Dodaj do ulubionych

Kreta - okolice Malii i Stalis

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.03, 08:37
Wybieram się tam w połowie kwietnia i będę wdzięczna za wszystkie informacje
na temat tej okolicy.
Obserwuj wątek
    • avva Re: Kreta - okolice Malii i Stalis 24.01.03, 13:48
      Chodzi zapewne o Malie i Stalide.
      Te dwie miejscowosci typowo turystyczne są calkowicie opanowane
      przez grupu zorganizowane.

Cała Stalida to właściwie jedna ulica z "tawernami" ,sklepami i dyskotekami.
      Jest b. dobra plaża, gdzie mozna uprawiac sporty wodne.
      Zycie nocne spokojniejsze niz w sasiednich miejscowosciach.

Malia- podobnie, ale sporo wieksza (skrzyzowanie;-)i autobus.
      Miasto dzieli sie na dwie czesci - nową i starą, o troszke
      odmiennym charakterze .Pełno barow, "tawern" ,dyskotek, b.dobra plaza.
      Dla pewnosci zastrzegam ze zero nastroju "jak z obrazka" -czesty żal,
      taki sam kurort jakie sa we Wloszech ,czy Hiszpani.
      Super do lezakowania,a żeby cos zobaczyc (poczuc) trzeba ruszyc sie dalej.

Pałac w Mani na wshod od miasta (kawaleczek nawet piechotą),
      wstep platny-przez wielu polecany.

P.S Tawerny pisze w "" ,bo to co spotyka sie w bazach turystycznych
      to grecka odmiana McDonalds.

Polecam zabawy w klubach z GRECKA muzyka -zupelnie inny klimat.

Pozdrowienia i życze super zabawy
      avva
      • avva Re: Kreta - okolice Malii i Stalis 24.01.03, 14:01
        Zobacz :
        www.crete.tournet.gr/MainArea.jdp?ID=364
        troce zdjec z okolic Malii
        • Gość: Kretka Re: Kreta - okolice Malii i Stalis IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.01.03, 14:45
          Malia jest opanowana przez angielskich turystów. Stalida jest mniejsza i
          spokojniejsza. Polecam wybrać sie do Hersonissos (kilka minut autobusem), a
          dokładniej do 3 wiosek leżących w górze nad Hersonissos: Piskopiano, Starego
          Hersonissos i Kutulufari. Prawdziwie grecki klimat, świetne tawerny.

Stalida to dobry punkt wypadowy do wycieczek na Spinalongę i do Agios Nikolaos,
          plażę Vai, do Sitii, Knossos.
          • Gość: yanka Re: Kreta - okolice Malii i Stalis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.03, 08:09
            Serdeczne dzięki za onfo:) Cóż, nie wygląda to zbyt obiecująco:(

W związku z tym mam pytanie o ceny taksówek, będę przed sezonem i obawiam się,
            że komunikacja autobusowa może jeszcze nie funkcjonować prężnie;)
            Naturalnie mamy w planie wypożyczenie samochodu, ale raczej z myślą o
            odleglejszych miejscach wyspy (Heraklion, Chania, Rethymnon, wąwóz Samaria itd.)
            • Gość: yanka Re: Kreta - okolice Malii i Stalis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.03, 09:42
              Ponieważ mogę jeszcze zmienić zdanie, co do miejsca pobytu, zastanawiam się,
              czy nie lepsze będzie Sission. Czy ta wioska ma więcej uroku? No i czy będzie
              tam gdzie zjeść, bo nie zamierzam żywić się w hotelu;)

Będę wdzięczna za podpowiedzi:)
              • Gość: Daria Re: Kreta - okolice Malii i Stalis IP: granat:* / 192.168.1.* 25.01.03, 19:23
                Malia i Stalida są to turystyczne miejscowości i gorąco je polecam. Nie wiem
                czego oczekujesz. Dwa lata temu byłam (przełom kwietnia i maja) na Krecie w
                wiosce koło Hersonissos, poza opalaniem nie było tam co robić. Jeździliśmy do
                Hersonissos, Stalidy i Mali autobusem (kursują co 15-20 min.). Wypożyczenie
                samochodu to żaden problem, opłaca się na 3 dni ( lub więcej).Ceny taxi można
                się potargować (lepiej ustal zanim pojedziesz). Ciepła wiosna na Krecie jest
                super, wszystko kwitnie, cytrusy wiszą na drzewach i już ci zazdroszczę.
                • Gość: yanka Re: Kreta - okolice Malii i Stalis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.03, 08:53
                  No to teraz jestem już w kropce a do jutra muszę podjąć decyzję...Samo
                  sformułowanie "miejscowość turystyczna" nie budzi we mnie szczególnej odrazy,
                  tyle, że są różne rodzaje miejscowości turystycznych.

Po postach awy i kretki wyobraźiłam sobie, że Malia, to może być taki "kurort",
                  jak Faliraki na Rodos, czy St. Julien na Malcie - czyli tabuny młodzieży i
                  jedna paskudna ulica, na której jest bar, koło baru.
                  Natomiast jeśli Malia, ma jakiś uroczy ryneczek, romantyczną marinę, czy choćby
                  promenadę nadmorską i kilka sympatycznych knajpek z dobrym greckim jedzeniem,
                  to będzie dla mnie świetną bazą.
                  Jadę tam w kwietniu, czyli przed sezonem, jeśli Malia, to coś więcej niż bary i
                  dyskoteki, to może tam być całkiem przyjemnie.

Nastawiam się na zwiedzanie wyspy i na solidny wypoczynek, jadę z
                  dzieciaczkiem, więc nocne życie mnie nie interesuje.

Wiem, że Sission (Sissi) jest malą rybacką wioską zresztą bardzo blisko Malii,
                  z romantycznym małym portem i kilkoma tawerami. Pomyślałam, że może tam być
                  bardzo przyjemnie i romantycznie.

Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc.
                  • Gość: Daria Re: Kreta - okolice Malii i Stalis IP: granat:* / 192.168.1.* 26.01.03, 13:23
                    Byłam z mężem, nocne życie również mnie nie interesowało, ale w małej
                    miejscowości obok Hersonisoss (4 km.na pieszo było nam daleko) niezabardzo było
                    co robić. Kwiecień jest miesiącem spokojnym, nawału turystów nie ma. Malia ma
                    nadmorską promenadę i uważam, że jest całkiem sympatyczna. Jest to mała
                    miejscowość, żadne duże miasto. Są tawerny i małe sklepiki z pamiątkami.
                    Pozwiedzać naprawdę warto, a z Mali nie jest tak daleko w obie strony wyspy.
                    Zwróć uwagę by hotel nie był przy ruchliwej ulicy. Sissi nie znam nie byłam.
                    Pozdrawiam i udanego wyboru.
                    • Gość: Kretka Re: Kreta - okolice Malii i Stalis IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.01.03, 08:18
                      W kwietniu może nie być tabunów młodzieży i wtedy może jest sympatycznie. We
                      wrześniu panuje tam niemiły tłok (jeśli nie szuka się wrażeń typu oglądanie
                      LigI Angielskiej w pubie przy fish'n'chips tylko czegoś bardziej greckiego)

Daria pisze, że nie było co robić koło Hersonissos, ja się z tym nie zgadzam.
                      Nawiązaliśmy masę znajomości z Grekami, spędziliśmy cudowne wieczory w ich
                      tawernach i kafenionach, tańczyliśmy z miejscowymi na ulicy itd.
                      Pozdrawiam i miłego urlopu :)
                      • Gość: yanka Re: Kreta - okolice Malii i Stalis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.03, 10:57
                        Kretka, jeśli byłaś w Sission (Sissi), proszę napisz o Twoich wrażeniach.
                        Ciągle zwlekam z podjęciem decyzji - jadę tam na trzy tygodnie i nie chciałabym
                        popełnić jakiegoś koszmarnego błędu.

Tak, jak pisałam wyżej, nie szukam zgiełku i nocnych barów, ale też nie
                        chciałabym wylądować na zupełnym odludziu i być skazaną na żywienie się w
                        hotelu.

cieplutko pozdrawiam:)
                        • Gość: Kretka Re: Kreta - okolice Malii i Stalis IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.01.03, 14:56
                          nie byłam w Sissi (Sission).

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka