Gość: yanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.03, 08:37 Wybieram się tam w połowie kwietnia i będę wdzięczna za wszystkie informacje na temat tej okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avva Re: Kreta - okolice Malii i Stalis 24.01.03, 13:48 Chodzi zapewne o Malie i Stalide. Te dwie miejscowosci typowo turystyczne są calkowicie opanowane przez grupu zorganizowane. Cała Stalida to właściwie jedna ulica z "tawernami" ,sklepami i dyskotekami. Jest b. dobra plaża, gdzie mozna uprawiac sporty wodne. Zycie nocne spokojniejsze niz w sasiednich miejscowosciach. Malia- podobnie, ale sporo wieksza (skrzyzowanie;-)i autobus. Miasto dzieli sie na dwie czesci - nową i starą, o troszke odmiennym charakterze .Pełno barow, "tawern" ,dyskotek, b.dobra plaza. Dla pewnosci zastrzegam ze zero nastroju "jak z obrazka" -czesty żal, taki sam kurort jakie sa we Wloszech ,czy Hiszpani. Super do lezakowania,a żeby cos zobaczyc (poczuc) trzeba ruszyc sie dalej. Pałac w Mani na wshod od miasta (kawaleczek nawet piechotą), wstep platny-przez wielu polecany. P.S Tawerny pisze w "" ,bo to co spotyka sie w bazach turystycznych to grecka odmiana McDonalds. Polecam zabawy w klubach z GRECKA muzyka -zupelnie inny klimat. Pozdrowienia i życze super zabawy avva Odpowiedz Link Zgłoś
avva Re: Kreta - okolice Malii i Stalis 24.01.03, 14:01 Zobacz : www.crete.tournet.gr/MainArea.jdp?ID=364 troce zdjec z okolic Malii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kretka Re: Kreta - okolice Malii i Stalis IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.01.03, 14:45 Malia jest opanowana przez angielskich turystów. Stalida jest mniejsza i spokojniejsza. Polecam wybrać sie do Hersonissos (kilka minut autobusem), a dokładniej do 3 wiosek leżących w górze nad Hersonissos: Piskopiano, Starego Hersonissos i Kutulufari. Prawdziwie grecki klimat, świetne tawerny. Stalida to dobry punkt wypadowy do wycieczek na Spinalongę i do Agios Nikolaos, plażę Vai, do Sitii, Knossos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yanka Re: Kreta - okolice Malii i Stalis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.03, 08:09 Serdeczne dzięki za onfo:) Cóż, nie wygląda to zbyt obiecująco:( W związku z tym mam pytanie o ceny taksówek, będę przed sezonem i obawiam się, że komunikacja autobusowa może jeszcze nie funkcjonować prężnie;) Naturalnie mamy w planie wypożyczenie samochodu, ale raczej z myślą o odleglejszych miejscach wyspy (Heraklion, Chania, Rethymnon, wąwóz Samaria itd.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yanka Re: Kreta - okolice Malii i Stalis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.03, 09:42 Ponieważ mogę jeszcze zmienić zdanie, co do miejsca pobytu, zastanawiam się, czy nie lepsze będzie Sission. Czy ta wioska ma więcej uroku? No i czy będzie tam gdzie zjeść, bo nie zamierzam żywić się w hotelu;) Będę wdzięczna za podpowiedzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daria Re: Kreta - okolice Malii i Stalis IP: granat:* / 192.168.1.* 25.01.03, 19:23 Malia i Stalida są to turystyczne miejscowości i gorąco je polecam. Nie wiem czego oczekujesz. Dwa lata temu byłam (przełom kwietnia i maja) na Krecie w wiosce koło Hersonissos, poza opalaniem nie było tam co robić. Jeździliśmy do Hersonissos, Stalidy i Mali autobusem (kursują co 15-20 min.). Wypożyczenie samochodu to żaden problem, opłaca się na 3 dni ( lub więcej).Ceny taxi można się potargować (lepiej ustal zanim pojedziesz). Ciepła wiosna na Krecie jest super, wszystko kwitnie, cytrusy wiszą na drzewach i już ci zazdroszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yanka Re: Kreta - okolice Malii i Stalis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.03, 08:53 No to teraz jestem już w kropce a do jutra muszę podjąć decyzję...Samo sformułowanie "miejscowość turystyczna" nie budzi we mnie szczególnej odrazy, tyle, że są różne rodzaje miejscowości turystycznych. Po postach awy i kretki wyobraźiłam sobie, że Malia, to może być taki "kurort", jak Faliraki na Rodos, czy St. Julien na Malcie - czyli tabuny młodzieży i jedna paskudna ulica, na której jest bar, koło baru. Natomiast jeśli Malia, ma jakiś uroczy ryneczek, romantyczną marinę, czy choćby promenadę nadmorską i kilka sympatycznych knajpek z dobrym greckim jedzeniem, to będzie dla mnie świetną bazą. Jadę tam w kwietniu, czyli przed sezonem, jeśli Malia, to coś więcej niż bary i dyskoteki, to może tam być całkiem przyjemnie. Nastawiam się na zwiedzanie wyspy i na solidny wypoczynek, jadę z dzieciaczkiem, więc nocne życie mnie nie interesuje. Wiem, że Sission (Sissi) jest malą rybacką wioską zresztą bardzo blisko Malii, z romantycznym małym portem i kilkoma tawerami. Pomyślałam, że może tam być bardzo przyjemnie i romantycznie. Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daria Re: Kreta - okolice Malii i Stalis IP: granat:* / 192.168.1.* 26.01.03, 13:23 Byłam z mężem, nocne życie również mnie nie interesowało, ale w małej miejscowości obok Hersonisoss (4 km.na pieszo było nam daleko) niezabardzo było co robić. Kwiecień jest miesiącem spokojnym, nawału turystów nie ma. Malia ma nadmorską promenadę i uważam, że jest całkiem sympatyczna. Jest to mała miejscowość, żadne duże miasto. Są tawerny i małe sklepiki z pamiątkami. Pozwiedzać naprawdę warto, a z Mali nie jest tak daleko w obie strony wyspy. Zwróć uwagę by hotel nie był przy ruchliwej ulicy. Sissi nie znam nie byłam. Pozdrawiam i udanego wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kretka Re: Kreta - okolice Malii i Stalis IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.01.03, 08:18 W kwietniu może nie być tabunów młodzieży i wtedy może jest sympatycznie. We wrześniu panuje tam niemiły tłok (jeśli nie szuka się wrażeń typu oglądanie LigI Angielskiej w pubie przy fish'n'chips tylko czegoś bardziej greckiego) Daria pisze, że nie było co robić koło Hersonissos, ja się z tym nie zgadzam. Nawiązaliśmy masę znajomości z Grekami, spędziliśmy cudowne wieczory w ich tawernach i kafenionach, tańczyliśmy z miejscowymi na ulicy itd. Pozdrawiam i miłego urlopu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yanka Re: Kreta - okolice Malii i Stalis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.03, 10:57 Kretka, jeśli byłaś w Sission (Sissi), proszę napisz o Twoich wrażeniach. Ciągle zwlekam z podjęciem decyzji - jadę tam na trzy tygodnie i nie chciałabym popełnić jakiegoś koszmarnego błędu. Tak, jak pisałam wyżej, nie szukam zgiełku i nocnych barów, ale też nie chciałabym wylądować na zupełnym odludziu i być skazaną na żywienie się w hotelu. cieplutko pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kretka Re: Kreta - okolice Malii i Stalis IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.01.03, 14:56 nie byłam w Sissi (Sission). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś