Dodaj do ulubionych

Wypożyczenie auta na Rodos-rezerwowac???

IP: 195.205.109.* 28.07.08, 16:48
Mam pytanie, we wrześniu lecę na Rodos, czy lepiej jak zarezerwuję
auto juz w Polsce, czy raczej na miejscu nie będzie z tym problemu?
Dowiedziałam się, że tu w Polsce są firmy, które pomagają w
rezerwacji auta na Rodos. Naprawdę?

dzięki za informacje
Obserwuj wątek
    • Gość: juron Re: Wypożyczenie auta na Rodos-rezerwowac??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 18:25
      Zawsze wypozyczalismy za posrednictwem rezydenta na miejscu.Przynajmiej mielismy
      pewnosc ze zostalismy ubezpieczeni(pytaj o rabaty).Bylo drozej lecz ile kosztuje
      czas, szwedanie sie po wypozyczalniach i ryzyko ze nas okantuja wlasnie na
      ubezpieczeniu.W kraju sadze ze bedzie najdrozej.Trzeba zaplacic za posredictwo.I
      ta nepewnosc bedzie to auto i jakie a moze cos poszlo nie tak.Najskuteczniejsze
      sa proste rozwiazania.
      • Gość: juron Re: Wypożyczenie auta na Rodos-rezerwowac??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 21:33
        Dodam.Na Rodos wypozyczalni samochodow jest jak przyslowiowych grzybow po
        deszczu.Jak znasz angielski mozesz wybierac w/g marki,wielkosci,typu nadwozia i
        co tam sobie jeszcze zapragniesz.
      • Gość: paranka Re: Wypożyczenie auta na Rodos-rezerwowac??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 21:35
        Jesli władasz angielskim i jesteś pewna, ze porozumiesz się co do
        warunków wypożyczenia (cena, marka, czas, ubezpieczenie, dostawa
        itp),to ja jestem zwolenniczką wypożyczania na miejscu. W polowie
        lipca, w małym Pefkos, bez problemów pożyczałam Hyundaia Atosa na 3
        dni za 75 EUR. Przed wylotem robiłam rozeznanie z Polski i
        wypożyczalnie zarówno Polskie jak i Greckie, ale działające przez
        internet proponowały mi to samo za 110 EUR. Dodam, że na miejscu u
        rezydenta kosztowało to 130 EUR... I nie nachodziłam się zbytnio:)
        Ba! Wcale! - wędrując wieczorkiem po knajpkach i sklepikach zawsze
        mozna zahaczyć o wypożyczalnię. Ale tak jak pisałam - lepiej miec
        pewność, ze rozumiesz warunki umowy. Pozdrawiam i życzę udanych
        wakacji. Ja juz niestety po :( .....
        • Gość: juron Re: Wypożyczenie auta na Rodos-rezerwowac??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 21:48
          W 2007 na Rodos placilismy poprzez rezydeta 30 euro za dwa dni i po 20 za kazdy
          nastepny dzien.Moze w tym mocno zdrozaly.Wydaje mi sie jednak ze w twoim
          przypadku ten rezydent usilowal cie mocno skubnac.
          • des4 nie przez rezydenta 29.07.08, 08:07
            samochód fakultety inne usługi - przepłacicie mocno, bardzo mocno...

najlepiej, zwłaszcze jeśli się zna język, wypożyczyć samochód
            samodzielnie "na mieście" bo faktycznie ofert jest bez liku...

jak ktoś wyżej napisał, trzeba dokładnie sprawdzić warunki umowy i
            nie brać też podejrzanie "supertanich" okazji, a i tak można
            zaoszczędzić przynajmniej połowę w porównaniu z pośrednictwem
            rezydenta...

rezydent też musi dorobić, wiec nie dziwne, że jego oferty są zwykle
            mocno zawyzone....
            • Gość: iwa Re: nie przez rezydenta IP: 89.241.144.* 29.07.08, 08:40
              najlepiej unikac wszelkich posrednictw-samemu spokojnie mozna, po przegladnieciu
              kilku wypozyczalni , zdecydowac sie na cos, i nawet wynegocjowac korzystne
              warunki.wszelkie posrednictwa oznaczaja tylko zdzierstwo, i tez nie mozna byc
              pewnym, ze nam zalatwia tak, jak trzeba.

nalezy pamietac o tym, by upewnic sie, ze jest to "full insurance"-wowczas kazda
              okolicznosc mamy ubezpioeczona...aha, w grecji z reguly zadne ubezpieczenie nie
              obejmuje opon, wiec trzeba miec to na uwadze. ale opony rzadko pekaja;)

rok temu w pefkos na rodos w wypozyczalni marathon mielismy fiata punto z
              silnikiem 1.8 za 300 E na 8 dni, z pelnym ubezpieczeniem etc, ktorym to autkiem
              zjezdzilismy wyspe wzdluz i wszerz;)

rozmawialismy z ludzmi przypadkowo spotkanymi, ktorzy za posrednictwem rezydenta
              w swoim hotelu all inclusive (mieszkali bodajze w faliraki) mieli slabe autko na
              3 dni za ...500 E.
              wiec wiesz....kwestia priorytetow;)

• Gość: zielona Re: nie przez rezydenta IP: 195.205.109.* 29.07.08, 09:05
                Dzieki za informacje. Angielskiego nie znam, raczej niemiecki. A co
                myslicie o wypozyczalni w Polsce AUTOWAY. Znalazłam ofertę tutaj na
                forum?
                • Gość: iwa Re: nie przez rezydenta IP: 89.241.144.* 29.07.08, 09:11
                  autoway-nie wiem; chcialam przed wyjazdem na rodos w ubieglym roku doinformowac
                  sie ze wzgledu na forumowa zazylosc, nie raczyli odpisac na maila, a nawet dwa
                  maile, wiec sie zrazilam. zreszta uwazam, ze na miejscu lepiej.
                  z niemieckim tez;)
                  • agat-on3 wypożyczać na miejscu 29.07.08, 09:33
                    niemiecki jest też językiem "obowiązującym" naRodos.U nas w hotelu
                    kobieta rezerwowała samochód w Autoway jszcze w Polsce.Problem z
                    rezerwacją jest tylko jeden:JAKI???? Widziałam np. garbusa nowego
                    pomalowanego w róże i rumianki:)).Albo jeepa w cętki
                    lamparta.Problem tylko z ceną:{{.Umowy sformułowane są
                    podobnie,obejmują full insurance, bez limitu kilometrów.Dużo
                    nowiutkich ("Brand new"-jak określił i podkreślił to nasz gość z
                    wypożyczalni),jak zawsze zmalusienkimi silniczkami=mała moc.Ale
                    klima jest,za fotelik dla dziecka nie trzeba dopłacać,jak np.w
                    Hiszpanii.Są biura,których rerydenci pomaggają wypożyczyć tanio,np 3
                    dni w cenie 2.ALe np. u nas w Faliraki to było biuro bodajże
                    słwoackie:((
                    • Gość: paranka Re: wypożyczać na miejscu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 11:32
                      Autoway sprawdzałam jeszcze z Polski - za mały samochód na 3 dni
                      podali mi bodajże 110 lub 120 EUR. Na miejscu, jak pisałam,
                      zpłaciłyśmy w Marathonie 75 EUR. Była też po sąsiedzku oferta za 60
                      EUR, ale zanim namyśłiłyśmy się, na które dni bierzemy wozik, to
                      samochody poznikały - fakt, ze wypożyczalnia była malutka, ale
                      proponowane nam Suzuki Swift nowiutkie. No i to nasze 75 EUR było z
                      pominieciem targowania - najpierw "OK", a po wyjsciu "o cholewka,
                      miałyśmy się potargować" :D. Podejrzewam, zę cenę można było
                      spokojnie zbić. Rezydentów z zasady omijam szerokim łukiem. Taniej,
                      przyjemniej i wygodniej (w sensie dowolności spędzania czasu)
                      organizować wszystko samemu.
            • Gość: juron Re: nie przez rezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 18:23
              Padaja tu zwroty"zdzierstwo","rezydent tez musi dorobic".Prosze panstwa
              rezydeci zadajacy prowizji ordynarnie dorabiaja na boku.Godzicie sie na
              to?.Machacie reka i szukacie sami?.Tym ludziom sie placi pensje.Znacie
              instytucje lub firme ktora takie wybryki toleruje?.Inaczej gdy biuro lub
              hotelarz cos wywinie.Takie sprawy zamiata sie pod dywan i wasza walka z gory
              jest przegrana.Lecz jesli chodzi o jednostke to prawdopodobnie taki cwaniaczek
              laduje w tesko na dziale z rybami.Zapiszcie w telefonie odpowiedni numer i
              dzwoncie w obecnosci tej osoby.Ja taki numer mam i na poczatku rozmowy z
              rezydetem daje to do zrozumienia.Jak dotad skutkuje.
    • Gość: jozefa1 Re: Wypożyczenie auta na Rodos-rezerwowac??? IP: 80.51.237.* 29.07.08, 12:49
      A ja polecam autoway-we wrześniu wypożyczając na tydzień wyszło mi
      25E/dzień, taniej niż w hotelu i wypożyczalni w pobliskiej
      miejscowości. Mam pewność, że ubezp. jest full -w wypożyczalni
      trudno się do końca upewnić,że tak jest (umowa jest po
      grecku),podstawili mi pod hotel, który stał w szczerym polu,zero
      problemu. Pożyczałam też u nich na Krecie-j.w.
      • dyluta Re: Wypożyczenie auta na Rodos-rezerwowac??? 29.07.08, 13:26
        Ja juz drugi rok wypożyczam i rezeruje mieszkanie na Rodo przez
        Atoway Polska. Wszystko jest w porzadku . Profesjonalne załatwianie
        klienta . Polecam gorąco.Zyskujesz czas i peniądze .
      • Gość: paranka Re: Wypożyczenie auta na Rodos-rezerwowac??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 00:42
        W wypożyczalniach umowa jest po grecku i angielsku! Ale przyznaję,
        ze konieczna jest taka lepsza niz podstawowa znajomośc jezyka, no a
        najlepiej zawierająca zwroty popularne w umowach i kontraktach.
        Jeśli ktos włada angielskim na poziomie "turystycznym", to moze
        faktycznie lepiej nie ryzykować.
      • Gość: ata Re: Wypożyczenie auta na Rodos-rezerwowac??? IP: 212.160.172.* 22.08.08, 14:03
        Też wyjeżdżam we wrześniu i Autoway żąda 150E / 5dni.
        Czy ktoś próbował się z nimi jakoś targować?
        • weronka77 Re: Wypożyczenie auta na Rodos-rezerwowac??? 23.08.08, 22:08
          czemu targować? takie są ceny...Ja 155 płącę za 4 dni auto z
          kategorii C1 a pewnie i tak przedłużę.
    • Gość: juron Re: Wypożyczenie auta na Rodos-rezerwowac??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 17:51
      500 euro i sie zgodzili?.No tak ludzie potrafia kupowac w bramach zloto z
      czystego tombaku. W naszym przypadku na prosbe turystow rezydetka z triady
      przynosila do hotelu foldery wypozyczalni z ofertami i cennikami.Nastepnie
      zebrawszy zamowienia przekazywala je wybranym wypozyczalniom.Na tym jej rola sie
      konczyla.O jakiejkolwiek oplacie za posrednictwo nie bylo mowy.Formalnosci
      prawne i finansowe zalatwialismy z przedstawicielm firmy w momecie podstawienia
      auta.Jestem ciekaw waszych doswiadczen.
    • weronka77 Autoway! 23.08.08, 22:08

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka