Gość: eva IP: *.firma / 192.168.20.* 04.03.03, 16:35 Z Triadą na przykład, we wrzesniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bebiak Re: Był ktoś na Thassos? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.03, 18:53 Z Triadą akurat nie byłam, ale jeśli chcesz poczytać moje wrażenia z Thassos w lipcu 2002 roku to wejdź na wątek Avvy "Czy ktoś był" [ostatnia wypowiedź 15.01]. Tam jako drugi jest mój post o moich wrażeniach w tej wyspy. Sorry, że Cię tak odsyłam, ale nie mogę teraz pisać. Pozdrówka. Oczywiście służe dodatkowymi informacjami (jeśli tylko będę coś wiedziała) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva Re: Był ktoś na Thassos? IP: *.firma / 192.168.20.* 05.03.03, 10:44 Przeczytałam, dzięki :) Ja też zauważyłam u siebie objawy choroby "na Grecję", chociaż Grecja jest dla mnie na razie tylko marzeniem. Ale już bardzo bliskim spełnienia. To znaczy, że po górach na wyspie może wędrować turysta, który pierwszy raz zawitał tam, bez obawy, że pogubi się? Mogłabym też prosić o orientacyjne ceny promów, np. na Limnos, Samothrake albo do Kavali, i komunikacji autobusowej? Eva. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avva Re: Był ktoś na Thassos? IP: 194.181.108.* 05.03.03, 11:32 Wiaj kolejny hellenofilu :-) Bebiaczek napewno odpowie wieczorem ,a ja mam czas więc teraz! ;-) Co do bezpieczeństwa to się nie obawiaj, moge tylko napisać ,że ciut Europy widzialam i tam (Grecja) czuję się naprawdę bezpiecznie, to chyba coś w powietrzu :-) Promy ,ceny , dokładne rozkłady wszystko znajdziesz tu : www.ferries.gr Jak bedą problemy to pomoge bo ostatnio spędzam tam sporo czasu :-) pa pa avva Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avva Re: Był ktoś na Thassos? IP: 194.181.108.* 05.03.03, 11:56 Cholera, akurat macedonia robi przebudowe! no nic:-) Schemat połączeń wygląda tak 1. KAVALA - THASSOS (Prinos), (1h15'), PASSENGER SHIPS - FERRIES 2. KAVALA - PRINOS - LIMENAS (Thassos), (2h), PASSENGER SHIPS - FERRIES 3. KAVALA -SAMOTHRAKI, (4h30'), PASSENGER SHIPS - FERRIES 4. KERAMOTI (Kavala) - THASSOS (Limenas), (40'), PASSENGER SHIPS - FERRIES (Thassos Port Authority Tel: 05930 22106) (Keramoti Port Authority Tel: 05910 51204) (Samothraki Port Authority Tel: 05510 41305) (Thassos Consortium Tel: 05930 22426) Ceny zwykle sięgają 15-20 euro (pokład) mozna taniej,piszę górną granicę wyszukiwanie www.greekferries.gr/domestic.htm Mam nadzieję, ze jak wrócisz to będziesz już trwale zarażona, Zobacz Saloniki, to blisko i warto. Grecja to nie tylko plaże i turyści, ja kocham też to normalne zycie całoroczne :-) Zaopatrz się w dobry przewodnik ,bo możesz być o krok od czegoś niesamowitego i to przegapić. Tamten rejon jest cudny i ma troche inny 'klimat' niż południe, ale tak samo cudowny- nie plażuj wiec. W zeszłym roku we wrześniu nocami bywało chłodnawo 15C, weź coś cieplego.. ale ględzę:-) kończe papa Jakby cos pytaj -------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Kilka cen np. biletów promowych.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.03, 21:34 Witam Was i - jak to Avva napisała - odzywam się oczywiście wieczorem. Mam przed sobą swoje wspomnienia z 12-tej podróży do Hellady pt. "Thassos-Limnos- Samothrake-Tracja-trochę Macedonii" i napiszę Ci kilka cen róznych "rzeczy" z lipca 2002, bo wówczas tam się szwędałam. Ceny spiszę z różnych rachunków i biletów, które wklejam do tych moich wspomnień, więc bedą jak najbardziej prawdziwe. 1. Promy różne (pamiętaj, że na Thassos są 2 porty: ze stolicy czyli Limenas promy pływają tylko do Keramoti, a z Ormos Prinou - do Kavali, przy czym ze stolicy w Limenas do Kavali pływają wodoloty). Ceny promów w jedną stronę oczywiście, za jedną osobę oczywiście i najwyklejsze, na pokładzie (czyli nie kabiny): - Limenas - Keramoti: 1,29 euro; - Kavala Ormos Prinou: 2,64 euro; - Kavala - Limnos: 13,44 euro; - Limnos - Samothrake: 9,33 euro; - Samothrake - Alexandroupolis (to na lądzie w Tracji): 7,50 euro; 2. Wodoloty: - Samothrake - Alexandroupoli: 15,10 euro; - Kavala - Limenas na Thassos: 7,04 euro; 3. Bilety wstępu: - do antycznego Fillippi: 3 euro; - do Sanktuarium Wielkich Bogów na Samothrake: 3 euro; - do antycznego teatru w stolicy Thassos na sztukę Eurypidesa w ramach festiwalu dramatu antycznego: 15 euro; 4. Autobus z Alexandroupolis do Kavali: 10,35 euro; 5. Autobus z Keramoti do Kavali (przez Chrissoupolis) 3 euro; 6. Autobus z Kavali do Fillippi: 1,30 euro; 7. Autobusy na Thassos (na odległości w rozumieniu kilometrów musisz popatrzeć sobie na mapę, bo za diabła nie umiem określać odległości - to jedno z moich skrzywień). - Limenas - Ormos Prinou: 1,20 euro; - Limenas - Skala Potamias: 1,10 euro; - Panagia - Limenas: 0,80 euro; - Limenas - Theologos (uwaga - trasą: ze stolicy wzdłuż północnego wybrzeża do Ormos Prinou, dalej na południe wzdłuż zachodniego wybrzeża do Potos i wgłąb wyspy do Theologos - takie półkółeczko przez pół wyspy): 3,80 euro; - Limenaria - Limenas (trasą jak wyżej): 2,90 euro; - Limenas - Monastyr Moni Tou Archangelu (trasą wzdłuż wschodniego wybrzeża i przez Aliki): 2,65 euro; - Aliki - Limenas: 2,35 euro. Pozdrówka i wwieeeelkich wrażeń. Jak "coś" to pytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Skleroza! A autobusy po Tracji to gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.03, 21:45 No oczywiście zapomniałam, więc podaję osobno (gdybyś i tam chciała się wybrać): - Keramoti - Chrissoupolis: 1,10 euro; - Chrissoupolis - Xanthi: 2,20 euro; - Xanthi - Porto Lagos: 1,65 euro. I radzę Ci tak jak Avva napisała: nie plażuj, bo jest tam co zwiedzać. Mnie przez dwa tygodnie nie starczyło czasu na plażę, ale nad plaże zdecydowanie w Helladzie przedkładam szwędanie się. Raz jeszcze pozdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Jeszcze raz ta Tracja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.03, 21:56 Jeśli sobie życzysz, możesz poczytać moje wrażenia o Tracji, które znajdziesz w moim wątku na tym forum pt. "Kithira - czy kogoś ta wyspa interesuje". Tam jeden człowieczek chciał o tym rejonie poczytać, no to Mu napisałam, jak Trację odebrałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva Re: Jeszcze raz ta Tracja... IP: *.firma / 192.168.20.* 06.03.03, 14:14 Wielkie dzięki za wszystkie cenne informacje i rady! Mam nadzieję, że uda mi się duuuużo zobaczyć. O Kithirze oczywiście też poczytałam i brzmi to bardzo zachęcająco, też najbardziej lubię tego rodzaju turystykę. Na pewno będę pamiętać o tej wyspie... na kiedyś. Ale co do plażowania... Chodzenie boso po pisaku i pływanie w ciepłym morzu to jedne z najprzyjemniejszych rzeczy jakie można "dać" ciału, a jemu też coś się należy od wakacji ;) A w jakim przewodniku znajdę najwięcej informacji o tej części Macedonii i Tracji? Mażna taki u nas dostać? Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz dzięki! Eva. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Przewodniki.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.03, 21:59 Mam chyba wszystkie przewodniki, które w naszym kraju się ukazały. W/g mnie najlepszy jest "Pascal" (pamiętaj jednak, że to moja i tylko moja opinia - inni mogą myśleć inaczej). Ja mam takie jednotomowe wydanie "Pascala" z chyba 1992 czy 1993 (bo w zasadzie tylko ceny się zmieniają, więc tego nowszego wydania, chyba dwutomowego nie kupowałam). Ten zabieram zawsze ze sobą, ale przed wyjazdem czytam o rejonie, w który się wybieram skąd się da. Nienajgorze są również te wydane przez "Wiedzę i życie" (wydane osobno dla lądu i wysp), ale diablo ciężkie. Zawierają mniej treści, za to mają ilustracje. Z nich przed wyjazdem kseruję te strony, które mnie dotyczą i te kserówki jako dodatek do "Pascala" zabieram. To mi zdecydowanie w moich włóczęgach wystarcza, a gdzieś tam na miejscu kupuję sobie jeszcze coś o danym rejonie (to bardziej już dla powiększania kolekcji). Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avva Re: Przewodniki.... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.03, 08:49 Wydamy ci się strasznie nieorginalne , ale potwierdzam -Pascal. W zeszłym roku kupiłam część kontynentalną w wyspy- obie znakomite. Oczywiście nie dla wielbicieli obrazków;-) Dodam , że wiele innych bardzo mnie rozczarowało ,zarówno NG, Berlitz i kilka których wolę już nie pamiętac :-) Avva Odpowiedz Link Zgłoś