Dodaj do ulubionych

rejs po wyspach greckich

IP: *.lodz.mm.pl 13.01.07, 14:13
witam

poszukuje wszelkich informacji o rejsach po wyspach greckich- najlepsze
czartery, ceny, sternicy. moze ktos z Was juz tam plywal i podzieli sie
wrazeniami.pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • amigo50 Re: rejs po wyspach greckich 13.01.07, 14:56
      Pływam po greckich wodach już trochę czasu, rejsów nazbierało się już chyba
      około 30, więc jakąś wiedzę na ten temat już posiadłem. Sporo na ten temat
      pisałem już na tym forum i na forum "Grecja i wyspy greckie". Spróbuj tam
      pokopać, zwłaszcza, że nie jest to takie trudne a nie chciałbym zanudzać.
      Na pierwszy rzut podam kilka linków.

Z rejsu 2006 rozpocząłem relację, doprowadziłem ją do pewnego miejsca a później
      zaczęło trochę czasu brakować:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37196&w=48822511

Próbowałem zorganizować w ubiegłym roku jeszcze jeden rejs - ale nie wyszedł -
      na trasie Ateny-Kreta-Ateny :
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37196&w=42550074
      Tutaj znajdziesz fotorelację z 1 części rejsu w 2005 r. Część 2 jeszcze nie
      powstała. Czy powstanie? Czas pokaże.
      www.amigo1.ao.pl/

Tutaj fotorelacja z Naxos
      Naxos : www.amigo.ao.pl/

A jeśli chodzi o Twoje pytanie, to może spróbuj postawić bardziej konkretne
      pytania, bo rejsach po wyspach greckich wydaje mi się, że mógłbym książkę
      napisać...gdybym mial większy ciąg do pióra, czy może raczej klawiatury.
      ...a może coś raczej na jakąś pocztę?
      • Gość: KIWI Re: rejs po wyspach greckich IP: 83.238.70.* 13.01.07, 15:27
        Zdjęcia imponująco piękne ............ nic dodać nic ując............
      • m.c.r Re: rejs po wyspach greckich 13.01.07, 16:42
        To ja się podepnę pod pytania, czy znacie kogoś, kto organizuje takie rejsty
        (ale nie 5, tylko 2 tygodniowe ;-) ) po wyspach? Jakieś przykładowe ceny?
        • Gość: Ania Re: rejs po wyspach greckich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 13:55
          My plywalismy w zeszłym roku po Jońskich - korfu, lefkada, kefalonia, zakynthos
          Cudo - pięnie, cieplo, delikatne wiatry ( aczkolwiek 3 czy 4 razy bylo
          konkretnie:) - łączni z chorobą morską:) Hihi
          Organizowalismy sami - grupa 9 osob na sternik ( znajomy wiec za darmo:) )
          Cenowo wyszło to ok 4000 za osobę - wynajęcia jachtu, transport - samochód,
          ubezpieczenie, jedzeni ( troche z Polski, ale głownie knajpy, niezłe imprezy,
          wynajęcie skuterów itp)
          Z przyjemnościa odpowiem na konkretne pytania
          • m.c.r Re: rejs po wyspach greckich 16.01.07, 20:43
            A tam pytania, z miłą chęcią bym się na coś takiego wybrał, ale to w przyszłym
            roku, w tym jońskie zwiedzę od strony lądu :)
            W 2008 będę na pewno szukał rejsu po cykladach :)
            • Gość: ania Re: rejs po wyspach greckich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 10:05
              hmmmmmm cyklady:)
              nie bylam ale kiedys napewno:)
              Ale jońskie są piękne - plaże skłąki woda:) cudo:)
              delfinki, ogromne zółwie, pyszne owoce morza:)
              • m.c.r Re: rejs po wyspach greckich 17.01.07, 20:19
                Ano są piękne, są :) Już mam wszystko zaplanowane, Zakynthos, później Kefalonia,
                wycieczka na Itakę i Lefkadę. Do pełni szczęścia braknie jedynie Korfu i Paxi
                (ale cóż, to tylko dwa tygodnie a i poleżeć czasem na plaży trzeba :) ).
                Co do delfinów - ponoć łatwiej wygrać w totka, niż je zobaczyć, żółwi też ni
                widu, ni słychu (może czasem na kilka sekund wystawi mordkę z wody :) ), a owoce
                - mniam.
                Mam nadzieję, że da się tam zjeść faszerowane kalmary, bardzo mi posmakowały jak
                byłem na Thassos (a niestety nie widzę ich w menu zakyntiańskich restauracji :( ).
                Z całą pewnością nie odpuszczę sobie też Koryntu, Delf, Maratonu i Olympii, na
                to powinien mi jeden dzień wystarczyć;)

W każdym razie wciąż szukam chętnych na ten wypad :(
        • tropikey Re: rejs po wyspach greckich 17.01.07, 18:08
          cześć,
          rejsy wśród wysp greckich nie są chyba zbyt często organizowane przez ludzi z
          Polski (oprócz wyjazdów całkowicie prywatnych). O ile się dobrze orientuję, to
          zajmują się tym, np. tutaj:
          www.bluesails.com
          Zajrzyj, może Cię to zainteresuje. Pozdrawiam, Bartek
          • tropikey Re: rejs po wyspach greckich 17.01.07, 18:11
            przepraszam, prawidłowy link, tutaj:
            www.blue-sails.comBartek
            • tropikey Re: rejs po wyspach greckich 17.01.07, 18:12
              oj, jak coś się zacznie walić, to na całość Jeszcze raz:
              www.blue-sails.com
              Chyba wreszcie działa?
              • m.c.r Re: rejs po wyspach greckich 17.01.07, 20:22
                działa, działa :))
        • amigo50 Re: rejs po wyspach greckich 18.01.07, 00:33
          m.c.r napisał:

> To ja się podepnę pod pytania, czy znacie kogoś, kto organizuje takie rejsty
          > (ale nie 5, tylko 2 tygodniowe ;-) ) po wyspach? Jakieś przykładowe ceny?

W chwili obecnej większość rejsów, to indywidualne inicjatywy miłośników i
          sympatyków żagli. Zdecydowanie rzadziej widuje się dziś biało-czerwoną pod
          salingiem niż kilka lat temu. Mi też bardzo rzadko zdarza się spotkać jakąś
          polską załogę, choć oczywiście nie znaczy to, że polskich załóg tam nie ma.
          Są, oczywiście są!

Ja organizuję takie rejsy w gronie znajomych, znajomych moich znajomych i tych,
          którzy docierają do mnie w różne, często bardzo dziwne sposoby.
          Ci, którzy pływają ze mną nie muszą mieć żadnych uprawnień, kwalifikacji,
          kwitów na wiedzę, stażów morskich i innych tego typu zupełnie niekoniecznych
          rzeczy.

Koszty?
          To pytanie bardzo szerokie, bo obejmuje kilka rodzajów kosztów i różne czynniki
          o tych kosztach decydują.

I tak (naturalnie z grubsza):

1. Czarter jachtu
          Koszt zależy od radzaju jachtu, który wypożyczamy, jego wieku, jego wielkości,
          terminu kiedy zamawiamy czarter i kiedy wpłacamy pierwszą ratę, na jak długo
          jacht bierzemy i od kogo bierzemy.
          Ja, od wielu już lat czarteruję jacht w tym samym źródle w Atenach, bez żadnych
          pośredników dzięki czemu stawki mam odowiednio niskie. Dokonuję zwykle
          rezerwacji w m-cach grudzień/styczeń i pierwszą ratę wnoszę do 15 lutego.
          Jacht, który w ostatnich dwóch sezonach czarterowałem miał 44 stopy długości,
          miał 9 lat, był w stanie lepszym niż dobrym, dzielnym, bezpiecznym, mogło na
          nim pływać 8 osób i w przeliczeniu na jedną osobę kosztował 500 do 525 euro za
          dwa tygodnie.

2. Wyżywienie.
          Żywimy się praktycznie niemal w całości na jachcie (oczywiście, jeśli chcemy
          wychodzimy do knajpek). Ja kalkuluję stawkę 15 euro dziennie, ale mieścimy się
          praktycznie około 12 euro. 14 dni to około 200 euro na osobę.
          Kasę zbieramy w zależności od potrzeb.

3. Paliwo i opłaty portowe.
          Zakładam 25 euro na osbę na tydzień - w praktyce jednak wychodzi do 40 euro na
          dwa tygodnie. W stawce tej mieści się paliwo dla jachtu, bo jacht, choć ma
          napęd żaglowy, to jednak potrzebuje trochę paliwa, bo to i manewry portowe, i
          światła nawigacyjne, i oświetlenie w kabinach, i zżerająca ogromne ilości prądu
          lodówka (a wolimy przecież piwo i wino zimne - czyż nie?)itd. W stawce też
          mieszczą się w praktyce koszty tankowania słodkiej wody a także ewentualne
          opłaty portowe. Piszę "ewentualne", bo udaje mi się dość skutecznie omijać
          konieczność dokonywania tych opłat.
          Tę kasę również zbieramy i rozliczamy wg potrzeb.

Innych opłat nie ma!
          Uwzględnić jednak trzeba konieczność zostawienia kaucji gwarancyjnej w
          wysokości około 1500 euro od załogi, która to kaucja jest rozliczana i zwracana
          po zakończeniu rejsu. Trzeba więc mieć dodatkowe około 200 euro, które co
          prawda wróci, ale mieć trzeba.

Gdyby ktoś był zainteresowany pływaniem jeszcze w tym roku, to trzebaby było
          zdecydować się dość szybko.

Nie wiem skąd wzięła się uwaga o 5 tygodniowych rejsach, bo choć zdarzało mi
          się tam pływać ponad 2 miesiące w roku też, to jednak 5 tygodniowego rejsu tam
          jeszcze nie organizowałem.

Jeżeli chodzi o trasę, to wszystko jest do obgadania, choć oczywiście mam swoje
          typy. Mój ulubiony rejon pływań to Cyklady, ale inne miejsca oczywiście też.
      • madziucha8 Re: rejs po wyspach greckich 25.01.07, 14:54
        hej razem ze znajomymi planujemy rejs pod koniec kwietnia. czarterujemy jacht
        od firmy Agencja Czrterpartner . Jest to niemiecka firma filia w Krakowie. Czy
        ktos moze cos o tej firmie powiedziec? Czy ktos ja zna?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka