Dodaj do ulubionych

Ulica Kopernika...

05.01.11, 22:22
Mam pytanie do Pani Sołtys Niemcza...
Proszę Panią czy Gmina ma zamiar zrobić ulice Kopernika pod lasem?? Ponieważ nie idzie tam przejechać samochodem... są takie dziury że szok i wszyscy polem jeźdzą...
Czy Gmina planuje coś robić z tą ulicą i nie tylko pod lasem tylko całą??? czy starych mieszkańców poprostu mają gdzieś? Wszędzie robią nowe ulice itd a o nas zapominają...
O 5 lamp staraliśmy się chyba 6 lat...
Z góry dziękuje za odpowiedz!
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • soltysniemcza Re: Ulica Kopernika... 07.01.11, 18:07
      Szanowny Panie
      Nie dalej niż dzisiaj rozmawiałam w tej kwestii z dyrektorem GZK.Otrzymałam zapewnienie,że prawdopodobnie w poniedziałek(GZK czeka na spłynięcie części lodu i śniegu,który jeszcze pogarsza sytuację),pracownicy przyjadą i postarają się utwardzić odcinek,o którym Pan wspomina,i który należy do PKP.
      Zdecydowanie nie zgadzam się jednak z podziałem na "starych" i "nowych" mieszkańców-wszyscy mieszkańcy są równi!!!.Pisze Pan "wszędzie robią ulice"-tzn.gdzie?Na ten rok przewidziane jest dokończenie Słowackiego i budowa Matejki(przewidziana na miniony rok).
      Niestety większość ulic nie ma twardej nawierzchni,jak ulica Kopernika.Zapewniam Pana,że dzisiaj osobiście byłam na wspomnianym odcinku Kopernika i zapewniam,że nawierzchnie wielu dróg są jeszcze gorsze-to oczywiście nie jest żadne wytłumaczenie ale po prostu nie ma pieniędzy.
      Co do lamp-pamiętam Pański list sprzed kilku tygodni,w którym pytałam,czy mieszkańcy składali wniosek inwestycyjny w tej kwestii-Pańska odpowiedż brzmiała negatywnie.
      Jednocześnie informuję Pana o zebraniu wiejskim 21.01 o godż 18.00,na które serdecznie zapraszam i będzie Pan miał okazję przedstawić ten problem w obecności wójta.
      Pozdrawiam serdecznie
      M.Rutka
      • sven_niemcz Re: Ulica Kopernika... 01.02.11, 09:40
        Szanowna Pani Sołtys,

Przypadkiem natrafiłem na Pani odpowiedź dotyczącą ulicy Kopernika w Niemczu, a raczej tego co pozostało po jezdni. Napisała Pani, że była na początku stycznia w tym miejscu i twierdzi nawet Pani, że są o wiele gorsze ulice w gminie. Proszę powiedzieć gdzie są to chętnie porównam. Szanowna Pani zapraszam na wycieczkę ulicą Kopernika. Od skrzyżowania z ulicą Kolumba zaczyna się odcinek specjalny . który można zaliczyć do etapu któregoś z rajdów terenowych. I z całą pewnością nie jest to już jezdnia, a przypomnę chyba wszystkim ,że ten odcinek należu do gminy. Szanowna Pani bardzo proszę nie wypisywać głupot na temat przeprowadzonych w tym miejscu prac przez dzielne ekipy z Zarządu Dróg z Żołędowo. Praca tych ,,dzielnych,, panów polegała na wysypaniu gruzu na odcinku ok. 10 metrów i wykopaniu rowu na polu obok ,,drogi,, w celu przejęcia spływających wód powierzchniowych. To, że jest to teren podmokły wiemy wszyscy nie od dzisiaj i proszę nie pisać , że nic się nie da zrobić z tego właśnie powodu. Sytuacja powtarza się praktycznie cały czas po większych deszczach, nie mówiąc już o okresie śnieżnych zim. Wierzę Pani w to ,że nie ma Pani wystarczającego budżetu do dyspozycji skoro dokonuje się tak olbrzymich inwestycji w gminie, które też są potrzebne. Jednak montaż oświetlenia w ciągu ulicy olimpijczyków nie jest chyba aż tak istotną inwestycją kiedy inni uszkadzają sobie swoje samochody, zawieszając się na olbrzymich wyrwach, rowach i innych przeszkodach w opisywanym miejscu. Myślę, że jedynym sposobem na to aby jak zwykle znalazły się pieniądze na ten cel jest nagłośnienie całej sprawy w mediach, które z pewnością chętnie zainteresują się problemem mieszkańców. Innym sposobem na reakcję jest ubieganie się o zwrot kosztów za poniesione naprawy samochodów uszkodzonych w tym miejscu. Mam na myśli np. pokrzywione felgi, pęknięte opony jak również uszkodzenia zawieszenia. To, że jest to całkowicie zapomniany odcinek przez Gminę niech świadczy fakt, że ulica Pitagorasa, która znajduje się ok 200 metrów dalej odśnieżona była tej zimy tylko 1 raz przez pług gminny i to tylko i wyłącznie dlatego, że śmieciarka wpadła w poślisk, wjechała w sosnę i nie była w stanie ruszyś ani w przód ani w tył. A przypomnę tylko o tym, że jest to ulica o dość sporym nachyleniu i wjazd po niej do góry jest bardzo dużą sztuką. Więc jak sama Pani widzi można to miejsce śmiało nazwać ,, trójkątem bermudzkim,, z tą różnicą że nic odpukać nie znika w tym miejscu tylko zostało zapomniane.
        Z wyrazami szacunku mieszkaniec tej wspaniałej okolicy.
        • soltysniemcza Re: Ulica Kopernika... 01.02.11, 19:51
          Szanowny Panie
          Bardzo dziękuję za Pański list i wyjaśniam:
          1.Odcinek Kopernika,o którym Pan mówi NIE NALEŻY DO GMINY!!!!!!-NALEŻY DO PKP.
          I stąd też problem.
          2.Osobiście rozmawiałam z dyrektorem GZK p.Dziamskim-prace przeprowadzone na tej ulicy były wynikiem mojej interwencji.
          3.Nie tylko nie mam "wystarczającego" budżetu ale ,jako sołtys NIE MAM ŻADNEGO!!!!budżetu na naprawę dróg.
          4.Odpowiadałam już na temat kwestii oświetlenia-nikt z ulicy Kopernika nie składał wniosku,aby takie oświetlenie zostało zainstalowane.
          Zapraszam serdecznie na zebranie wiejskie dnia 07.02 o godż 18.00 w sali gimnastycznej szkoły,jak zawsze w zebraniu będzie uczestniczył wójt i dyrektor GZK.Proszę zadać pytanie tym panom,jaki widzą sposób rozwiązania tego problemu.
          Pozdrawiam serdecznie
          Małgorzata Rutka
          • onekopernikus Re: Ulica Kopernika... 01.02.11, 21:14
            Czegoś tu nie rozumiem... składanie petycji do Gminy o oświetlenie,drogi itd... a może Gmina odrzuci petycje a może i nie... to chyba obowiązkiem Gminy jest aby dbać o bezpieczeństwo mieszkańców i stawiać oświetlenia, robić nowe drogi oraz poprawiać stare, itd... a nie składać petycje...
            Była sołtys Niemcza P.Krystyna Lachowska sama starała się o wszystko dla mieszkańców Niemcza,między innymi o parę lamp które zostały postawione na ulicy Kopernika... i nikt nie składał petycji żądnych...
            Pozdrawiam;)
            • lesz1411 Re: Ulica Kopernika... 01.02.11, 22:15
              gdy Pani Lachowska była sołtysem , Rada Sołecka podejmowała decyzję o wystąpieniu z wnioskiem do Urzędu Gminy o postawienie lub modernizację oświetlenia na wskazanej ulicy na podstawie zgłoszeń mieszkańców. Różnica polega na tym że wtedy można było dołożyć do takich inwestycji jakąś kwotę z funduszu sołeckiego. Teraz , po zmianie finansowania funduszy sołeckich takiej możliwości już nie ma. Pozdrawiam. L.K.
    • nniemczanin Re: Ulica Kopernika... 23.01.11, 18:54
      jedyny_misiek zmienil nick-a ?? :)
    • lesz1411 Re: Ulica Kopernika... 01.02.11, 18:45
      07 stycznia o 18:00 w szkole jest zebranie wiejskie zwołane przez wójta . Będzie miał Pan możliwość zadać to pytanie osobie najbardziej kompetentnej czyli wójtowi . Pozdrawiam. L.K.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka