Dodaj do ulubionych

KRETA - co warto zobaczyć ?

IP: *.swietochlowice.org 11.06.07, 23:24
Witajcie,

wyjeżdzam pierwszy raz do Grecji do Georgioupolis z przedszkolakiem i 13
letnią panną. Miejscowośc jest położona w odległości trzydziestu pięć
kilometrów na wschód od Chanii i dwudziestu na zachód od Rethymnonu, nad
zatoką Almirousa.

Znalazłam w necie kilka propozycji, ale bardziej zależy mi na typach "polecam
fajna knajpkę z zielonymi markizami" lub namiary na sprawdzone tubylcze ;-)
biura podróży. Pamiętam z pobytu w Turcji, że wycieczki organizowane przez
miejscowe biura miały o niebo lepszą oferte i były tańsze.

Pozdrawiam serdecznie

Joanna
Obserwuj wątek
    • wojtek33 Re: KRETA - co warto zobaczyć ? 12.06.07, 09:53
      Gość portalu: Joanna napisał(a):

> biura podróży. Pamiętam z pobytu w Turcji, że wycieczki organizowane przez
      > miejscowe biura miały o niebo lepszą oferte i były tańsze.

Tam to tak nie działa, bo jedyne miejsce, gdzie korzystniej jest pojechać z
      biurem jest wąwóz Samaria, gdzie z przedszkolakiem się pewnie nie wybierzesz.
      Całą resztę możesz obejrzeć dojeżdżając wypożyczonym samochodem (a do Chani i
      Rethymonu całkiem wygodnie ktelem) z przewodnikiem (a najlepiej kilkoma) w ręku
      i wyszukiwarką internetową na komputerze.
      • marta76 Re: KRETA - co warto zobaczyć ? 12.06.07, 11:24
        w miejscowosci w ktorej bedziesz polecam tawverne taka na rogu i ma tarasy na
        zewnatrz na kilku pietrach.Pycha osmiornica,salatki i klamary.
        • Gość: Joanna Re: KRETA - co warto zobaczyć ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 11:47
          Bardzo dziękuję za informacje - zwłaszcza o tych ośmiornicach ;-)
          Zastanawiam się jedynie, dlaczego Wojtek nie poleca dla przedszkolaka ( 6 lat )
          wąwozu ?

Pozdrawiam

Joanna
          • Gość: Maraska Re: KRETA - co warto zobaczyć ? IP: *.zr.univ.gda.pl 12.06.07, 12:30
            Hej
            Pewnie dlatego ze wawoz Samaria wiaze sie z 16 km spacerem!!!! Nie ma wlasciwie
            innej mozliwosci zwiedzenia go. Samaria jest rewelacyjna ale dla doroslego
            potrafi byc meczaca. Jesli twoj przedszkolak wytrzyma nie widze przeszkod,
            znasz jego mozliwosci najlepiej, ale to chyba jednak zbyt meczaoca wycieczka
            jak dla niego:-)
            Na Krecie jest mnostwo innych wspanialych miejsc na pewno bedzie super:-)
            pozdrawiam
            Maraska
    • Gość: edyta Re: KRETA - co warto zobaczyć ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 22:14
      moni prevelii i moni arkadi - rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MATALĘ I NA PEWNO
      NIE KNOSSOS!!!!!!!!!!!
    • marta76 Re: KRETA - co warto zobaczyć ? 13.06.07, 12:29
      bob z niecierpliwoscia czekam na sobote ,zeby przypomniec sobie niedawne
      wakacje:)
    • weronika74 Re: KRETA - co warto zobaczyć ? 13.06.07, 13:37
      Witam!
      Czy jest możliwe zwiedzenie wyspy komunikacją miejska?Pozdrawiam
      • jacek1f miejską? :-)) nie, ale wiejską, tak:-)) 13.06.07, 14:02
        KTEL dociera wszedzie.

Ale zawsze lepiej wziac autko.

Chyba ze ustawiasz wakacje cale pod autobusowa komunikacje - to juz co innego.
    • kaiserka Re: KRETA - co warto zobaczyć ? 13.06.07, 15:39
      Mozecie zrobic mala Samarie - schodzi sie do Sougia, skad sa statki w rózne
      miejsca. Trasa zajmuje w dól ok. 2-3 godzin - cos dla przedzskolaka
    • tuska62 Re: KRETA - co warto zobaczyć ? 15.06.07, 11:25
      Właśnie wróciłam z Krety .Byłam w Maleme 16 km na zach od Chanii. Proponuję
      najlepiej pożyczyć autko,bo to nalepiej się opłaca. My za 3 dni za atosa
      zapłaciliśmy 85 euro i byliśmynim w Knossos -autostradą ok 150 km, Po drode
      pojechaliśmy na plażę Preveli ale ładniejsze są te na które pojechaliśmy w
      drugi i trzeci dzień t.j. Elafonisi i Falasarna.Można też z Kissamos popłynąc
      statkiem na wyspę Gramvousa i plaże Balos za 22 euro czas wycieczki to ok 8
      godz Do wąwoz u Samaria to raczej warto już wybrać się z wycieczką organzowana
      zbiorowo przez biuro turyst bo to wiąże się z wyjściem w innym miejscu.Polecam
      urokliwą Chanię do której masz blisko.
      • Gość: Orszula Re: KRETA - co warto zobaczyć ? IP: *.koba.pl 26.06.07, 17:41
        Witaj
        prosze o info gdzie byłaś,z jakim biurem i jaki hotel - czy jesteś zadowolona z
        warunków
        czy zwiedzałaś Santorini - jakim środkiem transportu
        i co jeszce warto zwiedzić
        będę wdzięczna za każda wiadomość
    • Gość: diunka Re: KRETA - co warto zobaczyć ? IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.07.07, 15:17
      witam ja także wybieram się na kretę 3 sierpnia do golden sun okolice rethimno.
      planuje santorini samari elfasonisos i matalę to napewno. mam także darmową
      wejsciówkę do aQua parku (travel time) tylko ciekawa jestem gdzie on wogóle
      jest czy ktoś wie?? bo transfer samodzielny
    • tropicielka Re: KRETA - co warto zobaczyć ? 09.07.07, 15:22
      trzeba zaopatrzyć się w dobry przewodnik, wynająć samochód i samemu część
      zwiedzić - polecam wycieczkę na karaibska plaże Elafonisi - coś pięknego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka