Dodaj do ulubionych

Sevilla, Kordoba czy Granada

05.03.12, 14:14
Witajcie
Gdzie bardziej spozytkować czas w Sevilli, Kordobie czy Granadzie. Mam problem w którym miescie zostac dłużej.. ze względu na atrakcje, zwiedzanie itd. W każym rezerwuje po 2 dni ale pozostało mi jeszcze pare dni i wolę je dobrze rozplanować.jak myslicie gdzie zostac dłużej..??
Obserwuj wątek
    • Gość: chico Re: Sevilla, Kordoba czy Granada IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.12, 14:35
      Hmmm trudny wybór. Nie byłem w Kordobie więc się nie będę wypowiadać za to w Sevilli spędziłem sporo czasu i na pewno jest tam dużo do zwiedzania - jak dla mnie kwintesencja Hiszpanii. Myślę jednak - w zależności od tego jak zwiedzasz i co chcesz zobaczyć - dwa trzy dni powinny wystarczyć na Sevillę (te najważniejsze rzeczy) - choć miasto jest duże - stara część jest do przejścia na piechotkę spokojnym spacerkiem. Granada też fajna - choć już całkiem inna - tam dwa dni to naprawdę dużo czasu - (cały jeden radze zaplanować na Alhambrę). Myślę, że podobnie będzie z Kordobą. Może resztę czasu spożytkować gdzieś nad morzem jeszcze (Cadiz,Gibraltar). Ech to są dylematy...:)
    • Gość: e-tam Sevilla+Cordoba+Granada IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.12, 15:49
      meg-an44 napisała:
      ...Gdzie bardziej spozytkować czas w Sevilli, Kordobie czy Granadzie...

Sevilla+Cordoba+Granada(Alhambra)= ikony Hiszpanii, nie omijaj żadnego z tych miejsc

Pozdrawiam,
      PS
      Wolne wczytywanie, czekaj.
      • Gość: z_madrytu Re: Sevilla+Cordoba+Granada IP: *.Red-81-32-69.dynamicIP.rima-tde.net 13.04.12, 17:36
        Świetnie przedstawiona wycieczka, kawał drogi zrobiliście! W jakim czasie?
        Planuję w czerwcu w 10 dni zwiedzić Andaluzję i kilka podobnych punktów.
        Czy na Gibraltar dojechałeś autem "na sam koniec"? Czytałam w przewodniku, że lepiej zostawić samochód przed granicą i przejechać autobusem albo pieszo.
        • Gość: e-tam Gibraltar IP: *.dynamic.chello.pl 13.04.12, 19:23
          z_madrytu napisał(a):
          ... kawał drogi zrobiliście! W jakim czasie? < wszystko podane,
          ...po lewej stronie pod napisem Majówka 2010r.

Czy na Gibraltar dojechałeś autem "na sam koniec"? < tak aż do latarni morskiej
          ...więcej < zerknij
          Objechaliśmy cały Gibralrar autem bez problemów.

A - B < dojazd autem do cmentarza GPS N36,147938, -5,345108
          ...czytaj < INFO > zerknij

Pozdrawiam,
          Dzięki za odwiedziny poklikaj/przybliż ten rejon,
          poczytaj na pewno znajdziesz pożyteczne info.
          Nasza wyprawa 2012r. (w przygotowaniu) żeby powstała podobna trasa
          przedstawiam tylko projekt/szkielet < zapraszam
    • skara Re: Sevilla, Kordoba czy Granada 05.03.12, 16:54
      Na każde z tych miast spokojnie starczy po 2 dni. Ilościowo najwięcej do zobaczenia jest w Sewilli wg mnie, ale np. Granada dużo bardziej mi się podoba.
      Możesz wykorzystać czas np. na zwiedzanie ruin Medina Azahara koło Kordoby albo pójść do łaźni arabskiej. Możesz pojechać do Kadyksu na kolejne 2 dni (dość długo się jedzie więc na 1 dzień się raczej nie opłaca).
      Jest jeszcze stosunkowo niedaleko Malaga, Gibraltar albo miasteczka typu Arcos de la Frontera, Conil de la Frontera z pięknymi plażami, Gibraltar.
      • jot.be Re: Sevilla, Kordoba czy Granada 06.03.12, 09:35
        skara napisała:

> albo miasteczka typu Arcos
        > de la Frontera, Conil de la Frontera z pięknymi plażami,

I jak dla mnie absolutnie nr 1 - Vejer de la Frontera.

Pozdr
    • Gość: wariat34 Re: Sevilla, Kordoba czy Granada IP: 178.73.48.* 14.03.12, 18:34
      ja generalnie byłem we wszsytkich trzech i powiem szczerze że najbardziej to mi odpowiadała Sevilla, ma mnóstwo fajnych zakamrkow, uliczek które nie jesteś w stanie ogarnąć itp a do tego klima mega supcio.. to jaką fajną mi zafundowali przygodę robiąc tam wycieczke (nie bede podawał nazwy) to tylko ja wiem... polecam polecam polecam a tu dla zainteresowanych a co?
      travelsenior
      pozdrawiam
    • Gość: tpadm Re: Sevilla, Kordoba czy Granada IP: 89.77.35.* 10.09.12, 17:36
      Hej.
      W zeszłym roku zwiedziliśmy wszystkie te miejsca.
      Mamy nawet relacje (treść i sporo fotgrafii)
      trippics.pl/pl/article/view/66 - Grenada
      trippics.pl/pl/article/view/3 - Gibraltar
      (sevilla jeszcze czeka na opis)
      Jak ktoś ma wolne dni, to polecamy odwiedzić koniecznie Kordobę (niesamowity meczet z chrześcijańską katedrą w środku) i Rondę (miasto na klifie z kanionem przez środek). Będąc w Grenadzie można jeszcze odwiedzić góry Sierra Nevada (30 kilometrów drogi). Wiedzie tam najwyżej położona droga (prowadząca przez góry w Europie. Prowadzi prawie przez 3400 m. n.p.m. (ostatni odcinek zamknięty obecnie dla samochodów, ale spacer na szczyt nie jest zbyt trudny)

Na moim profilu trippics.pl/pl/profile/user/tpadm są wszystkie te miejsca opisane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka