Gość: Francja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 14:25 Witam, służe wszelką pomocą na temat Grecji (w szczególności Riwiery Olimpijskiej). Odpowiem na każde pytanie (ceny, klimat, wycieczki fakultatywne, itp.) Czekam na pytania :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kamila Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: 88.156.72.* 22.08.08, 14:32 Zastanawiam sie nad kupnem wczasow do Leptokarnii(hotel Filoxenia) badz Nei Pori(Hotel Dias),ktora oferte polecalby Pan? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Francja Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 14:44 Hotel Dias jest przy głównej drodze w Nei Pori (nie jest głośno przy zamkniętych oknach). Do morza jest bardzo blisko, na parterze hotelu znajduje się z tego co pamiętam kebab (tzw. grecki kebab) i jest całkiem dobry. Hotel Dias leży mniej więcej po środku miejscowości. Co do Leptokarnii to dużo nie mogę powiedzieć, bo akurat nie znam tego miasteczka. Zapewne widok na masyw Olimpu będzie wyglądał super, widoczny rówinież będzie krzyżacki zamek. Nic więcej co do tej miejscowości powiedzieć nie mogę. Zależy co pani lubi, Nei Pori jest typowym turystycznym miasteczkiem, ale klimat Grecji jest zachowany. Jeśli chcę Pani typowe Greckie miasto, proponuje Platamonas (leży między Nei Pori, a leptokarnii`a). Zdecydowanie polecam Nei Pori, tylko może inny hotel, bo mi akurat on nie przypadł do gustu (z zewnątrz oczywiście). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roso Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: *.cable.smsnet.pl 22.08.08, 15:08 Ja natomiast bywałem w Leptokarii :-) Tłumy wczasowiczów na plaży i w miasteczku - przynajmniej w sierpniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka0207 Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 15:36 Witam,czy Kreta może być? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: 80.48.180.* 22.08.08, 17:53 Jakie sa plaze w Leptokarnii,czy to prawda ze sa żwirowe? A czy na temat Hotelu Filoxenia moze Pan cos powiedziec?dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roso Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: *.cable.smsnet.pl 22.08.08, 21:58 żwirowate jest samo zejście do morza . Hoteli w Leptokarii nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greczynka Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 25.08.08, 17:49 Kebab jest w Turcji, w Grecji jest gyros!! róznia sie od siebie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olwka-2 Re: GRECJA: hotel Siokas IP: *.xdsl.centertel.pl 21.11.08, 18:56 jesli ktoś mógłby udzielić mi informacjii na temat tego hotelu i obsługi to bardzo prosze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elegancja Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 16:04 Czy warto wybrac sie do Grecji w październiku?słyszałam rózne opinie na temat tego iż na róznych wyspach jest inna pogoda o tym czasie,jesli warto sie wybrac to na którą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Francja Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 15:27 Do ewka0207: Zależy co pani rozumei pod pojęciem ,,może być,, Do Elegancja: Dużo osób jeździ po sezonie wrzesień/październik. Daje link do orientacyjnych temperatur w regionach Grecji: www.odyssei.com/pl/weather/grecja.php będzie raczej już chłodno jeśli chodzi o klimat grecki, bardziej byłbym za wrześniem, bo co to za opprzyjemność siedzieć w temp. ok. 20-25 stopni. Chyba że decyduje się pan na jedynie zwiedzanie to wtedy jest to najlepszy do tego okres. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka0207 Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.08, 06:01 Witam,napisał Pan,że(w szczególności Riwiery Olimpijskiej). Z tond pytanie czy Kreta może być.Pytanie mam odnośnie Krety,miejscowość Istro,hotel Mistral Mare.W Grecji będę pierwszy raz,co powinnam zwiedzić?pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppww Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: 89.202.236.* 24.08.08, 18:29 Pytanie moje dotyczy plaż naturystycznych. Chcialbym sie dowiedzic czy takowe są wlasnie na Riwierze? A moze znasz takie, godne polecania, w innych zakątkach Grecji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FRANCJA Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.08, 19:54 Do Ewki: Zwiedzanie na Krecie z tego co wiem nie jest zbytnio urozmaicone. Wiem że jest tam pałac króla Minosa, oczywiśćie jakiś labirynt musi się rónież znajdować. Proponuje wpisać w google kreta zabytki i na pewno znajdzie pani coś na siebie. Na temat hotelu niesety nic powiedzieć nie mogę. Do ppww: niespotkałem się jeszcze z plażą naturystyczną, ale słyszałem że jestet ich sporo w całej Grecji. Zależy, jeśli jesteś kobietą i chcesz się opalać toples to nie ma problemu i na kazdej normalnej plaży jest spora część roznegliżowanych plażowiczów, ale jedynie w toples. Plażowicze traktują to jako normalne zachowanie i nie ma co się przejmować takim właśnie sposobem opalania. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alt76 Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: *.acn.waw.pl 24.08.08, 23:36 Czy naprawdę zwiedzanie Krety nie jest zbyt urozmaicone? Jest tam pałac Minosa, ale też setki wspaniałych miejsc. Polecam pierwszy lepszy przewodnik po Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greczynka Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 25.08.08, 17:39 Kreta jest bardzo piękna wyspa. Jest tam co zwiedzac. Jest warta zobaczenia, a na Chalkidiki polecałabym druga odnoge- Sitonia. Jest piekna i to jest opinia greków, tam mozna zobaczyc prawdziwa Grecje. Riwiera Olimpijska jest ostatnim miejscem w Grecji do jakiego bym pojechała, zero klimatu greckiego! A jeżeli chodzi o hotele to mozna sprawdzić na holidaychec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greczynka Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: *.eranet.pl 25.08.08, 21:13 nie słyszałam o plazach naturystycznych, na oficjalnych plazach przy hotelach tylko toples, ale wystarczy pojechac za miasteczko turystyczne i w ciemno dojechac do małych plazyczek ktorych w Grecji jest pelno i tam turysci opalaja sie nago i nie ma z tym problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamazosi Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: *.ostnet.pl 25.08.08, 00:14 jaki hotel i miejsce polecił by pan dla rodziców i 2 dzieci (4 lata i 6 mies.) na wypoczynek bez zwiedzania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goral Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: *.gdynia.mm.pl 25.08.08, 08:38 Witam wybieram sie we wrzesniu do hotelu flegra palace z rodzina i prawie 2-letnim dzieckiem, prosze wszystkich o opinie na temat tego miejsca, jedzenia,atrakcji (rowniez dla dzieci) pogody plazy morza itp ogolnie czy poprostu warto tam pojechac.Nie moge znales za duzo opini na temat tego miesjaca,Mam zamowiana wycieczke z ranbourtours za okolo 4tys zl bez ALL i caly czas sie wacham bo nie chcialbym sie tam nudzic a patrzac na wiek mojego synka nie pozwiedzam za duzo. Z gory bardzo dziekuje, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FRANCJA Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 13:07 Może pan napisze w jakiej jest to miejscowości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goral Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: *.chello.pl 25.08.08, 16:15 witam jest to Hotel Flegra Palace w Pefkochori na Chalkidiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 18:50 Czy we wrzesniu ok 10 bedzie problem ze znalezieniem kwatery? Jakich cen nalezy sie spodziewać ? Przygladalem sie srednim temperatura ale chcialem zapytac kogos z doswiadczeniem czy mozna sie spokojnie nastawic na plazowanie w tym okresie. Pozdrowienia Pawel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FRANCJA Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 20:25 Temperatura: Będzie mniej więcej tyle co nad polskim morzem w sezonie. Co do miejsca: Raczej problemów być nie powinno, zawsze znajdzie się gdzieś wolne miejsce. Ceny: O czego ceny panu chodzi? W sklepach, czy za wykup apartamentu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greczynka Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 25.08.08, 21:09 spokojnie bedziesz mozna plazować w połowie wrzesnia, nawet jezeli spadnie deszcz(ale raczej nie) to bedzzie chwila i znowu ciepło. We wrzesniu spokojnie znajdzziez wolne kwatery, radze troche pochodzic i poszukac bo ceny moga byc rózne. Ceny mysle, że moga sie kztałtowac od 25 euro(skomne pokoje) poprzez 40 euro i oczywiscie w hotelach ceny wyzsze, ale radze poszukac, poniewaz w połowie wrzesnia powinno byc juz troche wolnych miesc i ceny spadają zycze udanego urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 22:15 Dziekuje bardzo za odpowiedzi, daly mi nadziej ze nie zgine zaszlachtowany przez zone ktora nastawiona jest na opalanie. Chodzilo mi o ceny kwater/noclegow. Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. 26.08.08, 22:25 Jakiego koloru jestkamienica, w której podpisano kapitulację Dodekanezu w końcu 2. Wojny Światowej? Co obecnie mieści się w jej wnętrzu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda5 Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 22:21 Witam. Planuję spędzanie miesięcy zimowych (listopad-marzec) na Kefalonii.Strony o pogodach podają zwykle średnią temperaturę i opady ale trudno to sobie wyobrazić.Do jakiego miesiąca w Polsce można porównać aurę na tej wyspie w najzimniejszych miesiącach?Czy konieczne będzie lokum z centralnym ogrzewaniem, czy też wystarczy dogrzewanie się kominkiem lub innym przenośnym źródłem ciepła?Kiedy zaczyna się tam wiosna? Będę wdzięczna za każdą informację. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwka-2 Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. 19.12.08, 20:19 Witam:), moje pytanie dotyczy hotelu Siokas w Nei Pori, jeśli mogłabym sie coś dowiedzieć na jego temat, będę bardz wdzięczna:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morpheush Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: *.smrw.lodz.pl 26.12.08, 19:31 Poraz pierwszy wybieram się z żoną do Grecji i właśnie do miastecyka Panteleimonos na riwierze olimpijskiej.Mam pytanie odnosnie turystyki co warto zwiedzic i jakie sa ceny w knajpach . czy mozna i czy warto wykupic na miejscu jakies wycieczki. dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.12.08, 23:25 Odnosnie ostatniego postu. Bylem w tym miasteczku w lipcu mieszkalismy z zona na campingu ale minusem byla plaza/mala/ Tam jest portw centrum a na plaze trzeba było jeżdzic dalej. Sa dwa Pantelemony stary i nowy i dzieli je wzgorze z średniowiecznym zamkiem pod ktorym jest stara zamknieta linia kolejowa i mozna sobie na skroty chodzic ok 3 km i 500m w ciemnym tunelu/ polecam/ W starym P jest jedna glowna ulica ok1 km i wzystkie sklepy i knajpki sa w jej obrebie kilka hoteli i słynny San Pantelemon -hotel 3 gwiazdkowy do ktorego wiekszosc biur wysyla swoich turystów Tam też jest najwieksze skupisko campingow ok20.Klimat swojski ,kelnerzy znaja polski i niezle lubia krecić. Ten nowy P to juz betonowisko z wieksza ilością ulic i sklepow 2 duze supermarkety bazar rybny i wiele knajp i malych sklepow.Polecam ten stary bo nie ma takiego gwaru wieczorem mozna pośc na spacer przez tunel do nowego ale to już kwestia wyboru. Ceny w obydwu jednakowe. Wykupujac pobyt Błedem jest branie obiadokolacji co wieczor mozna w tawernie smacznie zjeśc co dusza zapragnie. Porcja giros z frytkami to ok 5,5 EU sam gyros w placku to 2 Eu Owoce morza dosc drogie. ale w dwojke za 20 smialo pojecie. OOO znalazłem w wakacyjnej saszetce rachunek z tawerny 26 lip 23,25 godz. pizza duza 12, salatka choriatiki/dla nas grecka/ 5 Kalamary z grila na wage 22 kilo to 35 EU wszystko z frytkami 2 spraity 4 kufle piwa za 8 wino dla trawienia Rycyna 2 na deser owoce i ciasto niby gratis Razem bylo ok 60 EU jeszcze byly oliwki osobno feta z grila. Generalnie na riwierze nie jest drogo w sklepach malych przy plarzach ok 30% drozej niz w duzym markecie.Puszka Amstela w SM 1 Eu w małym sklepie 1,2-1,4 w butelce 20% taniej w kiosku 1,5 Wiekszość towarow w SM wychodzi tak jak w polsce. tylko czy Euro do lata nie dojdzie do 5 zł Ja kupowałem w Lipcu po 3,25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: GRECJA: zadaj mi pytanie. IP: *.multimo.gtsenergis.pl 28.12.08, 23:44 bede w atenach za niecaly miesiac, jaktam sytuacja czy nadal sa zamieszki cy mozna spokojnie sobie zwiedzac? Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak O sytuacji w Atenach ---> do Ewy 29.12.08, 00:07 Gość portalu: ewa napisał(a): > bede w atenach za niecaly miesiac, jaktam sytuacja czy nadal sa > zamieszki cy mozna spokojnie sobie zwiedzac? Witaj, myślę, że pytanie o sytuację w Atenach za miesiąc to pytanie raczej do wróżki - nie sądzę aby ktokolwiek mógł to obecnie przewidzieć. Wg mojego rozeznania, wg tego co usłyszałam, przeczytałam, obejrzałam, sytuacja się nieco ustabilizowała i Święta minęły dość spokojnie co niestety nie znaczy, że bez incydentów. Bardzo lubię Grecję (szczególnie Ateny) i jeżdżę tam dość często ale w okresie świąteczno-noworocznym zrezygnowałam z wyjazdu (choć miałam szaloną ochotę), jako że należę do nieco tchórzliwych person i kiedy nie muszę staram się nie ryzykować. Z dość pewnych źródeł mi wiadomo, że kolejne manifestacje mają się w Atenach rozpocząć od 9-tego stycznia ale w jakim kierunku wszystko to pójdzie (czy pokojowym?) oczywiście nie wiadomo. Zanotuj sobie adres tej strony (po polsku): gr-pl.net/ - autorka na bieżąco podrzuca informacje nt. sytuacji w Grecji. W tym wątku na naszym prywatnym forum o Grecji: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37196&w=88221428 również czasami ktoś coś donosi w tym temacie; podobnie jak w tym wątku na forum Polek w Grecji: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26121&w=88233971 Pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś