Gość: monika IP: *.mt.pl / *.mt.pl 05.05.06, 14:06 Czy ktoś się może wie ile kosztuje podróż w jedną stronę autokarem na Cypr? I czy bardziej opłaca się jechać w 4 osoby samochodem czy może autokarem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kagan Re: Dojazd na Cypr IP: *.cytanet.com.cy 15.05.06, 09:51 Nie ma promow na poludniowy Cypr. Sa zas b. dobre polaczenia polnocy Cypru z Turcja, ale Grecy moga ci wtedy robic trudnosci, jak skorzystasz z portu kontrolowanego przez Turkow Cypryjskich. Na Cyprze Polnocnym nie ma zas zlodziejstwa, bo tam nikt nie ukrywa, ze jest to panstwo muzulmanskie i policyjne, ale w zwiazku z tym bezpieczne dla turystow, w odroznieniu od greckiego poludnia. 1 (jeden) Turek, szczegolnie cypryjski jest wart wiecej niz 100 (stu) Grekow. Grecy sa wrecz chamscy, nawet w stosunku do turystow, i sa najgorszymi rasistami w UE. Naprzeciwko mego koledzu w Nikozji od tygodnia demonstruja imigranci z III swiata, ktorzy sa potwornie wyzyskiwani i dyskryminowani przez Grekow cypryjskich. Grecy gardza tez Polakami i w ogole prawie wszystkimi cudzoziemcami (ksenofobia to grecki wyraz). Problemem jest tez przestepcosc na poludniu Cypru. Grecko-cypryjska policja nie chce na przyklad przyjmowac zgloszen kradziezy. W ten sposob zaniza sie prawdziwe rozmiary przestepczosci na Cyprze, ktoe sa znacznie wieksze niz w Polsce... Zobacz tez: sify.com/news/fullstory.php?id=14188134 Money laundering, gun-running, sex slavery. Is tiny Cyprus the world's next tax haven? (FORBES) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joa Re: Dojazd na Cypr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 22:49 Tak się wtrące zbaczając z tematu wątku, ale za to nawiąże do Kagana :)) BYłam na wakcjach na Północnym Cyprze . BYłam pod wrażeniem gościnności, od kurortu bo wioche zabita dechami na krańcu polnej drogi. NIe odczułam pogardy w żaden sposób ( co sie w Grecji często zdarzało). Wogle pięknie tam, i nie wiem dlaczego jakos tyle sie tu straszących relacji naczytalam przed wyjazdem. CYpr Północny jest przepiękny, bezpieczny, ludzie uczynni. NIe odczulam jakos nawet ze jestemw muzulmanskim kraju. Trochę dziki, mniej zagospodarowany, jakby bardziej swojski. Podobalo mi sie bardzo . MOżna sie powłóczyć . Wogóle mogłabym tam mieszkać , poobserwowac jak to naprawde jest tak głębiej . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Dojazd na Cypr IP: *.netway.com.cy / *.netway.com.cy 16.05.06, 17:03 Czesc! Masz dokladnie te same wrazenia co ja, moi studenci z III swiata i koledzy, co byli po obu stronach zielonej linii na Cyprze oraz moja lepsza polowa. Turcy to dusza ludzie, a szczegolnie Cypryjscy. Jest tam rzeczywiscie swojsko, ludzie sa sympatyczni i czlowiek czuje sie niemalze jak u siebie w Polsce. Troche trzeba uwazac na ubikacje, bo nie za bardzo czyste poza lepszymi knajpami. Ale w ogole polecam Girne (Kyrenie): zamek i starowke dookola portu z kanjpkami i lodkami oraz Gazimaguse (Famaguste) ze starowka i przepiekna templarianska katedra we francuskim stylu gotyckim, zamek Otella, mury miejskie i pobliskie ruiny rzymskie w Salamis. Jesli Cypr, to tylko polnocny czyli turecki. Po stronie greckiej maja nas Polakow za barbarzyncow (choc nam do piet nie dorastaja) i tylko patrza jak oszukac turyste... I oburza mnie rasistowski stosunek Grekow do Turkow i imigrantow z III swiata... Gość portalu: joa napisał(a): Tak się wtrące zbaczając z tematu wątku, ale za to nawiąże do Kagana :)) BYłam na wakcjach na Północnym Cyprze . BYłam pod wrażeniem gościnności, od kurortu bo wioche zabita dechami na krańcu polnej drogi. NIe odczułam pogardy w żaden sposób ( co sie w Grecji często zdarzało). Wogle pięknie tam, i nie wiem dlaczego jakos tyle sie tu straszących relacji naczytalam przed wyjazdem. CYpr Północny jest przepiękny, bezpieczny, ludzie uczynni. NIe odczulam jakos nawet ze jestemw muzulmanskim kraju. Trochę dziki, mniej zagospodarowany, jakby bardziej swojski. Podobalo mi sie bardzo . MOżna sie powłóczyć. Wogóle mogłabym tam mieszkać , poobserwowac jak to naprawde jest tak głębiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joa Re: Dojazd na Cypr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 19:18 :)) o jak fajnie , że tam sobie możesz posiedziec dłużej. Ja byłam tylko tydzień:(( Kyrenia oczywiście!!! cały dzień się tam kręciłam, byłam w twierdzy i dookoła po starówce , wieczorem parę klubów zwiedziłam tez ;)) oprócz tego wybrałam się na wschodni kraniec , tam gdzie skały juz znikają w morzu i troche tez jakimiś dróżkami polnymi w te księżycowe krajobrazy gdzie osły ganiaja . Spędziłam jeden dzień na Złotej Plaży i czułam się jak na Diunie :)) cos wspaniałego. W przydrożnej knajpie za wypicie jogurtu dostaliśmy wór winogron i drugi gruszek jeszcze :)) Jeszce w nocy byłam w klasztorze Bellapais i tam to już zamilkłam, bo jak wogóle można skomentowac słowami takie miejsce!!. Połaziłam po starówce w Nikozji i to już na tyle. Famagusta następnym razem. Przez zupełny przypadek, na tzw. "krzywy ryj" ;) załapałam się jeszce na duże przyjęcie weselne, z jakąś grupą folk, występami itd. Gospodarze znaleźli i dla mnie czas, mimo 150 gości i jeszcze na odchodnym podziękowali za przybycie.W najsmielszych przewidywaniach nie spodziewałam się że cypr północny okaże się tak gościnnym miejscem. A co do Greków to niestety, masz rację. Rażąca ksenofobia. Będąc w Grecji Zawsze musiałam się pilnować i zwalczać stereotyp Polka - blondynka.A i napatrzyłam sie jak bardzo inne narodowości sa tam "poważane". Najgorzej jednak było w greckiej części Cypru gdy byłam tam z moim tureckim przyjacielem. Polka , która mówi po Grecku w towarzystwie Turka , to już było dla nich za dużo ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Dojazd na Cypr IP: *.cytanet.com.cy 17.05.06, 13:05 Niestey, Grecy to najgorsi rasisci w Europie. Ich stosunek do reszty Europejczykow przypomina stosunek Nazistow do Slowian. Tyle, ze Niemcy i Austriacy mieli wysoka kulture, jedna z najwyzszych w Europie, a Grecy sa kulturalnie wyzej moze tylko ponad Albanczykami... Zdecydowanie ustepuja wspolczesni Grecy Turkom... "Tysiące lat temu, góry i doliny Azji Mniejszej zamieszkiwał bitny lud bizantyjski. Anatolijscy chłopi oraz wojownicy zapewniali zaplecze dla powstałych na wybrzeżu miast. Gdy Konstantynopol został zaatakowany przez Arabów w ich błyskawicznej kampanii północnej, Anatolijczycy zatrzymali inwazję i ustalili granicę pomiędzy ziemiami muzułmańskich Arabów i prawosławnym Cesarstwem Bizantyjskim. Anatolijczycy utrzymywali na wyciągnięcie ręki Persów oraz Kalifat Bagdadzki, zapewniając Cesarstwu pokój. Lecz Bizancjum narzucono neoliberalne idee; jako że wielki wynalazek laureata Nagrody Nobla, Miltona Friedmana, należy, wraz z lichwą, do najstarszych plag wynalezionych przez człowieka. Bizantyjscy neoliberałowie wyjaśnili rodzimej arystokracji, oraz rodzącej się warstwie kapitalistów, że dobrze byłoby sprywatyzować ziemie Anatolii, zrezygnować z nie przynoszących handlowego zysku górskich upraw rolnych, i zamiast nich rozwinąć na szeroką skalę wypas owiec. Ludzie bogaci i dzierżący władzę posłuchali tej logicznej rady. Przejęli ziemie, zamienili je na pastwiska, i osiągnęli znaczny zysk. Bezrobotni i bezrolni chłopi stłoczyli się w Konstantynopolu, a ich jałowe góry opustoszały. Neoliberalna idea udowodniła swoją wartość: Wielkie Miasto nad Bosforem otrzymało ogromne dostawy taniej baraniny i jednocześnie wielką ilość taniej siły roboczej. W tym czasie plemiona tureckie zainteresowały się leżącą za granicą Anatolią, gdzie czekała ich przyjemna niespodzianka: ujrzeli wielkie pustkowia Azji Mniejszej, którą zapełniały niezliczone stada owiec i niewielu pasterzy. Wtargnęli tam, owce przydały im się na kebab a miejscowych pasterzy zasymilowali i utworzyli Imperium Ottomańskie. Wkrótce zdobyli także Wielkie Miasto, ponieważ miasto bez zaplecza nie może się utrzymać. Taki był koniec Cesarstwa Bizantyjskiego. Nie zostało ono zniszczone przez Turków, jak twierdzą nasze podręczniki szkolne, lecz przez ówczesnych neoliberałów, natomiast Turcy zabrali jedynie wyludnione okolice. Taki sam koniec czeka Imperium Żydoamerykańskie, ponieważ szybko niszczy ono podstawę swojej siły. " Izrael Szamir „PaRDeS – studium Kabały”, fragm. rozdz.16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Dojazd na Cypr IP: *.logos.cy.net 18.05.06, 09:49 Przypadkowo dowiedzialem sie wlasnie, co Grecy cypryjscy mysla o Polakach. Wole tego nie pisac na forum, bo to, co oni o nas sadza, jest ponizej wszelakiej krytyki. Czysty rasizm i ksenofobia. Oczywiscie, fizycznego zagrozenia to raczej dla Polakow nie ma ze strony Grekow, ale jest duze zagrozenie dla mlodziezy i nie tylko powszechnym na greckiej czesci Cypru zlodziejstwem. Ponadto narkotyki sa po greckiej stronie tanie i latwo dostepne, szczegolnie w Agia Napa, Pafos, Limassol i Larnace. Lotnisko w Larnace jest zas ponizej krytyki. Kible nie czyszczone od roku 1974, czyli od czasu jak Grecy Cypryjscy obalili prezydenta Makariosa i w ten sposob zmusili Anglie do wydania zgody na wprowadzenie wojsk tureckich na polnoc Cypru w celu zapobiezenia kolejnym pogromom Turkow Cypryjskich przez ich greckich sasiadow... :( Wiec jak na Cyr, to tylko na bezpieczna i sympatyczna dla turystow turecka polnoc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Traveler Re: Dojazd na Cypr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.07, 23:17 znam ,znam piękne okolice mnie tez zachwyciła złota plaża, a karpasia (byłem na samym końcu tego półwyspu a Bellapeis, ah byłem dwa razy byłem też na najpiękniejszej wspinaczce w moim życiu na vuvaventon gdzie z ruin tego zamku podziwiałem do zmroku zachód słońca a Hilarion powala z nóg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joa Re: Dojazd na Cypr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 19:39 Dodam jeszcze że mam równiez wspaniałych przyjaciół Greków. Całokształt jednak, samopoczucie wśród ludzi - porównanie wypada na niekorzyść Greków niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Dojazd na Cypr IP: *.cytanet.com.cy 17.05.06, 13:06 No coz... "Tysiące lat temu, góry i doliny Azji Mniejszej zamieszkiwał bitny lud bizantyjski. Anatolijscy chłopi oraz wojownicy zapewniali zaplecze dla powstałych na wybrzeżu miast. Gdy Konstantynopol został zaatakowany przez Arabów w ich błyskawicznej kampanii północnej, Anatolijczycy zatrzymali inwazję i ustalili granicę pomiędzy ziemiami muzułmańskich Arabów i prawosławnym Cesarstwem Bizantyjskim. Anatolijczycy utrzymywali na wyciągnięcie ręki Persów oraz Kalifat Bagdadzki, zapewniając Cesarstwu pokój. Lecz Bizancjum narzucono neoliberalne idee; jako że wielki wynalazek laureata Nagrody Nobla, Miltona Friedmana, należy, wraz z lichwą, do najstarszych plag wynalezionych przez człowieka. Bizantyjscy neoliberałowie wyjaśnili rodzimej arystokracji, oraz rodzącej się warstwie kapitalistów, że dobrze byłoby sprywatyzować ziemie Anatolii, zrezygnować z nie przynoszących handlowego zysku górskich upraw rolnych, i zamiast nich rozwinąć na szeroką skalę wypas owiec. Ludzie bogaci i dzierżący władzę posłuchali tej logicznej rady. Przejęli ziemie, zamienili je na pastwiska, i osiągnęli znaczny zysk. Bezrobotni i bezrolni chłopi stłoczyli się w Konstantynopolu, a ich jałowe góry opustoszały. Neoliberalna idea udowodniła swoją wartość: Wielkie Miasto nad Bosforem otrzymało ogromne dostawy taniej baraniny i jednocześnie wielką ilość taniej siły roboczej. W tym czasie plemiona tureckie zainteresowały się leżącą za granicą Anatolią, gdzie czekała ich przyjemna niespodzianka: ujrzeli wielkie pustkowia Azji Mniejszej, którą zapełniały niezliczone stada owiec i niewielu pasterzy. Wtargnęli tam, owce przydały im się na kebab a miejscowych pasterzy zasymilowali i utworzyli Imperium Ottomańskie. Wkrótce zdobyli także Wielkie Miasto, ponieważ miasto bez zaplecza nie może się utrzymać. Taki był koniec Cesarstwa Bizantyjskiego. Nie zostało ono zniszczone przez Turków, jak twierdzą nasze podręczniki szkolne, lecz przez ówczesnych neoliberałów, natomiast Turcy zabrali jedynie wyludnione okolice. Taki sam koniec czeka Imperium Żydoamerykańskie, ponieważ szybko niszczy ono podstawę swojej siły. " Izrael Szamir „PaRDeS – studium Kabały”, fragm. rozdz.16 Odpowiedz Link Zgłoś
zorbathegreek Re: Dojazd na Cypr 18.05.06, 10:11 Zgoda w 100%. Jak Cypr to tylko turecka polnoc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Dojazd na Cypr IP: *.cytanet.com.cy 19.05.06, 10:18 W CYPRUS WEEKLY jest duzo o o narkotykach i o zagrozeniu narkotykami na Cyprze, szczegolnie dla mlodziezy. Molodzi Polacy sa wrecz zachwyceoni, ze tak latwo i tanio mozna na Cyprze dostac narkotyki... Przestrzegam przed wynajmowaniem mieszkan na Cyprze. Lokatorzy nie maja tam zadnych praw, ceny sa wysokie a standard na ogol niski. Na dodatek na Cyprze wszedzie sa smieci. Miszkam w dobrej dzielnicy Nikozji 50 m od ministerstwa wojny, i pomiedzy blokiem gdzie mieszkam a ministerswem i sasiednim budynkiem biurowym (firmy ubezpieczeniowe) jest ogromny, nielegalny smietnik. Grecy to straszne leniuchy, brudasy, oszusci a ksenofobia jest ich glowna cecha narodowa... Odpowiedz Link Zgłoś
klamczucha3 Re: Dojazd na Cypr 24.05.06, 09:37 A niech mnie! Reklama Cypru jest porazajaca. A jest mimo wszystko cos fajnego na tej wyspie w jej czesci pd? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Dojazd na Cypr IP: 213.207.133.* 24.05.06, 10:16 Jest pare atrakcji, ale ogolne wrazenie psuja chamscy Grecy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Dojazd na Cypr IP: 213.207.133.* 24.05.06, 10:17 Przestrzegam tez przed wynajmowaniem mieszkan na Cyprze. Lokatorzy nie maja tam zadnych praw, ceny sa wysokie a standard na ogol niski. Na dodatek na Cyprze wszedzie sa smieci. Mieszkam w dobrej dzielnicy Nikozji 50 m od ministerstwa wojny, i pomiedzy blokiem gdzie mieszkam a ministerswem i sasiednim budynkiem biurowym (firmy ubezpieczeniowe) jest ogromny, nielegalny smietnik. Na dodatek spod samych drzwi ukradli mi skuter... Grecy to straszne leniuchy, brudasy, oszusci a ksenofobia jest ich glowna cecha narodowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Dojazd na Cypr IP: 203.221.209.* 05.07.06, 13:05 Na poludniu jest dosc ciekawy zamek w Limassol i to chyba wszystko. Reszta to droga szmira dla glupawych turystow Z UK i BRD. Jak pisalem, na polnocy jest piekna Kyrenia (Girne), ciekawa Famagusta (Gazimagusa) i piekna plaza ok. 150 km na polnocny wschod od Famagusty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirka_mar Re: Dojazd na Cypr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.06, 20:27 tak wyspa jest piekna ,slonce, plaza, gwiazdy noca,palmy...........i atmosfera ktora sami tworzymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krisb Re: Dojazd na Cypr IP: *.adsl.cytanet.com.cy 14.04.07, 20:16 temat :dojazd na cypr!!!!! Ludzie pierniczycie głópoty a w temacie słabo. Nie pomogliście nie dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
malinx Re: Dojazd na Cypr 01.07.06, 22:09 Z nieba mi spadasz Poszukuję informacji na temat PnCypru - wybieram się tam z rodziną- niezrealizowane od kilku lat marzenie. możesz mi podesłać jakiś adres do siebie - mam kilka pytań a nie chcę forum przeciążać. Pozdrawiam Al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magia Re: Dojazd na Cypr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 23:25 Ja niedługo wybieram sie na Cypr, korzystam z cypryjskich linii lotniczych AYET, o połowę tańsze od LOT'u, lub też HELIOS.To tyle co mogę zasugerować:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Dojazd na Cypr IP: 203.221.209.* 05.07.06, 13:06 ajet=Helios. A Helios ma zakaz lotow po wypadku samolotu B737 pod Atenami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Dojazd na Cypr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.06, 20:03 co ty powiesz jaki zakaz, gdyby mial to by nie latal wroce troche do daty tego postu w tym czasie jak pisales to latal teraz juz nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Dojazd na Cypr IP: 203.221.209.* 05.07.06, 13:03 Pisz na lech.keller@gmail.com - chetnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś