Dodaj do ulubionych

Cypr w marcu

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.01, 15:36
Czy ktoś potrafi powiedzieć jakie są warunki wypoczynku na Cyprze w marcu ?
Jaka jest pogoda ? Czy da się o tej porze roku kąpać w morzu lub basenie
hotelowym ? Czy ma sens wyjazd w tym terminie ? Za wszelkie informacje z góry
dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: shell Re: Cypr w marcu IP: 195.136.252.* 13.12.01, 10:00
      Jacku,
      Jeśli marzy ci się ciepły słoneczny urlop to odradzam Cypr w marcu. Średnia
      temperatura dla tego miesiąca to ok. 15 stopni. Na Cyprze oficjalny sezon
      kończy się 15 listopada, a zaczyna 15 marca - w czasie tej przerwy na plażach
      nie ma ratowników, wiele sklepów, barów, knajpek jest zamkniętych, autobusy
      kursują tylko do 16.00 a zmierzch jest ok. 17.00 - trwają wakacje dla
      Cypryjczyków. Okres zimowy na Cyprze to pora deszczowa, największe opady są co
      prawda w grudniu, ale w marcu też jeszcze jest ich sporo. Oczywiście można
      liczyć na wyjątkowo słoneczne dni i wtedy temperatura jest znacznie wyższa, ale
      woda w morzu dopiero ogrzewa się po zimie i osiąga temperatury Bałtyku.
      Turystów wtedy mniej i łatwiej się zwiedza, ale pamiętaj że wiele wspaniałych
      zabytków (np. zamki Krzyżowców)i pięknych piaszczystych plaż "zostało" po
      tureckiej stronie. Osobiście nie radzę przekraczać granicy tureckiej, bo w
      paszporcie wstęplują Ci, iż uznajesz tym samym republikę północno-cypryjską a
      potem będziesz miał kłopoty z odwiedzeniem np.Grecji.
      Myślę, że lepiej przenieść urlop na początek maja - wtedy powietrze i woda będą
      miały przyjemną temperaturę, nadal będzie jeszcze przed ścisłym sezonem
      turystycznym.
      Pozdrawiam
      • Gość: magda Re: Cypr w marcu IP: 10.85.101.* 14.12.01, 20:09
        Jacku !

Ja bylam w tym roku wlasnie w marcu i polecam. Nie jest to upalna pogoda, ale doskonala na
        wycieczke dookola Cypru. Szukaj info w okolicach konca marca 2001 , pisze tam wiecej

M
        • Gość: shell Re: Cypr w marcu IP: 195.136.252.* 17.12.01, 10:56
          Gość portalu: magda napisał(a):

> Jacku !
          >
          > Ja bylam w tym roku wlasnie w marcu i polecam. Nie jest to upalna pogoda, ale d
          > oskonala na
          > wycieczke dookola Cypru. Szukaj info w okolicach konca marca 2001 , pisze tam w
          > iecej
          >
          > M

Jeśli chodzi o zwiedzanie, również nie odradzałam. Sama byłam na początku
          grudnia.Ale jeśli Jacek pyta o kąpiele morskie to lepiej żeby się nie rozczarował
          i nie liczył na leniuchowanie na plaży, czy przy hotelowym basenie.

• Gość: Jorn Re: Cypr w marcu IP: 217.11.141.* 20.12.01, 15:58
        Ja byłem w lutym 2001. Pogoda: przez dwa tygodnie - łacznie ok. 10 godzin
        deszczu. Temp.: nad morzem 18-22 st. C (nie są to dane statystyczne, tylko
        pogoda, na jaką ja trafiłem), w górach: -2 st. C i kupa śniegu (niektóre drogi
        nieprzejezdne. Knajpki: faktycznie sporo zamkniętych, ale łatwo można znaleźć
        otwarte (uwaga: niektóre wieczorem podają tylko napoje). Polecam wynajęcie
        samochodu (uwaga! ruch lewostronny - pierwszego dnia zalecam wyjazd ok. 7 rano,
        kiedy jest mniejszy ruch i można się nauczyć jeździć), poza sezonem ceny
        znacznie spadają (Hyundai Accent ok. 400 zł za 3 dni). Autobusy tylko do
        zmierzchu. Przy przechodzeniu na turecką stronę w Nikozji (jedyne przejście)
        nic nie wbijaja do paszportu, tylko dają przepustkę, którą zabierają przy
        powrocie (uwaga - należy wrócić przed 17.00) - polecam. Po przejściu należy
        udać się do Bramy Kyreńskiej, jest tam biuro turystycze z entuzjastyczną
        obsługą, która wręczy ok. kilograma map, książek i folderów. Woda w morzu - jak
        Bałtyk w sierpniu, tylko czyściejsza (dało sie wykąpać).

Pozdrawiam

Jorn
        • drops1 Re: Cypr w marcu 13.01.02, 18:36
          ludzie! Zdecydujcie się w koncu: w marcu będzie tam LATO czy jednak tylko
          WIOSNA? To duża różnica, spacerować po plaży, a kąpać się i opalać. Też bym się
          tam wybrał, ale na pewno nie na spacery!!!
          CZY KTOŚ MA WIADOMOŚCI NA 100 PROC.?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka