Dodaj do ulubionych

Wróciłem z Krety

IP: *.betanet.pl 25.05.07, 08:49
Witam wczoraj wróciłem z Krety jak ktos ma jakieś pytania to chętnie
odpowiem. Byłem w miejscowosći Kissamos/Kasteli z Itaki w hotelu Kissamos
Palace i jak najbardziej polecam!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: tomasz z Re: Wróciłem z Krety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 09:08
      Jaka pogoda i co z temperatura wody w morzu?
      • Gość: roll Re: Wróciłem z Krety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 13:15
        Jak pogoda - woda w morzu nie zaciepła. Pogoda była ok w jeden dzień
        padało,poranki i wieczory chłodne tzn bluzę trzeba było założyć. W ciągu dnia
        słoneczko i to niezle przypiekało.
    • monika_kulicka Re: Wróciłem z Krety 25.05.07, 09:32
      Zastanawiam sie nad wyjazdem do Grecji w czerwcu. Czy mozesz cos powiedzieć o
      warunkach w tym hotelu?? Jadę z 3-letnim dzieckiem, a więc czy jest tam basenik
      dla maluszkó, albo jakis plac zabaw?? Poza tym czy sa jakies ciekawe tereny do
      zwiedzania????? Z góry wielkie dzięki. Mój adres monika_kulicka@o2.pl
      • Gość: Ruzia Re: Wróciłem z Krety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 10:10
        Jestem ciekawa jak tam jedzenie,czy bufety ,czy serwowane ,czy jest urozmaicone
        i smaczne?Czy miejscowosc w ktorej jest hotel to dziura czy ciekawe
        miasteczko,pozdrawiam
        • Gość: roll Re: Wróciłem z Krety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 13:30
          Jedzenie w hotelu- bufet codziennie zolty ser i wedlina platki kawa,herbat,
          soki, pieczywo dzemy feta salatki, omlet (raz był). Ogólnie czasami się nie
          najadalem obiady to np. mussaka, kurczak z groszkiem zielonym, ryba, takie
          mięsko mielone z frytakami - jedzenie smaczne. Do tego bufet gdzie warzywa byly.
          Miejscowosc Kastelli nie jest jakims duzym miastem kilaknascie knajpek , taka
          spokojno okolica i cicha. Wybralem dlatego że dobra miejscówka na wypady do
          zwiedzania.
      • Gość: roll Re: Wróciłem z Krety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 13:25
        Hotel ogólnie mi się podobał warunki ok, czysto. Blisko jest promenada gdzie są
        tawerny i kafeniony. Do "centrum" Kissamos jakieś 15min piechotą. Plaża wokół
        hotelu odpada raczej - ani razu nie byłem kamienista i wygladała tak jakby tu
        miała dopiero być plaża. Trochę dalej była piaszczysto kamienista jakieś około
        1km wzdłuż morza. Dzieci - były rodzinki z dziećmi i w tych ramach wiekowych.W
        stronę promenady jest plac zabaw około 800m. Przy hotelu jest basen oraz
        brodzik dla dzieci. Basen super. Polecam ostanią tawerne u Papadikisa -
        jedzenie świetne i ceny ok. Jak mu powiedziałem że jesteśmy z polski to
        przyniósł menu i był wpis Macieja Kuronia iż jadł w tej tawernie i mu smakowało.
    • Gość: Agnieszka Re: Wróciłem z Krety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 11:05
      Witaj. Za kilka dni wybieram się na Kretę. Jakiej pogody mogę się spodziewać?
      Napisz proszę jaką miałeś do tej pory. Pozdrawiam
      • bah77 Re: Wróciłem z Krety 25.05.07, 11:20
        > Jakiej pogody mogę się spodziewać?

www.wunderground.com/global/stations/16754.html

Woda: ~21 st. C.

bah77
        • Gość: Tymianek21 Re: Wróciłem z Krety IP: *.chello.pl 25.05.07, 12:25
          Cześć Roll!Mam pytanie dotyczące Gramvousy. Wiem ze promy odplywaja tam o 10.30-
          znalazłam link na ich strone, ale nie ma tam nic o cenach. czy trzeba wcześniej
          rezerwowac bilety? A jak wrazenia z Falasarny i Elafonisi? Dotarles tam?Dzieki
          za odp i pozdrawiam
          • Gość: roll Re: Wróciłem z Krety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 13:42
            Na Gramavusie byłem lecz nie promem. Wypozyczylem auto na 4dni i jezdzilem
            ponad 900 km zrobiłem po Krecie. Na gramavuse jechalem taka szutrową drogą na
            jedynce przez 40minut - ale WARTO!!! Przed gramavusa bylem na Falasarnie -
            ładana ale bylo wietrzenie i prawie nikogo nie bylo. Elafonisi - super chyba
            najlepsza - 41 km przez gory z Kissamos. Kissamos 18Km do Gramavousy. Byłem na
            plaży w Preveli, na Stavros, Sougia, Paleochora i jeszcze jakiś. Miałem chętkę
            na plaże Vai, ale żona niechciała spędzić całego dnia w aucie.
            • potwor_z_piccadilly Re: Wróciłem z Krety 28.06.15, 19:12
              Gość portalu: roll napisał(a):

> Na Gramavusie byłem lecz nie promem. Wypozyczylem auto na 4dni

No to chyba to auto było amfibią, bo Gramvousa to wyspa.
              Ty przyjacielu byłeś na półwyspie Balos i podziwiałeś Błękitną lagunę.
              Tak sądzę.

• Gość: roll Re: Wróciłem z Krety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 13:32
        Jak ogladałem ichniejszą telewizję to pokazywali w Salonikach czy Atenach że
        burze i pada na wyspach było słońce- z tym ze często zachmurzone. Ale opalisz
        się napewno. Teraz widzę jaki czarny wróciłem...
        • Gość: leziox Re: Wróciłem z Krety IP: *.ipt.aol.com 27.05.07, 13:06
          Pogoda na Krecie generalnie nie byla najlepsza w czerwcu,moze w lipcu dopisze
          czego wszystkim zycze.Najbardziej przeszkadzaja mi na Krecie kamieniste
          plaze,ale moze sie tylko czepiam.
          Ps.mozna sie opalic takze pod chmurami.
          • Gość: Gość Re: Wróciłem z Krety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 13:24
            A w tym roku niema już czerwca !!!!! No tak Unia ucieła fundusze i w kalendarzu
            jest tylko 11 miesięcy !!!!
    • Gość: martinez Re: Wróciłem z Krety IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.07, 21:03
      Czy miałeś pokój z widokiem na morze i czy ma się na to wpływ?
      Czy czegoś należy się wystrzegać?
    • etsojka Re: Wróciłem z Krety 19.06.07, 19:27
      Witam,chętnie skorzystam z Pana doświadczeń (-nia?); czy warto wybrać się na
      Kretę? A może wybrać Korfu, Rodos lub jakiś inny uroczy zakątek starego
      kontynentu? Zamierzam, po zdanej sesji, uciec na chwilę z Wrocławia; zależy mi
      na tym, aby zobaczyć dużo, wręcz baaardzo dużo, nie martwiąc się kompletnie o
      jakiekolwiek niedogodności związane z samym pobytem. A może warto pojechać, jak
      mówił, zdaje się Mistrz Herbert, przed siebie, w moim przypadku, kierunek po
      prostu Grecja, a potem skręcić w lewo? Jak najdalej od zgiełku, i rytmu
      narzuconego przez biuro podróży? Na razie tyle. Pozdrawiam, dziękuję- Barbara Sojka
      • ewamalgorzata Re: Wróciłem z Krety 19.06.07, 22:13
        czy warto wybrać się na
        > Kretę? A może wybrać Korfu, Rodos lub jakiś inny uroczy zakątek starego
        > kontynentu?

Nie są podobne..no, może Kreta i Rodos troszeczkę. Korfu jest trochę
        inna...moim zadaniem trochę włoska:) A poza tym- Grecja ma jeszcze chyba
        kilkaset innych wysp. I w przewazającej większosci sa baaaardzo piękne:)
        . A na kontynencie najbardziej uroczy jest Peloponez

> A może warto pojechać, jak
        > mówił, zdaje się Mistrz Herbert, przed siebie, w moim przypadku, kierunek po
        > prostu Grecja, a potem skręcić w lewo?

Najlepszy wybór z mozliwych. Kup bilet do Aten lub Salonik w trwajacej jeszcze
        promocji SkyEurope - i w drogę:) A dokąd - najprzyjemniej zdecydowac w porcie,
        oglądając rozkład promów:)
      • potwor_z_piccadilly Re: Wróciłem z Krety 28.06.15, 19:54
        etsojka napisała:

> Witam,chętnie skorzystam z Pana doświadczeń (-nia?); czy warto wybrać się na
        > Kretę? A może wybrać Korfu, Rodos lub jakiś inny uroczy zakątek starego
        > kontynentu? Zamierzam, po zdanej sesji, uciec na chwilę z Wrocławia; zależy mi
        > na tym, aby zobaczyć dużo, wręcz baaardzo dużo, nie martwiąc się kompletnie o
        > jakiekolwiek niedogodności związane z samym pobytem.

A ile kasy masz zamiar na tę eskapadę przeznaczyć?

> A może warto pojechać, jak
        > mówił, zdaje się Mistrz Herbert, przed siebie, w moim przypadku, kierunek po
        > prostu Grecja,

Nie warto.
        Bez planu podróży i bez ustalenia z samą sobą priorytetów i celów tej podróży, będziesz się na ślepo plątać i to plątać za duże pieniądze.
    • violetka.p Re: Wróciłem z Krety 21.06.07, 15:36
      Witajcie, mam pytanie a propos Hersonissos. Czy możecie polecić miejscowe biuro
      podróży organizujące wycieczki fakultatywne - Wąwóz Samaria, Santorini - jaki
      jest koszt? Lecę z Itaką i wejs na Santorini kosztuje 110 EURO. Co można
      zwiedzić na własną rękę? Czy jest tam wypożyczalnia rowerów?
      Pozdrawiam!
    • Gość: Marta Re: Wróciłem z Krety IP: *.play-internet.pl 28.06.15, 13:55
      Witam, czy możesz mi powiedzieć jak dojechać do samarii z kissmaos, czy sa tam biura lokalne w tej miescince? pozdr Marta
      • potwor_z_piccadilly Re: Wróciłem z Krety 28.06.15, 19:43
        Gość portalu: Marta napisał(a):

> Witam, czy możesz mi powiedzieć jak dojechać do samarii z kissmaos, czy sa tam
        > biura lokalne w tej miescince? pozdr Marta

Wszystkie miejsca na Krecie radzę zwiedzać i odwiedzać indywidualnie, prócz Samarii.
        Tak, że jeśli jedziesz z BP, to wykup fakultet. W Kissamos w/g mojej wiedzy organizatora takiej (nieco skomplikowanej logistycznie) wyprawy nie znajdziesz.
      • potwor_z_piccadilly Re: Wróciłem z Krety 28.06.15, 21:15
        Gość portalu: Marta napisał(a):

> kissmaos, czy sa tam

Kissamos nie jest mieścinką.
        To miasto choć dość biedne (turystyka w powijakach) ma historię i godzi się je pisać wielka literą.
      • Gość: ol Re: Wróciłem z Krety IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.15, 21:24
        Witam, czy możesz mi powiedzieć jak dojechać do samarii z kissmaos, czy sa tam

Jest lokalne biuro które organizuje Samarie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka