Dodaj do ulubionych

Samochodem po Krecie-kto podróżował?

IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.06, 10:06
Wybieram się za kilka tyg na Kretę (okolice Chanii), chcę wynając samochód bo
to podobno najlepsza forma zwiedzania. Czy ktoś z Was tak podróżował, jakie
macie doświadczenia (pyt głównie do kierowców ale nie tylko).
Nie ukrywam, że troche obawiam sie krętych, górskich dróg - prawo jazdy mam
wprawdzie od kilku lat ale jeżdzę głownie po W-wie a poza tym dobrze znanymi
trasami. Czy rzeczywiscie te drogi są tak kręte ?
A może ktoś z Was był w ok Chanii i doradzi, jak dojechać na plażę Elafonissi
omijając tą głowną trasę, opisywaną w przewodnikach jako "tylko dla
doswiadczonych kierowców" - tzn. z Platanas na prawo, nad samym morzem.
Dziękuję za wszelkie rady i wskazówki, jadę z dzieckiem więc samochód by się
przydał, ale trochę się waham.
Pozdrawiam,
M.
Obserwuj wątek
    • jacek1f tak-krete, tak-ostrożnie (inaczej i tak się nie da 09.04.06, 10:17
      ...) Nie przejmuj się.
      Nie daq sie inaczej - musisz przekroszyć pasmo górskie - powoli jadac, to
      piekna podróz..:-)

Jezdzij wszedzie smialo.

Uzbrój sie w dobrą mapę - najlepiej kupiona tam - juz w Chani - porpos
      sprzedawce, bo biurowe sa do nieczego generalnie. I uzbrój sie w cierpliwosc i
      dobry humor, nigdzie sie nie spiesz i nie umawiaj na godzię :-)) oznakowanie
      drog jest nie nasze, ale baaaardzo greckie:-))) bo przeciez mieszkancy dobrze
      wiedzą gdzie co jest.... wiec czesto znaki, i kierunkowskazy są (jesli są...)
      za zakretami, za skrzyzowaniami itp...

Miej komórke z telefonem operatora biura.

Po jednej kretej drodze już Ci sie spodoba:-))

powodzenia.
      • ewamalgorzata Re: tak-krete, tak-ostrożnie (inaczej i tak się n 09.04.06, 10:30
        jacek1f napisał:

.
        > Nie daq sie inaczej - musisz przekroszyć pasmo górskie
        W sumie - prawie racja. Znaczy: trzeba przejechać przez góry, ale-
        niekoniecznie tą drogą wzdłuż wybrzeża. Ja jechałam też taką, która odchodzi
        przed Kissamos nieco - obie schodzą się we wiosce Kefali.
        >
        > Uzbrój sie w dobrą mapę - najlepiej kupiona tam - juz w Chani - porpos
        > sprzedawce,

Ja miałam mapę, którą dostałam wraz z samochodem, drugą- która nabyłam wraz z
        przewodnikiem - i jakies mapki podrukowane z netu. Generalnie obyło się bez
        kłopotów:)

> Po jednej kretej drodze już Ci sie spodoba:-))

No, tu akurat nie mogę się nie zgodzić z Jackiem:)) Jest super, naprawdę. :)
        • Gość: jurek Re: tak-krete, tak-ostrożnie (inaczej i tak się n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 21:12
          Pierwszy wyjazd samochodem, szczegolnie drogami nabrzeznymi moze spowodowac
          podniesienie poziomu adrenaliny, ale nie jest zle.
          Po Krecie da sie dojechac wszedzie, ciekawe opisy dojazdow warto poczytac na
          niemieckich stronach w internecie.

Jest kilka tras gdzie mozna nabawic sie pewnego rodzaju lekow (np. droga wzdluz
          morza do Elafonissi, w miejscu gdzie sa oberwane skaly i miejsca na jedno auto,
          a musimy minac sie z autobusem jadacym z dolu [on ma pierwszenstwo]; albo drogi
          w gory, gdzie mamy stromizne i chcielibysmy wrocic, ale sie nie da bo nie mozna
          nawrocic i chcac nie chcac musimy jechac do celu).

Bardziej nalezy obawiac sie wertepow na trasach wartych zobaczenia (np.
          Balos/Gramvoussa; ubezpieczenie, czesto nie obejmuje urwanego zawieszenia),
          albo atrakcji w postaci koz i osiolkow, ktore stoja na drodze i nie reaguja na
          klakson, wtedy pozostaje tylko trening cierpliwosci.

Mapy daja w kazdej wypozyczalni samochodow, warto jednak wczesniej poszukac w
          internecie bardziej szczegolowych i wydrukowac to co chcemy zobaczyc.

Naprawdeee wartooo wziac auto na kilka dni i pojezdzic po Krecie, aby wszedzie
          dojechac polecam malutkiego Suzuki Jimny.
          Pozdrawiam Jurek
    • ewamalgorzata Re: Samochodem po Krecie-kto podróżował? 09.04.06, 10:33

> A może ktoś z Was był w ok Chanii i doradzi, jak dojechać na plażę Elafonissi
      > omijając tą głowną trasę, opisywaną w przewodnikach jako "tylko dla
      > doswiadczonych kierowców" - tzn. z Platanas na prawo, nad samym morzem.

No wiesz, albo ja jestem wybitnie doświadczony kierowca, albo przegięli z tym
      opisem:)
      A poważnie: droga jak droga. Fakt, generalnie drogi na Krecie - oprócz tzw. New
      Road - składają się głównie z zakrętów - ale to w końcu tylko zakrety. Po
      prostu będziesz wolniej jechać i tyle. Bierz samochód koniecznie - tylko w ten
      sposób zobaczysz naprawdę fajne miejsca.
      > Dziękuję za wszelkie rady i wskazówki, jadę z dzieckiem więc samochód by się
      > przydał, ale trochę się waham.
      > Pozdrawiam,
      > M.
    • Gość: Lidka [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 11:53
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • neronka Re: Samochodem po Krecie-kto podróżował? 09.04.06, 14:48
        Ludzie nie piszcie tego - nie chcę byc posądzana o spam..........
    • bah77 Re: Samochodem po Krecie-kto podróżował? 09.04.06, 15:51
      1. Samochodem po Krecie jeździ się dużo przyjemniej niż po Warszawie.

2. Na plażę Elafonisi możesz jechać także przez Topoli, ale obie drogi są
      łatwe, choć trochę kręte.

3. Kup sobie mapę Krety, np. Marco Polo 1:150 000, przyda Ci się ona także do
      odczytywania greckich literek na drogowskazach, np. gdy zechcesz pojechać do
      malowniczego wąwozu Theriso k. Chani i zobaczysz nieczytelną nazwę na tablicy:

tiny.pl/gxqv

bah77
    • Gość: TTU Re: Samochodem po Krecie-kto podróżował? IP: *.ir.ae.wroc.pl 09.04.06, 19:03
      Trzeba pamiętać by z góry zjeżdżać na takim samym biegu, na jakim by się na nią
      wjeżdżało, tak by przede wszystkim hamować silnikiem i nie nadużywać hamulców.
      • Gość: Lidka Re: Samochodem po Krecie-kto podróżował? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 19:40
        Protestuję przeciwko usunięciu mojego głosu.Jeśli nawet napisałam za dużo
        dobrego o firmie,z której wypożyczyliśmy samochód /a firma jest naprawde w
        porządku /to trzeba było usunąć ten własnie fragment ,a nie całość.
        Adres tej firmy znalazłam kiedyś w Pascal.onet i tam nikt nie próbował go
        usuwać.Dzięki temu ja i pewnie setki innych osób nie mieliśmy żadnych problemów
        z wypożyczalnią i samochodem!
        Nie chodziło mi o żaden spam czy też reklamę!Tak czy owak pozdrawiam bo miło tu
        zajrzeć!
        • gale Słowo (jeszcze) moda 09.04.06, 21:43
          Ta wiadomość powinna być wysłana na priv ale Goście nie mają priva, więc:

Mod nie ma prawa ani technicznej możliwości ingerowania w treść postu: albo
          moderuję albo nie. Czasem, wierz mi, chciałoby się wyciąć jedno słowo i zostawić
          cały post.

Jak wiesz (albo nie wiesz), tematyka wypożyczalni pojazdów jest na tym forum
          mocno hm... newralgiczna. Z tego też powodu pozwoliłem sobie prosić Forumowiczów
          o zachowanie szczególnej ostrożności - dla naszego wspólnego komfortu, aby
          uniknąć zarzutów o kryptoreklamę. Proszę o wyrozumiałość.

Serdecznie pozdrawiam,
          gale.
    • kakofoniks drogi - 2 razy na krecie 09.04.06, 21:55
      drogi sa w doskonalym stanie,
      ale niestty czasmi jednak zdarza sie dziura, ale jak juz jest to jest spora i
      pojedyncza,
      co do ich kretosci, sa drogi o lagodnych zakretach ze mozesz jechac i 100kmph a
      sa takie ze 20kmph to duzo, niemniej jednak samochody maja wspomaganie i
      krecenie nie stanowi problemu.

Jesli jedziesz w dwie osoby polecam ATOSA jego silnik bardzo dobrze sprawdza sie
      na gorskich droggach (pod gorke na 3, citroen saxo 2 czasami nawet 1)

zreszta sam popatrz na drogi na www.kakofoniks.friko.pl mozesz zobaczyc na
      zdjeciach jak wygladaja tam drogi :D

w razie jakichkolwiek pytan dzwon
    • kakofoniks MAPY 09.04.06, 22:05
      mape mozesz zakupic w empiku, zasadniczo zauwazylem ze sa 3 mapy(rodzaje map):

z wypozyczalni - sa tylko glowniejsze drogi

oraz dwie profesjonalne, obie dostepne chociazby empiku, po czym poznac,
      najlatwiej rozloz obie i znajdz plaskowyz lasithi tam beda roznice w drogach
      dojazdowych mozesz uzywac tych map naprzemiennie :D O ile dobrze pamietam,
      niesttey zostawilem ja na palskowyzu marmarii, jedna z nich mozesz zakupic z
      przewodnikiem chyba marco polo, a jednoczesnie dostepna jest jako "mapa"
      (oczywicie inna okladka i rozmiar), niemniej jedna drogi te same.

Przed wyjazdem w zeszlym roku, specjalnie poszedem do empiku i porownalem
      wszystkie dostepne mapy krety, spedzilem nad tym troche czasu
      • Gość: Mysza Re: MAPY IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.06, 11:52
        Obejrzałam stronkę, zdjęcia super :-)
        Dzięki za wszystkie rady, jutro wybieram się do Empiku po mapy.
        pozdrowienia,
        M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka