesz
      czuła niedosyt, wyślę więcej. Wszystkim polecam tą bajkową wyspę!!!!! Ps. ja
      byłam w Matali i jestem tym miejscem absolutnie oczarowana.
      Jeśli chcesz więc ej info, napisz na www.klisza.net.

Pozdrawiam!
    • Gość: edyta Re: gdzie na Kretę? IP: *.orange.pl 05.02.07, 23:08
      neronka,no tym razem się nie zgodzę- kissamos owszem ale wtedy nie zobaczy
      wschodniej równie pięknej strony krety. Myśle ze warto ulokować się w środku i
      robić wypady. Kreta to wyspa któą odkryć można tylko wypadając w dół i na boki;)
      co pewnie doskonale wiesz. kto jak kto ale ty wiesz:):)
      pozdrawiam

.....................
      www.skryptyszkoleniowe.pl
    • Gość: wti Re: gdzie na Kretę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 17:19
      na polnocnym wybrzezu tylko Elounda, Aghios Nikolaos,Aghia Pelagia i
      Bali..reszta to chlam komercha i reczniki z napisem COca Cola, Krety tam nie
      znajdziesz;)
      • jollka2 Re: gdzie na Kretę? 07.02.07, 12:19
        Mieszkalismy na obrzeżach Rethymnonu w spokojnym hotelu. Miasto czyli starówka
        bardzo mi się podobało, choc Chania go chyba przebija :)W Rethymnonie fajne
        jest to, że można długo spacerować po długaśnej plaży.
        Generalnie nie wyobrażam sobie urlopu w Rethymnonie czy jakimkolwiek mieście
        non-stop, wiekszość czasu jeździlismy. Musisz więc wiedzieć czy chcesz zwiedzac
        czy siedziec w tym samym miejscu.
        • skorpio07 Re: gdzie na Kretę? 29.04.07, 23:17
          w czerwcu wybieram się na Kretę, konkretnie z ecco holiday do eloundy (hotel
          krini) macie jakieś opinie na ten temat??

dzięki
          • Gość: xyz Re: gdzie na Kretę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.07, 21:52
            Witam! W jakim terminie wybiera się Pani na Kretę do hotelu Krini? Właśnie
            zastanawiam się nad wyjazdem do tego hotelu od 10 czerwca 2007. Opinii na temat
            tego hotelu nie ma za wiele na necie, ale myśle że najwazniejszy jest
            odpoczynek i zwiedzenie wyspy:) Proszę napisać o terminie, a moze sie
            spotkamy:) Pozdrawiam!
      • lidkasm Re: gdzie na Kretę? 07.05.07, 08:47
        Ja do tej listy dodałabym jeszcze Sissi ale nie komplesks Kalimera Kriti tylko
        cos malutkiego w samym Sissi.
        • Gość: Paweł Re: gdzie na Kretę? IP: 87.203.99.* 07.05.07, 10:28
          Ja w tej chwili jestem na Krecie hotel Kavos Beach miło i spokojnie
          pozdrowienia z Krety
          • Gość: Elcia Re: gdzie na Kretę? IP: *.umt.tarnow.pl 07.05.07, 10:40
            Witaj!

A mozna wiedziec jaka jest temperatura?
            No i czy jest wystarczajaco cieplo zeby kapac sie w basenie?

pozdrawiam
            Ela

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka