Dodaj do ulubionych

odludne miejsca i ciche plaże - gdzie na wyspach?

IP: *.wup-katowice.pl 11.01.07, 15:27
Dzień Dobry!
Czy ktoś może polecić jakieś mniej znane małe i trudno dostępne wysepki
greckie, gdzie można odnaleźć prawdziwą ciszę, spokój, odludne plaże i gdzie
życie nie stało się skomercjalizowane przez masowa turystykę?
Być może to pytanie jest zbyt wczesne ale kupiłam już bilet do Aten na
sierpień i próbuję zaplanować wakacje na własną rękę :)
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pozdrawiam gorąco!!!
Obserwuj wątek
    • amigo50 Re: odludne miejsca i ciche plaże - gdzie na wysp 11.01.07, 23:18
      Nie ukrywam, że znam kilka takich wysepek, czy miejsc na wyspach, gdzie ludzi
      mniej, gdzie ciszej i komercjalizacja jakby mniejsza. Są to miejsca, do których
      trudno dotrzeć i to powoduje, że są one mniej uczęszczane. Ja docieram do
      takich miejsc jachtem - dlatego mi łatwiej.
      Gdybym miał odpowiedzieć jednym słowem - odpowiedziałbym Milos, ale zanim
      udzielę takiej odpowiedzi wolałbym abyś napisała nieco więcej o tym co Cię
      interesuje.
      • Gość: nona Re: odludne miejsca i ciche plaże - gdzie na wysp IP: 213.25.48.* 12.01.07, 08:33
        Sifnos
    • q3a1 Re: odludne miejsca i ciche plaże - gdzie na wysp 12.01.07, 18:30
      No to ja rzucam na stół: Siros, zachodnie wybrzeże:).
      q3a
      • jacek1f wiem, ale ... nie powiem. 12.01.07, 18:37
        Bo to sa ODLUDNE, CICHE miejsca...
        :-)
      • bebiak Re: odludne miejsca i ciche plaże - gdzie na wysp 12.01.07, 18:41
        Z tych przez Was wymienianych nie byłam tylko na Gavdos ale zdecydowanie uważam
        (w temacie wątku), że Amorgos.
        Dorzuciłabym jeszcze Astipalaię albo może coś z Małych Cyklad?
        Taka Koufonissi... urocza, ale dla lubiących samotność.
        Osobiście uwielbiam miejsca nieskażone masową turystyką, ale taka Koufonissi i
        Astipalaia to dla mnie wysepki na bajkowy weekend a nie na wakacje (maleńkie,
        ja bym uschła z nudów mimo szczególnych upodobań ), choć znam osoby, które na
        Koufonissi czy Astipalai siedziały i dwa tygodnie, ale to kwestia pewnych
        wewnętrznych cech i upodobań.
        Dla mnie powtórzę pod każdym względem: Amorgos.
        Pozdrowienia. B.
        • jacek1f Ty trenu podskoki najutro... n/t 12.01.07, 18:48
          • bebiak Re: Ty trenu podskoki najutro... 12.01.07, 18:50
            Gdzie?????
            W kancelarii mam trenować???? Teraz?
            Ja jeszcze intensywnie pracuję - jak widać!

A Ty... trenujesz już?????

:DD
            Filakia
            • jacek1f tia, jestem wlasnie jednym wielkim zakwasem:-0n/t 12.01.07, 18:59
              • flisvos Re: tia, jestem wlasnie jednym wielkim zakwasem:- 14.01.07, 23:52
                ja polecam erikouse mala wysepke kolo corfu, jesli chodzi o nocleg jest tam
                hotel z wynajeciem pokoi raczej bedzie ciezko; wyspeka jest piekna bardzo
                spokojna z duza plaza i szumem morza:)

www.hotelerikousa.gr/index_en.html
                pozdrawiam
                • Gość: gazela Re: tia, jestem wlasnie jednym wielkim zakwasem:- IP: *.wup-katowice.pl 16.01.07, 11:45
                  Bardzo dziękuję za odpowiedzi :-) Na Amorgos i Milos byłam! - CUDNE CUDNE
                  MIEJSCA!!! Zastanawiałąm się nad wysepkami leżącymi w okolicach Ikarii i Samos
                  (Ikarię odwiedziłam w zeszłym roku i było pięknie) a Dodekanezem, czy ktoś
                  słyszał może o wyspach Lipsi i Fourni? Czy warto TAM się wybrać??? Zastanawiałam
                  się też nad Samos ale widziałam w internecie kilka zdjęć z tamtejszych plaż i
                  choć są one piękne wydawały się dość zatłoczone (parasole, leżaki itp. :))) a ja
                  cenię sobie kontakt z naturą i całkowite odosobnienie.
                  Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie - czy ktoś odwiedził może wąwóz Vikos
                  (podobno jest to najpiękniejszy wąwóz w Europie) i góry Pindos (widziałam wiele
                  zdjęć stamtąd i powiem szczerze że jestem w szoku bo nie spodziewałam się że
                  grecja ma takie piękne i różnorodne geologicznie góry). Chciałabym tam dotrzeć
                  ale przyznam szczerze nienardzo wiem jak a nie dysponuję samochodem :/
                  Pozdrawiam!!!
                  • bah77 Re: tia, jestem wlasnie jednym wielkim zakwasem:- 16.01.07, 12:25
                    > czy ktoś odwiedził może wąwóz Vikos...

Byłem przejazdem w Zagori:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,50565337,50702269.html

Czy wiesz, że góry zajmują ponad 80% powierzchni Grecji?

Myślę, że do Zagori możesz dotrzeć autobusami KTEL, np. z Salonik, zapewne z
                    przesiadką w Janinie...

bah77

• Gość: gazela Re: tia, jestem wlasnie jednym wielkim zakwasem:- IP: *.wup-katowice.pl 17.01.07, 09:57
                      No piękne!!! piękne te zdjęcia! na prawdę imponujące. Czuję się jeszcze bardziej
                      zachęcona aby tam pojechać :-))))) Tak, myślałam właśnie o autobusie KTEL z
                      Aten, mam nadzieję że takowe połączenia istnieją i że zrealizuję kiedyś swoje
                      marzenie. :-)
                      > Czy wiesz, że góry zajmują ponad 80% powierzchni Grecji? :-))) bardzo
                      prawdopodobne, bo gdzie nie spojrzeć, tam jakies wysokości :->
                      • bah77 Re: tia, jestem wlasnie jednym wielkim zakwasem:- 17.01.07, 10:59
                        Gazelo, dziękuję! :D

I życzę Ci rychłej realizacji Twojego marzenia!!!

Oczywiście, po drodze do Zagori musisz jechać przez góry, więc zapewne
                        usiądziesz sobie przy oknie... ;-)

Choć objechałem dość spory kawałek GR, to właśnie w Zagori było to
                        najpiękniejsze miejsce podczas mojej wycieczki:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,50565337,52377213.html

Pozdrawiam serdecznie

bah77
                        • Gość: newborn Re: tia, jestem wlasnie jednym wielkim zakwasem:- IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.01.07, 23:55
                          widzę, że macie tu już spore greckie doświadczenie, ja postanowiłem zarazić się
                          tym dopiero tera. Mam do Was pytanie jak najłatwiej i najtaniej z Aten dostać
                          sie na wyspę Milos? Z gory dziekuje za wszystkie rady.
                          • Gość: szymon Re: tia, jestem wlasnie jednym wielkim zakwasem:- IP: *.ec.zgora.pl 23.01.07, 09:21
                            Witam, wiedzę, ze można tu otrzymać jakieś podpowiedzi. W Atenach będę w
                            sierpniu wraz z żoną i 5-letnim synkiem. Lecimy liniami easy-jet czyli w
                            Atenach planowo będziemy na około godz. 21. Mam do Was pytanie: jak najlepiej
                            dostać się na wyspę Ionian do Zakynthos.
                            • bah77 Re: Zakinthos... 23.01.07, 12:19
                              Tu podawałem:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=45748826&a=47258934

bah77
                            • Gość: nina Re: tia, jestem wlasnie jednym wielkim zakwasem:- IP: 213.25.48.* 24.01.07, 00:37
                              Zdarza się, że promy pływają z duzym opóźnieniem i nikt ( oczywiście z Greków )
                              się tym nie przejmuje ani temu nie dziwi. W sprawach transportu są
                              ogólnie "zwolnieni" :)
                          • bah77 Re: Milos - promem z Pireusu (n/t)... 23.01.07, 10:41
                            • Gość: newborn Re: Milos - promem z Pireusu (n/t)... IP: *.ec.zgora.pl 23.01.07, 10:58
                              jak często sa te promy i jaki jest mniej wiecej koszt?
                              • bah77 Re: Milos - promem z Pireusu... 23.01.07, 11:35
                                Skorzystaj np. z tej strony:

www.ferries.gr/greek-islands-ferry/ferry_milos.htm

bah77
                              • Gość: przemek Re: Milos - promem z Pireusu (n/t)... IP: *.ip.skylogicnet.com 25.01.07, 11:43
                                Byłem na Milos 2006.
                                Płynołem szybkim katamaranem (Speedruner nr jakiśtam) wypływał rano (chyba koło
                                8.00). Za siedzenie lotnicze 35 euro. Czas podróży (przez serifos i sifnos)ok 5
                                godzin.
                                Plaże na Milos szczerze polecam.
                                • mediterraneo1978 Nawet w mieście Rodos można cos odludnego znaleźć 25.01.07, 12:18
                                  I to nawet w sierpniu - chodzi o zachodnią plażę ze skałami, vis a vis hotelu
                                  Belcvedere, czyli juz wylot na Kritikę i Ixię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka