iskierka43 04.09.07, 17:33 Można za pomocą naszej karty Maestro?Zamierzamy oczywiście zabrać gotówkę, ale w razie czego jestem ciekawa czy karta działa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pietnacha40 Re: Formy płatności w Grecji 04.09.07, 20:51 Visa ,master i visa elektron działały,więc maestro pewnie też :) Spokój,spokój iskierko ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
aina40 Re: Formy płatności w Grecji 04.09.07, 21:09 W bankomatach działają wszyskie karty. W punktach handlowych (gastronomicznych) napewno zadziałają wypukłe. Z płaskimi może być problem. Podstawowo jednak w Grecji w małych kurortach nie lubią przyjmować płatności kartą i mało jest miejsc, gdzie tak można płacić, a dodatkowo masz jeszcze doliczane 5 euro za zapłatę kartą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vilejka Re: Formy płatności w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.07, 21:17 ja płaciłam visą na krecie i nic mi nie doliczało Odpowiedz Link Zgłoś
aina40 Re: Formy płatności w Grecji 04.09.07, 21:28 Sądzę, że jest to wyłącznie wymysł niektórych sprzedawców do zniechęcenia zapłaty karta. Faktem jednak jest, iż od transakcji kartą sprzedawca odprowadza marżę i zapewne, jeżeli jest ona niewspółmiernie niższa od osiągniętego zysku, wtedy rezygnuje z dodatkowych dopłat. Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Re: Formy płatności w Grecji 11.09.07, 23:41 Opłata, jaką sprzedawca płaci operatorowi kart płatniczych wynosi zwykle od ok. 0,5% kwoty transakcji w przypadku dużych sieci supermarketów czy hoteli (z dużymi klientami negocjuje się indywidualnie) do ok. 5% w przypadku małych sklepików. Do tego dochodzi koszt połączenia modemu terminala z centrum rozliczeniowym, który sprawia, że wiele sklepów i punktów usługowych niechętnie realizuje transakcje o małej wartość, bo ww. koszty pochłaniają znaczną część ich prowizji. Pobieranie opłaty od klienta jest sprzeczne z umowami podpisywanymi przez Visę i MasterCard (a dokładniej przez centra rozliczeniowe w imieniu tych operatorów) i donos klienta na takiego sprzedawcę może skończyć się zerwaniem umowy przez operatora. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcioo ja mialem problemy!!! IP: 62.87.185.* 14.09.07, 09:08 bankomaty sa ok, ale platnosci kartami w sklepach czy na kempingach lub na stacjach benzynowych sieci aegon to byl spory problem!!! uwaga na e=kempingi, bo tylko na jednym kempingu pozwolono mi zaplacic karta, na pozostalych juz na wjezdzie informowano nas ze tylko gotowka!!! Odpowiedz Link Zgłoś