27.09.06, 11:34
Gdzie jechać w przyszłym roku żeby było blisko do Aten i innych miejsc do
zwiedzania (samolot, ew. jakie biuro podróży?)
Obserwuj wątek
    • Gość: pepe Re: Peloponez IP: *.starnettelecom.pl 27.09.06, 17:43
      Najlepiej do Aten samolotem i pozniej na Peloponez.
      Proponuje podroz indywidualna.
      Na Ateny wystarcza 2-3 dni
      Natomiast na Peloponez mi wystarczyloby (gdybym mial) 10 dni.
      Wowczas mozna zwidzic b ardzo wiele.

Napisz ile masz dni to zaproponuje trase.

pozdr
      pepe

• voyager747 Re: Peloponez 27.09.06, 22:11
        TUI ma Peloponez i Scan, widziałem w necie. Ceny przyzwoite, sprawdzałem na
        wrzesień.
      • dwinkiel Re: Peloponez 29.09.06, 09:00
        Dzięki.Niestety mówimy tylko o 7 dniach, więc opcja samolot + wynajęcie
        samochodu. Jeżeli możesz coś zaproponować to będę wdzięczna.
        • bah77 Re: Peloponez... 29.09.06, 11:01
          Proponuję Ci objazd wschodniej części Peloponezu, m.in.:

Korynt (kanał, staroż. K., Akrokorynt)
          Mistra
          Mani
          Monemwasia
          Harakas
          Nafplion

bah77
          • dwinkiel Re: Peloponez... 29.09.06, 11:09
            Dziękuję, jeszcze tylko drobiazg - noclegi 3* w miejscowości najbardziej
            odpowiedniej logistycznie i przy okazji klimatycznej.
            • Gość: ewa Re: Peloponez... IP: *.brzesko.net.pl 29.09.06, 11:19
              Mogę dac namiar na fantastyczny kamping,we wrześniu bungalow do wzięcia za 20
              Euro.Rzut beretem od Nafplio.Jeśli Ci pasi,napiszę wieczorem.
            • bah77 Re: Peloponez... 29.09.06, 11:30
              Podczas objazdu Peloponezu (po sezonie) nigdzie nie miałem żadnych problemów ze
              znalezieniem noclegu "w ciemno".

Miejscowości "klimatycznych" na podanej Ci trasie objazdowej jest mnóstwo, np.:

# Mitropoli lub Paralia (poniżej Przełęczy Harakas);
              # Githio
              # Monemwasia
              # Nafplion
              # Loutraki
              itd.

bah77
        • Gość: ewa Re: Peloponez IP: *.brzesko.net.pl 29.09.06, 11:16
          A ja odpuściłabym Ateny.Byłam w tym roku,miasto moim zdaniem brzydkie,jak
          diabli.Wielkie i betonowe.Nawet z Akropolu widok mało imponujący.Odpuść stolicę
          i ruszaj od razu na Peloponez.Propozycja Baha jest sensowna.Zobaczysz to,co w
          grecji kontynentalnej najfajniejsze,oprócz Meteorów,ale do nich z Aten trochę
          daleko.Mając ograniczony czas,musisz coś odsiać.Jeśli nie
          plażujecie,dorzuciłabym jeszcze Jaskinie Pyrgos Dirou i kolejkę Diakofto-
          Kalawrita.Bez plaży chyba do zrobienia w tydzień.
          • dwinkiel Re: Peloponez 29.09.06, 19:18
            Dziękuję wszystkim. Mam o czym myśleć w długie zimowe wieczory.Na szczęście
            Meteory już widziałam.
            • peloponezka Re: Peloponez 22.11.06, 22:30
              ja równiez przymierzam się do peloponezu w przyszłym roku na wiosnę, czy masz juz jakies konkretne propozycje pobytu.Chetnie skorzystam z twoich przemysleń i moge też coś podsunąc
          • bebicka Re: Peloponez 29.09.06, 22:37
            odnosnie tej kolejki
            tu chodzi tylko o przejazd nia w jedna i druga strone? widoki podziwiamy z
            okien? Ile to trwa? i rozumiem ze z Aten sie bezposrednio nie da? a podpowiecie jak?

dzieki
            Maraska
            bede w Atenach bardzo krotko o tej kolejce slysze juz nie po raz pierwszy ale
            poza tym, ze o niej jeden czy drugi wspomni... to nic wiecje nie wiem:-)
            • Gość: ewa Re: Peloponez IP: *.brzesko.net.pl 29.09.06, 23:10
              Hmmm,z Aten to kawałek będzie...Trzeba przejechać na Peloponez i kierować się
              na Patras.W Diakofto wsiadasz,możesz jechać do samej Kalawrity ,lub wysiąść
              wcześniej,w Zachlorou bodajże,bo do tego miejsca są najpiękniejsze widoki.Stąd
              wrócić można na nogach-powrotna trasa trwa 3,5 godziny i myślę,że jest niezłą
              atrakcją.My niestety nie mieliśmy tyle czasu.Dojazd do samej Kalawrity trwa ok
              65 minut.Wrócić najprościej też kolejką.
              • bah77 Re: Peloponez... 30.09.06, 01:04
                A tu jest rozkład jazdy tej niezwykłej kolejki (i greckich kolei):

www.ose.gr/ecPage.asp?page=dromologia.asp&lang=2

Pzdr

bah77
      • Gość: Andrzej Re: Peloponez IP: *.crowley.pl 16.12.06, 13:00
        Witaj.Moze znasz jakas mala wioske niedaleko Aten gdzie mozna spedzic
        kilkanascie dni.
    • bebicka do ewy... 08.10.06, 11:19
      Wyzej wspominalas ze mozesz podac namiary na fantastyczny nocleg.....???
      moglabys???? mnie kusi Peloponez w przyszlym roku, wiec zbieram wszelkie informacje.

pozdrawiam
      maraska
      • Gość: ewa Re: do ewy... IP: *.brzesko.net.pl 09.10.06, 19:16
        No,jasne:) Kamping nazywa się Xeni Beach,jest na granicy Tolo i Attikes
        Assini.Fantastyczne miejsce,wypadowo również( do Tolo na piechotę,Nafplio
        5km,Epidauros,Mykeny ok 30 km,Korynt 50km,Ateny 150 km).Plaża po drugiej
        stronie ulicy,ok 150 metrów,dla miłośników piasku 300 metrów dalej duuuża plaża
        piaszczysta.
        P.S.podana cena bungalowu dotyczy września.Warunki naprawdę spoko.
        • bebicka Re: do ewy... 09.10.06, 22:13
          Ewo dla pewnosci, to jest ten camping?
          www.xenicamp-holidays.com/xenicamp_engl.htm
          wyglada sympatycznie
          pozdrawiam
          maraska
          • Gość: ewa Re: do ewy... IP: *.brzesko.net.pl 09.10.06, 22:59
            Dokładnie tak.Wnętrze bungalowu widzisz na zdjęciu.Za namiot zapłacisz grosze
            nawet w sezonie (nasza czwórka w tym roku-sierpień-20 Euro,w zeszłym-lipiec-17
            Euro).Jeśli chcesz jechać w sezonie,warto bungalow wcześniej zarezerwować
            mailem.Gina-właścicielka-mówi biegle po angielsku,niemiecku i włosku.
            • bah77 Re: Do Ewy... 22.11.06, 23:17
              Ewo, chcę Ci bardzo serdecznie podziękować za wszystkie dobre rady, których
              udzieliłaś mi na Forum podczas moich rocznych przygotowań do wyjazdu w kierunku
              Peloponezu!!! :DDD

Oto ich efekt:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,50565337.html

I przepraszam, że dziękuję dopiero teraz...

Pozdrawiam serdecznie

bah77
              • Gość: ewa Re: Do Ewy... IP: *.brzesko.net.pl 25.11.06, 21:17
                Bahu,nie ma sprawy,fajnie,jeśli coś skorzystałeś:).Obejrzałam imponującą
                fotogalerię-miło popatrzeć na piękne ujęcia.Ja w tym roku zwiedziłam opuszczone
                w zeszlym Delfy,Ateny,kolejkę do Kalawrity,Mega Spileo,Korynt, jaskinie Cave
                Lakes oraz-nieplanowane-Chalkidiki(zachwalane przez Ewęmałgorzatę okolice
                Sikii).Co planujesz w przyszłym roku?
                • bah77 Re: Do Ewy... 26.11.06, 00:12
                  Ewo, cieszę się, że fotki Ci się podobały. :D

Fotografowanie tak pięknych miejsc jakie są szczególnie na Południu Peloponezu,
                  przy tak pięknej pogodzie, to była sama przyjemność.

W przyszłym roku mam nadzieję na sporządzenie równie interesującej fotogalerii
                  w Alpach Nadmorskich (Piemont/Liguria/Prowansja), na Istrii i na kilku wyspach
                  Chorwacji.
                  Szczegóły są tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=50090762

Zapraszam na ten wątek!

Gdzie można obejrzeć Twoje fotki z GR?

I gdzie planujesz się wybrać w 2007 r.?

bah77
                  • Gość: ewa Re: Do Ewy... IP: *.brzesko.net.pl 03.12.06, 22:47
                    Witam,chwilę mnie nie było.
                    Gdzie można obejrzeć? A no u Kocoora na przykład:)Wymieniliśmy się własnymi
                    produkcjami na płytce:).Wiesz co,w necie nie mam zwyczaju zamieszczać,nie mam
                    własnej stronki,czy czegoś w tym stylu.Jeśli jesteś zainteresowany,prześlę na
                    maila(Twojego posiada na pewno Kocoor,przekaże mi,jeśli
                    pozwolisz,korespondujemy od ostatnich wakacji)
                    Przyszłoroczne plany?Hm,namawiam rodzinę na zrealizowanie najbardziej,jak dotąd
                    egzotycznego pomysłu-czyli Turcji samochodem.Jeśli coś nie wypali
                    (np.finanse...),mamy plan awaryjny-czyli Włochy.Poza Rzymem widziałam niewiele-
                    zaliczyłam szybki przejazd w drodze na Sycylię.Pozdrówka.
                    • bah77 Re: Do Ewy... 04.12.06, 10:20
                      Witaj Ewo!

Wydaje mi się, że Turcja to jednak trochę tańszy pomysł na wycieczkę objazdową,
                      niż Włochy... :)

Pozdrawiam

bah77

P.S.:
                      Mój adres mailowy tutaj jest widoczny: bah77@gazeta.pl
                      Jeśli nie chcesz umieścić swoich fotek na FotoForum, to z przyjemnością obejrzę
                      je na płytce. :)
                      Kocoor ma moje dane.
                      • Gość: marlen24 Re: Do Ewy... IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 06.12.06, 18:26
                        powiem Ci Ewo ze np.lece na wlasna reke we wrzesniu do Aten,a z tamtad jedziemy
                        na Zakyntosna 2 tyg.,lot wlasnie zaraezerwowalam w obie strony w sky europe za
                        429 zl,polecam taki sposob podrozowania,na miejscu sami zwiedzamy i spimy na
                        campie np Peloponez camping Xeni Beach,Zakyntos z tego co piszecie zapowiada sie
                        pieknie,
                        pozdrawiam
                        • Gość: alojjola Re: Do Ewy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 09:06
                          witam, czy camping juz zarezerwowałaś ? Ja wysłałam do nich maila. ale nie
                          dostałam odpowiedzi, Jola
                          • Gość: ewa Re: Do Ewy... IP: *.brzesko.net.pl 07.12.06, 22:35
                            Rezerwacja nie jest potrzebna,mieszkaliśmy tam trzy razy,nigdy nie
                            rezerwowaliśmy.Choć przyznam,w tym roku,w sierpniu miejsc była ograniczona
                            liczba (krótko,sporo ludzi mieszka np.jedną noc).Aha-ale ja mówię o namiocie-
                            chyba,że jesteście zdecydowani na bungalow-w lipcu,a zwłaszcza w sierpniu może
                            faktycznie być wszystko zajęte(jest ich mało-10-11 czy jakoś tak)
                        • Gość: ewa Re: Do Ewy... IP: *.brzesko.net.pl 07.12.06, 22:30
                          Jasne,jest to dobra opcja-kiedyś też taką wersję zrealizuję,ale...w
                          Tajlandii.Tam samochodem na pewno nie dojadę:).W Europie,póki co,jestem
                          wygodna,poza tym w przypadku czteroosobowej rodziny koszty układają się
                          korzystniej,jeśli np.ceny samolotu nie mnożymy razy 4...
                          A propos Xeni Beach jeszcze-dla niezmotoryzowanych to także dobra baza wypadowa-
                          do Koryntu 55 km,do Epidauros 35,do Myken około 25,do Nafplio przy odrobinie
                          samozaparcia dojdzie się pieszo:).W piątki zawsze Gina (właścicielka campu)
                          urządza greckie wieczory,można popatrzec,pouczyć się zorby,przy okazji zjeśc
                          coś smacznego z grilla.Na kampingu funkcjonuje na stałe bar,w weekendy rónież
                          restauracja,aaa-i jeszcze do tego od przyszłego roku ma być basen.
                      • Gość: ewa Re: Do Ewy... IP: *.brzesko.net.pl 07.12.06, 22:19
                        Sorry,znów odzywam się po paru dniach.
                        Turcja tańsza? I tak,i nie-cena benzyny jest po prostu katastrofalna,poza tym
                        objazd najciekawszych miejsc tego kraju to trasa minimum około 3 tys.km (tylko
                        po tureckiej ziemi).Noclegi pi razy oko w cenach greckich,baza kempingowa nie
                        do końca jasna(skrajnie różne opinie turystów)
                        We Włoszech mam bazę w Rzymie-przynajmniej tyle:)
                        Bahu,zdjęcia dostaniesz na pewno,muszę odgrzebać zasoby,prześlę Ci -może na
                        maila? Pozdro!
                        • bah77 Re: Do Ewy... 08.12.06, 12:34
                          > Noclegi pi razy oko w cenach greckich...

Ewo, masz rację, jeśli chodzi o cenę benzyny w Turcji - zwala z nóg. :(

Tak samo jest często z cenami noclegów (w hotelikach) w ciekawych i ładnych
                          miejscach we Włoszech - nie to co w Grecji. :)

Domki na kempingach w Grecji we wrześniu albo były zajęte (np. Isthmia), albo
                          znajdowały się w niezbyt atrakcyjnie położonych miejscach, a przy tym były
                          niewiele tańsze od hotelików czy pensjonatów w pobliżu (np. Gialova).

> We Włoszech mam bazę w Rzymie-przynajmniej tyle:)

Czyli niestety w mieście, do którego można zawsze dotrzeć bardzo łatwo, np.
                          samolotem i zwiedzać bez auta, więc (dla mnie) szkoda tam byłoby zatrzymywać
                          się podczas samochodowej wycieczki objazdowej po tak dużym i ciekawym kraju,
                          jak Włochy - wolałbym choćby nocować w Tivoli.
                          Ale to pewnie kwestia gustu...

Oczywiście, czekam na Twoje fotki, niezależnie od tego, w jakiej formie
                          postanowisz je przesłać. :)

Pozdrawiam

bah77
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka