dwinkiel 27.09.06, 11:34 Gdzie jechać w przyszłym roku żeby było blisko do Aten i innych miejsc do zwiedzania (samolot, ew. jakie biuro podróży?) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pepe Re: Peloponez IP: *.starnettelecom.pl 27.09.06, 17:43 Najlepiej do Aten samolotem i pozniej na Peloponez. Proponuje podroz indywidualna. Na Ateny wystarcza 2-3 dni Natomiast na Peloponez mi wystarczyloby (gdybym mial) 10 dni. Wowczas mozna zwidzic b ardzo wiele. Napisz ile masz dni to zaproponuje trase. pozdr pepe Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Peloponez 27.09.06, 22:11 TUI ma Peloponez i Scan, widziałem w necie. Ceny przyzwoite, sprawdzałem na wrzesień. Odpowiedz Link Zgłoś
dwinkiel Re: Peloponez 29.09.06, 09:00 Dzięki.Niestety mówimy tylko o 7 dniach, więc opcja samolot + wynajęcie samochodu. Jeżeli możesz coś zaproponować to będę wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Peloponez... 29.09.06, 11:01 Proponuję Ci objazd wschodniej części Peloponezu, m.in.: Korynt (kanał, staroż. K., Akrokorynt) Mistra Mani Monemwasia Harakas Nafplion bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
dwinkiel Re: Peloponez... 29.09.06, 11:09 Dziękuję, jeszcze tylko drobiazg - noclegi 3* w miejscowości najbardziej odpowiedniej logistycznie i przy okazji klimatycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Peloponez... IP: *.brzesko.net.pl 29.09.06, 11:19 Mogę dac namiar na fantastyczny kamping,we wrześniu bungalow do wzięcia za 20 Euro.Rzut beretem od Nafplio.Jeśli Ci pasi,napiszę wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Peloponez... 29.09.06, 11:30 Podczas objazdu Peloponezu (po sezonie) nigdzie nie miałem żadnych problemów ze znalezieniem noclegu "w ciemno". Miejscowości "klimatycznych" na podanej Ci trasie objazdowej jest mnóstwo, np.: # Mitropoli lub Paralia (poniżej Przełęczy Harakas); # Githio # Monemwasia # Nafplion # Loutraki itd. bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Peloponez IP: *.brzesko.net.pl 29.09.06, 11:16 A ja odpuściłabym Ateny.Byłam w tym roku,miasto moim zdaniem brzydkie,jak diabli.Wielkie i betonowe.Nawet z Akropolu widok mało imponujący.Odpuść stolicę i ruszaj od razu na Peloponez.Propozycja Baha jest sensowna.Zobaczysz to,co w grecji kontynentalnej najfajniejsze,oprócz Meteorów,ale do nich z Aten trochę daleko.Mając ograniczony czas,musisz coś odsiać.Jeśli nie plażujecie,dorzuciłabym jeszcze Jaskinie Pyrgos Dirou i kolejkę Diakofto- Kalawrita.Bez plaży chyba do zrobienia w tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
dwinkiel Re: Peloponez 29.09.06, 19:18 Dziękuję wszystkim. Mam o czym myśleć w długie zimowe wieczory.Na szczęście Meteory już widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
peloponezka Re: Peloponez 22.11.06, 22:30 ja równiez przymierzam się do peloponezu w przyszłym roku na wiosnę, czy masz juz jakies konkretne propozycje pobytu.Chetnie skorzystam z twoich przemysleń i moge też coś podsunąc Odpowiedz Link Zgłoś
bebicka Re: Peloponez 29.09.06, 22:37 odnosnie tej kolejki tu chodzi tylko o przejazd nia w jedna i druga strone? widoki podziwiamy z okien? Ile to trwa? i rozumiem ze z Aten sie bezposrednio nie da? a podpowiecie jak? dzieki Maraska bede w Atenach bardzo krotko o tej kolejce slysze juz nie po raz pierwszy ale poza tym, ze o niej jeden czy drugi wspomni... to nic wiecje nie wiem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Peloponez IP: *.brzesko.net.pl 29.09.06, 23:10 Hmmm,z Aten to kawałek będzie...Trzeba przejechać na Peloponez i kierować się na Patras.W Diakofto wsiadasz,możesz jechać do samej Kalawrity ,lub wysiąść wcześniej,w Zachlorou bodajże,bo do tego miejsca są najpiękniejsze widoki.Stąd wrócić można na nogach-powrotna trasa trwa 3,5 godziny i myślę,że jest niezłą atrakcją.My niestety nie mieliśmy tyle czasu.Dojazd do samej Kalawrity trwa ok 65 minut.Wrócić najprościej też kolejką. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Peloponez... 30.09.06, 01:04 A tu jest rozkład jazdy tej niezwykłej kolejki (i greckich kolei): www.ose.gr/ecPage.asp?page=dromologia.asp&lang=2 Pzdr bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Peloponez IP: *.crowley.pl 16.12.06, 13:00 Witaj.Moze znasz jakas mala wioske niedaleko Aten gdzie mozna spedzic kilkanascie dni. Odpowiedz Link Zgłoś
bebicka do ewy... 08.10.06, 11:19 Wyzej wspominalas ze mozesz podac namiary na fantastyczny nocleg.....??? moglabys???? mnie kusi Peloponez w przyszlym roku, wiec zbieram wszelkie informacje. pozdrawiam maraska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: do ewy... IP: *.brzesko.net.pl 09.10.06, 19:16 No,jasne:) Kamping nazywa się Xeni Beach,jest na granicy Tolo i Attikes Assini.Fantastyczne miejsce,wypadowo również( do Tolo na piechotę,Nafplio 5km,Epidauros,Mykeny ok 30 km,Korynt 50km,Ateny 150 km).Plaża po drugiej stronie ulicy,ok 150 metrów,dla miłośników piasku 300 metrów dalej duuuża plaża piaszczysta. P.S.podana cena bungalowu dotyczy września.Warunki naprawdę spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
bebicka Re: do ewy... 09.10.06, 22:13 Ewo dla pewnosci, to jest ten camping? www.xenicamp-holidays.com/xenicamp_engl.htm wyglada sympatycznie pozdrawiam maraska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: do ewy... IP: *.brzesko.net.pl 09.10.06, 22:59 Dokładnie tak.Wnętrze bungalowu widzisz na zdjęciu.Za namiot zapłacisz grosze nawet w sezonie (nasza czwórka w tym roku-sierpień-20 Euro,w zeszłym-lipiec-17 Euro).Jeśli chcesz jechać w sezonie,warto bungalow wcześniej zarezerwować mailem.Gina-właścicielka-mówi biegle po angielsku,niemiecku i włosku. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Do Ewy... 22.11.06, 23:17 Ewo, chcę Ci bardzo serdecznie podziękować za wszystkie dobre rady, których udzieliłaś mi na Forum podczas moich rocznych przygotowań do wyjazdu w kierunku Peloponezu!!! :DDD Oto ich efekt: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,50565337.html I przepraszam, że dziękuję dopiero teraz... Pozdrawiam serdecznie bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Do Ewy... IP: *.brzesko.net.pl 25.11.06, 21:17 Bahu,nie ma sprawy,fajnie,jeśli coś skorzystałeś:).Obejrzałam imponującą fotogalerię-miło popatrzeć na piękne ujęcia.Ja w tym roku zwiedziłam opuszczone w zeszlym Delfy,Ateny,kolejkę do Kalawrity,Mega Spileo,Korynt, jaskinie Cave Lakes oraz-nieplanowane-Chalkidiki(zachwalane przez Ewęmałgorzatę okolice Sikii).Co planujesz w przyszłym roku? Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Do Ewy... 26.11.06, 00:12 Ewo, cieszę się, że fotki Ci się podobały. :D Fotografowanie tak pięknych miejsc jakie są szczególnie na Południu Peloponezu, przy tak pięknej pogodzie, to była sama przyjemność. W przyszłym roku mam nadzieję na sporządzenie równie interesującej fotogalerii w Alpach Nadmorskich (Piemont/Liguria/Prowansja), na Istrii i na kilku wyspach Chorwacji. Szczegóły są tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=50090762 Zapraszam na ten wątek! Gdzie można obejrzeć Twoje fotki z GR? I gdzie planujesz się wybrać w 2007 r.? bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Do Ewy... IP: *.brzesko.net.pl 03.12.06, 22:47 Witam,chwilę mnie nie było. Gdzie można obejrzeć? A no u Kocoora na przykład:)Wymieniliśmy się własnymi produkcjami na płytce:).Wiesz co,w necie nie mam zwyczaju zamieszczać,nie mam własnej stronki,czy czegoś w tym stylu.Jeśli jesteś zainteresowany,prześlę na maila(Twojego posiada na pewno Kocoor,przekaże mi,jeśli pozwolisz,korespondujemy od ostatnich wakacji) Przyszłoroczne plany?Hm,namawiam rodzinę na zrealizowanie najbardziej,jak dotąd egzotycznego pomysłu-czyli Turcji samochodem.Jeśli coś nie wypali (np.finanse...),mamy plan awaryjny-czyli Włochy.Poza Rzymem widziałam niewiele- zaliczyłam szybki przejazd w drodze na Sycylię.Pozdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Do Ewy... 04.12.06, 10:20 Witaj Ewo! Wydaje mi się, że Turcja to jednak trochę tańszy pomysł na wycieczkę objazdową, niż Włochy... :) Pozdrawiam bah77 P.S.: Mój adres mailowy tutaj jest widoczny: bah77@gazeta.pl Jeśli nie chcesz umieścić swoich fotek na FotoForum, to z przyjemnością obejrzę je na płytce. :) Kocoor ma moje dane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlen24 Re: Do Ewy... IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 06.12.06, 18:26 powiem Ci Ewo ze np.lece na wlasna reke we wrzesniu do Aten,a z tamtad jedziemy na Zakyntosna 2 tyg.,lot wlasnie zaraezerwowalam w obie strony w sky europe za 429 zl,polecam taki sposob podrozowania,na miejscu sami zwiedzamy i spimy na campie np Peloponez camping Xeni Beach,Zakyntos z tego co piszecie zapowiada sie pieknie, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alojjola Re: Do Ewy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 09:06 witam, czy camping juz zarezerwowałaś ? Ja wysłałam do nich maila. ale nie dostałam odpowiedzi, Jola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Do Ewy... IP: *.brzesko.net.pl 07.12.06, 22:35 Rezerwacja nie jest potrzebna,mieszkaliśmy tam trzy razy,nigdy nie rezerwowaliśmy.Choć przyznam,w tym roku,w sierpniu miejsc była ograniczona liczba (krótko,sporo ludzi mieszka np.jedną noc).Aha-ale ja mówię o namiocie- chyba,że jesteście zdecydowani na bungalow-w lipcu,a zwłaszcza w sierpniu może faktycznie być wszystko zajęte(jest ich mało-10-11 czy jakoś tak) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Do Ewy... IP: *.brzesko.net.pl 07.12.06, 22:30 Jasne,jest to dobra opcja-kiedyś też taką wersję zrealizuję,ale...w Tajlandii.Tam samochodem na pewno nie dojadę:).W Europie,póki co,jestem wygodna,poza tym w przypadku czteroosobowej rodziny koszty układają się korzystniej,jeśli np.ceny samolotu nie mnożymy razy 4... A propos Xeni Beach jeszcze-dla niezmotoryzowanych to także dobra baza wypadowa- do Koryntu 55 km,do Epidauros 35,do Myken około 25,do Nafplio przy odrobinie samozaparcia dojdzie się pieszo:).W piątki zawsze Gina (właścicielka campu) urządza greckie wieczory,można popatrzec,pouczyć się zorby,przy okazji zjeśc coś smacznego z grilla.Na kampingu funkcjonuje na stałe bar,w weekendy rónież restauracja,aaa-i jeszcze do tego od przyszłego roku ma być basen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Do Ewy... IP: *.brzesko.net.pl 07.12.06, 22:19 Sorry,znów odzywam się po paru dniach. Turcja tańsza? I tak,i nie-cena benzyny jest po prostu katastrofalna,poza tym objazd najciekawszych miejsc tego kraju to trasa minimum około 3 tys.km (tylko po tureckiej ziemi).Noclegi pi razy oko w cenach greckich,baza kempingowa nie do końca jasna(skrajnie różne opinie turystów) We Włoszech mam bazę w Rzymie-przynajmniej tyle:) Bahu,zdjęcia dostaniesz na pewno,muszę odgrzebać zasoby,prześlę Ci -może na maila? Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Do Ewy... 08.12.06, 12:34 > Noclegi pi razy oko w cenach greckich... Ewo, masz rację, jeśli chodzi o cenę benzyny w Turcji - zwala z nóg. :( Tak samo jest często z cenami noclegów (w hotelikach) w ciekawych i ładnych miejscach we Włoszech - nie to co w Grecji. :) Domki na kempingach w Grecji we wrześniu albo były zajęte (np. Isthmia), albo znajdowały się w niezbyt atrakcyjnie położonych miejscach, a przy tym były niewiele tańsze od hotelików czy pensjonatów w pobliżu (np. Gialova). > We Włoszech mam bazę w Rzymie-przynajmniej tyle:) Czyli niestety w mieście, do którego można zawsze dotrzeć bardzo łatwo, np. samolotem i zwiedzać bez auta, więc (dla mnie) szkoda tam byłoby zatrzymywać się podczas samochodowej wycieczki objazdowej po tak dużym i ciekawym kraju, jak Włochy - wolałbym choćby nocować w Tivoli. Ale to pewnie kwestia gustu... Oczywiście, czekam na Twoje fotki, niezależnie od tego, w jakiej formie postanowisz je przesłać. :) Pozdrawiam bah77 Odpowiedz Link Zgłoś