Dodaj do ulubionych

Walencja w maju

IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.11, 22:33
Korzystając z tanich biletów chcałabym w maju zwiedzić Walencję. Proszę o propozycje co trzeba zobaczyć koniecznie, co należy, co powinnam a co mogę sobie odpuścić.
Na zwiedzanie będę miała 2 pełne dni. W ubiegłym roku podczas wyjazdu do Alicante zrobiłam wypad do Walencji na 3 godziny i tak mi się spodabała, że teraz jadę specjalnie tam.
Dziękuję za wszystkie rady i propozycje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Barbi Re: Walencja w maju IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.11, 22:24
      Podbijam, kto był w oceanarium? Warte obejrzenia? No i co jeszcze trzeba zobaczyć w Walencji?
      • Gość: ccc Re: Walencja w maju IP: 90.169.152.* 17.04.11, 20:55
        centrum kultury i sztuki czy jakoś tak włącznei z oceanarium, bioparc, port, centrum włącznie z barem serwującym tapas - nie pamiętam nazwy, katedrę, miejscowość calpe - wejść na sam szczyt góry, potem na dół i zjeść super rybę :)
        • Gość: Barbi Re: Walencja w maju IP: *.dynamic.chello.pl 19.04.11, 22:24
          Bardzo dziękuję za informacje. A czy wiesz może czy w Walencji tez można kupić tańsze bilety 10-cio przejazdowe, które są w Barcelonie? Czy może lepiej kupić bilet całodzienny? a może nie zawracać sobie głowy i kupować bilety jednoprzejazdowe.
          Dodam tylko, że wybieramy się w czwórkę to może jednak te karnety będą lepsze.
          • Gość: Barbi Re: Walencja w maju IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.11, 22:32
            No i wróciłam. Walencja jest piękna, szczerze polecam. Z Alicante to tylko 2 godziny pociągiem ale naprawdę warto. Jesli macie jakieś pytania chętnie odpowiem.
      • p.borzecki Re: Walencja w maju 21.05.11, 23:45
        Osobiście nie polecam Oceanarium, jak dla mnie stracone pieniądze. kino iMax jest jeszcze gorsze, w muzeum niestety nie zdążyłem być ... i tu drobna uwaga muzeum zamykają o 19, jednak od 18 już nikogo nie wpuszczają. Warto o tym pamiętać.

Naprawdę ładne jest to co jest za darmo, czyli cały kompleks z zewnątrz. W tym wypadku naprawdę robi wrażenie. Poza tym parki w Walencji są genialne, otaczają one starówkę, tak właśnie można dojść do oceanarium.
        • Gość: Karo Re: Walencja w maju IP: *.abb.pl 30.06.11, 13:53
          Mam pytanie, czy z Pl są bezpośrednie połączenia tanimi liniami lotniczymi do Walencji? Bo szukam ale nie mogę znalezc..
          • Gość: barbi Re: Walencja w maju IP: *.opera-mini.net 02.07.11, 21:48
            Nie ma, ale są do Alicante, a z Alicante jest pociąg. Dojazd trwa ok. 2 godz. a bilet kosztuje od 0k. 15 do 30 E w jedną stronę.
            www.renfe.com/EN/viajeros/index.html
            • Gość: amelia Re: Walencja w maju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 15:09
              @barbi - czy mogłabyś opowiedzieć trochę więcej o transporcie alicante lotnisko- alicante - walencja? ile w sumie wyniosła Cię podróż w obie strony?
              oreintujesz sie może czy na kolei uznają znizki studenckie?
              ile kosztuje komunikacja w samej Walencji?
              będę wdzięczna z odpowiedź!
              • Gość: Gość Re: Walencja w maju IP: *.dynamic.chello.pl 12.09.11, 18:05
                Witam,
                rozkład jazdy i ceny są na stronie kolei hiszpańskich RENFE, z tego co pamiętam przy zakupie od razu biletów w obydwie strony cena jest niższa o 20%. Ceny różnią się w zależności od rodzaju pociągu (Talgo, Euromed, Alvia etc.), najtańsze są chyba Regional Express i Media Distancia. Jechałam kiedyś z Alicante pociągiem o 7.20 i był najtańszy, chyba 13 euro w jedną stronę, z powrotem wieczorem ok. 20 euro. Pociągi czyściutkie, klimatyzowane i super widoki gwarantowane:)))
                • Gość: amelia Re: Walencja w maju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 21:29
                  muszę zapytać o tą znizkę :) na stronie euro 26 widzialam ze powinno byc 20% dla studentow ktorzy posiadaja kartę, ale nie zdecydowalam sie jej kupić, bo podobno jej mimo wszystko nie uznają...
                  a ile kosztuje podróż z lotniska do centrum alicante? i czy bez problemu zorientuje się kiedy wysiąść, żeby nie bylo problemu z trafieniem do dworca? mam nadzieje, ze kierowca potrafi udzielić takich info:)
                  • Gość: Gość Re: Walencja w maju IP: *.dynamic.chello.pl 13.09.11, 16:55
                    Podróż z lotniska do centrum miasta kosztuje 2,60 euro, autobus linii C6 jeździ co 20 minut, od 6.50 do 23.10. Proponuję wysiąść na Avenida Alfonso X El Sabio, albo na następnym Plaza de Los Luceros. Stamtąd na dworzec idzie się ok. 10-15 minut.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka