kris7109 07.06.09, 21:58 Witam,mam pytanko jakie są podstawowe różniece w przepisach jazdy samochodem w Polsce i na Krecie. Szukałem na tym forum i w necie ,ale było bardzo szczątkowo to opisane. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
biomj Re: Jazda samochodem na Krecie 07.06.09, 22:25 Nie jezdzi sie w dzien na swiatlach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uzo Re: Jazda samochodem na Krecie IP: *.gl.digi.pl 08.06.09, 08:24 Jesli potrafisz jezdzic w Polsce bez problemu bedziesz jezdzil na Krecie. Wystarczy pamietac o zasadzie ograniczonego zaufania a szczegolnie o tym, ze znaczna czesc (jesli nie wiekszosc) kierowcow nie jest tubylcami. Odpowiedz Link Zgłoś
ewamalgorzata Re: Jazda samochodem na Krecie 08.06.09, 10:06 przepisy ruchu drogowego naKrecie chyba niczym nie odbiegaja od przepisów ruchu w pozostalych regionach Grecji:) Coś, co mnie zapadło w pamieć- wyższy niż u nas dopuszczalny limit obecności alkoholu w organiźmie:))) Bodaj 0,5 ? Odpowiedz Link Zgłoś
zo_h Re: Jazda samochodem na Krecie 08.06.09, 18:41 Jak dla mnie to największą różnica są stawki mandatów za nawet najmniejsze wykroczenia ... inna sprawa że nawet sami mieszkańcy Krety mają wiele przepisów w nosie. Jak choćby zapinanie pasów lub jazda w kasku. Szczęśliwie nie miałem okazji zapoznawać się osobiście z ich taryfikatorem. Generalnie jazda nie odbiega znacznie od jazdy po polskich drogach. Przed wyjazdem na Kretę zaczytywałem się o sławetnym trąbieniu przez miejscowych ... i były to chyba opisy na wyrost ... ogólnie jeśli ktoś już trąbi to raczej nie ma to wydźwięku opieprzania (tak jak to jest u nas w zwyczaju) ... ale pozdrowienia lub zwrócenia na siebie uwagi. Warto mieć jednak pod rozwagę "ograniczone zaufanie" - miejscowi potrafią się czasem zachować troszkę irracjonalnie. Moim zdaniem nie ma się czym przejmować ... dasz radę. Też miałem trochę obaw przed pierwszym wyjazdem ... w tym roku jadę już jednak spokojny :). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Jazda samochodem na Krecie... 08.06.09, 18:56 Przydatne info dla kierowców: www.explorecrete.com/various/crete-driving.htm Pzdr bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
kris7109 Re: Jazda samochodem na Krecie... 08.06.09, 18:59 Dzięki wszystkim za cenne info.Myślę że dam radę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ert Re: Jazda samochodem na Krecie... IP: *.broker.com.pl 09.06.09, 06:11 a wlasnie trabienie- jest fajne. jesli sie przelamiesz i tez zaczniesz we wielu przypadkach okaze sie pomocne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f różnic jest kilka: 09.06.09, 08:36 - uwazaj i nie ufaj migaczom, w miastach szczegolnie, ale i w gorach na rozjazdach - traktuje sie na Krecie je bardzo bardzo:-) umownie. Glownie zeby pokazac, ze samochod ktory wlasnie zablokowal Ci wyjazd, odjedzie niedlugo, jak wlasciciel wroci z kawy lub po ouzo:- ) A powaznie - nie przywiazuja wagi do roli migaczy, wiec troszke bardziej trza uwazac. - trabienie - przyzwyczaisz sie, to pozdrówka totalna wszedzie, a w miastach wiekszych tzw przyspieszacz, ale mily. - na wszelki wypadek nie dziekuj pełna ręka w strone innego kierowcy - czasem moga odebrac to jako bardzo nieładny bluzg:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???? a jak z bezpieczenstwem ? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 17.06.09, 20:31 bo w turcji czy na sycylii bardzo odradzano. Skutery niebezpieczne ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolumb Re: a jak z bezpieczenstwem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.09, 23:42 Byłem na Krecie dwa razy po 2 tygodnie.Przejechałem w sumie około 1600 km więc mogę coś powiedziec na temat jazdy po tej wyspie.Drogi są z reguły bardzo dobre ,napewno bez kolein,ale jest jeden problem,przy gwałtownym ,mocnym hamowaniu asfalt jest bardzo śliski.Jest to spowodowane tym że do produkcji nawierzchni jest dodawana większa ilośc tłucznia marmurowego aby drogi przy wysokiej temperaturze nie odkształcały się.Dwa razy pomyliłem się,za mocno zachamowałem i pociągło mnie na kilka metrów do przodu.Opony były OK. Drogi są bardzo malowniczo usytuowaneale z bardzo dużą iloscią serpentyn,więc trzeba mocno uważac bo jak człowiek pomyli się raz w złym miejscu,to po raz ostatni. W miejscach przy drogach w których zgineli ludzie Kreteńczycy (prawdziwy Kreteńczyk nie powie że jest Grekiem tylko Kreteńczykiem) stawiają na słupkaach takie małe zrobione z drewna kapliczki ,tak jak u nas są robione z drewna małe szopki na Boże Narodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Jazda samochodem na Krecie IP: *.mgsp.pl 18.06.09, 01:08 Wróciłam z Krety dopiero co, spędziwszy tam dwa tygodnie. Przez cały ten czas miałam wypożyczony samochód (nie przepadam za wylegiwaniem się na plaży), którym zrobiłam 2,7 tys. km. Moje spostrzeżenia? Główna różnica to... brak świateł w dzień, i o ile w Polsce miałam wyrobiony od lat odruch ich włączania, to na Krecie skutecznie się od tego odzwyczaiłam. Mam wrażenie, że niestety główne zagrożenie dla ruchu stanowią turyści, którzy nie znają miejscowych zasad poruszania się po drogach, takich np. że pobocze nie służy do zatrzymywania się (oprócz oczywiście sytuacji bez wyjścia), a do wolniejszej jazdy... ruch na National Road na Krecie odbywa się głównie poboczami, a w każdym razie jak najbliżej prawej krawędzi jezdni, tak aby ci, którzy jadą szybciej, mogli bez problemu wyprzedzać tych wolniejszych. Kolejne moje spostrzeżenie jest takie, że w zasadzie nie jest przestrzegana podwójna linia ciągła (wszyscy na niej wyprzedzają), a dopiero znak zakazu wyprzedzania zdaje się coś znaczyć. Trąbienie... bardzo rzadko spotkałam się z tym dźwiękiem, zarówno w charakterze pozdrowienia i zaznaczenia swojej obecności, jak i wyrażenia dezaprobaty ;) Drogi na Krecie są dobrej jakości, bardzo dużo się rozbudowuje, poprawia nawierzchnię, wyrównuje... dotyczy to zarówno dróg głównych, jak i tych podrzędnych. Jeżeli jakaś droga jest w ogóle zaznaczona na mapie, można się śmialo w nią wepchnąć, zazwyczaj są naprawdę lepsze niż legendy o nich krążące, vide droga na Balos. Ogólnie prowadziło mi się na wyspie bardzo dobrze, bez żadnego dyskomfortu w stosunku do polskich dróg. Odpowiedz Link Zgłoś