Gość: fel IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.08, 00:30 Mam pytanie na jaka wyspę można się przemieścić.Czy można dopłnąć promem na Kretę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: Z Rodos na jaką wyspę 06.02.08, 01:18 Cześć, a powiedz w jakim celu chcesz odpłynąć z Rodos? Tak sobie popływać po greckich wodach czy zwiedzić wyspę jakąś? Podpytuję, bo możliwości z Rodos masz doprawdy sporo, choć wg mnie jeśli wybierasz się na 2 tygodnie na wakacje, chcesz zwiedzić Rodos i jeszcze choć część Krety - to chyba nie jest najszczęśliwszy pomysł, bo pewnie liźniesz jedną i drugą jedynie uwzględniając ich powierzchnie i odległość je dzielącą, nic ponadto. Może zatem rozważyć Rodos + Chalki + Simi - to wg mnie dobry skład jeśli już gdzieś Cię ciągnie z tej Rodos. Na Chalki płynie prom z miasta Rodos (uważaj, bo nie każdy prom płynący na Kretę i do Pireusu zawija na Chalki!!!), delfinek z miasta Rodos i kaiki z małego portu Skala Kameiros - co do kaiki upewnij się bo ja od 2001 roku tego nie ćwiczyłam. Na Simi statki z portu Mandraki w mieście Rodos. Możesz sobie rozważyć fantastyczną Tilos - spędziłam w tym roku na niej 5 dni, ale uważaj bo choć blisko z Rodos to nieco komunikacyjnie odizolowana stąd sugeruję rejs na początku wakacji jeśli promem, chyba, że jedniodniowa wycieczka - pływają takie delfinki z Rodos. Jakieś (sporo) moje fotki z Tilos są tutaj: fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,68576147.html bo moja betaki.freehost.pl w zakresie tych właśnie wakacji nadal nieuaktualniona, bo czasu brak:( Możesz jeszcze szarpnąć się z Rodos na malowniczą Karpathos (tam szwędałam się przez tydzień w 2005 bodajże i jest na stronie wraz z galerią) płynąc z Rodos promem. Wiesz, jeśli się uprzesz to możesz i z Rodos na wyspę Milos popłynąć - jeśli prom linii LANE nie zmienił od 2001 roku trasy to tam również pływa z Rodos, tylko po co tyle mil skoro można to inaczej zorganizować - stąd moje pytanie postawione na początku. Pozdrawiam. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fel Re: Z Rodos na jaką wyspę IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.08, 22:37 Dziękuję za wszelkie odpowiedzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Z Rodos na jaką wyspę 06.02.08, 01:25 A i w końcu nie odpowiedziałam wprost na Twoje pytanie: można, można z Rodos popłynąć na Kretę. Promy linii LANE płynące do Pireusu wypływają z miasta Rodos i płyną do takich portów: Chalki (tu nie zawija każdy - uczulałam wyżej) --- > Karpathos (Diafani i Pigadia) ---> Kreta (Sitia i Agios Nikolaos, a być może doszedł jeszcze trzeci port na Krecie - nie wiem) ---> [czasem] Santorini ---> Milos ---> Pireus. Być może jeszcze jakaś linia pływa - nie wiem: ćwiczyłam nieźle tę trasę tą linią w 2001 roku - naprawdę spore to odległości (a i z Rodos na Kretę też wracałam, ale to akurat nie z własnego wyboru) B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Z Rodos na jaką wyspę IP: 80.54.0.* 06.02.08, 11:45 Z Rodos można się też wybrać na Kos. W sezonie pływają wodoloty, tudzież inne szybkie łodzie. Nie ma jeszcze rozkładu promowego na ten rok, ale w 2008 prawdopodobnie też będą pływać. Niemniej. Aby pływać z Rodos, trzeba mieszkać w samym mieście lub lubić naprawdę wcześnie wstawać;) Ja się zbierałem na Symi chyba z tydzień:D Tak, czy siak. Promowanie się na własną rękę to świetna sprawa. Nawet, jeśli tylko liźniesz tych innych wysp, to czasem lepiej cos polizać, niż nigdy tego nei spróbowac. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Z Rodos na jaką wyspę 06.02.08, 12:48 Marcinie, żeby było jasne: wspomniałam o liźnięciu jedynie w nawiązaniu do wariantu Rodos i Kreta w dwa tygodnie:)))) Kiedy rozpatrujesz każdy inny z zaproponowanych przeze mnie wariantów (czy nawet rozpatrujesz Kos gdzie spędzasz 2-3 dni minimum) to szanse na zwiedzenie obu wysp już spore, bo i odległości pomiędzy nimi nie tak wielkie a i wyspy nieduże. Na samą Kretę potrzeba wielu tygodni w mojej ocenie stąd jeszcze łączenie jej z jakąkolwiek wyspą jest ... liźnięciem/zaliczeniem/postawieniem nogi... z tym, że ofkors i zawsze: de gustibus...:) Ha, sama z Krety wybrałam się swego czasu na Milos o Kimolos, na Chalki też...ale moim celem nie było zwiedzenie Krety wówczas - byłam na niej już dwukrotnie a i tak nie znam jej wcale. Pozdrawiam. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Z Rodos na jaką wyspę IP: 80.54.0.* 06.02.08, 13:13 Ależ ja się zgodzę z tymi liźnięciami. Zgodzę się także z tygodniami np. na Kretę. ;) Po prostu nie chciałem autorki wątku odstraszyć od podróży, nawet takich powierzchownych. Być może autorka nie będzie się bała przysiąść do zaplanowania podróży solowej na te lizane wyspy i pobyć na tych odwiedzanych wyspach dłużej. Niemniej to pewno będzie jedyna szansa autorki, by zobaczyć te nieznane miejsca i się nimi zarazić. Warto więc z niej skorzystać, z czym się zgodzimy pewnie;) Pzdr. Marcin Odpowiedz Link Zgłoś