Dodaj do ulubionych

Kos czy Kreta

12.11.08, 12:32
Co polecacie?
Obserwuj wątek
    • grekan Re: Kos czy Kreta 12.11.08, 12:53
      Pytanie z gatunku: czy zjesc tort, a moze czkoladki?Jedno i drugie
      kusi.Aby poznac Krete, trzeba pojechac tam przynajmniej 3 razy.Kos
      podczas 2 tyg.turnusu mozna cala zwiedzic np. skuterem.Zalezy tez,
      jaka forme wypoczynku wybierzesz.
      • doktorus Re: Kos czy Kreta 12.11.08, 13:16
        Dzięki. Ale komentarz co do pytania nie był konieczny. A tak w ogóle
        to tortów nie lubię ;-).
        Precyzuję więc swoje zapytanie.
        Chcę jechać z rodziną. Chcemy kilka dni przeznaczyc na zwiedzanie, a
        kilka na wypoczynek. Na Rodos sprawdził się taki układ.
        • Gość: gacio Re: Kos czy Kreta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.08, 14:22
          Na Krecie masz bardzo duzo do zobaczenia i przezycia. Wedlug mnie
          nie uciekniesz od wypozyczenia samochodu. Jesli do tego dojdzie
          mozesz oczywiscie objechac cala wyspe, ale bedzie to duze tempo i
          pewno co nieco ci umknie. Jesli bedziesz z rodzina to mozesz tak
          zaaranzowac podroze ze beda one (te objazdy) atrakcyjne dla
          wszystkich, mysle o kapielach, smazeniach sie na sloncu, probach
          kulinarnych w miejscowych knajpach itd. Tyle ze z wlasnego
          doswiadczenia moge powiedziec ze czasu w takim wypadku starczy ci na
          odwiedzenie jednej czesci wyspy. Tak jak poprzednik napisal (ten
          ktorego zrugales), ja optowalbym za osobnym odwiedzeniem wschodu
          wyspy, srodkowej czesci i zachodu. Ale to moje zdanie. Sa podobno
          szybkobiegacze ktorzy potrafia zalatwic wszystko podczas jednego
          pobytu (wszystko i nic?).Co do wyboru wyspy to wszystko zalezy od
          ciebie. Kreta jest spora obszarowo, Kos taki sobie.
          Pozdrawiam
          • Gość: d.biel Re: Kos czy Kreta IP: *.chello.pl 12.11.08, 19:44
            Ja takze zgadzam sie, że Krety z rodzinka w ciagu jednego pobytu nie zobaczysz.
            Sama tego lata miałam bardzo ambitne plany a udało nam sie zaledwie 1/3 wyspy
            zobaczyć, choć przez tydzień mieliśmy samochód i przejechaliśmy ponad 1500 km.
            Odległosci są spore a w dodatku drogami porusza sie dosć wolno (wąskie, kręte).
            Kos jest mniejsze od Rodos i na pewno zostanie Ci wiecej czasu na leniuchowanie
            i plażowanie.
            POzdrawiam
            Dominika
    • chiara76 Re: Kos czy Kreta 12.11.08, 14:53
      obie, szczerze:)
      NA Krecie masz większe odległości, więc więcej spędzisz czasu w aucie
      dojeżdżając dokądś tam.
      Kos jest mała i szybko się ją zwiedza, co nie znaczy, że nie ma na niej co zwiedzać.
      Ja wolę Kretę, bo tak, ale obie wyspy mają w sobie wiele piękna, uroku i warto
      je zobaczyć.
      • lavvendowa Re: Kos czy Kreta 12.11.08, 17:59
        zdecydowanie kos:)
        • barbelek Nie byłem na Kos, ale ... 12.11.08, 20:30
          w przeciwieństwie do lavendowej (pozdrowienia:))zdecydowanie Kreta. Cudowne
          miejsce na Ziemi- Kreta.
          • doktorus Re: Nie byłem na Kos, ale ... 13.11.08, 09:53
            Dziękuję wszystkim za rzeczowe rady. Na pewno z nich skorzystam.
            Teraz przynajmniej wiem, że Kreta na raz to za dużo. Mam nadzieję,
            że tak jak na Rodos pogodzimy wypoczynek i zwiedzanie. Oczywiście
            myśle o wypożyczeniu samochodu, bo taka forma zwiedzania najbardziej
            nam odpowiada. Dzięki pa.
            • Gość: Agata Re: Nie byłem na Kos, ale ... IP: 80.51.246.* 13.11.08, 13:20
              Zdecydowanie Kreta! Piękna i bardziej zróżnicowana (nie trzeba jej
              zwiedzać całej od razu, mozna po prostu co jakis czas wracac :)A
              jeżeli byłaś na Rodos - Kos Cię (najprawdopodobniej) rozczaruje.
              • Gość: Agata Byłam na KOs :) IP: 80.51.246.* 13.11.08, 13:21
                Dopiero teraz zauwazyłam zmiane tematu :)
                • Gość: mądrala ala Re: Byłam na KOs :) IP: *.acn.waw.pl 13.11.08, 18:01
                  kos ma z rodos to wspólnego, że obie wyspy są w archipelagu dodekanez - więcej nic.
                  • Gość: Agata Re: Byłam na KOs :) IP: 80.51.246.* 18.11.08, 16:09
                    Moim zdaniem te wyspy są podobne....
    • gale Re: Kos czy Kreta 14.11.08, 21:47
      Oczywiście, że Kos.
    • agis7771 Re: Kos czy Kreta 18.11.08, 13:52
      Kos
      • marcin_ocenyhoteli.pl Re: Kos czy Kreta 18.11.08, 22:55
        Jeśli chodzi o Kos i Rodos, to osobiście namawiałbym jednak do Rodosu. Rodos jest dużo bardziej spekatakularny i jest to niezaprzeczalny fakt.

Tak samo trudno jest w równym szeregu postawić Kos i Kretę. Jak już powiedziano, Kretę trudno jest dokładnie zwiedzić w ciągu 14 dni. Kos autem zwiedzicie wyczerpująco w maksymalnie 2 samochodem.

Kos nie jest przy tym przesadnie urodziwy. Nie ma lagun, jak na Rodos. Nie ma też aż tak doskonałych plaż i kompleksów, jakie można spotkać na tamtych wyspach.

Kos ma też jednak w sobie coś wyjątkowego. Tym czymś jest unikalny klimat. To wyspa o wiele mnie komercyjna, niż Rodos i Kreta. Oczywiście turystyka jest ważna, ale obok niej toczy się zwyczajne życie. Rybacy, rolnicy, jeżdżące po ulicach L-ki. Bardzo spokojnie, bardzo powoli i bardzo sielsko. Bardzo specyficznie.

Do tego życzliwi ludzie. Wyjątkowo. Nawet, jak na Grecję.

Plusem jest także to, że sporą częśc wyspy można zobaczyć rowerem. Wymaga to pewnej kondycji, ale dla osoby bez przeciwwskazań medycznych żaden problem (jest płasko).

Kolejnym atutem jest możliwość wypadu do Turcji (bardzo blisko), na Patmos i na Nissyros.

Podsumowując. Kos jest świetne, jeśli ma być spokojnie, sielsko i życzliwie wokół was. Naprawdę klimatu Kosu jest tu bardzo specyficzny i nie jest to identycznie to samo, co w wioskach na Rodos, czy Krecie, gdzie musicie się sami przebijać. Tutaj bez problemu dostaniecie się do kilku miejsc, gdzie życie toczy się swoim rytmem niezależnie od waszego urlopu. Są to miasteczka, nie wioski, więc o tyle ciekawiej, że to coś więcej, niż pasanie kóz...

Jeśli ma być rozrywkowo na Kosie to obowiązkowo do Kardameny. Uczulam jednak na umiarkowanie dobre połączenie z miastem. Z drugiej strony. W Kardamienie jest kilka razy więcej klubów wszelakiej maści, niż w mieście i najlepsze plaże...

Jeżeli ma być niepowtarzalny klimat + cywilizacja - zdecydowanie Rodos. Tam polecam miasto. Będziecie zachwyceni. Chyba, że szukacie absolutnego spokoju.

Kretę natomiast polecam, jeśli macie chęci solidnie pozwiedzać. Jeżeli tych chęci nie ma, no to nie warto. Ogromna wyspa. Kilka krajobrazów w jednym. Wiele zabytków. Mnóstwo ciekawych miejsc. Troszkę bez sensu jechać tam i nie korzystać.

Jeśli ma być przy hotelu, to Kos... Jeśli pomiędzy - Rodos. Jeśli ostre zwiedzenie - Kreta...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka