pigmejka1607 27.03.09, 12:01 Czy mozna te trase pokonac jakims skrotem ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bah77 Re: Elafonisi - Paleohora 27.03.09, 12:26 Tak, częściowo szutrową drogą przez Ag. Theodori: www.explorecrete.com/crete-maps/images/Crete-eot.png Pzdr bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
pigmejka1607 Re: Elafonisi - Paleohora 27.03.09, 12:33 Dzieki. To jeszcze jedno pytanie, idac za ciosem: da sie to przejechac VW Polo? czy jedynie jeep wchodzi w rachube? Odpowiedz Link Zgłoś
ewamalgorzata Re: Elafonisi - Paleohora 27.03.09, 12:49 Jeden taki przejechał to kią picanto - wiec mysle, ze jeep nie bedzie niezbędny: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37196&w=82059739&a=85937781 tu masz opis Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Elafonisi - Paleohora 27.03.09, 13:23 Jechałem Pandą, podziwiając wspaniałe widoki po drodze i 1 pożar. Wtedy była to pestka w porównaniu z drogą na Balos, ponieważ na tej drodze szuter był bardzo równy, o taki: www.panoramio.com/photo/20004615 Oczywiście, jeśli nie postanowisz zabłądzić po drodze... A jeep'a wypożycz, gdy wybierzesz się np. do Diktyny. Pozdrawiam bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
pigmejka1607 Re: Elafonisi - Paleohora 27.03.09, 13:32 Poczytalam z czerwonymi polikami opowiesci Barbelka , dziekuje za podrzucenie tego linku. Z tym bladzeniem to mialam nadzieje, ze tak zle nie bedzie, ze nawigacja da sobie rade, ale juz mi przeszedl ten optymizn, ponoc gps sie nie sprawdza natakim terenie. Rozumiem,ze trzeba na czuja.. Odpowiedz Link Zgłoś
biomj Re: Elafonisi - Paleohora 27.03.09, 14:08 a sa wogole dostepne mapy GPS na Krete? Jesli tak to prosze o wskazowke jak do nich dotrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Elafonisi - Paleohora 27.03.09, 14:13 > Rozumiem,ze trzeba na czuja.. Oczywiście, możesz i tak, ale w/g mnie, o wiele lepiej: 1. Nabyć dokładną mapę. 2. "Przejechać" wirtualnie trasę korzystając np. z Google Maps, ewentualnie drukując sobie jakiś odcinek. bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
pigmejka1607 Re: Elafonisi - Paleohora 27.03.09, 14:33 Odcinki map mam juz podrukowane , dokladna jeszcze kupie na miejscu, pytanie tylko, czy te drogi sa w miare przejezdne . Z tego co czytam na podrzuconym linku, mozna sobie poradzic jakos i tej wersji bede sie trzymac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
barbelek Re: Elafonisi - Paleohora 27.03.09, 15:30 Pigmejko- dasz radę. Mam wprawdzie różne od Baha (nieustające pozdowienia:)) odczucia co do porównania tras (dla mnie Balos to prawie jak autostrada, a Elafonissi-Paleochora- naprawdę wymagająca, ale obie są do przejechania zupełnie spokojnie. A te widoki!!! Widok na Wyspę Jeleni niemalże z lotu ptaka. Jak masz ochotę przeglądnij ten album- picasaweb.google.pl/barbelek1/Kreta2008TydzieDrugiCzZachodniaIPoUdniowoZachodnia?feat=directlink - są tam także zdjęcia z tej trasy. Pozdrawiam B. Odpowiedz Link Zgłoś
pigmejka1607 Re: Elafonisi - Paleohora 27.03.09, 15:44 Wielkie podziekowania przesylam .... z przewodnikiem daleko zajechac sie nie da, dzieki Wam, wrecz przeciwnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
ewamalgorzata Re: Elafonisi - Paleohora 27.03.09, 16:52 > (dla mnie Balos to prawie jak autostrada, a > Elafonissi-Paleochora- naprawdę wymagająca Wszystko kwetia czasu:) czyli: KIEDY sie tamtędy jechało. Na Balos znaczy. Ja nią pierwszy raz jechałam w 2004 bodaj (a moze 2003?)a drugi w 2007. To naprawdę były dwie różne drogi. Za drugim razem nie było tych atrakcji, ze np pasażer wysiadał odgarnąć kamień lub otwierał drzwi i meldował spokojnym - jak to on - głosem: spoko, masz jeszcze ze 40 cm do zbocza:)) Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Elafonisi - Paleohora... 27.03.09, 16:43 Skoro tak, to dasz radę. :-) Ewentualne utrudnienie może być wtedy, gdy Kierowca musi być jednocześnie Pilotem. Pozdrawiam bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
pigmejka1607 Re: Elafonisi - Paleohora... 27.03.09, 17:42 bah77 napisał: > Skoro tak, to dasz radę. :-) > > Ewentualne utrudnienie może być wtedy, gdy Kierowca musi być > jednocześnie Pilotem. Pilotem bede JA :), kierowca jakos slabo zainteresowany, mowi, ze pojedziemy tam, gdzie bede chciala ...jasssne, po linii najmniejszego oporu;) Odpowiedz Link Zgłoś
pigmejka1607 Re: Elafonisi - Paliohora 27.03.09, 15:50 A! Jeszcze jedno mam pytanie: czy trasa odwrotna , czyli Paliohora - Elafonisi , moze okazac sie trudniejsza? Np ze wzgledu na trudne podjazdy. Czy moze bez roznicy? Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Elafonisi - Paleohora... 27.03.09, 16:53 Trudności nie widziałem (serdeczne pozdrowienia dla Barbelka!), ale lepiej spędzić dzień na plaży, a potem udać się do Paleochory. To jest wyjątkowo urocze miasteczko, idealne na wieczorny posiłek: pl.trekearth.com/gallery/Europe/Greece/Crete/Hania/Paleochora/ Pozdrawiam bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
barbelek Re: Elafonisi - Paleohora... 27.03.09, 21:42 bah77 napisał: > Trudności nie widziałem (serdeczne pozdrowienia dla Barbelka!), ale > lepiej spędzić dzień na plaży, a potem udać się do Paleochory. > > To jest wyjątkowo urocze miasteczko, idealne na wieczorny posiłek: > > pl.trekearth.com/gallery/Europe/Greece/Crete/Hania/Paleochora/ > > Pozdrawiam > > bah77 A ja ponownie z przedmówcą pozwolę sobie nie zgodzić:). Pierwsze primo: z własnych obserwacji oraz z rozmów przeprowadzonych z kilkoma innymi osobami, które tą trasę przejechały wynika, iż droga będzie ciut łatwiejsza bowiem nie zwraca się uwagi na te "odnogi"- po prostu jedziesz jakby prosto. Po drugie primo: na Elafonissi do ok. 16.00-17.00 są tłumy ludzi, którzy przyjechali tam autokarami. Gdy ostatni autobus odjedzie wtedy miejsce to zdecydowanie zyskuje (takie prawo turystyczne: miejsce jest tym piękniejsze im mniej osób w tym samym momencie je depcze i ogląda:) ). Tak więc polecałbym trasę Paleochora-Elafonissi i do tego wczesnym popołudniem- a jakby tam jeszcze na zachód słońca zostać? Bajka. Z tych samych względów polecam Balos samodzielnie samochodem, a nie stateczkiem (choć stateczek ma ta przewagę, że najpierw zachacza się o wyspę Gramvoussa z ruinami starej twierdzy weneckiej. Ale ta ilość ludzi:(. Pigmejko- jedziesz na 10 dni- na tyle samo weź samochód (albo przynajmniej na 7). Pozdrawiam B. A na wieczorny posiłek polecam jedno z dwóch miejsc: albo taką niewielką tawernę przy drodze do klasztoru Monichristokalistas, albo w Elos (tą po lewej stronie jadąc na północ- raki tam mają zarąbistą, a i króliczek jest przepyszny:) Odpowiedz Link Zgłoś
pigmejka1607 Re: Elafonisi - Paleohora... 28.03.09, 11:37 Ufff, wczoraj dokladnie przestudiowalismy mape na Automapie, okazuje sie , ze jest bardzo dokladna , pozaznaczamy sobie wszystkie miejsca , do ktorych chcemy dotrzec i mysle, ze z jej pomoca oraz papierowych wydrukow danych czesci trasy , poradzimy sobie bez problemu..tzn , nie zgubimy sie;) Skoro trasa Paleochora - Elafonissi nie jest gorsza do przejechania, z pewnoscia taka obierzemy, wlasnie ze wzgledu na to, by ominac rejsowy tlum. Poogladalam sobie zdjecia Gramvoussy i bardzo chce sie tam znalezc, bardzo, wiec ten rejs nas jednak nie ominie, ale to tylko 1 taka podroz masowkowa, wiec nie bede narzekac. Pozdrawiam znad polskiego morza. Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: Elafonisi - Paleohora... 28.03.09, 11:46 Jechałam i na Balos i z elafonissi do Paleochory we wrzesniu ubiegłego roku, więc chyba mam najświeższe dane: Balos- rzeczywiście dojazd jest super dużo lepszy niż 2 i 4 lata temu jak jechałam poprzednio, miejscami na drodze brak już było piasku tak wyjezdzone ale za to nierówna skała wylazła spod spodu i podrzucało mocno, ale droga ok. Elafonissi-Paleochora - moim zdaniem droga okropna, szczególnie w połowie, owszem piasek, szutr, zakręty ale miejscami dziury i żadnego oznaczenia. W jednym miejscu na rozwidleniu na jakiejś rozwalonej budce farba namalowany skręt na Paleochorę ale był nieprzejezdny, bo po jakichś 100 m ta droga była zarwana i nie można było jechać, więc pojechaliśmy prosto na Sklavopoulę i dojechaliśmy do asfaltu i asfaltem na pd do Paleochory. Sama Paleochora cudna, bardzo mi się podobała. Polecam tawerny rybne przy porcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolga Re: Elafonisi - Paliohora IP: *.bajtnet.lca.pl 29.03.09, 17:44 >Ufff, wczoraj dokladnie przestudiowalismy mape na Automapie, W jaki sposob? Na internecie,czy czy chodzi o automape w nawigacji? Jezeli tak to czy ta mapa jest dosc dokladna, itd. A ma ktos moze link,gdzie mozna sciagnac auto-mape Krety? Szukalam, szukalam i nic:( Odpowiedz Link Zgłoś
pigmejka1607 Re: Elafonisi - Paliohora 30.03.09, 08:54 Chodzi o nawigacje. Mamy akurat najnowsza wersje mapy Krety wiec jest bardzo dokladna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolga Re: Elafonisi - Paliohora IP: *.bajtnet.lca.pl 30.03.09, 15:49 A jak ja mona zdobyc w Polsce? (z netu) Bede b. wdzieczna za podpowiedź... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
turhotel Re: Elafonisi - Paliohora 30.03.09, 16:02 tez prosze o takie informacje, gdzie kupic ta mape? Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Elafonisi - Paliohora 30.03.09, 19:26 Kto jest dostawcą map Grecji dla Automapy? Navteq, czy Teleatlas? Odpowiedz Link Zgłoś
barbelek Re: Elafonisi - Paliohora 30.03.09, 21:42 Do garmina jest coś takiego: www.anavasi.gr/en/gpsp.php?id=24 mapa wygląda na dokładną. Jest droga na Balos, Diktinę. Dużo dróg jest zaznaczonych. Sprawdzę w tym roku:) A może ktoś ma doświadczenia z tą mapą? Odpowiedz Link Zgłoś
pigmejka1607 Re: Elafonisi - Paliohora 30.03.09, 22:01 Dostawca dla Automapy jest Navteq. Dla TomToma Teleatlas. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Elafonisi - Paliohora 30.03.09, 22:50 Jeśli to Navteq z Q3 to faktycznie dobra mapa. TA niestety nie nadaje się do niczego innego niż jazda po Atenach ;-) Odpowiedz Link Zgłoś