Dodaj do ulubionych

Cypr - jaki hotel polecacie???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 14:49
Wybieramy się we wrześniu z koleżanką na Cypr i szukamy fajnego
hotelu w fajnej miejscowości, z all inclusive, przynajmniej 3
gwiazdki, przy samej plaży, blisko sklepów i restauracji. Będę
wdzięczna za pomoc bo gubię się w gąszczu ofert. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • pinballer Re: Cypr - jaki hotel polecacie??? 19.02.08, 13:21
      A w jakim mieście?
      • Gość: Kasia31 Re: Cypr - jaki hotel polecacie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 18:32
        Nie mam pojęcia, a jakie miasto polecasz?
        • zodiak72 Re: Cypr - jaki hotel polecacie??? 22.02.08, 09:59
          wklejam swoją wypowiedź o Cyprze z forum www.wakacje.pl

Bylem z Triadą w hotelu Luca Cypria Laura Beach w Pafos/Chlorakas. Hotel nie pierwszej nowosci, ale spokojnie polecam: czysto, milo, OGROMNY wybor potraw, smacznie. Do morza: 100m w dol alejką wsrod palm. Od razu uprzedzam: bądź nastawiona na Cyprze na kamieniste plaże i dno. Ale spoko! Można się przyzwyczaić. Ja nie jechalem tam, by caly dzien leżeć na leżaku;-) Woda 26 stopni w pazdzierniku w morzu;-) cypr ma podobno najczystsze plaze w Europie, potwierdzam. Przy hotelu 2 baseny na zewn i 1 wewn. Gustowna sala jadalna i restauracja, barek nocny, animacje dla dzieci, loterie, aquaaerobik, siatkowka, silownia, fitness, sala gier komp, tv w pokoju, suszarka, lazienka, balkon. Pokoje codziennie sprzatane.

Polecam do zwiedzenia: Park Archeologiczny w starym Pafos z Domem Dionizosa, mozaikami. Ruiny Saranda Kolones. Malowniczy port z zamkiem obok.

- miejscowosc Yeroskipou (5 km od pafos), polecam zwiedzenie lokalnych wytworni Loukoumi, czyli narodowego slodkiego symbolu Cypru.

-Limassol
          zamek, przepiekna promenada nad morzem z molo, browar/winiarnia KEO z degustacją win cypryjskich (jest mozliwosc kupienia taniej).

-zamek Kolossi
          10 km na pd zach od Limassol

-Kourion (Curium) - w polowie drogi między Pafos a Limassol, starożytny rzymski amfiteatr

-Petra tu Romiou, czyli skala Afrodyty (wg legendy miejsce narodzin Afrodyty)
          22 km od Pafos

-monastyr Ayios Neofytos wykuty w skale (10 km na pn wsch od Pafos)

-Polis, Latchi - PRZEPIEKNE miasteczka na polnocnym wybrzezu, znakomite bazy wypadowe do dziewiczego polwyspu Akamas.

-Kyrenia - miejsce do ktorego na pewno wrocimy (turecka czesc Cypru) z zamkiem (muzeum a w nim najstarszy wylowiony z morza statek 2300 lat)

-opactwo Bellapais kolo Kyrenii

-zamek sw Hilariona kolo Kyrenii.

Cypr jest drogi jak na nasze realia. Radze wycieczki wykupywać w lokalnych biurach podrozy. Jest ich masę. Przykladowe koszty od osoby z pafos z biura Anesis-Travel:

-Kyrenia 15 funtow
          -Limassol-Kourion 10 funtow
          -pol dniowy rejs statkiem do Zatoki Koralowej 12 funtow
          -Yeroskipou-Polis-Latchi-Laźnie Afrodyty 15 funtow

1 funt to ok 6,5zl.

najtansze piwo w markecie w pafos: 0,64 funta (0,5l)
          gin z tonikiem w puszce 0,33l (1,05)
          bilet na autobus miejski z hotelu do centrum Pafos(5km) 0,80 funta

Cypryjczycy są bardzo przyjaźni i usmiechnięci. Choć wez poprawkę na ich punktualność, jak to poludniowcy;-) Musisz tez pamiętać o ich krwawej najnowszej historii. W prawie kazdym domu cypryjskim w greckiej czesci ktos nosi żalobę po wydarzeniach z lat 1955-74. Nikozja to dzis jedyna europejska stolica, ktora jest PODZIELONA, przy wjezdzie do tureckiej czesci Cypru musisz miec paszport i wrocic tego samego dnia do godz.17.00. Tam do dzis stacjonuja wojska ONZ. Grecy nie lubia Turkow i odwrotnie. Ale to nie jest tak, że ta krwawa historia wciska się wszedzie w oczy, zobaczysz;-) Polecam wyjazd na Cypr!

Jesli masz jeszcze jakies pytania - chetnie odpowiem.
          • Gość: kaska zodiaku IP: *.bg.am.poznan.pl 22.02.08, 10:08
            właśnie tak precyzyjnego opisu tego hotalu szukałam. wielkie dzięki.
            Ogladalam Twoje zdjecia z zeszlorocznego wypadu na Cypr i bylam
            zachwycona.
            mam pytanie, czy dysponujesz moze zdjeciami samego hotelu?
            czy to prawda ze Triada umieszcze swoich gosci w pokojach o nizszym
            standardzie i od ulicy? tez Cie takim uraczyli?
            • zodiak72 Re: zodiaku 22.02.08, 13:48
              Mam też zdjęcia samego hotelu (wewnątrz i zewnątrz). Mogę w chwili wolnej podesłać Ci mailem, jesli mi go podasz. Co do standardu pokojow - zobaczysz na zdjęciach;-). Nam nie trzeba bylo niczego więcej: pokoj z aneksem lazienkowym, w lazience wanna, balkon, na ktorym zmiescily sie 2 fotele i stolik, tv (super ogląda się Klan w TvPolonia o 21 na Cyprze, hehehe), klima (zostawialiśmy wlączoną na caly dzien i nie robili z tego problemu). My dostaliśmy pokoj z widokiem na basen i morze, inni faktycznie mieli pokoje od strony ulicy. Nie wiem, od czego to zależy - bo nie robiliśmy żadnej extra doplaty za widok na morze. Byliśmy tam we dwoje z żoną.
              • Gość: kaska Re: zodiaku IP: *.bg.am.poznan.pl 22.02.08, 14:33
                ok, to poprosze Cie o pare fotek na maila gazetowego, tzn:

kaxienka@gazeta.pl

z gory dziekuje.

p.s. czy od strony basenowej nie bylo przypadkiem jeszcze glosniej
                niz od ulicy, ktora jednak od samych balkonow jest w jakims
                oddaleniu??
                • zodiak72 Re: zodiaku 22.02.08, 14:58
                  Od strony basenu glośno bywalo, fakt: wieczorami bylo mini-disco i loteria dla dzieci i dyskoteki dla doroslych do polnocy. Ale mimo to nie mielismy problemow z zasnieciem, drzwi balkonowe zamykalismy na noc i tyle. PO polnocy bylo cicho - więc do 7 rano masz 7 godzin snu;-) Za to wieczorami zawsze wzmagały się fale i bylo slychać szum nawet w pokoju;-) No i ten widok rano o 7: otwierasz balkon, siadasz w fotelu i widzisz morze, teraz już cichutkie i spokojne, basen i kaktusy wysokości 2m ... a od wschodu slonca - od razu ŻARÓWA;-) Moze będzie nam dane jeszcze kiedyś tam wrócić...;-)
                  • kaxienka Re: zodiaku 22.02.08, 15:16
                    w pelni Cie rozumiem. pokoj z widokiem na morze to bajka. zwlaszcza
                    dla mieszczucha...

wpadnijcie do tego hotelu w maju, my tam bedziemy urzedowac od
                    20ego:)
          • Gość: Kasia31 Re: Cypr - jaki hotel polecacie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.08, 20:31
            Baaaaaaardzo dziękuję za tak szczegółowy opis. Jeszcze nie
            zdecydowałam jaki hotel wybiorę, mam jeszcze trochę czasu, planujemy
            wyjazd w pierwszej połowie września. Triada ma dosyć przystępną cenę
            ale boję się tego biura. Z nimi byłam raz - w Portugalii i było ok
            mimo, że jechałam z duszą na ramieniu ale jakoś nie mam do nich
            zaufania. Bardzo dziękuję za info. Pozdrawiam.
          • Gość: --kobiarka-- Re: Cypr - jaki hotel polecacie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.08, 10:30
            noo....ja sie wybieram do laura beach w pafos...w lipcu 15....prosze o wysyłanie
            zdjec plazy !!!!na adres e-mail:welonka12@buziaczek.pl....
            dziękuje!!!!
          • Gość: agmat Re: Cypr - jaki hotel polecacie??? IP: 85.219.228.* 22.08.08, 10:43
            Witam,
            a ja mam pytanie odnośnie możliwości wynajęcia samochodu. Jak to się sprawdza na
            Cyprze. A druga sprawa, czy do częsci tureckiej ( Kyrenia ) trzeba mieć wizę.
            Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
          • Gość: Tomm Re: Cypr - jaki hotel polecacie??? IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.10.08, 11:36
            Tak dodam świeżości w tym wątku:)

docs.google.com/Doc?id=dcqmkfpm_0gz49ptgk
            Pod tym adresem znajduje się cennik z lokalnego biura podróży w pafos. Zanim
            polski rezydent zedrze z was 80euro za wycieczke zapoznajcie się z cennikiem.
            Jak widać na załączonym obrazku ceny są o połowę mniejsze a wycieczki te same.

Pozdrawiam.
      • Gość: rediv Re: Cypr - jaki hotel polecacie??? IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.02.08, 21:29
        Atlantic w Agia napa - będziecie zadowoleni
        • Gość: Kasia31 Re: Cypr - jaki hotel polecacie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.08, 14:19
          Czy chodziło Ci o Hotel Atlantica Aeneas Resort? Jest potwornie
          drogi.
          • pinballer Re: Cypr - jaki hotel polecacie??? 29.02.08, 22:02
            Gość portalu: Kasia31 napisał(a):

> Czy chodziło Ci o Hotel Atlantica Aeneas Resort? Jest potwornie
            > drogi.

Jest drogi ale wart swojej ceny. Naprzeciw jest Adams Beach - plaża Nissi beach
            przy hotelu. polecam www.holidaycheck.pl - tam są opisy i zdjęcia prywatnie
            niemiaszków (w większości) ze wszystkich hoteli świata
    • Gość: Raf72 Re: Cypr - jaki hotel polecacie??? IP: 195.117.18.* 26.02.08, 15:41
      Na Cyprze polecam miejscowość Aya Napa - jeśli lubisz plażę i pływanie w morzu,
      jest tam chyba najpiękniejsza plaża na Cyprze, potem może być Pafos a Limassol
      nie polecam bo plaże tragiczne.
      • airlady Re: Cypr - jaki hotel polecacie??? 12.06.08, 10:38
        Nissi beach w Agia Napie to faktycznie najpiekniejsza plaza na Cy.
        Jesli interesuje Cię nocne zycie, to tez najlepszy wybor miejsca.
        Jesli lubisz bardziej kameralnie odpoczywac, to tam ciezko w
        sezonie, jest bardzo tloczno. tansze trzy gwiazdki w bezposrednim
        sąsiedztwie Nissi beach ma Nissiana, maja opcje all inclusive.
    • Gość: aska Re: Cypr - jaki hotel polecacie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 14:33
      Polecam Aquamare:
      www.travelzone.pl/hotele/cypr/aquamare-beach-and-spa.html
    • tomaszless Re: Cypr - jaki hotel polecacie??? 18.05.08, 00:55
      Gość portalu: Kasia31 napisał(a):

> Wybieramy się we wrześniu z koleżanką na Cypr i szukamy fajnego
      > hotelu w fajnej miejscowości, z all inclusive, przynajmniej 3
      > gwiazdki, przy samej plaży, blisko sklepów i restauracji. Będę
      > wdzięczna za pomoc bo gubię się w gąszczu ofert. Pozdrawiam.

sprecyzuj dokładniej ile gwiazdek jaki komfort poszperaj w sieci aqa sol siec
      hotwli jes duzo moze sz zobzczyc asteria beach nie należacy do zadnej sieci i
      położony w agia napie jak cos tylk o na priva gg 2891326
      • Gość: an Re: Cypr - jaki hotel polecacie??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.08, 23:27
        Czy możesz coś powiedzieć o Constantinos The Great w Protaras? Wybieram się tam
        we wrześniu a mało jest o nim opinii. Głównie są od Anglików jedni się
        zachwycają a inni psioczą.
    • Gość: A Re: Cypr - jaki hotel polecacie??? IP: *.ilabs.pl 28.05.08, 19:41
      POTWIERDZAM wypowiedź jednej z forumowiczek - hotel "Hotel Atlantica
      Aeneas Resort" jest rewelacyjny! Fakt, drogi. Bo na dwie osoby (na
      tydzień) w granicach 8 tys z All! W końcu 5* Ale WARTO! W zeszłym
      roku była tam również Anita Lipnicka (szkoda, że na drugi dzień po
      mnie) ;-)
      W obsłudze kilku fajnych Polaków, między innymi w recepcji! Przemiła
      dziewczyna! (tu pozdrawiam Ją b. mocno!!!)
      Udanego wypoczynku! :)
      A.
      • Gość: Kasia31 Re: Cypr - jaki hotel polecacie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 13:01
        Odświeżam wątek :-) Jednak decydujemy się z koleżanką na przełom
        września i października i tylko jeden tydzień, niestety obowiązki
        nie pozwalają na dłuższy wypoczynek. W tej sytuacji bierzemy pod
        uwagę hotel Atlantica Aeneas Resort. Wiecie może jakie biuro poza
        Alfa ma ten hotel w swojej ofercie? Będę wdzięczna za pomoc.
        Pozdrawiam.
        • Gość: m Re: Cypr - jaki hotel polecacie??? IP: *.aster.pl 31.05.08, 13:10
          tui
          pozdr.
        • Gość: A Re: Cypr - jaki hotel polecacie??? IP: *.ilabs.pl 31.05.08, 16:50
          Kasiu31, ja korzystałam z oferty Orbisu (za dwie osoby ponad 8 tys)i
          z tego, co wiem, również Itaka ma go w ofercie.
          Słuszny wybór! W razie wątpliwości służę kilkoma fotkami tegoż
          hotelu! A robi wrażenie, wierz mi! Na dzień dobry dostaniecie mapke
          kompleksu, jest tak ogromny!!! Byłam tam 7 dni, ale dopiero w 5-tym
          załapałam, co jest gdzie ;-) Przepiekny kompleks!
          Jeśli chcesz, pytaj...
          Aśka
          • silwet Re: Cypr - jaki hotel polecacie??? 08.06.08, 16:35
            Podciągam wątek, mnie też interesuje ten hotel. Wybieramy się tam w
            początkach października. Mam pytanie czy nastawiając się na
            zwiedzanie jest on w miarę dogodnie usytuowany czy wybrać inną
            miejscowość oraz czy w takim razie brać all inclusive. Proszę także
            o przesłanie fotek hotelu na adres www.wrzeszcz@post.pl
            • silwet Re: Cypr - jaki hotel polecacie??? 08.06.08, 16:36
              zapomniałam dodać że jedziemy z tui
              • Gość: A Re: Cypr - jaki hotel polecacie??? IP: *.ilabs.pl 09.06.08, 09:06
                Słuszny wybór! Nie będziecie żałować!
                Fotki oczywiście prześlę, tylko nieco później, ok?
                I tu pytanie... To na pewno adres mailowy? www....??
                Co do opcji ALL, to już indywidualna sprawa, ja zawsze ją "biorę",
                bowiem podróżuję z Nastolatką w fazie wzrostu ;-))
                • Gość: toffii Re: Cypr - jaki hotel polecacie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 23:31
                  A czy może był ktos w hotelu Aketon village?
                  Triada zmieniła nam hotel na ten włśnie na klika dni przed wylotem.
                  Pierwotnie mieliśmy być zakwaterowani w Aquasol Village i nie wiem
                  co się stało że nam hotel zmienili.
                  Co sądzicie o tym hotelu Aketeon Village? Dodam że lecimy z 16
                  miesięcznym dzieckiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka