Dodaj do ulubionych

4 dni w grudniu - co warto zwiedzić?

IP: *.Red-95-122-157.staticIP.rima-tde.net 15.11.11, 22:00
Witam,

chyba dość nietypowe pytanie :). Szukam pomysłów na czterodniowy wypad, aktualnie mieszkam w Madrycie i zastanawiam się, co ciekawego można zobaczyć o jakieś 2-4h drogi od Madrytu. Myślałam o Kastylii-La Manchy, ale trochę się obawiam, że w tak późnej jesieni może tam być zimno i nieciekawie. No i chyba niestety tak jak w wielu miejscach...
Mam do dyspozycji samochód, w grę wchodzą jedno- lub dwudniowe wypady z Madrytu albo wypad czterodniowy. Co możecie polecić? Będę wdzięczna za wszystkie wskazówki i pomysły :).
Obserwuj wątek
    • skara Re: 4 dni w grudniu - co warto zwiedzić? 16.11.11, 10:46
      W La Manchy bardzo ładne są Lagunas de la Ruidera i miasteczko Almagro. Fajna na krótki wypad jest też Cuenca.
      A z trochę cieplejszych miejsc to Andaluzja, region Murcji, Cdad. Valenciana. Wiele zależy od tego czy wolisz krajobrazy czy miasta.
      Możesz też sprawdzić na stronie Ryanaira loty na Kanary. Z Madrytu ma zwykle tanie połączenia.
    • Gość: ewa toledo i wiatraki IP: *.174.220.96.dyn.user.ono.com 16.11.11, 10:52
      Jeśli chcesz odwiedzić La Manchę przede wszystkim skocz do Toledo (madryt-365.blog.onet.pl/Szpileczkowi-narzeczeni,2,ID381062367,n). Samochodem z Madrytu do Toledo będziesz jechać nie więcej niż godzinę. Potem możesz ruszyć tzw. Szlakiem Don Kichota, odwiedzisz wtedy małe wioseczki z wiatrakami tj. Consuegra - zamek i wiatraki na wzgórzu, Campo de Cripta czy Belmonte z majestatycznym zamkiem.

ewa
      madryt-365.blog.onet.pl/
    • Gość: ewa segowia IP: *.174.220.96.dyn.user.ono.com 16.11.11, 11:03
      Jeśli zdecydujesz się pojechać na północ - do Kastylii-Leonu, skocz do Segowii. Samochodem z Madrytu - około godziny. Nad Segowią góruje rzymski akwedukt. Pod miastem znajduje się dawny kościółek templariuszy, owiany tajemnicami i legendami. Jesień to dobra pora, żeby zjeść pieczonego prosiaczka - tamtejszą specjalność, po którą udaje się do Segowii wielu madrytczyków.
      ewa
      madryt-365.blog.onet.pl/

• Gość: bbq Re: 4 dni w grudniu - co warto zwiedzić? IP: *.Red-95-122-157.staticIP.rima-tde.net 16.11.11, 14:17
      Dzięki za wszystkie podpowiedzi :).
      Sprawdzałam loty na Kanary, na cztery dni jednak za drogo wychodzi. Coraz bardziej mi się podoba ten pomysł z wycieczką w stronę La Manchy.
      Zastanawiam się, czy Toledo, Cuenca i szlak Don Kichota o którym piszecie to wycieczka raczej z noclegiem? Nie lubię się spieszyć, od intensywnego zwiedzania wolę powolne snucie się po miasteczku i zwiedzanie knajpek i restauracji :D. Myślałam, żeby może zrobić dwa wypady: jeden sobota / niedziela i drugi (na północ?) poniedziałek/wtorek.
      A zamiast dużych miast zdecydowanie wolę krajobrazy, naturę itd. Ale La Mancha będzie chyba takim miejscem?
      Może macie jakieś namiary na noclegi w La Manchy - pensjonat? Bo hosteli tam chyba nie ma :).
      • Gość: don kichote Czy nie prosciej... IP: *.cluster-h.websense.net 16.11.11, 17:31

... bedzie zapytac w centrym miasta w informacji turystycznej?
        Dostaniesz mapy, sugestie i informacje. Jezyk przeszkadza?
        • Gość: bbq Re: Czy nie prosciej... IP: *.Red-95-122-157.staticIP.rima-tde.net 16.11.11, 21:32
          Tak, po pierwsze nie mówię płynnie po hiszpańsku, a po drugie... Wiem, prościej poszukać w Google, a najlepiej to w ogóle jechać na miejsce i tam popytać ;).
          Zapytałam na forum turystycznym dotyczącym Hiszpanii, przecież to dobre miejsce na tego typu pytania :). A może ktoś AKURAT był w fajnym miejscu i się podzieli informacjami.
    • Gość: ewa la mancha - poszukiwanie noclegu IP: *.60.141.142.dyn.user.ono.com 16.11.11, 20:25
      Przesyłam Ci link do oficjalnej turystycznej strony La Manchy, mam nadzieję, że znajdziesz na niej odpowiadający Ci nocleg:
      www.turismocastillalamancha.com/alojamiento/

Jednak jeśli nie trafisz na właściwy hotel-hostal-pensjonat, a dysponujesz samochodem, nic nie stoi na przeszkodzie wrócić do Madrytu. Ja robiłam tak wiele razy.
      ewa
      madryt-365.blog.onet.pl/
      • Gość: bbq Re: la mancha - poszukiwanie noclegu IP: *.Red-95-122-157.staticIP.rima-tde.net 16.11.11, 21:34
        Dziękuję, na pewno skorzystam. Znalazłam też już kilka miejsc i wstępnie mam już plan wycieczki w opcji dwu- lub czterodniowej :).
        Dzięki za wszystkie podpowiedzi!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka