Dodaj do ulubionych

Barcelona+Majorka czy Alicante?

IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.12, 21:12
Witam, planuje 12 dniowy urlop w Hiszpanii, docelowo Barcelona,ale 12 dni to troszkę za długo na samą Barcelonę, na Costa Brava już byłam i korci mnie ruszyć z Barcelony gdzieś indziej- po sprawdzeniu biletów Ryanaira dobrą cenę ma Majorka(Palma) i Alicante, oba kierunki na 5,6 dni - chciałabym dość szybko zabookować bilety i szukam informacji gdzie lepiej na taki dość krótki wypad. Plan jest taki:

Barcelona - pokój dość blisko plaży,ale głownie zwiedzanie i troszkę plażowania.
Majorka lub Alicante - głownie plażowanie i zarówno Majorka (Palma) jak i Alicante mają ku temu warunki z tego co wyszperałam w necie. Może ktoś był zaróno tu jak i tu, i mógłby doradzić, podesłac jakieś sprawdzone hoteliki itp?
Obserwuj wątek
    • Gość: af-bcn lepiej w jakim sensie ? Alicante może być taniej IP: *.184.16.180.dyn.user.ono.com 06.05.12, 12:34
      w A nie byłem
      hotelu w PdM już nie pamiętam,
      te tanie w samej starówce bardzo hałaśliwe

a.
      • Gość: korolowa0 Re: lepiej w jakim sensie ? Alicante może być tan IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.12, 13:44
        chyba jednak zostaje w Barcelonie..:)
        • Gość: korolowa0 Re: lepiej w jakim sensie ? Alicante może być tan IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.12, 14:31
          Kochani czy ktoś może mi polecić do jakiej miejscowości można zrobić jednodniowy( lub 3,4 dniowy ) wypad z Barcelony? urlop planuje 25.08-06.09 łącznie 13 dni i ....chyba ciut za dużo jak na Barcelonę samą, stąd najpierw pytanie o Alicante, ale jednak wolimy zostać już w jednym miejscu bez "wielkich" przepraw.

Ad miejscowości na pewno nie na Costa Brava te najbardziej znane, bo większość widziałam,poszukuje czegoś urokliwego, z kameralną plażą - dobrze skomunikowanego z Barceloną, tak aby moc wyjechać sobie z samego rana i wrócić wieczorkiem, lub przenieść się tam na 3,4 dni.
          Na pewno odpada:
          Lloret
          Tossa
          Santa susanna
          Blanes
          Calella

będę wdzięczna za pomysły.
          • Gość: af-bcn Sitges , VLG , Tarragona IP: *.184.16.180.dyn.user.ono.com 06.05.12, 17:40
            a bez plaży
            Montserrat
            Girona
            (Figueres: Muzeum S Dali-ego)
            La Garrotxa , Empuries
            dalsze części Costa Brava (Cadaques)

na 4 dni to możesz nawet do Granady , Sevilli, itd
            ;)
          • empirical Re: lepiej w jakim sensie ? Alicante może być tan 06.05.12, 17:47
            Na plazowanie jedz do Salou, bardzo blisko z Barcelony, fajna plaza, wszystko jest - sklepy, hotele, fajny park rozrywki niedaleko (PortAventura)...
            • Gość: korolowa0 Re: lepiej w jakim sensie ? Alicante może być tan IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.12, 18:55
              Dziękuje za podpowiedź, rzeczywiście miejscowość wygląda dobrze i z Barcelony to tylko 1,3 h pociągiem.. wiec można wyskoczyć na jeden dzień. A może znasz tam jakieś niedrogie a fajnie zlokalizowane hoteliki/kwatery? bo chyba bym woalował na 3 dni wyjechać.
    • latamsobie Re: Barcelona+Majorka czy Alicante? 06.05.12, 18:16
      Polecam Majorke!Palma jest piekna, a jak Ci sie znudzi, tomozna dosc tanio wynajac samochod i zwiedzac wyspe. Szczegolnie Valldemossa, miasteczko gdzie mieszkal Chopin. No i loty do Palmy z Barcelony znajdziesz juz za 35 euro w obie strony :)
      • Gość: korolowa0 Re: Barcelona+Majorka czy Alicante? IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.12, 18:57
        Właśnie takie już loty znalazłam, zarówno tanio na Majorkę jak i do Alicante....ale przyznam,ze z doświadczenia wiem,ze mnie męczy troszkę takie przemieszczanie :) a na urlopie muszę odpocząć wiec chyba wolę coś bliżej Barcelony po prostu,aby w godzinę, dwie się tam dostać.
        • latamsobie Re: Barcelona+Majorka czy Alicante? 07.05.12, 08:58
          no takie przemieszczanie sie jest meczace, wiem z doswiadczenia, ale lot na majorke trwa niespelna 30 minut, a ze to lot krajowy to mozesz nawet byc na odprawie do pol godziny przed wylotem, wiec nie jest tak strasznie, a widoki sa tego warte :)
    • Gość: wagabunda1492 Re: Barcelona+Majorka czy Alicante? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 19:02
      proponuję Alicante, w razie niepogody zawsze można więcej na kontynencie zobaczyć niż na wyspie. Wejdź na stronę www.europamaloznana.blogspot.com jest tam kilka ciekawych artykułów do poczytania. pozdrawiam
    • niebieskie.oko Re: Barcelona+Majorka czy Alicante? 07.05.12, 18:39
      Jesli na krotki jednodniowy wypad z Barcelony to polece, wczesniej wspomniane Montserrat, widoki i przezycia niezapomniane. Warto zabrac ze soba jedzonko+butelke wina i zrobic sobie tam piknik w wyznaczonych miejscach po zwiedzeniu wszystkiego. Caly dzien wypelniony po brzegi a wieczorem wracasz do Barcelony. Poniewaz znasz Costa Brava to polecam wypad na jeden dzien z Barcelony w druga strone, w kierunku Costa Dorada i zatrzymanie sie w Tarragonie, jesli lubisz ruiny,zabytki rzymskie to polecam zdecydowanie. W Tarragonie jest znacznie ciszej i spokojniej niz w zatloczonej Barcelonie. Transport dziala w Katalonii rewelacyjnie i mozesz po zwiedzeniu Tarragony pojechac dalej wypoczac na licznych plazach w Salou albo w La Pineda. La Pineda masz piekna, dluga plaze i nie ma takiego scisku jak w zatloczonym Salou. Polecam takze wczesniej wspomniane Port Aventura, ale to kolejny dzien, bo tam jest wiele atrakcji.
      Jeszcze mozesz wziasc pod uwage Cambris, takie dostojne i spokojne miasteczko z pieknym portem. Piekne, dlugie plaze i wieczorem tysiace knajpek zapraszajacych na pyszne, swieze ryby. To jest 2 godziny autobusem z Barcelony. Ale kurcze warto, oj warto.
      • Gość: korolowa0 Re: Barcelona+Majorka czy Alicante? IP: *.static.chello.pl 08.05.12, 18:35
        Dziękuje za rady - takich właśnie potrzebowałam. Montserrat to na 100%, ostatnio nie zdążyłam tam pojechać, wiec teraz nadrobię.
        Co do wypoczynku, właśnie sprawdzam te zaproponowane miejscowości, każda wygląda obiecująco :)
        • Gość: korolowa0 Re: Barcelona+Majorka czy Alicante? IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.12, 01:12
          o ile mój plan na Barcelonę został już dopięty 25.8-1.09, to został mi jeszcze 1.09-6.09, zabookowałam sobie hotel H10 Mediterranean Village w Salou... oczywiście mogę bezpłatnie anulować tą rezerwację, a im więcej czytam o tym mieście , tym coraz bardziej nie jestem przekonana..może jednak pojechać jeszcze dalej.. i tutaj potrzebuje wskazówki, gdzie sprawdzacie transport ( pewnie pociąg ) strona renefe to dla mnie czarna magia :) a chciałabym zacząć poszukiwania od dobrego i taniego dojazdu do/z Barcelony. Mapę mam, mogę szukać idąc poszczególnymi miasteczkami - i tak tez robię, sprawdzam na bookingu hotele, zdjęcia plaży no i brakuje mi jak sprawdzić transport. ( czas dojazdu i cenę )
    • malaczarna189 Re: Barcelona+Majorka czy Alicante? 15.05.12, 07:11
      ja jak szukalam w tym roku oferty na wakacje to pamietam, ze wahalam sie nad objazdowka z funclubu Hiszpania + Portugalia. Plan byl taki, ze oczy wychodza: Barcelona, Sewilla, Fatima, Walencja, Madryt, Lizbona... ogolnie rewelacja:) ale ostatecznie okazalo sie, ze jedziemy familia, mamy dziecko male i zwiedzanie odpada, wiec wybralismy sam wypoczynek:)
      • Gość: korolowa0 Re: Barcelona+Majorka czy Alicante? IP: *.static.chello.pl 15.05.12, 09:06
        i gdzie na ten wypoczynek się udajecie? macie już miejsce wybrane?
      • latamsobie Re: Barcelona+Majorka czy Alicante? 17.05.12, 10:39
        wszystkie z tych miejsc sa piekne. Zwlaszcza Sewilla, Lizbona i Barcelona. Z Lizbony blisko kolejka z miasta nad ocean,wiec mozna nawet z dzieckiem wypoczywac. Nie mowiac o Barcelonie, bo tam plaza w miescie :)
    • Gość: mateo Re: Barcelona+Majorka czy Alicante? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.12, 17:52
      byłem 60 km od alicante w cabo roig już 5-krotnie i muszę przyznać, że za każdym razem marzę by znaleźć się tam ponownie. polecam ci alicante lub okolice szczególnie jeśli lubisz ciepłe i czyste morze oraz niesamowite życie nocne. na majorce nie byłem, ale na pewno też jest pięknie. chciałbym dodać, że ceny w alicante są naprawdę dobre.
    • Gość: Milena Re: Barcelona+Majorka czy Alicante? IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.06.12, 12:34
      Superpromocja do 15 lipca na wyjazdy do Hiszpanii-Costa Brava!!!!!!!!!!!!!
      wyjazdydlastudentow.pl/oferta/4/hiszpania.html
      • latamsobie Re: Barcelona+Majorka czy Alicante? 28.06.12, 19:04
        Gość portalu: Milena napisał(a):

> Superpromocja do 15 lipca na wyjazdy do Hiszpanii-Costa Brava!!!!!!!!!!!!!
        > wyjazdydlastudentow.pl/oferta/4/hiszpania.html
        Brzmi interesujaca, musze sobie dokladnie przejrzec, bralas juz w czyms takim udzial?
        • Gość: korolowa0 Re: Barcelona+Majorka czy Alicante? IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.12, 22:13
          ja kiedyś jechałam z podobnego biura, ale zorganizowałam sobie to troszkę inaczej, noclegi i wyzywienie kupiłam przez tamto biuro,ale bez dojazdu (nie zniosłabym tej podróży autokarem) kupiłam bilety do Girony i przyjeciałam kilka dni wcześniej nniż mój turnus, te dni speziłąm w barcelonie i potem dojechałam do reszty. było całkiem fajnie, choć lloret mega głosne, studenci jak to studenci - bedzie głośno :) już nie moje kliamty, ale jak komu to nie przszkadza to cena dobra.
          • latamsobie Re: Barcelona+Majorka czy Alicante? 30.06.12, 08:06
            Gość portalu: korolowa0 napisał(a):

ja kiedyś jechałam z podobnego biura, ale zorganizowałam sobie to troszkę inacz
            > ej, noclegi i wyzywienie kupiłam przez tamto biuro,ale bez dojazdu (nie zniosła
            > bym tej podróży autokarem) kupiłam bilety do Girony i przyjeciałam kilka dni wc
            > ześniej nniż mój turnus, te dni speziłąm w barcelonie i potem dojechałam do res
            > zty. było całkiem fajnie, choć lloret mega głosne, studenci jak to studenci - b
            > edzie głośno :) już nie moje kliamty, ale jak komu to nie przszkadza to cena do
            > bra.
            No w sumie cena bardzo dobra jest,no i jak gwarantuja jedzenie, zakwaterowanie itp, itd. Zastanawiam sie czy nie wziasc udzialu w takim czyms, wtymroku juz za pozno sie zorientowalam, ze to dobry pomysl, ale pomysle moze w przyszlym.Tego autokaru i dwoch dni podrozy tez bym nie zniosla, zwlaszcza ze pewnie ryan air lata tanio do Girony.
            A Lloret no, mimo ze jeszcze jestem studentka, to chyba to miasteczko jest dla mnie zbyt glosne i imprezowe :)wiesz moze czy jest takie cos rowniez organizowane do innych miast?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka