Gość: Kasia IP: *.chorzow.sdi.tpnet.pl 20.05.03, 11:05 Dostałam ofertę wczasów na wyspie Zakinthos. Czy wiecie coś więcej na temat tego miejsca i ich oferty tamże? Z góry dzięki za odzew Kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miriam_73 Re: ZAKINTHOS? 20.05.03, 14:04 Kasiu, osobiście na Zakhintos nie byłam, natomiast będąc w ub. roku w Grecji rozmawiałam na temat tej wyspy z naszą pilotką - mówiła, że są ładne piaszczyste plaże, dużo zatoczek i wspominała coś o ... żółwiach (chyba - jeśli dobrze pamietam - jakiś rezerwat). W każdym razie polecała tę wyspę jako miejsce bardzo malownicze i urocze. Odpowiedz Link Zgłoś
ptasia Re: ZAKINTHOS? 20.05.03, 14:13 żółwi morskich jest w ogóle bardzo dużo w rejonie wysp Jońskich, są pod ochroną;; zresztą, w całej Grecji trwa kampania na rzecz ratowania żółwi, które niestety źle wpółżyją z turystami :( a o ile wiem, Zakinthos jest śliczna, i kiedyś tam MUSZĘ dotrzeć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aslan Re: ZAKINTHOS? IP: 80.76.56.* 20.05.03, 15:30 moja matka byla w zeszlym roku. Drgo jazk diabli do plazy sie jezdzi autobusem, w nycy nie mozna sie kapac bo zolwie wylaza na brzeg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: ZAKINTHOS? IP: *.acn.pl 20.05.03, 21:23 Dla mnie rewelacja. Zreszta sami zobaczcie. Mi sie bardzo podoba. I mam zamiar tam jechac w tym roku, ale tylko z niemieckiego Tui. Oferty nie sa drogie. W Polsce ma to tylko Big Blue. Podam kilka linków, to co znalazlam: www.travel-to-zakynthos.com/gallery.php www.zanteguru.com/places/location/tsilivi.html www.e-zakynthos.com/hotels/ www.greekislands.freeserve.co.uk/zante/zante% 20links.htmwww.zante4sale.com/ad_results_area.php?area=Kalamaki Mozna tu znaleźć hotele na własna reke. Piekne plaże, piekne wille za niewielkie pieniądze, np. 100 euro za wynajecie willi. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: ZAKINTHOS? 20.05.03, 21:30 Nieprada, Zakynthos z kontynentem ma także Sigma Travel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: ZAKINTHOS? IP: *.acn.pl 21.05.03, 16:50 No może ma i sigma. Nie wiem. ja chciałam byc miła i podałam komus informacje razem z linkami. Zamiast podziekowac, to jak zwykle na forum w gazecie tylko krytyka. Wstydź sie. Nie ładnie. Ja słyszałam tylko o ofercie Big Blue, co nie znaczy, ze z nimi jade. mam zamiar wybrac sie z niemieckiego katalogu TUI lub prywatnie, bo samolot z Niemiec nie jest drogi i hotele jak widac w linkach tez. I nie krytykuj tak wiecej. Nie podoba mi sie to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria. Re: ZAKINTHOS? IP: *.acn.pl 21.05.03, 20:36 Sprawdziłam ich ceny na inne imprezy, tzn. Egipt, majorka. Sa bardzo drodzy, za 1 gwiazdke hotel - 14 dni chca około 2600. Daj spokój, bardzo drogo za taki luksus jak hotel 1 gwiazdka. ktos z nimi jeździ? Za te pieniądze z Neckermanna mam min. 3 gwiazdki, a w last minute nawet 4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: ZAKINTHOS? IP: *.chorzow.sdi.tpnet.pl 21.05.03, 08:27 A czy ktoś z Was był tam z big blue? Jeśli tak, napiszcie więcej. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: New Re: ZAKINTHOS? IP: 195.136.95.* 21.05.03, 08:50 Gość portalu: Kasia napisał(a): > A czy ktoś z Was był tam z big blue? > Jeśli tak, napiszcie więcej. > Dzięki ... przecież to jest nowa oferta, więc raczej jeszcze nikt z nimi nie był. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: ZAKINTHOS? IP: *.nsm.pl 21.05.03, 15:43 moze byc tam calkiem ciekawie.. a jak z dysko? i nocnym zyciem? nie bylam nidgdy ale wydaje mi sie ze zakinthos to zadupie... piekne zadupie:P Odpowiedz Link Zgłoś
ptasia Re: ZAKINTHOS? 21.05.03, 18:12 hm, jak latają czartery to już (niestety) nie jest takie zadupie. a poza tym zależy kto czego szuka (imho miejsce bez "dysko" to nie zadupie :))); jak życia nocnego, to chyba inne rejony się w tym specjalizują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria. Re: ZAKINTHOS? IP: *.acn.pl 21.05.03, 20:03 Ptasia, ale mozna tez dopłynac promem z Korfu. Mi sie bardzo podoba. W linkach zamieszczonych na ich strony mozna duzo zabaczyc. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
ptasia Re: ZAKINTHOS? 21.05.03, 22:01 Mario, ja wiem, że mozna płynąć prmem, i nie tylko z Korfu, z Patras też. palcem po mapie już tą podróż odbyłam :)). te czartery miały być dowodem na niską "zadupowość" wyspy i odpowiedzią na poprzedni post. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: ZAKINTHOS? IP: *.acn.pl 21.05.03, 20:27 Grecja + Zakynthos 15 dni samolotem . Sigma Travel 1 dzień Przelot do Salonik. Przejazd do Pierii. 2 dzień Przejazd do Kalambaki. Po drodze zwiedzanie słynnych klasztorów w Meteorach, malowniczo usytuowanych pośród fantastycznego, skalistego krajobrazu. 3 dzień Przejazd do Aten. Po drodze zwiedzanie Delf- duchownego centrum antycznej Grecji. 4 dzień Zwiedzanie Akropolu Ateńskiego i Muzeum Archeologicznego na Akropolu. Po południu czas wolny w centrum miasta. Możliwość wzięcia udziału w wieczorze folklorystycznym na Place - Starym Mieście. 5 dzień Czas wolny lub fakultatywnie wyjazd do Mariny Trocadero. Zaokrętowanie na statek turystyczny. Całodzienna Wycieczka na Wyspy Sarońskie ( Poros, Hydra, Egina). 6 dzień Przejazd autokarem do Olimpii. Po drodze postój przy Kanale Korynckim i wizyta w Argolidzie, zwiedzanie Myken: Lwia Brama, Mury Cyklopów, Grobowiec Agamemnona. Następnie zwiedzanie Epidauros- najsłynniejszego teatru antycznego na świecie. 7 dzień Zwiedzanie Olimpii - miasta słynącego ze starożytnych igrzysk - świętego miasta Greków. Przejazd na przystań promową - przeprawa promem na piękną wyspę Zakynthos. Zakwaterowanie w hotelu*** położonym w niedalakiej odległości od plaży w miejscowości Laganas. 8 - 13 dzień POBYT NA WYSPIE ZAKYNTHOS Miasteczko Laganas, położone ok. 6 km od stolicy wyspy Zakynthos, leżące przy najładniejszej piaszczystej, żółtej plaży wyspy długości ok. 8 km i o tej samej nazwie. Idealne miejsce do kąpieli dla dzieci ze względu na płytkie morze nawet 100 metrów od brzegu. W miasteczku wypożyczalnie samochodów i skuterów a na plaży atrakcyjne sporty wodne. Codziennie śniadania kontynentalne i obiadokolacje serwowane. Na miejscu możliwość wzięcia udziału w wycieczkach organizowanych przez biura greckie np: objazd autokarem po wyspie, całodzienna wycieczka statkiem, wyprawa do grot i po zatoce gdzie spotkać można żółwie Caretta-Caretta, jeep safari oraz wiele innych propozycji. 14 dzień Przeprawa promem na Peloponez. Przejazd do Pierii. Po drodze krótkie zatrzymanie w Patrze, następnie przeprawa promem z Rio do Antirio. Krótki przystanek w Termopilach. 15 dzień Przejazd do Salonik zwiedzanie miasta z autokaru. Czas wolny na zakupy. Przelot do Warszawy. Śniadania i obiadokolacje. Terminy od czerwca do września. --------------------------------------------------------------- Sprawdziłam Sigma Travel. Wszystko cacy. A jak ktos nie chce tego zwiedzania wczesniejszego tylko sam pobyt w Zakhyntos to co wtedy? Czeka na lotnisku przez 8 dni? Odpowiedz Link Zgłoś
ptasia Re: do Marii 21.05.03, 22:07 nie rozumiem - przecież jeśli ktoś chce tylko na Zakinthos, to jedzie na Z., nie pcha się w objazdówkę, to chyba jasne. Miriam podała przykład oferty, którą jest TAKŻE na Zakinthos, jako jedna z paryu na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: do Marii IP: *.chello.pl 21.05.03, 22:32 Na Zak. mozna skoczyc ale na tydzień bo potem nuda i co robić gdzie jechać ??? jak wszystko zaliczone ? tylko opalanie,opalanie,opalanie,opalanie!! Odpowiedz Link Zgłoś
ptasia Re: do Marii 22.05.03, 06:22 Gość portalu: Agnieszka napisał(a): > Na Zak. mozna skoczyc ale na tydzień bo potem nuda i co robić gdzie jechać ??? > jak wszystko zaliczone ? czyli co: zwiedzone? imho, idealnie byłoby połączyć Zakinthos z Korfu, Itaką i Kefalonią = objechać W-y Jońskie :)) >tylko opalanie,opalanie,opalanie,opalanie!! niekoniecznie: pływanie, nurkowanie, pływanie, nurkowanie! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: do Agnieszki IP: *.acn.pl 22.05.03, 08:09 Ale warto tam pojechac? Ładnie jest chyba, przynajmniej tak wyglada. Opowiedz cos więcej, prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielona Re: ZAKINTHOS? IP: *.chello.pl 22.05.03, 10:04 Byłam tam nawet kilka razy, podaj mi miejscowość w której położony jest hotel to napisze Ci więcej o tej uroczej wyspie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: ZAKINTHOS? IP: *.chorzow.sdi.tpnet.pl 22.05.03, 12:37 Jeszcze nie wybrałam konkretnego hotelu, zastanawiam się co warto tam zobaczyc i czy będzie co robić tam przez dwa tygodnie, gdzie najatrakcyjniej etc.Dodam, że chcemy pojechać tam z półtorarocznym dzieckie. Oboje z mężem lubimy przyrodę i zaciszne miejsca. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielona Re: ZAKINTHOS? IP: *.chello.pl 22.05.03, 19:17 Jest to urocza, zielona z malowniczymi zatoczkami wyspa. Dla zwolenników nocnego życia jest tam prawdziwy raj. Dużo dyskotek, pubów i hała�liwych Anglików. Najpopularniejszš miejscowo�ciš jest Laganas z długš cišgnšcš się przez 8 km. piaszczystš plażš z bardzo płytkš wodš (200 metrów od brzegu woda jest po kolana), plaża ta jest uznawana jako jedna z najpiękniejszych w Grecji. Przy plaży usytuowanych jest wiele restauracji i tawern w niektórych organizowane sš wieczorki z greckš muzykš na żywo. Wynajęcie leżaka w zeszłym roku kosztowało 4 euro (ale można się targować) na plaży można zaopatrzyć się w bardzo smacznš owocowš sałatkę z jogurtem albo z lodami (miamiam), która kosztuje 4 euro. Na wyspie jest bardzo dobre połšczenie autobusowe z wszystkimi miejscowo�ciami, które zaczynajš swój bieg w stolicy wyspy Zakinthos. Nie brak tam również wypożyczalni samochodów i mopedów ( honorowane jest nasze polskie prawo jazdy). Lokalne biura oferujš, wiele wycieczek np. do Aten, Olimpii ( teren starożytnych igrzysk), na wyspę Kefalonia (tam gdzie nagrywany był film Kapitan Korelii), statkiem dookoła wyspy, autokarem po wyspie. Ale majšc na uwadze fakt, że jedziecie z takim maluchem to odradzam udział w wycieczkach i proponuję wynajšć samochód. Jeżeli będziecie zakwaterowani w hotelu położonym w Laganas to wybierajcie z dala od centrum. Centrum Laganas to jedna długa ulica przy której położone sš kawiarnie, puby i hotele, jest tam straszny hałas do godziny 3 nad ranem, a więc pobyt w hotelu z takim małym dzieckiem położonym w centrum nie należałby do przyjemnych. Sama wyspa jest godna uwagi i warto tam spędzić urlop, pomijajšc jednak miesišce lipiec i sierpień panujš tam zbyt wysokie temperatury, które wasz maluch zniósłby nie najlepiej. Główne reklamówki wyspy to żółwie kareta-kareta, które przypływajš tam z Basenu Morza �ródziemnego i składajš na plażach Zakinthos jajeczka, czę�ć tych plaż jest pod ochronš i nie wszędzie można wbijać parasole, lokalne biura organizujš wycieczki po zatoce Laganas podczas których można spotkać żółwie ( długo�ć żółwia wynosi 1,20 ). Drugš reklamówkš jest zatoczka Nawagio, często spotykana na różnego typu pamištkach z Grecji. Dopłynšć można do niej tylko od strony morza, podziwiać widok na niš można również z góry. Zatoczka ta otoczona jest dookoła wapiennymi skałami, a na piaszczystej plaży porzucony jest wrak statku, natomiast błękit morza jest tak urzekajšcy, że trudno go opisać, bo patrzšc z góry na niš to naprawdę zapiera dech w piersiach. Chyba wystarczy jak za mało to dajcie znać. Pozdrawiam i życzę miłego pobytu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: ZAKINTHOS? IP: *.chorzow.sdi.tpnet.pl 23.05.03, 08:34 Bardzo Ci dziękuję za te infos. Czy możesz powiedzieć z jakiego biura byłaś i za ile? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: ZAKINTHOS? IP: *.acn.pl 23.05.03, 08:58 Bardzo duzo, dzieki. Ale napisz jeszcze cos o miejscowosci TSILIVI, do której wysyla Big Blue. ostatecznie moze z nimi pojade. Maja chyba najlepsza cene i czarter bezposrednio na wyspe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielona Re: ZAKINTHOS? IP: *.chello.pl 23.05.03, 11:23 Ja byłam tam z Sigmą w 1997 na wczasach pobytowych i w zeszłym roku na wycieczce objazdowej połączonej z pobytem na Zakinthos. Mieszkaliśmy w Langanas to zdecydowanie najlepiej rozwinięty kurort Zakinthos. Jeśli chodzi o Tsilivi jest miejscem dużo spokojniejszym niż Laganas z piaszczystą plażą, kryształową i płytką wodą. Plaża w Tsilivi jest trzecią w kolejności z najczęściej odwiedzanych plaż wyspy. Dookoła znajdują się gaje oliwne, a w środku nich przepiękne wille najbogatszych mieszkańców wyspy. Położona jest 6 km od stolicy ( bilet na autobus rejsowy do stolicy 0,75 euro w jedną stronę, taksówka ok. 8 euro). Nie brak tam tawern, kawiarenek gdzie można wypić wspaniałą grecką kawę na zimno „frape”, wypożyczalni samochodów i mopedów. Jest to miejsce trochę chłodniejsze niż Laganas, bo nie jest osłonięte od wiatrów wiejących z północy, a więc lepiej znosi się wysokie letnie upały. Co warto odwiedzić będąc na wyspie: 1. Wzgórze Mbochali z pięknym widokiem na stolicę. 2. Twierdzę zbudowaną przez Wenecjan 3. Wzgórze Solomosa, gdzie pisał słowa do hymnu narodowego 4. Oczywiście stolicę i muzea 5. Kościół Agia Mavra 6. Błękitne groty 7. Zatoczkę Nawagio 8. Klasztor Anafonitrias 9. Zachód słońca w Keri albo Kampi 10. Wschód słońca w Porto Roma 11. Wioskę Volimes (zakupić coś z rękodzieła artystycznego) 12. Laganas wykupić wycieczkę po zatoce (ok. 15 euro) gdzie można podziwiać żółwie kareta-kareta. 13. Pojechać do Agios Nicolaos skorzystać ze sportów wodnych ( jest ich tam największa ilość). Z Laganas kursuje bezpłatny autobus do Agios Nicolaos. 14. Klasztor Jana Baptysty. 15. Przepiękną zatoczkę Porto Wromi- wspaniałe miejsce dla tych co lubią nurkować, dostać się tam jedynie można wynajętym samochodem lub mopedem, jednakże droga jest bardzo kręta trzeba bardzo ostrożnie jechać. To chyba wszystkie najpiękniejsze zakątki wyspy, a więc będzie co robić przez 14 dni pobytu. Życzę udanych wakacji, wiele wrażeń i wspaniałych wspomnień. Mało kto wraca z Grecji niezadowolony ( tylko urodzony malkontent), mam nadziej że i Wy przyłączycie do osób oczarowanych i zafascynowanych Grecją. Odwiedźcie też strony: www.ionion.com www.travel-info.gr/greece/Zakinthos http://www.gnato-gr A teraz parę informacji o wyspie: Bogini Artemida i Bóg Apollo wybrali tę wyspę na swoje wakacje z powodu idyllicznego krajobrazu, pełnego zieleni, cudownych piaszczystych plaż, błękitnej wody, morskich grot, romantycznych zachodów słońca i przyjemnego klimatu. Dziś podróżujący korzystają z uroków Zakynthos z podobnych względów, a także z powodu kantad, gościnności mieszkańców i kultury. Wakacje spędzone na Zakynthos będą dla Państwa niezapomnianym przeżyciem i będzie unosiła się za nimi woń jaśminu! W trosce o środowisko Mieszkańcy Zakynthos ze szczególną starannością pozostawili dość duże powierzchnie wyspy w stanie nienaruszonym, aby ochronić rzadkie okazy fauny morskiej i stworzyć podmorski park. Znany żółw wodny Caretta caretta, który od milionów lat przybywa na wyspę Zakynthos aby złożyć tu swoje jaja, znajduje na chronionych plażach bezpieczne schronienie. To samo odnosi się do rzadkiego gatunku fok Monachus monachus, który osiedlił się na południowo-zachodnim wybrzeżu Zakynthos. Z uwagi na środowisko zadbano na wyspie o to, by został zachowany labilny ekosystem. Nowoczesne miejscowości i zaplecze turystyczne, zbudowane w tradycyjnym stylu panującym na wyspie, harmonijnie wkomponowują się w krajobraz. Każdy z odwiedzających może dzięki temu zakosztować najnowocześniejszych przyjemności i usług w naturalnym i kultywowanym otoczeniu. Znacznie przyczynia się do tego wprowadzony zakaz lotów nocnych na międzynarodowym lotnisku wyspy, z którego są połączenia ze wszystkimi miejscowościami letniskowymi wraz z ą0.000 łóżek we wszystkich kategoriach hotelowych, położonymi 10-20 minut drogi. Zakynthos jest wyspą którą pokocha każdy kto ją pozna. Dojazd na Zakynthos Z lotniska krajowego w Atenach na Zakynthos można dotrzeć w przeciągu godziny. Dwa razy dziennie są połączenia lotnicze z wyspą. Lotnisko wyspy jest oddalone od miasta Zakynthos o 6 kilometrów. Autobusy Olympic Airways zawożą podróżujących do stolicy. Z wielu europejskich metropolii organizowane są loty czarterowe bezpośrednio na Zakynthos. Statkiem i samochodem można dotrzeć na Zakynthos z Killini, portu Ilii na Peloponezie, leżącym naprzeciw Zakynthos (1 godzina jazdy). Latem 10 razy dziennie kursuje statek, zimą 5 razy. Podróżujący bez samochodu wygodnie dojadą do Killini autobusami dalekobieżnymi KTEL lub koleją, która przez cały rok kursuje codziennie. Latem Zakynthos ma także trzy razy w tygodniu bezpośrednie połączenie ze statkami liniowymi z Włoch. Z Zakynthos są też miejscowe połączenia z okolicznymi wyspami i Peloponezem (Katakolo). Połączenia odbywają się przez cały rok codziennie. 16 kilometrów na południowy zachód od stolicy leży Vasiliko, rozległa wioska z dużą ilością zieleni i fontann, sadów owocowych i pól, wieloma romantycznymi plażami, oferującymi duże możliwości uprawiania sportów wodnych: Porto Roma, Aijos Nikolaos, Porto Zoro, a także Jerakas, spokojna, chroniona plaża, na której żółw Caretta caretta składa swoje jaja. Na najbardziej na południe wysuniętym miejscu wyspy, leży Keri, malownicze miasteczko przypominające stare Zakynthos, na wzniesieniu pomiędzy zielonymi pagórkami. Wąskie uliczki i kamienne domki świadczą o minionych czasach. Widok na Morze Jońskie z latarni w Keri jest imponujący, a zachód słońca oczarowuje każdego turystę. Przy wybrzeżu w miejscowości Limni jest duża infrastruktura rybacka. Warto zwiedzić położone w pobliżu skaliste wybrzeża, przy których znajdują się najpiękniejsze groty i jaskinie, jak np.. Kamares. Turyście oglądającemu górskie krajobrazy Zakynthos pokazuje zupełnie inne oblicze. Tradycyjne wioski położone są pomiędzy lasami sosnowymi. Należą do nich Volimes, trzy przechodzące w siebie miejscowości ze starymi, dobrze zachowanymi domami. Orthones, Maries i Kampi, położone w pobliżu najwyższego szczytu wyspy są szczególnie piękne. Stąd turysta obejmuje wzrokiem całą wyspę i Morze Jońskie aż do Kefalonii. Z wiosek tych widać wspaniałość kolorów zachodu słońca. Argasi, inny dobrze rozwinięty turystycznie obszar z ogromną piaszczystą plażą jest idealne dla turystów, którzy chcą przeżyć spokojne dni i noce. Kalamaki leży także na południu i jest spokojnym kurortem nad morzem posiadającym fantastyczną piaszczystą plażę i jest idealne dla każdego turysty. Długie plaże z drobnym piaskiem i płytka woda w Alikes na północnym wschodzie wyspy są punktem przyciągającym rodziny. Plaże Alkes oferują wspaniałe możliwości uprawiania sportów wodnych. Do plaży w Alikes dochodzi nowy kurort Alikanas, który staje się coraz większy. Przypuszcza się, że tu leżała starożytna Arkadia, pierwsze miasto na Zakynthos. Plaża Planou-Tsilvi na północnym wschodzie wyspy jest godna polecenia z uwagi na czyste wody i została wyróżnione niebieską flagą Unii Europejskiej. Dalej na północ znajdują się inne plaże turystyczne, jak Tragaki, Kipseli i Jerakario. Krajobraz i plaże Większość z 44 wiosek na Zakynthos zachowała swoją tradycyjną atmosferę. Turystyka rozwijała się stopniowo a wzgląd mieszkańców na środowisko nie pozwolił na powstanie wielkich kompleksów hotelowych, które pokonałyby osobliwości natury na wyspie. Są tutaj średnie i małe hotele na każdą kieszeń, które zapewniają najnowocześniejszy komfort, ale także gościnność, która często rodzi przyjaźnie. Laganas na południu, położone 11 kilometrów od miasta w najbardziej urodzajnej części wyspy pomiędzy gajami oliwnymi i winnicami kusi turystów swoimi rozległymi piaszczystymi plażami latem. To kosmopolityczne miasteczko, wraz z hotelami, kwaterami prywatnymi, możliwościami kempingowymi i urozmaiconym życiem nocnym, jest ideal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielona Re: ZAKINTHOS? IP: *.chello.pl 23.05.03, 11:40 c.d.Krajobraz i plaże Większość z 44 wiosek na Zakynthos zachowała swoją tradycyjną atmosferę. Turystyka rozwijała się stopniowo a wzgląd mieszkańców na środowisko nie pozwolił na powstanie wielkich kompleksów hotelowych, które pokonałyby osobliwości natury na wyspie. Są tutaj średnie i małe hotele na każdą kieszeń, które zapewniają najnowocześniejszy komfort, ale także gościnność, która często rodzi przyjaźnie. Laganas na południu, położone 11 kilometrów od miasta w najbardziej urodzajnej części wyspy pomiędzy gajami oliwnymi i winnicami kusi turystów swoimi rozległymi piaszczystymi plażami latem. To kosmopolityczne miasteczko, wraz z hotelami, kwaterami prywatnymi, możliwościami kempingowymi i urozmaiconym życiem nocnym, jest idealne zarówno dla turystów szukających aktywnego wypoczynku jak i dla tych, którzy preferują spokojne wakacje rodzinne. Na rozległych piaszczystych plażach Laganas, żółw morski Caretta caretta składa swoje jaja. Miasto Zakynthos Miasto Zakynthos, stolica wyspy rozpościera się u stóp wzgórza, poniżej warownego grodu. Zachowały się budowle i domy mieszczańskie w charakterystycznym kolorze ochry, z lożami i halami wenecjańskimi. Nie wolno zapomnieć o spacerze przez Strata Marina na wybrzeżu i przez słynną Rugę, komercyjne centrum z malowniczymi arkadami i brukowanym placu głównym Aijos Markos, gdzie spotyka się cały świat. Dzielnica miasta Bochalis, położona poniżej grodu, fascynuje wąskimi, cichymi uliczkami i starymi domami, których podwórza niemalże znikają pośród "Bougainvilleas", autentycznymi kawiarniami i restauracjami, w których można posłuchać muzyki wyspy Zakynthos. Powyżej Bochalis unosi się wenecjańska twierdza, z której rozciąga się wspaniały widok na dzisiejsze miasto Zakynthos i Morze Jońskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: ZAKINTHOS? IP: *.acn.pl 23.05.03, 13:40 jejku, dzieki, cała opowieść. Odpowiedz Link Zgłoś