Dodaj do ulubionych

Rethymnon czy Hersonissos ?

IP: *.chello.pl 27.08.08, 21:01
Planuje wybrać się z chłopakiem na początku września na Kretę (2 tygodnie).
Nie wiem którą miejscowość wybrać a waham się pomiędzy Rethymnon a
Hersonissos. Nastawiamy się na zwiedzenie i plażowanie. Chcielibyśmy zachwycić
się czystą plażą i pięknymi widokami a jednocześnie móc gdzieś wieczorami
wyjść. Dyskoteki nie są ważne, chodzi raczej o klimat aby przejść się
wieczorem po mieście tętniącym życiem. Którą miejscowość polecacie? Gdzie jest
ładniej ? Które plaże, miasteczko jest fajniejsze ? Trochę obawiam się, że
Rethymnon jest małe i może być już we wrześniu wymarłe albo zaludnione przez
emerytów, których serdecznie pozdrawiam ;)
Obserwuj wątek
    • eve-11 Re: Rethymnon czy Hersonissos ? 27.08.08, 21:23

> Rethymnon jest małe i może być już we wrześniu wymarłe albo zaludnione przez
      > emerytów, których serdecznie pozdrawiam ;)

Rethymnon jest większy niż Hersonissos i ma zdecydowanie ładniejszą plażę

Poza tym stare miasto w Rethymnonie z górującą twierdzą jest prześliczne

Hersonissos to nieduża miejscowość, choć w sezonie (czerwiec - wrzesień) mocno
      zatłoczona i obfitująca w rozrywki

jeśli szukasz miasta na wieczorne spacery z posiedzeniem w tawernie
      i ładną plażą to Rethymnon jest pod tym względem ciekawy i na pewno nie będzie
      wymarły we wrześniu :)

uwierz mi, że turystów czy we wrześniu czy w lipcu jest tam podobna ilość; Kreta
      wydawała mi się nawet bardziej wyludniona w lipcu niż we wrześniu
      nie wiem dlaczego, ale Polakom wydaje się, że czerwiec i wrzesień w tych
      cieplejszych krajach to miesiące jeszcze przed lub posezonowe - tymczasem tam
      trwa pełnia sezonu, na Rodos w październiku był komplet ludzi w hotelach i tawernach

życzę powodzenia w podjęciu decyzji
      niech kryterium rozrywki czy ludzi nie będzie decydującym, bo we wrześniu
      wszystko jest czynne i jest pełen komplet gości
    • Gość: moi Re: Rethymnon czy Hersonissos ? IP: *.chello.pl 27.08.08, 22:05
      A jeśli chodzi o zatoczki, laguny i nurkowanie (oczywiście tylko takie z
      maseczką i rurką ) czy gdzieś w pobliżu Rethymnona jest takie miejsce ? Albo w
      ogóle gdzie na Krecie mogę liczyć na taką formę rozrywki ? Koło jakiej
      miejscowości ?
      • Gość: d.biel Re: Rethymnon czy Hersonissos ? IP: *.chello.pl 28.08.08, 10:03
        Ja w czerwcu mieszkałam w hotelu w Hersonissos, a do Rethymnonu wybraliśmy sie
        na wycieczke i zdecydowanie bardziej polecam to drugie miato. Ma klimat i
        charakter.
        Co do nurkowania, to miejsc jest naprawdę sporo. Sporo osób pisało o snurkowaniu
        na Elafonissi, Balos. W okolicach Hersonissos pewnie też sie da, bo sporo tam
        skałek. Przepiekna plaza jest w Itanos na wschodnim krańcu wyspy.
        Kiedys oglądalam taki program o nurkowaniu w morzu Śródziemnym i był tam
        odcienek o profesjonalnym osrodku w Elouncie.
        O ile pamieć mnie nie myli takze w Hersonissos reklamował sie jakiś osrodek.
        Pozdrawiam
        Dominika
        Pozdrawiam
        • Gość: moi Re: Rethymnon czy Hersonissos ? IP: *.chello.pl 31.08.08, 23:26
          Zdecydowaliśmy się na Rethymnon ale już sama nie wiem czy dokonaliśmy właściwego
          wyboru. Oglądając piękne zatoczki i górzysty teren wschodniej części Krety na
          Google Earth zaniemówiłam z wrażenia. Rethymnon przy tych widoczkach jest,
          mówiąc oględnie, dość płaski i mniej atrakcyjny bez tych wszystkich błękitnych
          lagunek i podwodnego życia. Czy to tylko przekłamanie czy faktycznie będąc w
          Rethymnonie mogę zapomnieć o pięknych widokach ?? Zamierzamy zwiedzać wyspę na
          własną rękę, komunikacją miejską, nie wiem czy taka podróż na wschód nie będzie
          trwała wieki i czy zdołamy wrócić ?? Ktoś pisał, że Rethymnon to środkowa Kreta
          i stanowi fantastyczną bazę wypadową.. zaczynam w to wątpić :/
          • marcin_ocenyhoteli.pl Re: Rethymnon czy Hersonissos ? 01.09.08, 00:04
            Nic się nie martw. Dobrze wybrałaś. Jak już wiele razy pisałem, Rethymnon nie ani NAJpiękniejszy, ani NAJbardziej klimatyczny. Jest jednak i ładny i nastrojowy. Do tego ma solidne plaże, pełen klimat wakacyjnego miasta (nie miasteczka), no i jeden element NAJ. Tym elementem jest lokacja. Jeśli chcecie zwiedzać KTEL, to trudno o lepsze miejsce. Rethymnon jest na środku. Autobusami dotrzecie i do Chani i do Hersonisos. Istotnie wschodnie wybrzeże jest bardziej efektowne. Niemniej w pobliżu Rethymnonu też macie widowiskowe miejsca. Chociażby Bali. W samym Hersonisos i tak nie czuć tego wspomnianego piękna. Za plecami masz cudny masyw górski, ale sama miejscowość ma mniej do zaoferowania od Rethymno. Poza imprezami oczywiście, chociaż po sezonie to już powoli na wygaszeniu ta sfera...

Rethymnon to jedyne miejsce do mieszkania na Krecie, które łączy w sobie wiele różnych atutów. Oczywiście taka sytuacja uśrednia to miejsce. Tyle tylko, że tam gdzie trzeba praktyczności, to jedno NAJ nie wystarcza. Tutaj tym NAJ jest położenie i to bije wszystkie inne NAJ dla kogoś, kto chce trochę pozwiedzać KTEL.
            • Gość: gość Re: Rethymnon czy Hersonissos ? IP: *.chello.pl 01.09.08, 00:08
              Rethymnon jest super, za pierwszym razem też tam mieszkaliśmy i nie żałujemy.
              Zwiedziliśmy sporo jak na tydzień, mieliśmy samochód na 3 dni i byliśmy w
              Knossos, Festos, Matali, Agia Galini, Preveli, Frangocastello i innych miejscach.
              Dobry wybór!
              • Gość: moi Re: Rethymnon czy Hersonissos ? IP: 212.244.209.* 01.09.08, 09:06
                Może to tylko stres przedurlopowy i będąc na miejscu zachwycę się Rethymnonem
                ale jednak troche szkoda że nie wiedziałam wcześniej, że "istotnie wschodnie
                wybrzeże jest bardziej efektowne". Wybierając miejsce noclegu kierowałam się w
                dużej mierze opiniami na forum których zdecydowana większość opowiadała się za
                zachodnią Kretą i Rethymnon. Zastanawiam się właściwie dlaczego tak bardzo
                przypadło Wam do gustu Rethymnon, poza praktycznym podejściem do tematu..
                Marcinie :)Proszę o radę gdzie powinnam kierować swoje kroki będąc w Rethymnonie
                aby zachwycić się urokami błękitych lagun i zatoczek ? (oprócz Bali). Dzięki :)
                • Gość: kiki29 Re: Rethymnon czy Hersonissos ? IP: *.acn.waw.pl 01.09.08, 09:17
                  rethymnon to najładniejsze miasto na krecie. wąskie uliczki, zabytki weneckie i
                  tureckie,w spaniała atmosfera, do początku listopada na pewno nie będzie
                  "wymarłe". hersonissos to hotele i dyskoteki - nic tam greckiego nie znajdziesz,
                  to plastikowy disneyland dla turystów. rozwrzeszczani niemcy i angole. może
                  wejdź po prostu w google grafikę i wpisz hersonissos i rethymnon, porównaj
                  zdjęcia i pomyśl, co wolsz. dla mnie wybór jest oczywisty, w życiu bym do
                  takiego czegoś jak hersonissos nie pojechała, bo wiem, czego szukam na urlopie.
                  być może jednak ciebie interesuje tylko basen i dyskoteki, wtedy hersonissos
                  bedzie świetnym wyborem;)

a jesli myślisz o wschodzie, to polecam agios nikolaos, to też jest spore miasto
                  (bodaj 3 co do wielkości na krecie), pięknie położone wokół jeziora, blisko masz
                  lassithi (słynny płaskowyż z wiatrakami), heraklion i knossos, wyspę spinalonga
                  i miasto ierapetra na południu, iscie afrykańskie już klimaty.
                  • marcin_ocenyhoteli.pl Re: Rethymnon czy Hersonissos ? 01.09.08, 10:26
                    Moi. Jeżeli imprezowa z ciebie dziewczyna to masz czego żałować. Istotnie. Co prawda Herso to spokojniejsze miejsce niż pobliska Malia, ale i tak naznaczone rozrywką. Poza klubami masz jeszcze porcik i fajną promenadę, więc tak całkiem beznadziejnie nie jest. Oczywiście nie jest to też wysoce grecki klimat:)

I tu rodzi się pytanie. Czy będąc jednak zwiedzającą, a nie imprezową dziewczyną naprawdę chciałabyś mieszkać w regionie, który ogólnie rzecz biorąc jest efektowniejszy widokowo, ale o wiele mniej praktyczny i nastawiony w sporej części na imprezowiczów (szczególnie pas Stalida - Herso - Malia)? Niestety nawet w Erze nie dostaniesz wszystkiego. Trzeba wybierać to, co da największą korzyść. Rethymnon nie jest brzydki. Jest ładny. Z nikim się nie będę kłócił, czy najładniejszy, czy nie. To bez sensu. Ja spędziłem w nim dwa tygodnie i w kontekście urody uważam go za mniej atrakcyjnego od Chani np. Moja luba z kolei uważa, że Rethymno jest ładniejszy. Każdy widzi po swojemu.

Faktem niezaprzeczalnym jest jednak to, że jest kapitalnie położony dla zwiedzania KTEL (lub autem), no i ma w sobie wszystko. Miasto, plaże, starówkę, nową część, porcik. Może żaden z tych elementów nie jest NAJ, ale każdy jest solidny. Na Krecie nie ma natomiast drugiego takiego miejsca, które miałoby te wszystkie elementy "przy sobie". I dlatego właśnie warto jechać do Rethymno, jeżeli chce się pocieszyć każdą z tych sfer i jednocześnie wygodnie zwiedzać.

Poza Bali być może spodoba ci się także pas po części dzikich plaż, między Rethymno, a Georgiopouli. To w kierunku na Chanię. Może nie jest powalająco, ale na pewno romantycznie i bardziej grecko, niż pod disco barem.

Będziecie mieli hotel w samym mieście, czy gdzieś w okolicy?
                    • Gość: moi Re: Rethymnon czy Hersonissos ? IP: 212.244.209.* 01.09.08, 11:19
                      Powiem tak - ostatnimi czasy nad imprezy przekładam piękne widoki ale chyba
                      niekoniecznie widoki ładnych miast. Nie mówię, że Rethymnon jest nieatrakcyjny,
                      myślę że na pewno jest (wkońcu tyle ludzi mylić się po prostu nie może:) ale
                      mnie chyba cały czas chodzi o coś innego. No niestety włączył mi się Kubuś
                      Fatalista. Jaka szkoda, że nie mogę mieć wszystkiego naraz.. takie optymalne 2
                      albo nawet 3 w 1 :D Jeśli chodzi o zwiedzanie to niestety ale do wyboru mamy
                      autobus albo rower ze względu na znikome zdolności prowadzania auta :] I tu
                      pojawia się kolejne pytanie - jaka odległość jest z Rethymnon do Agios Nikolas ?
                      Ile trwa podróż ? Czy damy radę obrócić w dwie strony busikiem ?

Marcinie, będziemy stacjonować w mieście, jakieś 15 minut od portu. Jeszcze nie
                      wiem czy to centrum Rethymnona czy nie :) A możesz mi odpowiedzieć czy byłeś na
                      Rodos a jeśli tak to która miejscowość Cię urzekła i którą byś polecił ? Ciekawa
                      jestem czy się zrozumiemy bo akurat Rodos jest mi dobrze znane.

Dzięki za cierpliwość i wyrozumiałość :)Pozdrawiam
                      • marcin_ocenyhoteli.pl Re: Rethymnon czy Hersonissos ? 01.09.08, 14:08
                        W Rethymnonie masz wszystko w jednym. Po prostu nie ma wszystkich elementów naj. Ale nie ma takiego miejsca na wyspie, gdzie by były. Na Balos masz np. najpiękniejszą lagunę, ale tylko namiot po kryjomu możesz rozbić. W Herso masz fajne lagunki i góry za plecami, ale klimat słabawy, a jak wylądujesz gdzieś przy drodze, to i nie przymierzając zadupie.

15 minut od portu to bardzo blisko. Macaris, czy Atrium?:) Jeśli Atrium to w samym sercu miasta.

Jeśli chodzi o autobus to bez problemu. Co prawda troszkę to potrwa, ale ja jechałem i żyję. Co więcej. Bardzo fajna to była podróż. Ja lubię jeździć greckimi autobusami, z greckim radiem w tle. Na świeżo zaliczonym Kosie trochę mi tego brakowało, bo odległości zbyt małe na długie podróże:)

Najpierw musisz jechać do Heraklionu. Powinno to zająć około 70 minut. Może ciut więcej. Podróż fajna, bo jedziesz szeroką drogą, z sympatycznymi widokami.

Następnie z Heraklionu autobusem do Agios Nikolaos. To zajmie okolo 90 minut. Jedzie się dłużej też dlatego, że autobus zalicza wszystkie mieścinki po drodze. Na czele ze Stalidą, Hersonisos i Malią. W jedną stronę wychodzi to około 3H, ale warto. Podróż jest bardzo komfortowa. Na Krecie jeżdżą autobusy wysokiej klasy. Z klimatyzacją i obowiązkowym greckim radiem:)

Powiem jeszcze, że autem byście wiele nie zaoszczędzili. Autobusy śmigają na tyle, na ile pozwalają drogi. Ten odcinek Heraklion - AN można co prawda przejechać szybciej, ale góra 30-40 minut byście byli do przodu przed autobusem w jedną stronę. W wielu miejscach nie da się po prostu szybko jechać i nikt normalny tego nie robi. Tak więc godzina (maksymalnie) różnicy w dwie strony to naprawdę nie jest aż taka oszczędność. Najlepiej wyruszyć sobie z rana, wrócić wieczorem. Akurat na kolację do hotelu. Wyprawa naprawdę efektowna i zobaczycie kawał wyspy. Oboje, jak jedziesz z ukochanym, czy koleżanką. Tak ktoś by musiał prowadzić, a zza kierownicy jednak mniej widać:)

Co do Rodos to ja jestem wielkim fanem miasta. I o ile pięknych miejsc na wyspie jest wiele, to ja wiernie polecam ulokowanie się w mieście. Perełka jedyna w sobie. O ile pięknych zatok, czy małych mieścinek widziałem już trochę. Oczywiście nie odbierając im zasłużonej chwały, o tyle miasto Rodos jest jedyne w swoim rodzaju. Może tego ktoś i nie poczuje, gdy będzie tam raz, czy dwa. Ale mieszkając tam te naście dni chociaż, w sezonie szczególnie. Coś niesamowitego. Mówiąc krótko - zestawienie kilku światów. Mnóstwo życia. To jeden świat. Ludzie, życie nocne, nieustanny ruch samolotów. Drugi świat to Grecja. Spokojna dzielnica mieszkalna. Wiele wyciszonych zaułków. Trzeci świat to Grecja Turystyczna. Fenomenalne stare miasto. Przez mury z fosą klasa sama dla siebie. Do tego kapitalna nowoczesna dzielnica. Kapitalna, bo istotnie pełna nowoczesności i wielkomiejskiego klimatu. Mimo, że to przecież malutkie miejsce, gdy porównać je do metropolii.

To wybuchowa mieszanka i z szacunkiem dla innych miejsc i tak miasto na mieszkanie zawsze polecać będę. No chyba, że ktoś szuka kompletnego spokoju lub mega imprez i tylko na tym się chce skupić. Wtedy sprawa inna.
    • Gość: fafik Re: Rethymnon czy Hersonissos ? IP: *.promax.media.pl 09.09.08, 18:06
      zdecydowanie Rethymnon, chyba, że lubicie typowe blokowiska nad
      morzem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka